Bilde: Colourbox

Et hus av halm?

Bygge bolig

Halmballer blir byggeklosser når halmentusiaster bygger hus. Og resultatet er overraskende vellykkede bygg.

I eventyret om de tre små grisene, bygde den første lille grisen et hus av strå. Det gikk riktig så ille.  Men de som bygger halmhus i dag, behøver ikke være redd for at huset skal blåse bort. Halmhus har vist seg å være både solide og miljøvennlige, og stadig flere lar seg sjarmere at de unike husene.

- Det har vært en økende interesse for halmhus år for år. Hittil er det rundt sytti halmhus her til lands som vi kjenner til, og nesten alle er bygget de femten siste årene, sier Finn Østmo, leder for Norsk Jord- og halmbyggeforening.


Halmhus: Et av flere norske halmhus.

Lange tradisjoner
Halm som byggemateriale har århundrede lange tradisjoner, men byggeteknikken med halmballer ble først utviklet for litt over hundre år siden. I Norge er den enda yngre.

- De tre første halmhusene her i landet ble bygget på femtitallet og var uthus i form av hønsehus og garasje. Disse ble bygget av folk som ikke ante at andre drev med halmbygging, men som så halmballene og tenkte at dette må da egne seg som byggemateriale, forteller Østmo.

Deretter gikk det noen tiår, før halmballteknikken ble gjenoppdaget tidlig på nittitallet, og i 1993 sto den første boligen bygget av halmballer. Siden har flere halmballboliger kommet til, samt barnehage, kontorbygg, atelieer, kurslokal og driftsbygninger, alle bygget i halm.

- Små uthus kan man uten problemer bygge selv, men ved større prosjekter, som boliger, bør du ha folk med riktig kunnskap inn i bildet. Men samtidig er dette en enkel byggeteknikk, og det er mulig å lære mye i løpet av en kurshelg, sier Østmo.

Vanskelig tilgjengelig overskuddsprodukt
Halm er et biprodukt i kornproduksjonen, og blir stort sett ikke utnyttet til fulle. Likevel er det ikke enkelt å skaffe byggematerialer til halmballhus.

- Det finnes halmpresser rundt omkring på gårdene, men de fleste har gått over til runde baller. Det betyr at vi må lete litt mer for å finne egnede halmballer, sier Østmo. Han legger til at foreningen utarbeider en liste med oversikt over leverandører.

- Halm er jo et restprodukt for bonden, og jeg tror vi kan få den nødvendige tilgangen til halmballer om også etterspørselen øker. Da vil bønder med halmpresser kunne ta imot bestillinger eller kjøre opp halmballer i egnede størrelser for lagring, og de vil få bedre betalt for det enn for andre måter å bruke halmen på, mener Østmo.

Tørr byggeprosess
Halmballer som skal brukes som byggemateriale, må være hardt presset og tørre. Østmo anbefaler at fuktighetsnivået bør ligge på rundt atten prosent. De må også holdes tørre under hele prosessen. Halmballene kan riktignok tåle noe regn fra siden og likevel tørke ut igjen, men får vannet komme ovenifra og trenge inn i selve halmballen, vil det være vanskelig å bli kvitt fukten.

Hvis halmen først er tørr og fin, fundamentet godt og veggene dekkes med puss, burde det ikke oppstå problemer med fukt og forråtnelse i bygget. I USA finnes det halmballhus som har stått i hundre år. Rolf Jacobsen, sivilarkitekt ved Gaia Arkitekter og en av de fremste ekspertene på halmhus i Norge, legger likevel inn et lite forbehold angående plassering av halmhus.

- I områder som er særlig værharde bør en vurdere om halmballteknikk er rette byggemåte. I slike tilfeller bør nok værveggene beskyttes ekstra med f.eks. en trekledning, et drivhus, eller store takutpring.

Hjemmelaget maling
Pussen som skal beskytte veggene er også laget av naturlige materialer.

- Vi bruker ikke sement i pussen på halmhus, men en blanding av leire, sand og andre bindemidler. Sement gjør veggene for tette, og vi ønsker vegger som puster og som er diffusjonsåpne, sier Østmo, som mener leire er et undervurdert byggemateriale.

