Om ikke oppussingen skal bli et økonomisk mareritt, må du finne en flink håndverker som er til å stole på.
Om ikke oppussingen skal bli et økonomisk mareritt, må du finne en flink håndverker som er til å stole på.

5 tips til å finne en håndverker du kan stole på

Bygge bolig

Det kan være litt av en hodepine å finne seriøse håndverkere. Her er de beste tipsene til hvordan du sjekker om de gjør en skikkelig jobb!  

1 Beskriv jobben nøye

Lag en presis beskrivelse av oppdraget, og legg gjerne ved bilder og skisser. Du bør også si noe om hvor lang tid det skal ta, og om du vil ha et tilbud med fastpris eller et overslag. Både beskrivelse, tidsramme og pris skal inn i kontrakten når den tid kommer:

– Prisen skal være inkludert moms om ikke annet er opplyst. Ikke betal på forhånd, slik at du kan sikre deg hvis jobben ikke blir ferdig, eller at du oppdager feil, sier Ingeborg Flones, direktør for Forbrukerservice i Forbrukerrådet.

Ingeborg Flones er direktør for forbrukerspørsmål i Forbrukerrådet. 

2 Sjekk fagkunnskap

– Et av de vanligste spørsmålene til Forbrukerrådet gjelder håndverkere, opplyser Ingeborg Flones, som anbefaler at du sjekker om håndverkeren har nødvendig godkjenning.

– Kun faglærte elektrikere kan utføre arbeid med elanlegget, og skal du pusse opp badet, kan forsikringsselskapet ditt ha krav om at våtromsnormen følges. Sjekk om rørleggeren har de nødvendige sertifikatene, sier Flones.

Hilde Lillejord stolte på håndverkerne som jobbet på badet hennes. Det skulle hun aldri ha gjort. 

Håndverkeren bør ha fagbrev og være medlem i et fagforbund. Flere av disse har søkbare lister over medlemmer:

* Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund

* Elektrikernes bransjeorganisasjon Nelfo

* Rørentreprenørene Norge

* Fagrådet for våtrom

Du kan også bruke Kompetansesjekk.no og Mesterbrev.no, hvor du kan lete blant flere fagområder.

– I malerbransjen er falsk markedsføring av mestertittelen et stort problem. Jeg har selv sett mange eksempler på bedrifter som markedsfører seg som mestere uten å være det, sier Einar Hanisch, fagsjef i Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund (MLF).  

Er maleren så god som han gir seg ut for å være? Sjekk påstått fagkunnskap nøye!

3  Sjekk seriøsitet

Har firmaet til håndverkeren solid økonomi? Sjekk firmaet i Brønnøysundregisteret for å se om firmaet i det hele tatt er registrert, hvor mange år det har eksistert og om de har levert inn godkjente årsregnskap eller er konkurstruet.

For å øke seriøsiteten i byggebransjen, har Direktoratet for byggkvalitet (Dibk) utvidet ordningen med sentral godkjenning fra 1. januar i år:

– De godkjente bedriftene skal nå ikke bare være faglig kvalifisert, men må også dokumentere at de driver lovlig, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Dibk har en søkbar liste over seriøse aktører i byggebransjen.

4  Sjekk referanser

Når du har funnet en seriøs og kunnskapsrik håndverker, bør du i tillegg forsikre deg om at vedkommende har gode referanser. Be om navn og telefonnummer til noen håndverkeren har jobbet for før, og still spørsmå om både pris og kvalitet. Et kjapt nettsøk på firmanavnet kan også avsløre både ris og ros fra tidligere kunder. Om firmaet er registrert på Mitt anbud, kan du også sjekke hvor fornøyde kundene er. 

Sørg også for å skrive en skikkelig kontrakt før jobben utføres.

5 Hvis du skal klage

Det kan bli opphetet konflikt om du blir uenig med håndverkeren. Sørg for gode kontrakter!

