Bilde: iStock

Bruker du dette glasset i boligen kan det være livsfarlig

Bygge bolig

Å bruke feil glass i nye boliger blir mer og mer vanlig for å spare penger. Men det kan få fatale konsekvenser.

Vanlig glass og personsikret glass – hvert glass til hver sin bruk.

Men for å spare penger blir det stadig vanligere å bruke feil glass i nye boliger, ifølge NiTO Takst.

Mens personsikret glass pulveriseres fullstendig ved knusing, knuser vanlig glass i skarpe biter som kan gjøre stor skade på mennesker og dyr.

Ingeniør og takstmann i NiTO Takst, Vidar Aarnes, forteller til Newswire.no at det er livsfarlig å bruke vanlig glass feil, som i trapper, dører og terrasser.

– Kommer man i stor fart inn i en rute med vanlig glass, kan man få alvorlige skjæringsskader. Er det en åre som kuttes, kan det i verste fall føre til at man blør i hjel i løpet av kort tid, sier Aarnes.

Det er spesielt farlig å ha usikret glass i vinduer eller dører i enden av en trapp, i rekkverk, sidefelt i inngangsdører og i terrassedører.

– Ikke klare over faren

Aarnes tror grunnen til at flere bruker vanlig glass i nye boliger, er at folk handler mer i utlandet for å spare penger på billigere materialer og glass.

Han tror ikke mange er klar over faren ved å bruke vanlig glass inne i boligen.

– Forskriftene kan være annerledes i utlandet, og folk vet ikke nødvendigvis at de må spesifisere at glasset skal være personsikret. Språkbarrierer kan også føre til misforståelser. Man ender fort opp med en glasstype som er uegnet til formålet, sier Aarnes.

Også prosjektleder Per Henning Graff i Glass og Fasadeforeningen mener det spekuleres i bruk av billige materialer og glass.

– Mange utbyggere ser på de lovpålagte kravene som maksimumskrav når de egentlig er ment som minimumskrav. Pris er viktigere for dem enn kvalitet, og de tenker ikke på risikoen, sier Graff til Newswire.no.

Foto: iStock

Pulveriseres ved knusing

For å følge forskriftene må du bruke personsikret glass inne i boligen. Det kan enten være laminert glass, herdet glass eller herdet, laminert glass.

På den måten er det mindre sjanse for alvorlige skader om glasset knuses.

I rekkverk skal glasset være laminert, og ofte herdet, laminert.

I tak skal nederste glassrute alltid være laminert, og det er spesielt viktig i tak og skråstilte konstruksjoner hvor man kan risikere at hele ruten faller ut av innfestningen.

Dette er forskjellen på glassene:

Herdet glass er glass som er varmet opp til en temperatur over mykningspunktet og så raskt avkjølt med kald luft. Glasset er rundt fem ganger sterkere enn vanlig glass mot tunge støt. Ved knusing pulveriseres glasset.

Varmeforsterket glass er glass som gjennomgår en varmebehandling tilsvarende den for herdet glass, men hvor avkjølingen skjer saktere. Glasset blir sterkere enn vanlig glass, men knuses på samme måte og må derfor lamineres for å tilfredsstille kravene til personsikret glass.

Laminert glass lages av to eller flere lag med glass som limes sammen. Laminert glass er ikke like sterkt som herdet glass, men har den fordelen at dersom det knuses holdes bitene sammen av en folie.

Ikke gå glipp av nyheter om hvordan du gjør boligen til et trygt sted å være – meld deg på vårt nyhetsbrev her!

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

 

26 april 2016
Mer om Bygge bolig
Annonsørinnhold

Å BYGGE NYTT = MANGE VALG?

Bygge bolig Å bygge nytt hus er en stor beslutning å ta, men hva slags type hus du bør bygge kan være et av de lette valgene.

Dette huset kan kaste "klærne"

Bygge bolig Dette huset i Suffolk, England, er virkelig noe utenom det vanlige.

Svanemerket byggefelt

Bygge bolig Å bygge miljøvennlige boliger er ikke lenger en ren utopi for folk flest. På Valderøya, i Møre og Romsdal fylke oppføres 17 ferdighus som både er lavene...

Familien Helland bygger hus

Bygge bolig Familien Helland bygger hus denne våren, og Vi i Villa skal følge prosessen frem mot innflytting.

Her er noen av hyttene Tauno står bak. Den neste kan bli din.
Annonsørinnhold

Drømmer du om hytte? Denne leverandøren kan du stole på!

Bygge bolig Tømmerhus i god kvalitet som krever lite vedlikehold.

Tradisjonstro nordmenn

Bygge bolig Nordmenn er et tradisjonstro folkeslag, i alle fall om vi ser på byggetrender rundt omkring i landet.

Et naturlig valg

Bygge bolig Huset til familien Lundstrøm er bygd i naturmaterialer og er både vedlikeholdsfritt og miljøvennlig.

Ny etasje før sola står opp

Bygge bolig – Dette er science fiction! ropte huseier Thomas Holth ut i den mørke januarkvelden da kranføreren satte den første modulen pent på plass. Et par timer...

Spar penger med enkel matematikk

Bygge bolig Er du midt i et oppussingsprosjekt eller skal du starte i nærmeste fremtid? Vi har gode råd for hvordan du enkelt kan spare penger.

Sjekkliste for husbyggere

Bygge bolig Skal husdrømmen snart bli virkelighet? Det kan føles overveldende med alle valgene dere må ta, men denne sjekklista loser deg trygt igjennom byggeproses...

Dyre tabber når du pusser opp gammelt hus

Bygge bolig De dyreste tabbene gjøres når folk skal pusse opp, og ikke kjenner til hvordan det gamle huset er bygd. Feil isolering for eksempel, kan føre til sopp...

Nøkkelferdig hus på en måned - er det mulig

Bygge bolig Hun har etablert sitt eget huskonsept i en tøff bransje. Vedlikeholdsfritt hus til fast pris og rask levering er oppskriften.

Søk støtte til oppussing av gamle hus

Bygge bolig Dersom du har kjøpt eller arvet et gammelt hus som er fredet eller er erklært verneverdig kan du få gode tips og råd til oppussing av ditt gamle hus...

Kloppen Lamelltre
Annonsørinnhold

Gi hjemmet ditt et herskapelig preg med søyler

Bygge bolig Hvis huset trenger en helt ny utside, kan du gi utsiden et majestetisk løft med søyler.