Er håndverkeren din den han utgir seg for?

Nytt nettsted gjør det enklere å sjekke om håndverkeren har rett kompetanse.


Det finnes desverre håndverkere som markedsfører seg med kompetanse de ikke har. Dette kan få alvorlige konsekvenser for forbrukerne. 

Derfor har Direktoratet for byggkvalitet (DiBK), Fagrådet for våtrom (FFV) og Mesterbrev slått seg sammen og lansert nettstedet kompetansesjekk.no for å hjelpe forbruker. 

På nettstedet kan du enkelt sjekke om håndverkeren har den kompetansen de sier at de har. 

– Daglig får vi henvendelser om jobber som har gått galt, og i våtrom har dette store økonomiske konsekvenser. En stor andel av henvendelsene skyldes at den utførende håndverkeren ikke har hatt kompetanse nok til å utføre jobben, og ofte skrytt på seg mer kompetanse enn det han har hatt. Med dette samarbeidsprosjektet ønsker vi å ivareta forbrukernes interesser slik at de slipper å havne i trøbbel. Undersøkelser som er gjort på området viser at arbeid utført av håndverkere med kompetansen i orden har færre feil og mangler enn der kompetansen er mangelvare, sier daglig leder i Fagrådet for Våtrom Cato Ove Karlsen.

På kompetansesjekk.no kan du enkelt sjekke om håndverkeren har kompetansen i orden. Illustrasjonsfoto: Getty Images. 

– Sentral godkjenning har valgt å samarbeide med mesterbrevordningen og ordningen med godkjent våtromsbedrift idenne kampanjen som skal bidra til fokus på kvalitet og seriøsitet. Det skal være en trygghet for forbrukerne å velge en bedrift som er godkjent av disse ordningene. Når forbrukere finner bedrifter i vår base på kompetansesjekk.no, så forsikrer de seg om at bedriftene har den kompetansen de sier at de har. Dersom forbrukere i tillegg følger rådene på handlehvitt.no, vil dette gi økt forbrukertrygghet, og færre tilfeller der prosjekter bærer galt av sted, sier avdelingsdirektør Steinar Fretheim i Direktoratet for byggkvalitet.

– Mestermerket står for seriøsitet, kvalitet og trygghet. Alle er tjent med seriøse leverandører av håndverkertjenester, og vi vil med dette fellesprosjektet gjøre det enklere for forbrukerne å finne de seriøse og kompetente aktørene. Forbrukere bør være på vakt. Hvis noe høres for godt ut til å være sant, så er det nok det. Å misbruke mestertittelen og –merket er ulovlig og kan straffes med bøter, sier informasjonsansvarlig Roger Nyborg i Mesterbrev.