Annonsørinnhold
Bilde: Adrenalin Media/Rasmus Werner

Å BYGGE NYTT = MANGE VALG?

Bygge bolig

Å bygge nytt hus er en stor beslutning å ta, men hva slags type hus du bør bygge kan være et av de lette valgene.

Å bygge lavenergi- eller miljøhus er ikke bare en investering i miljøet, men også i egen framtid! Ved å bygge lavenergihus og miljøhus oppnår du mange fordeler – til og med hos SpareBank 1 Hallingdal Valdres. Miljølånet til SpareBank 1 Hallingdal Valdres har rente fra 0%, noe som gjør at man virkelig får muligheten til å ta steget.

Se også: Slik skaper du en god planløsning

Familien Jogeva i Hemsedal har gjort nettopp dette. Den opprinnelig estlandske familien på 5 flyttet til Hallingdal i 2008 og fant fort ut at dette var et sted de ville være. Familien ville skape noe eget, med godt og sunt inneklima, lave energikostnader og naturlige omgivelser. Løsningen ble å bygge et lavenergihus, med Miljølån fra SpareBank 1 Hallingdal Valdres. 

(Foto: Adrenalin Media/Rasmus Werner)

 

Les også:

Finn drømmehuset

Å realisere husdrømmen er noe de fleste gjør bare en gang, det er et viktig valg.

ROM FOR Å LEVE 

Huset har funnet sin form gjennom et tett samarbeid med familien selv, arkitekt Armin Valter, og entreprenør Ove Rygg i Hallinglaft AS. Fokus har hele tiden vært naturlige løsninger og rom for å leve! Resultatet har blitt et romslig hus der familien kan boltre seg i massevis av dagslys, fantastisk utsikt og praktiske løsninger. Det har også blitt et par bonuser, som egen klatrevegg i inngangspartiet, sauna og klebersteinsovn, som faktisk kan brukes til både oppvarming og matlagning. Familien har hatt en finger med i spillet hele veien, og alle har fått det de ønsket! 

UKOMPLISERT MED LAVENERGIHUS 

Familien Jogeva selv mener at det var et enkelt for dem å velge et lavenergihus når de skulle bygge nytt. Inneklima, ”smarte rom” og oppvarming var viktige punkt, som handler om mer enn miljø og økonomi. Familien har ikke basert seg kun på regnestykket om reduserte energikostnader, men er ganske sikre på at dette vil lønne seg. Separat leilighet på grunnplan gir også muligheter for leieinntekter, og kan være med på å finansiere huset. Planleggingen startet i 2014. Tomt ble kjøpt, og arkitekten var på befaring, noe Kai-Triin Jogeva mener er grunnleggende viktig for å utnytte tomten, lyset og naturen. Huset i seg selv er et elementbygg fra Estland, og oppsettingen gikk raskt og greit i 2016. Peeter Jogeva er håndverker, og har gjort mye av den innvendige jobben selv. Leiligheten på grunnplan har blitt ferdig først, og familien flytter inn i huset i løpet av sommeren 2017. 

(Foto: Adrenalin Media/Rasmus Werner)

Les også:

Sjekkliste for husbyggere

Skal husdrømmen snart bli virkelighet? Det kan føles overveldende med alle valgene dere må ta, men denne sjekklista loser deg trygt igjennom byggepros...

BYGGEPROSESSEN 

Byggeprosessen har vært lærerik og spennende, og det mest spennende syns Kai-Triin Jogeva var å se huset reise seg i virkeligheten, fremfor å kun se det tegnet på papir. ”Det var veldig gøy å se huset og rommene i virkeligheten, og hvordan lyset og naturen får lov å komme inn, akkurat slik vi ønsket”. For familien var Miljølån fra SpareBank 1 Hallingdal Valdres med på å gjøre drømmen til virkelighet. ”Banken har vært samarbeidsvillige, og det var enkelt å få innfridd Miljølån! Vi anbefaler alle å bygge lavenergihus med Miljølån fra SpareBank 1 Hallingdal Valdres. Det er en investering i fremtiden”.

Ønsker du å bygge ny bolig bør altså valget være enkelt – søk Miljølån og bygg lavenergi. En investering på kr 1.000 000 nedbetalt over 10 år vil koste deg 1 075 391 kroner.

HAR DU ALLEREDE BOLIG? 

