Hytta ligger fint til omgitt av praktfull natur på Norefjell.
Hytta ligger fint til omgitt av praktfull natur på Norefjell. Bilde: T.X.Floyd og Anette Albjerk

Formfin elementhytte

Bygge bolig

På Norefjell har arkitekt Anette Albjerk tegnet en moderne elementhytte, som er luftig,  lys og praktisk i bruk for familien på fire og deres gjester.

Da drømmetomten på Norefjell var siktet inn, med nydelig utsikt i et gammelt hytteområde, hadde den bare et minus, sier arkitekt Anette Albjerk. På tomten måtte det oppføres en ferdighytte, som tomteselger hadde utviklet, som ikke var ideell verken innholdsmessig eller estetisk.

Gjennom god dialog med utbygger fikk Albjerk heldigvis mulighet til å legge frem egne tegninger, som de til slutt aksepterte. Dermed er hytta blitt en brukervennlig og moderne fritidsbolig for to voksne og to barn.

– Mange kvier seg for å gå i gang med å endre en element som utbygger ønsker å selge, men det er fullt mulig å oppnå individuelle løsninger gjennom dialog med utbygger/entreprenør, sier arkitekt Albjerk. 

Hvis du satser på å holde deg innenfor noen vedtatte prinsipper, som gjør at hytta ikke stikker seg for mye ut fra øvrige hytter i området, er det også store muligheter for å få gjennomslag for endringer.   

I dette tilfellet var arealet gitt på forhånd, ca 100 kvadratmeter. Hytta måtte ha en klassisk form for å gli inn det gamle hytteområdet, helst med saltak. Budsjettet var også begrenset innenfor ferdigfirmaets kalkyler, og i den forbindelse var det viktig å ikke velge materialer som kunne fordyre det ferdige resultatet.

Med dette i minne tegnet jeg et nytt utkast som jeg la frem for entreprenøren, og som ble godtatt.

Klassisk form – moderne uttrykk. Hytta ble dessuten tilpasset til et terreng med flere gamle hytter fra 1960-tallet rett i nærheten. Derfor valgte arkitekt Anette Albjerk en klassisk stil og rektangulær form på hytta med saltak.

I dette fjellområdet er det mye snø om vinteren, saltak er derfor smart for å hindre at store snømengder gjør skade på taket. Snøen fester seg ikke like godt på et skrått tak.  For å fange inn mest mulig utsikt og lys er frontpartiet løftet opp med en hel gavlvegg, der store vinduer rammer inn panoramautsikten.

Innvendig er det høyt under tak i oppholdsrommet med hems.

I deler av allrommet på 44 kvadratmeter er det fire meter under taket, for å skape ekstra god romfølelse. Over de tre soverommene er takhøyden utnyttet til hems på 49 kvadratmeter.

På hemsen er det ekstra plass blant annet til overnattingsgjester. I tillegg til allrom og tre soverom inneholder hytta et stort garderoberom, to bad, badstue og bod. 

Utvending er det to terrasser. Hytta er oppført i furu. Innvendig er veggene satt inn med panellut for å hindre at furuveggene gulner. Gulvene er beiset i en mørkere nyanse og lakkert med matt lakk for å gjøre dem eksta enklere å holde rene.

Ved å velge enkle løsninger som krever lite vedlikehold, frigjøres mer tid til å nyte livet både inne og ute på hytta. 

Arkitektens råd

  • 1. Plasser hytta godt i terrenget slik at dagslys og utsikt får tre inn i rommene. Sørg for at hytta blir tilpasset dine behov, har  praktisk funksjon og er oppført  i en stil du kan leve lenge med.
  • Tenk ut enkle og vedlikeholdsfrie løsninger, for å unngå for mye pliktarbeid på hytta.
  • Sats på gode oppbevaringsløsninger, ha garderobeskap på soverom og gjerne en sittebenk i  entreen med oppbevaringsplass i.  
  • Møbler med solide møbler som gjør at de tåler å stå på hytta i mange år. 

For mer info:
Siv. Ark MNAL Anette Albjerk, aalbjerk@broadpark.no, tlf. 93 66 28 28.