– Om du har fulgt alle råd, men likevel får problemer, bør du sette deg ned og skrive en klage til håndverkeren, sier Ingeborg Flones hos Forbrukerrådet. Hun anbefaler å holde tilbake penger, og at summen skal stå i forhold til det arbeidet du klager på.

– Løser ikke saken seg, kan Forbrukerrådet mekle. Blir ikke saken ordnet opp da, kan du ta klagen videre til Forbrukertvistugvalget for en endelig avgjørelse. Det kan ta en stund å få slike saker løst, og derfor er det viktig å gjøre grundig forarbeid i å velge rett håndverker, avslutter Ingeborg Flones.

PS: Visste du at du risikerer fengselsstraff dersom du ikke betaler håndverkeren på korrekt måte? Les hvorfor her!

 

Kilder: Forbrukerradet.no, dibk.no, ifi.no, huseierne.no

2 mars 2016

Slik gjør du hytta klar for vinteren

En kald vinter krever mer av hytta enn om sommeren. Vi viser deg hvordan du gjør feriehuset klar for vintermånedene.

Annonsørinnhold

Få et toppmoderne hus med fargerike fasadeplater

Skal du bygge hus? Få nabolagets fineste utside med fargerike, trendy og miljøvennlige plater.

Annonsørinnhold

Gi hjemmet ditt et herskapelig preg med søyler

Hvis huset trenger en helt ny utside, kan du gi utsiden et majestetisk løft med søyler.

Bruker du dette glasset i boligen kan det være livsfarlig

Å bruke feil glass i nye boliger blir mer og mer vanlig for å spare penger. Men det kan få fatale konsekvenser.

45 000 kroner i gebyrforskjell for boligbyggere

Avhengig av hvilken kommune du bor i koster det alt fra null kroner til hele 45.000 kroner i gebyr for boligbyggere. – Tar noen kommuner seg altfor...

Vær obs på byggevarer med falsk godkjenning

Med tøff konkurranse om byggevarekundene jukser bedrifter til seg kvalitetsstempler. Lær deg å oppdage de falske godkjenningene.

Annonsørinnhold

Så enkelt kan du bygge din egen hytte

Drømmer du om din helt egen hytte, en ekstra bod eller en lekestue? De nye byggeforskriftene og Hytteliten gjør det enklere enn noen gang å realisere...

7 grunner til å bygge i mur

Murhus har stått i skyggen av de tradisjonelle trehusene her til lands, men det er mange grunner til at du bør vurdere murhus om du går med byggeplaner.

Svanemerket byggefelt

Å bygge miljøvennlige boliger er ikke lenger en ren utopi for folk flest. På Valderøya, i Møre og Romsdal fylke oppføres 17 ferdighus som både er lavene...

Fiks ferdig funkis

Funkis har fått sin renessanse, og hus bygges nå med store vinduer, rette vinkler og nye, spennende løsninger. Fra ferdighusprodusentene brukes også...

Slik får du mer plass

Det sosiale miljøet der man bor er oftest av stor betydning. Ikke minst om man har barn i skolealder. Er de godt etablert i nabolaget, vil man gjerne...

Hvor mye kan du bygge?

Ved til- eller påbygg er bestemmelser om utnyttelsesgrad (u-grad) noe av det viktigste å ta hensyn til når man planlegger til- og påbygg. Årsaken er at...

Oppussing av gamle hus

Else ”Sprossa” Rønnevig fra Lillesand har et langt kjærlighetsforhold til gamle hus. Da hun startet sin kamp for å ta vare på tradisjonsrike bygninger...

Én av hundre leier inn utenlandsk arbeidskraft

Så mange som 81 prosent av norske boligeiere foretrekker at en i husstanden pusser opp boligen, fremfor å leie inn slektninger, venner eller håndverkere...

Egeninnsats - kan by på en skikkelig smell

I fjor døde en huseier i boblebadet sitt da han var i ferd med å teste det etter selv å ha foretatt installasjonen. Bruk av fagfolk kunne ha reddet...