Bilde: iStock

Bruker du dette glasset i boligen kan det være livsfarlig

Bygge bolig

Å bruke feil glass i nye boliger blir mer og mer vanlig for å spare penger. Men det kan få fatale konsekvenser.

Vanlig glass og personsikret glass – hvert glass til hver sin bruk.

Men for å spare penger blir det stadig vanligere å bruke feil glass i nye boliger, ifølge NiTO Takst.

Mens personsikret glass pulveriseres fullstendig ved knusing, knuser vanlig glass i skarpe biter som kan gjøre stor skade på mennesker og dyr.

Ingeniør og takstmann i NiTO Takst, Vidar Aarnes, forteller til Newswire.no at det er livsfarlig å bruke vanlig glass feil, som i trapper, dører og terrasser.

– Kommer man i stor fart inn i en rute med vanlig glass, kan man få alvorlige skjæringsskader. Er det en åre som kuttes, kan det i verste fall føre til at man blør i hjel i løpet av kort tid, sier Aarnes.

Det er spesielt farlig å ha usikret glass i vinduer eller dører i enden av en trapp, i rekkverk, sidefelt i inngangsdører og i terrassedører.

– Ikke klare over faren

Aarnes tror grunnen til at flere bruker vanlig glass i nye boliger, er at folk handler mer i utlandet for å spare penger på billigere materialer og glass.

Han tror ikke mange er klar over faren ved å bruke vanlig glass inne i boligen.

– Forskriftene kan være annerledes i utlandet, og folk vet ikke nødvendigvis at de må spesifisere at glasset skal være personsikret. Språkbarrierer kan også føre til misforståelser. Man ender fort opp med en glasstype som er uegnet til formålet, sier Aarnes.

Også prosjektleder Per Henning Graff i Glass og Fasadeforeningen mener det spekuleres i bruk av billige materialer og glass.

– Mange utbyggere ser på de lovpålagte kravene som maksimumskrav når de egentlig er ment som minimumskrav. Pris er viktigere for dem enn kvalitet, og de tenker ikke på risikoen, sier Graff til Newswire.no.

Foto: iStock

Pulveriseres ved knusing

For å følge forskriftene må du bruke personsikret glass inne i boligen. Det kan enten være laminert glass, herdet glass eller herdet, laminert glass.

På den måten er det mindre sjanse for alvorlige skader om glasset knuses.

I rekkverk skal glasset være laminert, og ofte herdet, laminert.

I tak skal nederste glassrute alltid være laminert, og det er spesielt viktig i tak og skråstilte konstruksjoner hvor man kan risikere at hele ruten faller ut av innfestningen.

Dette er forskjellen på glassene:

Herdet glass er glass som er varmet opp til en temperatur over mykningspunktet og så raskt avkjølt med kald luft. Glasset er rundt fem ganger sterkere enn vanlig glass mot tunge støt. Ved knusing pulveriseres glasset.

Varmeforsterket glass er glass som gjennomgår en varmebehandling tilsvarende den for herdet glass, men hvor avkjølingen skjer saktere. Glasset blir sterkere enn vanlig glass, men knuses på samme måte og må derfor lamineres for å tilfredsstille kravene til personsikret glass.

Laminert glass lages av to eller flere lag med glass som limes sammen. Laminert glass er ikke like sterkt som herdet glass, men har den fordelen at dersom det knuses holdes bitene sammen av en folie.

Ikke gå glipp av nyheter om hvordan du gjør boligen til et trygt sted å være – meld deg på vårt nyhetsbrev her!

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

 

26 april 2016

Slik gjør du hytta klar for vinteren

En kald vinter krever mer av hytta enn om sommeren. Vi viser deg hvordan du gjør feriehuset klar for vintermånedene.

Annonsørinnhold

Få et toppmoderne hus med fargerike fasadeplater

Skal du bygge hus? Få nabolagets fineste utside med fargerike, trendy og miljøvennlige plater.

Annonsørinnhold

Gi hjemmet ditt et herskapelig preg med søyler

Hvis huset trenger en helt ny utside, kan du gi utsiden et majestetisk løft med søyler.

45 000 kroner i gebyrforskjell for boligbyggere

Avhengig av hvilken kommune du bor i koster det alt fra null kroner til hele 45.000 kroner i gebyr for boligbyggere. – Tar noen kommuner seg altfor...

6 tips til riktig håndverker

Ikke gå i håndverkerfella! Slik sjekker du at fagkunnskapen er på plass før du gjør en avtale. 

Vær obs på byggevarer med falsk godkjenning

Med tøff konkurranse om byggevarekundene jukser bedrifter til seg kvalitetsstempler. Lær deg å oppdage de falske godkjenningene.

Annonsørinnhold

Så enkelt kan du bygge din egen hytte

Drømmer du om din helt egen hytte, en ekstra bod eller en lekestue? De nye byggeforskriftene og Hytteliten gjør det enklere enn noen gang å realisere...

7 grunner til å bygge i mur

Murhus har stått i skyggen av de tradisjonelle trehusene her til lands, men det er mange grunner til at du bør vurdere murhus om du går med byggeplaner.

Svanemerket byggefelt

Å bygge miljøvennlige boliger er ikke lenger en ren utopi for folk flest. På Valderøya, i Møre og Romsdal fylke oppføres 17 ferdighus som både er lavene...

Fiks ferdig funkis

Funkis har fått sin renessanse, og hus bygges nå med store vinduer, rette vinkler og nye, spennende løsninger. Fra ferdighusprodusentene brukes også...

Slik får du mer plass

Det sosiale miljøet der man bor er oftest av stor betydning. Ikke minst om man har barn i skolealder. Er de godt etablert i nabolaget, vil man gjerne...

Hvor mye kan du bygge?

Ved til- eller påbygg er bestemmelser om utnyttelsesgrad (u-grad) noe av det viktigste å ta hensyn til når man planlegger til- og påbygg. Årsaken er at...

Oppussing av gamle hus

Else ”Sprossa” Rønnevig fra Lillesand har et langt kjærlighetsforhold til gamle hus. Da hun startet sin kamp for å ta vare på tradisjonsrike bygninger...

Én av hundre leier inn utenlandsk arbeidskraft

Så mange som 81 prosent av norske boligeiere foretrekker at en i husstanden pusser opp boligen, fremfor å leie inn slektninger, venner eller håndverkere...

Egeninnsats - kan by på en skikkelig smell

I fjor døde en huseier i boblebadet sitt da han var i ferd med å teste det etter selv å ha foretatt installasjonen. Bruk av fagfolk kunne ha reddet...