Om ikke oppussingen skal bli et økonomisk mareritt, må du finne en flink håndverker som er til å stole på.
Om ikke oppussingen skal bli et økonomisk mareritt, må du finne en flink håndverker som er til å stole på.

5 tips til å finne en håndverker du kan stole på

Bygge bolig

Det kan være litt av en hodepine å finne seriøse håndverkere. Her er de beste tipsene til hvordan du sjekker om de gjør en skikkelig jobb!  

1 Beskriv jobben nøye

Lag en presis beskrivelse av oppdraget, og legg gjerne ved bilder og skisser. Du bør også si noe om hvor lang tid det skal ta, og om du vil ha et tilbud med fastpris eller et overslag. Både beskrivelse, tidsramme og pris skal inn i kontrakten når den tid kommer:

– Prisen skal være inkludert moms om ikke annet er opplyst. Ikke betal på forhånd, slik at du kan sikre deg hvis jobben ikke blir ferdig, eller at du oppdager feil, sier Ingeborg Flones, direktør for Forbrukerservice i Forbrukerrådet.

Ingeborg Flones er direktør for forbrukerspørsmål i Forbrukerrådet. 

2 Sjekk fagkunnskap

– Et av de vanligste spørsmålene til Forbrukerrådet gjelder håndverkere, opplyser Ingeborg Flones, som anbefaler at du sjekker om håndverkeren har nødvendig godkjenning.

– Kun faglærte elektrikere kan utføre arbeid med elanlegget, og skal du pusse opp badet, kan forsikringsselskapet ditt ha krav om at våtromsnormen følges. Sjekk om rørleggeren har de nødvendige sertifikatene, sier Flones.

Hilde Lillejord stolte på håndverkerne som jobbet på badet hennes. Det skulle hun aldri ha gjort. 

Håndverkeren bør ha fagbrev og være medlem i et fagforbund. Flere av disse har søkbare lister over medlemmer:

* Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund

* Elektrikernes bransjeorganisasjon Nelfo

* Rørentreprenørene Norge

* Fagrådet for våtrom

Du kan også bruke Kompetansesjekk.no og Mesterbrev.no, hvor du kan lete blant flere fagområder.

– I malerbransjen er falsk markedsføring av mestertittelen et stort problem. Jeg har selv sett mange eksempler på bedrifter som markedsfører seg som mestere uten å være det, sier Einar Hanisch, fagsjef i Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund (MLF).  

Er maleren så god som han gir seg ut for å være? Sjekk påstått fagkunnskap nøye!

3  Sjekk seriøsitet

Har firmaet til håndverkeren solid økonomi? Sjekk firmaet i Brønnøysundregisteret for å se om firmaet i det hele tatt er registrert, hvor mange år det har eksistert og om de har levert inn godkjente årsregnskap eller er konkurstruet.

For å øke seriøsiteten i byggebransjen, har Direktoratet for byggkvalitet (Dibk) utvidet ordningen med sentral godkjenning fra 1. januar i år:

– De godkjente bedriftene skal nå ikke bare være faglig kvalifisert, men må også dokumentere at de driver lovlig, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Dibk har en søkbar liste over seriøse aktører i byggebransjen.

4  Sjekk referanser

Når du har funnet en seriøs og kunnskapsrik håndverker, bør du i tillegg forsikre deg om at vedkommende har gode referanser. Be om navn og telefonnummer til noen håndverkeren har jobbet for før, og still spørsmå om både pris og kvalitet. Et kjapt nettsøk på firmanavnet kan også avsløre både ris og ros fra tidligere kunder. Om firmaet er registrert på Mitt anbud, kan du også sjekke hvor fornøyde kundene er. 

Sørg også for å skrive en skikkelig kontrakt før jobben utføres.

5 Hvis du skal klage

Det kan bli opphetet konflikt om du blir uenig med håndverkeren. Sørg for gode kontrakter!

– Om du har fulgt alle råd, men likevel får problemer, bør du sette deg ned og skrive en klage til håndverkeren, sier Ingeborg Flones hos Forbrukerrådet. Hun anbefaler å holde tilbake penger, og at summen skal stå i forhold til det arbeidet du klager på.

– Løser ikke saken seg, kan Forbrukerrådet mekle. Blir ikke saken ordnet opp da, kan du ta klagen videre til Forbrukertvistugvalget for en endelig avgjørelse. Det kan ta en stund å få slike saker løst, og derfor er det viktig å gjøre grundig forarbeid i å velge rett håndverker, avslutter Ingeborg Flones.

PS: Visste du at du risikerer fengselsstraff dersom du ikke betaler håndverkeren på korrekt måte? Les hvorfor her!

 

Kilder: Forbrukerradet.no, dibk.no, ifi.no, huseierne.no

2 mars 2016
Annonsørinnhold

Tauno har bygget 370 tømmerhus

Det har han klart fordi finsk kvalitet og personlig oppfølging gir fornøyde kunder.

Annonsørinnhold

Å BYGGE NYTT = MANGE VALG?

Å bygge nytt hus er en stor beslutning å ta, men hva slags type hus du bør bygge kan være et av de lette valgene.

Dette huset kan kaste "klærne"

Dette huset i Suffolk, England, er virkelig noe utenom det vanlige.

Svanemerket byggefelt

Å bygge miljøvennlige boliger er ikke lenger en ren utopi for folk flest. På Valderøya, i Møre og Romsdal fylke oppføres 17 ferdighus som både er lavene...

Familien Helland bygger hus

Familien Helland bygger hus denne våren, og Vi i Villa skal følge prosessen frem mot innflytting.

Tradisjonstro nordmenn

Nordmenn er et tradisjonstro folkeslag, i alle fall om vi ser på byggetrender rundt omkring i landet.

Et naturlig valg

Huset til familien Lundstrøm er bygd i naturmaterialer og er både vedlikeholdsfritt og miljøvennlig.

Ny etasje før sola står opp

– Dette er science fiction! ropte huseier Thomas Holth ut i den mørke januarkvelden da kranføreren satte den første modulen pent på plass. Et par timer...

Spar penger med enkel matematikk

Er du midt i et oppussingsprosjekt eller skal du starte i nærmeste fremtid? Vi har gode råd for hvordan du enkelt kan spare penger.

Mer plass med tilbygg

Har dere vokst ut av huset? Få mer boltreplass med et tilbygg til huset – her får du arkitektens beste tips til hvordan du går frem.

Sjekkliste for husbyggere

Skal husdrømmen snart bli virkelighet? Det kan føles overveldende med alle valgene dere må ta, men denne sjekklista loser deg trygt igjennom byggeproses...

Dyre tabber når du pusser opp gammelt hus

De dyreste tabbene gjøres når folk skal pusse opp, og ikke kjenner til hvordan det gamle huset er bygd. Feil isolering for eksempel, kan føre til sopp...

Nøkkelferdig hus på en måned - er det mulig

Hun har etablert sitt eget huskonsept i en tøff bransje. Vedlikeholdsfritt hus til fast pris og rask levering er oppskriften.

Søk støtte til oppussing av gamle hus

Dersom du har kjøpt eller arvet et gammelt hus som er fredet eller er erklært verneverdig kan du få gode tips og råd til oppussing av ditt gamle hus...

Annonsørinnhold

Gi hjemmet ditt et herskapelig preg med søyler

Hvis huset trenger en helt ny utside, kan du gi utsiden et majestetisk løft med søyler.