Moderne laftehytte på Stryn.
Moderne laftehytte på Stryn. Bilde: Produsentene

Fjellhyttetrender

Bygge bolig

Kombinasjonen av nostalgi og høy komfort preger mange av dagens nye hyttefelt på fjellet. Noen foretrekker en laftehytte midt på vidda, andre vil helst ha en lettstelt fjellhytteleilighet med tilgang til spa-opplevelser.

På Bøanedsetra Hyttegrend nær Stryn har Isolaft satt opp en moderne laftehytte.

−Vi ser er en klar trend der mange hyttebyggere foretrekker moderne løsninger, og laftehytter med store vinduer.  Mindre rustikke hytter er også populært, sier Oddbjørn Hatløy,  daglig leder i Isolaft AS.  

−Isolaft er en unik konstruksjon,  bygget på et patentert byggeprinsipp, der laftestokkene leveres med en kjerne av isolerende materiale, og hvor kjente ulemper som krymp og setning er helt fraværende. Dette gjør at Isolaft ofte omtales som fremtidens laft, fordi den er energibesparende og et byggverk som bedre svarer til strenge byggeforskrifter enn tradisjonell laft, mener Hatløy.

Luftig og lunt hytteinteriør med moderne løsninger og store vinduer.

Isolaft produserer laft ved en automatisert fabrikk i Eidsvika like utenfor Ålesund.

Selskapet leverer til hus- og hytteleverandører og andre entreprenører over hele Norge. Isolaft byggesystem består av tre hovedkomponeneter; Laftestokk, Lafteknute og Novhode.

Laftestokken er kjernen i byggesystemet, og består av heltre furu med en kjerne av isolerende MX300 fra Sundolitt. Laftestokkene og Novhodene i heltre furu monteres sammen med selvlåsende lafteknuter i formstøpt plast. De patenterte lafte–knutene sikrer kvalitet med millimeterpresisjon.

For mer info: www.isolaft.no

Komfortabel nostalgi i Hallingdal

Hytter i laftestil med tykke tømmervegger, som er klassiske og tidløse er populære i området på Hol i Hallingdalen. Moderne tømmerhytter som oppføres i dag er ofte svært godt utstyrt med moderne teknikk og varme i alle gulv.

− Hyttemarkedet er litt roligere enn før, men de som velger å bygge hytte nå er opptatt av at den skal vare i mange generasjoner, sier Tore Fjordheim, som er daglig leder i Hol Bygg.

– Foreløpig har vi nok å gjøre med hyttebygging i nærområdet. Vi bruker både norsk og utenlandsk tømmer. Vi er sertifisert mester innen byggfaget, noe som forplikter oss til å levere slik våre kunder forventer det.

Hol Bygg AS samarbeider dessuten med fellesportalen fjellhytter.no, som er en fjellhytteportal for håndverkere i Østre Hol Kommune som gjør det lettere for folk i området å finne frem til riktig hjelp til riktig tid.

For mer info: www.holbygg.no

Urbanisme på Norefjell midt på vidda


Grovt treverk, Kebonytre, skifer og glass preger fasaden til det moderne resortlegget på Norefjell.

I åpent landskap 800 meter over havet ligger Quality Spa & Resort på Norefjell, som åpnet for et par år siden. Arkitektene Petter Yran og Bjørn Storbraaten har spilt på lag med naturen og lagt hovedbygningen på skrånet tomt, slik at bygget glir mest mulig naturlig inn i terrenget.

Utstrakt bruk av norsk skifer, grovt treverk og miljøvennlig kebonytre preger byggets eksteriør, som i alt rommer 40 000 kvadratmeter. Interiøret med spesialdesignede møbler, lamper, tekstiler og servise er skapt av interiørarkitektene Vigdis A. Bergh og Gina Rosa.

Til tross for den imponerende størrelsen er anlegget intimt og lunt.

−Vi har 284 leilighetenheter og ca. halvparten er solgt. Hytteleilighetene ligger midt ute på vidda med nær tilgang på spa og andre fasiliteter, som restauranter og cafeer ved hovedanlegget, sier Anne Rustbergaard Varden, adm. direktør ved Quality Spa & Resort på Norefjell.

−Det 18 meter lange svømmebassenget, boblebad og diverse badekulper både med kaldt og vamt vann gjør godt for kropp og sjel etter en lang dag i skibakken eller i skiløypen, mener Rustbergaard Varden.

Med sin unike beliggenhet, er dette blitt en populært og lettvint fjellhytteeventyr for mange, som liker å ha kort vei til skibakker, langrennsløyper og turterreng både vinter, vår, sommer og høst.

For mer info: www.qualityspaogresort.no og www.estatiaresort.no

Tradisjonsrikt på Sunnmøre

I naturskjønne omgivelser på Nord-Vestlandet er det nylig oppført hytter i tradisjonsrik stil nær alpinbakken på Strandafjellet.

Høy standard i materialvalget og ypperlig finish på håndverk preger de nyoppførte hyttene i Sunnmørsalpene. Innvendig er det lagt heltre eikegulv, og skiferfliser med gulvvarme. Her er integrerte hvitevarer på kjøkkenet, og fin peisovn. Utvendig er hytta utstyrt med tømmerpanel og torvtak. Stranda Fjellgrend er et nytt hyttefelt som vil ta form de nærmeste årene med hytter på mellom 50 og 80 kvadratmeter. Alle enhetene ligger sentralt til i forhold til heiser og løypenett.

−Fjellhytter i nostalgisk stil med tømmervegger og torv på taket er populært for mange som drømmer om ny hytte på fjellet, mener Frode Mork i Stranda Fjellgrend.

