Vi er Europa-mestere i å pusse opp, men glemmer vedlikeholdet

Ingen bruker så mye penger på oppussing som nordmenn. Norges Takseringsforbund advarer mot at oppussingen kan gå utover vedlikeholdet.


Nordmenn bruker over 70 milliarder kroner på oppussing i året, mer enn noen andre land i Europa, viser en undersøkelse fra Prognosesenteret. Å sette i stand bad og kjøkken bringer merverdi til boligen, men nå roper takstmenn i Norges Takseringsforbund (NTF) varsko.

– Det er risikabelt å legge alle pengene i oppussingspotten og glemme de store vedlikeholdsutgiftene som kommer før eller siden, sier NTFs administrerende direktør, Are Andenæs Huser.

Takstmannen gir deg hjelp

– Hvis du eier et hus, kan du være sikker på at noe må repareres på et eller annet tidspunkt. De største reparasjonene kan fort komme opp i hundretusenkroners-klassen. Men vi har NTF-sertifiserte medlemmer over hele landet med ekspertise til å hjelpe deg med å sette opp en vedlikeholdsplan som passer for din bolig, forteller Andenæs Huser.

Ingenting varer evig

Alle ting har begrenset levetid, og en vedlikeholdsplan gjør deg bevisst på hva som kommer til å måtte gjøres av reparasjoner på boligen din.

– Når du kjøper en bil, må du blant annet investere i service, reperasjoner og nye dekk i ny og ne. Det er ingen grunn til ikke å tenke annerledes om huset ditt, sier Maik Kunde, NTF-sertifisert takstmann i Tek-Norge AS.

Han råder alle huseiere til å sette opp et langsiktig vedlikeholdsfond. Her kan man sette av penger hver måned med tanke på de store utgiftene som en dag nesten garantert vil komme.

Tak er en av de store utgiftspostene som før eller senere vil berøre huseiere. (Foto: Getty Images)

 

De seks store utgiftspostene

Maik Kunde peker på seks spesielt store utgiftsposter som de fleste huseiere før eller siden må forholde seg til:

1. Tak – tekking og konstruksjon
2. Yttervegger og vinduer – tetthet og isolasjonsevne pluss vedlikehold
3. Drenering – spesielt for eldre hus
4. Tekniske installasjoner – varmtvann, sanitær, oppvarming og ventilasjon
5. Elektrisk anlegg – eldre typer kan måtte oppgraderes
6. Våtrom – lekkasjer kan være dyre å utbedre 

Hva som må gjøres når kan variere veldig fra bolig til bolig og mellom ulike typer vedlikehold. 

– Et tak kan for eksempel vare i 40 til 60 år, mens yttervegger bør males hvert femte til tiende år. Dette avhenger også av hvor du bor i landet og hvor utsatt treverket er for vær og vind, sier Kunde.

Maik Kunde er NTF-sertifisert takstmann i Tek-Norge AS, og anbefaler huseiere å sette opp en vedlikeholdsplan for boligen sin. (Foto: Kristin Svorte)

 

Riktig prioritering er penger spart

Det å planlegge for fremtidige utgifter er ofte vanskelig, spesielt for de som har flyttet fra en leilighet inn i enebolig for første gang. 

– Er du vant til at sameiet eller borettslaget tar vare på felles bygningsdeler, er det en stor omstilling å måtte ta stilling til alle slike ting selv, sier Kunde. 

Det kan være fristende å legge penger i oppussing av kjøkken eller bad for å friske opp en eldre bolig. Men hvis varmtvannstanken eller det elektriske anlegget ryker det samme året, kan du raskt stå i en vanskelig økonomisk situasjon.

– En god vedlikeholdsplan gjør at du vet hva som venter deg av reparasjoner og hva disse vil koste. Da vil du kanskje prioritere annerledes. Er det behov for strakstiltak, kan det være smart å vente med oppussingen og heller sørge for at det strukturelle er i orden først, anbefaler Maik Kunde.
Meld deg på Vi i Villas nyhetsbrev her!