Saltdalshytta - Aurora 994

Inneholder tre soverom, sauna og stue/kjøkkenløsning. I tillegg er den utstyrt med sovehems som har ståhøyde langs midten. Hytta passer like bra på fjellet som ved sjøen.

www.saltdalshytta.no

Røroshytta - R210 Aursund

Består av to deler med ulik bredde. Inneholder soverom, bad og vindfang/boder en romslig hems som også kan innredes med soveplasser.

www.roroshytta.no

Hytte fra Nordbohus - Corner

Hytte med panoramavinduer. Stort oppholdsrom med åpen himling og vinduer fra gulv til tak. Egen utgang til terreng fra kjøkkenet, og utgang til delvis overbygd terrasse fra stua.

www.nordbohus.no

 

Hedda Hytter - LH Modellen

LH modellen har et oppløftet midtparti som løfter romfølelsen i interiøret. Basisløsninger som skreddersys hver enkelt kunde.

www.hedda.no

Isolaft - Robot lafting

Høsten 1995 utviklet oppfinneren Bjarne Nordli et helt nytt lafteprinsipp for tømmerstokker. Isolaft AS ble etablert i 2003. En ny robotlinje står i disse dager ferdig.

www.isolaft.no

Ranahytta - PanoRana 15

Store glassflater gir mye lys inn og god utsikt ut til naturen rundt. God planløsning på lite areal, overbygd inngangsparti og to lune kroker på terrassen i fronten.

www.ranahytta.no

Hytte fra Norgeshus - Rypeskaret

Hytta har en god og funksjonell planløsning med alle fasiliteter. Den er på ett plan, har tre soverom, kjøkken og stor stue med mulighet for å ha spise-stue i tilknytning til kjøkkenet.

www.norgeshus.no

Tinde Hus og hytter - Brennhø

Moderne Trend hytte med god plassutnyttelse. Bad m/badstue, et eget toalett , tre romslige soverom, kjøkken/stuedel med store vindusflater og en romslig hems.

www.tindehytter.no

Drammens Hus & Hytter - Hisøy

Moderne hytte med 2 hytte-kropper som kan plasseres fritt i forhold til hverandre gir en maksimal utnyttelse av terrenget.

www.dhh.no

23 mai 2012
Annonsørinnhold

Å BYGGE NYTT = MANGE VALG?

Å bygge nytt hus er en stor beslutning å ta, men hva slags type hus du bør bygge kan være et av de lette valgene.

Dette huset kan kaste "klærne"

Dette huset i Suffolk, England, er virkelig noe utenom det vanlige.

Svanemerket byggefelt

Å bygge miljøvennlige boliger er ikke lenger en ren utopi for folk flest. På Valderøya, i Møre og Romsdal fylke oppføres 17 ferdighus som både er lavene...

Familien Helland bygger hus

Familien Helland bygger hus denne våren, og Vi i Villa skal følge prosessen frem mot innflytting.

Tradisjonstro nordmenn

Nordmenn er et tradisjonstro folkeslag, i alle fall om vi ser på byggetrender rundt omkring i landet.

Et naturlig valg

Huset til familien Lundstrøm er bygd i naturmaterialer og er både vedlikeholdsfritt og miljøvennlig.

Ny etasje før sola står opp

– Dette er science fiction! ropte huseier Thomas Holth ut i den mørke januarkvelden da kranføreren satte den første modulen pent på plass. Et par timer...

Spar penger med enkel matematikk

Er du midt i et oppussingsprosjekt eller skal du starte i nærmeste fremtid? Vi har gode råd for hvordan du enkelt kan spare penger.

Fjellhyttetrender

Kombinasjonen av nostalgi og høy komfort preger mange av dagens nye hyttefelt på fjellet. Noen foretrekker en laftehytte midt på vidda, andre vil helst...

Drømmehytta er kun 35 kvadratmeter

I fjor fikk mange øynene opp for den lekre, men superenkle hytta Woody35. På kun 35 kvadratmeter rommer den alt du trenger. Se den og drøm deg bort til...

Mer plass med tilbygg

Har dere vokst ut av huset? Få mer boltreplass med et tilbygg til huset – her får du arkitektens beste tips til hvordan du går frem.

Sjekkliste for husbyggere

Skal husdrømmen snart bli virkelighet? Det kan føles overveldende med alle valgene dere må ta, men denne sjekklista loser deg trygt igjennom byggeproses...

Dyre tabber når du pusser opp gammelt hus

De dyreste tabbene gjøres når folk skal pusse opp, og ikke kjenner til hvordan det gamle huset er bygd. Feil isolering for eksempel, kan føre til sopp...

Nøkkelferdig hus på en måned - er det mulig

Hun har etablert sitt eget huskonsept i en tøff bransje. Vedlikeholdsfritt hus til fast pris og rask levering er oppskriften.

Søk støtte til oppussing av gamle hus

Dersom du har kjøpt eller arvet et gammelt hus som er fredet eller er erklært verneverdig kan du få gode tips og råd til oppussing av ditt gamle hus...