Leirpussen kan males, og Østmo forteller at de bruker en helt spesiell maling.

- Vi lager en maling av 200 gram hvetemel som kokes sammen med 1 liter vann og blandes i porselenspulver med farge. Det gir en maling til fire kroner literen. Den kan riktignok ikke skrubbes, men den smitter heller ikke av.

God brannsikkerhet
I motsetning til hva man kunne tro, er halmhus hverken mer utsatt for skadedyr eller har større brannfare enn andre boliger.

- Det viktigste tiltaket for å hindre mus i veggen, er at en er nøye med den ytre pussen og får det tett i alle overganger, skriver Jacobsen i en artikkel på Norsk Jord- og halmbyggeforenings hjemmeside. Der kan du også lese mer om halmbyggeteknikk og de studier som er gjort på bygg med halmvegger.

- Det er en veggkonstruksjon som har særdeles overbevisede brannegenskaper. Som følge av at halmveggen er dekket med en ikke-brennbar puss samtidig som halmen isolerer slik at varmen ikke trenger gjennom veggen, er det dokumentert en brannmotstand på mellom 2 og 4 timer.

26 oktober 2009

Slik gjør du hytta klar for vinteren

En kald vinter krever mer av hytta enn om sommeren. Vi viser deg hvordan du gjør feriehuset klar for vintermånedene.

Annonsørinnhold

Få et toppmoderne hus med fargerike fasadeplater

Skal du bygge hus? Få nabolagets fineste utside med fargerike, trendy og miljøvennlige plater.

Annonsørinnhold

Gi hjemmet ditt et herskapelig preg med søyler

Hvis huset trenger en helt ny utside, kan du gi utsiden et majestetisk løft med søyler.

Bruker du dette glasset i boligen kan det være livsfarlig

Å bruke feil glass i nye boliger blir mer og mer vanlig for å spare penger. Men det kan få fatale konsekvenser.

45 000 kroner i gebyrforskjell for boligbyggere

Avhengig av hvilken kommune du bor i koster det alt fra null kroner til hele 45.000 kroner i gebyr for boligbyggere. – Tar noen kommuner seg altfor...

6 tips til riktig håndverker

Ikke gå i håndverkerfella! Slik sjekker du at fagkunnskapen er på plass før du gjør en avtale. 

Vær obs på byggevarer med falsk godkjenning

Med tøff konkurranse om byggevarekundene jukser bedrifter til seg kvalitetsstempler. Lær deg å oppdage de falske godkjenningene.

Annonsørinnhold

Så enkelt kan du bygge din egen hytte

Drømmer du om din helt egen hytte, en ekstra bod eller en lekestue? De nye byggeforskriftene og Hytteliten gjør det enklere enn noen gang å realisere...

7 grunner til å bygge i mur

Murhus har stått i skyggen av de tradisjonelle trehusene her til lands, men det er mange grunner til at du bør vurdere murhus om du går med byggeplaner.

Svanemerket byggefelt

Å bygge miljøvennlige boliger er ikke lenger en ren utopi for folk flest. På Valderøya, i Møre og Romsdal fylke oppføres 17 ferdighus som både er lavene...

Fiks ferdig funkis

Funkis har fått sin renessanse, og hus bygges nå med store vinduer, rette vinkler og nye, spennende løsninger. Fra ferdighusprodusentene brukes også...

Slik får du mer plass

Det sosiale miljøet der man bor er oftest av stor betydning. Ikke minst om man har barn i skolealder. Er de godt etablert i nabolaget, vil man gjerne...

Hvor mye kan du bygge?

Ved til- eller påbygg er bestemmelser om utnyttelsesgrad (u-grad) noe av det viktigste å ta hensyn til når man planlegger til- og påbygg. Årsaken er at...

Oppussing av gamle hus

Else ”Sprossa” Rønnevig fra Lillesand har et langt kjærlighetsforhold til gamle hus. Da hun startet sin kamp for å ta vare på tradisjonsrike bygninger...

Én av hundre leier inn utenlandsk arbeidskraft

Så mange som 81 prosent av norske boligeiere foretrekker at en i husstanden pusser opp boligen, fremfor å leie inn slektninger, venner eller håndverkere...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no