Fiks ferdig funkis

Bygge bolig

Funkis har fått sin renessanse, og hus bygges nå med store vinduer, rette vinkler og nye, spennende løsninger. Fra ferdighusprodusentene brukes også ferdigbetong, her får man rette vegger og tak uten bruk av lister.

Tidligere bygde vi hus med små vinduer for å minske varmetapet, men i dag er ikke det lenger noe krav. Vinduene har utviklet seg, og vi tillater oss å bygge hus med panoramavinduene vi gjerne ønsker oss.

Funkishuset er enkelt i formen, med rette linjer og gjerne store vindusflater. Her kan man sitte inne og likevel være i nærkontakt med naturen utenfor.

Innvendig ser vi nye, spennende alternativer med fleksible romløsninger og effektiv utnyttelse. Fremtidsrettet med tanke på endrede faser i livet, som når familien vokser eller barna forlater redet.

Funkishus hadde en topp på 1970-tallet, men har siden vært lite brukt helt til nå de siste årene. Spørsmålet mange stiller seg er om funkisstilen vil overta eller om den bare blir et blaff.

Kanskje blir den et varig alternativ til de mer tradisjonelle hustypene. Litt overraskende forteller produsentene at det er folk i alle aldre og livssituasjoner som velger funkishus. Det man kanskje trodde skulle gå hjem hos urbane 30-åringer, ser ut til å falle vel så godt i smak hos etablerte par i 50-årene.

Vedlikeholdsfritt
Ved bygging av funkishus er mur et godt alternativ. Her kan man bygge hus med rette, glatte flater og unngå bruk av eksempelvis taklister. Flere leverer ferdige elementer til både vegger, gulv, tak og bærekonstruksjon. Fleksibelt ved at huset kan tegnes og elementene tilpasses med hensyn til høyde, rominndeling, vinduer etc.

På messen Hus og Hage 2005 bygget HH Celcon et komplett funkishus i porebetong inne i messehallen, fullt innredet med møbler og lamper. Leder av HH Celcon, Bill Høiback, forteller at dette var en suksess.

– Dette var den beste måten vi kunne presentert huset på, vi hadde mange på besøk og har hatt mye bestillinger i etterkant. Huset var et typisk funkishus med store, spennende vindusflater, takterrasse og flatt tak.

– Vi har latt fire ulike arkitekter få tegne Celconhus, og dermed fått flere nye, moderne hus med helt ulik byggestil. Kundene kan velge disse husene, eller tegne et selv, forklarer Høiback.

– Huset bygges av blokker som pusses og det er ikke nødvendig med kledning verken utenpå eller inni. Huseier velger selv farge på pussen, og gjør malejobben overflødig, forklarer Høiback.

– Etter bygging er huset nærmest vedlikeholdsfritt de neste 20-25 år, noe som passer godt til dagens husbyggere, forteller Høiback.

– Nordmenn har lang tradisjon med bygging i tre, men porebetong er godt egnet til norske forhold. Den inneholder 75 prosent luft og har en veldig god isolasjonsevne. Den er ”treg” til å gi slipp på varme, noe som gjør at huset holder godt på varmen om vinteren og virker svalende om sommeren. Dessuten er porebetong veldig brannsikker og man trenger ikke være redd for fuktskader, lover Høiback.

Prismessig forteller Høiback at hus bygget i porebetong ligger omtrent på samme nivå som trehus eller litt over, men til gjengjeld sparer man på vedlikehold og kanskje også fyringsutgifter. Man skal imidlertid være påpasselig med tegningene til et hus i porebetong, det stiller egne krav til røropplegget. Her er planleggingen viktig, ellers kan det fordyre huset i byggeprosessen.


Ved bygging av funkishus er mur et godt alternativ. Her et hus fra HH Celcon bygget i moduler av porebetong. (Foto: HH Celcon)
Boksløsning
Systemhus har utmerket seg i nytenkning på funkishus og mottok Boligprodusentenes Nyskapingspris i 2003 for funkishuset Karakter. Ferdighuset har muligheter til individuelle løsninger for fasade, tak, bordkledning, vinduer og innredning. Husets åpne design med store skyvedører som kan lukkes til separate soner er en smart, fleksibel løsning forteller markedssjef Anders Paulsen i Systemhus. – Oppholdssonen kan dermed være helt åpen eller deles i to eller tre – alt etter behov. Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger på løsningen og har bygget ca. 30 slike hus allerede. Vi har satset på design, og i det legger vi vekt på det estetiske - i tillegg til funksjonalitet, byggeteknikk og kvalitet, forteller Paulsen.
– Vårt nye konsept, Tendenser, er et stramt designet konsept som bygges av moduler i tre med hel-, halv og kvartmoduler i et byggekloss system. Store elementer skal produseres på fabrikk og monteres på byggeplassen. Dette gjør at selve byggingen går på kort tid, og bygget er raskt lukket for de norske regnbygene, avslutter Paulsen.

The Wall
Nordbohus har tatt et kvantesprang i design med sitt frekke funkishus ”The Wall”. Huset har en solid gjennomgående vegg som fungerer som fundament for hele huset. I veggen settes moduler som utgjør boarealet i huset. Løsningen gir muligheter for å legge til eller bytte ut moduler gjennom livets faser avhengig av økonomi og plassbehov. Hele fronten av huset kan dekkes med vinduer og gir en glidende overgang mellom inneareal og uteareal.


