Et naturlig valg

Bygge bolig

Huset til familien Lundstrøm er bygd i naturmaterialer og er både vedlikeholdsfritt og miljøvennlig.

Kjøkkenet er lyst og moderne, som øvrige rom i huset. Boligen er tegnet av arkitekt Jon Thorstensen.

 
– Fargen på kledningen forandrer seg fra år til år, og det sies at eiken etter hvert blir sort og ospen sølvgrå, sier Anine Lundstrøm.
På den innerste tomten i det nyetablerte boligfeltet Vaktheia på Hisøy bor Anine og Espen Lundstrøm, deres to barn Nora Amalie (10) og Even (5) og kaninen Nusse.

Til tross for at familien Lundstrøms hus ligger i et nytt boligfelt, er naturen rundt boligen godt bevart. Her er det tett skog og mosekledd skogbunn like utenfor hagen. Mellom de høye furutrærne er det også vakker utsikt til skjærgården og Torungen fyr.

– Vi setter pris på å bo så nær naturen, og vi merker at barna blir kreative av det, sier Anine. 

Bestemte seg på visning
Da Espen og Anine ble kjent med at tomtene på Vaktheia skulle legges ut for salg, bodde de i Asker. Ettersom de lenge hadde hatt lyst til å flytte til Arendal, og da spesielt til Hisøy, var de ikke sene om å melde sin interesse for tomtene.

– Like etter at området var regulert gikk vi på visning, og jeg husker jeg tenkte ”hva om vi får tilbud om å kjøpe tomt her og nå?”. Og det var akkurat det som skjedde. Jeg ble så lykkelig at jeg bare hoppet rundt. Endelig skulle vi få bygge vårt eget hus, sier Anine.

Da byggeprosessen startet, bodde familien fremdeles i Asker, men hver tredje uke reiste de til Arendal for å følge med på byggingen.

– Ytterveggene kom i moduler, og det var derfor store forandringer fra gang til gang. Underveis opplevde vi et svært godt samarbeid med byggmester Asle Thorsen og de øvrige arbeiderne som var med på å reise huset. Dette var veldig viktig for oss ettersom vi bodde såpass langt unna. Like før jul i fjor sto huset ferdig, og vi kunne endelig flytte inn, forteller Anine.

Naturmaterialer
Ved reguleringen av tomtene la kommunen stor vekt på at boligene ikke skulle sees fra sjøen. De måtte derfor gå mer eller mindre i ett med naturen, og med denne grunntanken tegnet arkitekt Jon Thorstensen et hus bestående av naturmaterialer.

På familien Lundstrøms bolig er dette gjennomført med skiferkledd tak og ubehandlet kledning. Kledningen består hovedsakelig av tresorten osp som i utgangspunktet er en lys og gyllen tresort,men som i vær og vind blir grå og etter hvert sølvfarget. På huset er det også brukt elementer av eik, deriblant til husets takrenner, samt bæringene på terrassene. Med tiden blir denne tresorten nærmest sort. Disse stadige forandringene i kledningens farger gjør at treverket både blir levende og spennende.

– Det er ikke så lett å se forskjell på de to tresortene når de er våte. Når de tørker opp ser en imidlertid at eiken er mye mørkere. Lyset har også en del å si for hvordan fargene på huset kan oppfattes. Her en morgen så jeg på naboens hus da solen sto på. Kledningen så da ut som om den var av mahogni, forteller Anine.

Sist, men ikke minst, er pipen bygd i naturstein, og med skrånede flater er den en liten kopi av Torungen fyr.

Innredet etter familiens behov
Inne i huset er det åpne rom, og spesielt de store vinduene skaper en egen atmosfære i hjemmet på Vaktheia.

– Vi liker godt de store vinduene fordi de gir mye lys og energi. Samtidig slipper de inn naturen, sier Anine.

Da den innvendige planløsningen av boligen skulle avgjøres, var det til god hjelp for Anine og Espen at de over lengre tid hadde bodd i en annen bolig.

– Da vi planla inndelingen av rommene, la vi stor vekt på at vi ville ha det funksjonelt. Vi hadde blant annet et sterkt ønske om å ha et allrom. Dette er i dag gjennomført med kombinert kjøkken og spisestue, som vi bruker både ved måltider, kontorarbeid og diverse hobbyaktiviteter.

Løsningen er spesielt nyttig når barna skal gjøre lekser fordi vi er i nærheten av dem, i motsetning til om de sitter på rommene sine. Det var også viktig for oss at vi fikk laget et eget lekerom til barna, samt god skapplass. I gangen i første etasje har vi blant annet et walk-in closet på syv meter.

Et av Espens høyeste ønsker var kinorom, og dette ble laget i loftsstua, sier Anine, og viser hvordan rommet med et trykk på fjernkontrollen blir en kino.23 oktober 2008
Annonsørinnhold

Å BYGGE NYTT = MANGE VALG?

Å bygge nytt hus er en stor beslutning å ta, men hva slags type hus du bør bygge kan være et av de lette valgene.

Dette huset kan kaste "klærne"

Dette huset i Suffolk, England, er virkelig noe utenom det vanlige.

Svanemerket byggefelt

Å bygge miljøvennlige boliger er ikke lenger en ren utopi for folk flest. På Valderøya, i Møre og Romsdal fylke oppføres 17 ferdighus som både er lavene...

Familien Helland bygger hus

Familien Helland bygger hus denne våren, og Vi i Villa skal følge prosessen frem mot innflytting.

Annonsørinnhold

Drømmer du om hytte? Denne leverandøren kan du stole på!

Tømmerhus i god kvalitet som krever lite vedlikehold.

Tradisjonstro nordmenn

Nordmenn er et tradisjonstro folkeslag, i alle fall om vi ser på byggetrender rundt omkring i landet.

Ny etasje før sola står opp

– Dette er science fiction! ropte huseier Thomas Holth ut i den mørke januarkvelden da kranføreren satte den første modulen pent på plass. Et par timer...

Spar penger med enkel matematikk

Er du midt i et oppussingsprosjekt eller skal du starte i nærmeste fremtid? Vi har gode råd for hvordan du enkelt kan spare penger.

Mer plass med tilbygg

Har dere vokst ut av huset? Få mer boltreplass med et tilbygg til huset – her får du arkitektens beste tips til hvordan du går frem.

Sjekkliste for husbyggere

Skal husdrømmen snart bli virkelighet? Det kan føles overveldende med alle valgene dere må ta, men denne sjekklista loser deg trygt igjennom byggeproses...

Dyre tabber når du pusser opp gammelt hus

De dyreste tabbene gjøres når folk skal pusse opp, og ikke kjenner til hvordan det gamle huset er bygd. Feil isolering for eksempel, kan føre til sopp...

Nøkkelferdig hus på en måned - er det mulig

Hun har etablert sitt eget huskonsept i en tøff bransje. Vedlikeholdsfritt hus til fast pris og rask levering er oppskriften.

Søk støtte til oppussing av gamle hus

Dersom du har kjøpt eller arvet et gammelt hus som er fredet eller er erklært verneverdig kan du få gode tips og råd til oppussing av ditt gamle hus...

Annonsørinnhold

Gi hjemmet ditt et herskapelig preg med søyler

Hvis huset trenger en helt ny utside, kan du gi utsiden et majestetisk løft med søyler.

Husdoktorens oppskrift på et friskt hus

Et godt vedlikeholdt hus vil vi ha! Her ser du hvilke deler av huset vi bør holde et ekstra godt øye med. Hva du kan gjøre selv - og når du bør søke...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no