−Vi tror også det har mye å si for området at Stranda Skisenter har blitt kraftig utbygget de senere år, med ny ekspress stolheis, gondolbane og serveringssteder på toppstasjonene. Nye lokale investorer overtok anlegget i desember 2012, så nå skjer det mye positivt her, slår Mork fast.

For mer info: www.morelaft.no

Komfortabelt på Sjusjøen

En ny storsatsning for BoligPartner som fyller 20 år i 2013 er hyttemarkedet.  De tilbyr nå et komplett hyttekonsept bestående av både sjø- og fjellhytter. Nå lanseres to nye fjellhyttemodeller – Koia og Skogro – dette er typiske ”folkehytter” med et bruksareal på henholdsvis 55 og 79 kvadratmeter.

– Nytt av året er vår nye hyttekatalog der vi tilbyr hytter for fjell og sjø –  som byggesett eller ferdig oppført, sier Wedvik.

– I disse dager bygger vi ut Birkebeinertunet – et helt nytt demohyttetun på Sjusjøen bestående av de fire forskjellige fjellhyttene Storstuggu, Bukkespranget, Bamsebo og Skogro.

For mer info: www.boligpartner.no

Smart sjekkliste:

1. Kan tegningen/deler av tegningen speilvendes?

2. Er utvendige og innvendige sviller ferdig kappet?

3. Leveres takrenner med oppheng og nedløp?

4. Er takstoler dimensjonert for tungt tak av for eksempel torv og minimum 650 kg snølast?

5. Er terrasser tegnet sammenhengende med hytta?

6.Terrassegulv må ha minimum 28 x 120 trykkimpregnerte gulvbord.

7. Sørg for trapp med rekkverk langs både trapp og på hemsen.

8. Uttrekt tak bør vurderes på terrasse eller i solvegg.

9. Uttrekt tak på hems bør også vurderes og kan trekkes ut med taket.

10. Vakuumimpregnerte vinduer med vannbrett under og over.

11. Vinduer med energikrav på U-verdi på 1,6.

12. Riktig dimensjonering på peis.

13. Elektrisk oppvarming med blant annet varmefolie under tregulv eller parkett.

14. Vurder alarm, for eksempel: GSM Comlink oppringerenhet, som du kan styre med mobiltelefonen din.

15. Vurder temperaturovervåkning, for eksempel, GSM Comlink oppringerenhet.

16. Vurder frostsikring, selvbegrensende varmekabel i eller på vannrøret koplet til GSM.

17. Vurder termostat, koplet til GSM som kan ringes opp for igangsetting.

Kilder på sjekklisten: Hytteliv, Familiehytta, Gran Tre og Varmecomfort.

11 februar 2013

Slik gjør du hytta klar for vinteren

En kald vinter krever mer av hytta enn om sommeren. Vi viser deg hvordan du gjør feriehuset klar for vintermånedene.

Annonsørinnhold

Få et toppmoderne hus med fargerike fasadeplater

Skal du bygge hus? Få nabolagets fineste utside med fargerike, trendy og miljøvennlige plater.

Annonsørinnhold

Gi hjemmet ditt et herskapelig preg med søyler

Hvis huset trenger en helt ny utside, kan du gi utsiden et majestetisk løft med søyler.

Bruker du dette glasset i boligen kan det være livsfarlig

Å bruke feil glass i nye boliger blir mer og mer vanlig for å spare penger. Men det kan få fatale konsekvenser.

45 000 kroner i gebyrforskjell for boligbyggere

Avhengig av hvilken kommune du bor i koster det alt fra null kroner til hele 45.000 kroner i gebyr for boligbyggere. – Tar noen kommuner seg altfor...

6 tips til riktig håndverker

Ikke gå i håndverkerfella! Slik sjekker du at fagkunnskapen er på plass før du gjør en avtale. 

Vær obs på byggevarer med falsk godkjenning

Med tøff konkurranse om byggevarekundene jukser bedrifter til seg kvalitetsstempler. Lær deg å oppdage de falske godkjenningene.

Annonsørinnhold

Så enkelt kan du bygge din egen hytte

Drømmer du om din helt egen hytte, en ekstra bod eller en lekestue? De nye byggeforskriftene og Hytteliten gjør det enklere enn noen gang å realisere...

7 grunner til å bygge i mur

Murhus har stått i skyggen av de tradisjonelle trehusene her til lands, men det er mange grunner til at du bør vurdere murhus om du går med byggeplaner.

Svanemerket byggefelt

Å bygge miljøvennlige boliger er ikke lenger en ren utopi for folk flest. På Valderøya, i Møre og Romsdal fylke oppføres 17 ferdighus som både er lavene...

Fiks ferdig funkis

Funkis har fått sin renessanse, og hus bygges nå med store vinduer, rette vinkler og nye, spennende løsninger. Fra ferdighusprodusentene brukes også...

Slik får du mer plass

Det sosiale miljøet der man bor er oftest av stor betydning. Ikke minst om man har barn i skolealder. Er de godt etablert i nabolaget, vil man gjerne...

Hvor mye kan du bygge?

Ved til- eller påbygg er bestemmelser om utnyttelsesgrad (u-grad) noe av det viktigste å ta hensyn til når man planlegger til- og påbygg. Årsaken er at...

Oppussing av gamle hus

Else ”Sprossa” Rønnevig fra Lillesand har et langt kjærlighetsforhold til gamle hus. Da hun startet sin kamp for å ta vare på tradisjonsrike bygninger...

Én av hundre leier inn utenlandsk arbeidskraft

Så mange som 81 prosent av norske boligeiere foretrekker at en i husstanden pusser opp boligen, fremfor å leie inn slektninger, venner eller håndverkere...