Kuba er et kubistisk funkishus fra Nordbohus med store vindusflater og takterrasse.
(Foto: Nordbohus)

Kuba
Kuba er et kubistisk funkishus fra Nordbohus med store vindusflater og takterrasse. Huset kan bygges på flat eller skrå tomt og har et stort, felles kjøkken og stueareal. På toppen av huset ligger en kube med allrom, bad og soverom.

Ask
Atriumhuset Ask fra Block Watne har en hyggelig, usjenert hage skjermet for vind og innsyn. Huset har en ”offentlig” side med inngangsparti, og en mer privat side med hage og uterom. Dette er også hensyntatt i rominndelingen, og private rom ligger mer skjermet enn de sosiale vrimlerommene. I første etasje kommer man raskt inn i kjøkken/allrom, og videre inn ligger stuen. Mer privat er andre etasje, med loftstue, soverom og bad. Rom som trenger dagslys ligger mot store vindusflater og rom som nøyer seg med mindre lys, ligger i andre deler av huset.

Vik
Rette linjer, mye lys og luft preger funkishuset Vik fra Block Watne. Her har arkitekten tenkt at man skal ha god kontakt mellom ulike aktiviteter i huset. Huset krever ikke mye plass og kan bygges på små og trange tomter. Full takhøyd skråtak. Vrimleområdene ligger i første etasje, og en mer privat del med soverom og loftsstue ligger i andre etasje.Karakter fra Systemhus er bygget opp som bokser som kan inndeles i soner eller åpnes til store åpne arealer. Her kan man bygge hus med rette, glatte flater og unngå bruk av eksempelvis taklister. (Foto: Systemhus)
Karakter fra Systemhus er:
  • Huset er bygget opp som ”bokser” som kan inndeles i soner eller åpnes til store, åpne arealer. Åpne, fleksible oppholdsrom er tilknyttet kjøk-kenet og kan omgjøres til egne soner ved hjelp av store skyvedører.
  • Kjøkkenet er sentralt plassert midt i huset med muligheter for matlaging og andre aktiviteter som lekser, PC-bruk eller TV-titting.
  • Takhøyden kan variere med stor høyde i store rom og mindre høyde i små rom.
  • Hovedplanet kan være oppe eller nede og det finnes en versjon med to leiligheter.
  • Takterrasse over carport
  • Carport eller parkering i kjeller og tørrskodd gange fra bilen og inn i huset.


Anbefalt av redaksjonen

23 oktober 2008

Ny etasje før sola står opp

– Dette er science fiction! ropte huseier Thomas Holth ut i den mørke januarkvelden da kranføreren satte den første modulen pent på plass. Et par timer...

Fjellhyttetrender

Kombinasjonen av nostalgi og høy komfort preger mange av dagens nye hyttefelt på fjellet. Noen foretrekker en laftehytte midt på vidda, andre vil helst...

Sjekkliste for husbyggere

Skal husdrømmen snart bli virkelighet? Det kan føles overveldende med alle valgene dere må ta, men denne sjekklista loser deg trygt igjennom byggeproses...

Formfin elementhytte

På Norefjell har arkitekt Anette Albjerk tegnet en moderne elementhytte, som er luftig, lys og praktisk i bruk for familien på fire og deres gjester.

Dyre tabber når du pusser opp gammelt hus

De dyreste tabbene gjøres når folk skal pusse opp, og ikke kjenner til hvordan det gamle huset er bygd. Feil isolering for eksempel, kan føre til sopp...

Søk støtte til oppussing av gamle hus

Dersom du har kjøpt eller arvet et gammelt hus som er fredet eller er erklært verneverdig kan du få gode tips og råd til oppussing av ditt gamle hus...

Annonsørinnhold

Gi hjemmet ditt et herskapelig preg med søyler

Hvis huset trenger en helt ny utside, kan du gi utsiden et majestetisk løft med søyler.

Husdoktorens oppskrift på et friskt hus

Et godt vedlikeholdt hus vil vi ha! Her ser du hvilke deler av huset vi bør holde et ekstra godt øye med. Hva du kan gjøre selv - og når du bør søke...

Slik kan du utvide hytta

Er hytta blitt for liten for behovene deres? Det er mange måter å utvide plassen på.

Annonsørinnhold

Få et toppmoderne hus med fargerike fasadeplater

Skal du bygge hus? Få nabolagets fineste utside med fargerike, trendy og miljøvennlige plater.

Lafting – den nye trenden

Godt inneklima og solid konstruksjon tilpasset dagens krav er årsaken til at flere og flere velger hus og hytte bygget i lafteteknikk.

Annonsørinnhold

Så enkelt kan du bygge din egen hytte

Drømmer du om din helt egen hytte, en ekstra bod eller en lekestue? De nye byggeforskriftene og Hytteliten gjør det enklere enn noen gang å realisere...

Lei en entreprenør - unngå oppussingskaos

Hvis du har dårlig tid, eller ikke ønsker å bo i et oppussingsobjekt over lengre tid kan bruk av entreprenør være en god løsning når du skal pusse opp...

6 tips til riktig håndverker

Ikke gå i håndverkerfella! Slik sjekker du at fagkunnskapen er på plass før du gjør en avtale. 

Finn drømmehuset

Å realisere husdrømmen er noe de fleste gjør bare en gang, det er et viktig valg.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no