Du kan også søke Miljølån for oppgradering av eksisterende bolig, som for eksempel etterisolering av vegger og tak, eller nye vinduer. En oppgradering på 500 000,- nedbetalt over 6 år vil koste deg kr 518 176,- Man kan også gjøre mange andre energibesparende tiltak som vil lønne seg på sikt. Varmepumpe, fjerning av gamle oljekaminer, installasjon av solfanger, balansert ventilasjon og solcelle / vindkraft er noe av det du kan låne til. Et tiltak på kr 250 000,- nedbetalt over 3 år vil koste deg kr 251 099 kroner.

HVORDAN FUNGERER MILJØLÅN? 

Miljølånet fra SpareBank 1 Hallingdal Valdres gir 0% rente første år inntil 250 000,- enten du skal bygge nytt, pusse opp eller oppgradere en energikilde. 1,5% er maksrente, og det er ingen etableringskostnader. Miljølånet blir skilt ut som et eget lån ved siden av det tradisjonelle boliglånet, og gjelder utgifter du kan dokumentere er knyttet til valg av energibesparende løsninger. 

Les også:

Slik reparerer du vinduskarmen

Kom været i forkjøpet og sørg for å gjøre de viktige reparasjonene før vinteren kommer! Vi viser deg hvordan.

(Foto: Adrenalin Media/Rasmus Werner)

Se også: Velg riktig oppvarming for ditt hus

Les mer om miljølån fra Sparebank1 Hallingdal Valdres her

16. mai 2017

Mer om Bygge bolig

Dyre tabber når du pusser opp gammelt hus

Bygge bolig De dyreste tabbene gjøres når folk skal pusse opp, og ikke kjenner til hvordan det gamle huset er bygd. Feil isolering for eksempel, kan føre til sopp og råte.

Her er noen av hyttene Tauno står bak. Den neste kan bli din.
Annonsørinnhold

Drømmer du om hytte? Denne leverandøren kan du stole på!

Bygge bolig Tømmerhus i god kvalitet som krever lite vedlikehold.

Spar penger med enkel matematikk

Bygge bolig Er du midt i et oppussingsprosjekt eller skal du starte i nærmeste fremtid? Vi har gode råd for hvordan du enkelt kan spare penger.

12 uvanlige, men fantastiske hjem

Bygge bolig De fleste drømmer nok om et ordinært hus med hage, men det finnes de som tenker utenfor boksen. Her er 12 uvanlige hus!

Dette huset kan kaste "klærne"

Bygge bolig Dette huset i Suffolk, England, er virkelig noe utenom det vanlige.

Finn drømmehuset

Bygge bolig Å realisere husdrømmen er noe de fleste gjør bare en gang, det er et viktig valg.

Utvidelse med stil

Bygge bolig Det tidløse en-etasjes tilbygget rommer familiens storstue og er estetisk føyet sammen med resten av huset og leiligheten i andre etasje med et glassove...

Grafisk betong – for individualisten i deg

Bygge bolig Ønsker du et hjem ulikt alle andre? Hva med å bygge en bolig med grafisk betong?

Husdoktorens oppskrift på et friskt hus

Bygge bolig Et godt vedlikeholdt hus vil vi ha! Her ser du hvilke deler av huset vi bør holde et ekstra godt øye med. Hva du kan gjøre selv - og når du bør søke hjelp?

Et hus av halm?

Bygge bolig Halmballer blir byggeklosser når halmentusiaster bygger hus. Og resultatet er overraskende vellykkede bygg.

Nøkkelferdig hus på en måned - er det mulig

Bygge bolig Hun har etablert sitt eget huskonsept i en tøff bransje. Vedlikeholdsfritt hus til fast pris og rask levering er oppskriften.

7 grunner til å bygge i mur

Bygge bolig Murhus har stått i skyggen av de tradisjonelle trehusene her til lands, men det er mange grunner til at du bør vurdere murhus om du går med byggeplaner.

Svanemerket byggefelt

Bygge bolig Å bygge miljøvennlige boliger er ikke lenger en ren utopi for folk flest. På Valderøya, i Møre og Romsdal fylke oppføres 17 ferdighus som både er lavene...

Et naturlig valg

Bygge bolig Huset til familien Lundstrøm er bygd i naturmaterialer og er både vedlikeholdsfritt og miljøvennlig.