Annonsørinnhold
Kloppen Lamelltre
Kloppen Lamelltre

Gi hjemmet ditt et herskapelig preg med søyler

Bygge bolig

Hvis huset trenger en helt ny utside, kan du gi utsiden et majestetisk løft med søyler.

Lite visste grekerne i år 400 f.kr. at de startet en hundreårig trend da de brukte søyler til å støtte opp sine enorme konstruksjoner.

Siden da har byggverket økt i både popularitet og ikke minst funksjonalitet, og i dag kan hvem som helst pynte huset sitt med et par flotte søyler.

Mange velger søyler til inngangspartiet når de skal pusse opp huset for å gi hjemmet en helt ny look ved hjelp av små tiltak. Søylene kan du til og med montere selv.

Klassisk eller moderne?

Er du ute etter en forandring, kan søyler være tingen som gir huset det visuelle preget det kanskje ikke har fra før.

nettsidene til Kloppen Lamelltre kan du se hvilke varianter de har tilgjengelig.

 

Foto: Kloppen Lamelltre

De kannelerte, klassiske søylene er mest populære, men noen foretrekker glatte, runder søyler for et mer moderne preg, i tillegg til at de ofte har blitt brukt på funkishus.

Velg mellom 19 cm, 24 cm og 29 cm i dimensjon på nettsidene deres; gjennom hele prosessen får du opp pris og har mulighet til å sette opp en oversikt før du bestiller hos en forhandler.

Håndlaget på Toten

Kloppen Lamelltre sine produkter produseres på Toten, og materialet leveres av Begna Bruk. Slik sikrer de god kvalitet av norsk trevirke, samt at søylene blir håndlaget av folk som brenner for faget.

Er du i det handy hjørnet, kan du fint montere og sette opp søylene på egen hånd. En hjelpende hånd og god tid kan være lurt!

8 tips til monteringen:

1. Ta mål

Ta nøyaktige mål på hver stav rundt søylen, og kapp deretter med en fintagget snekkersag av god kvalitet.

Husk at en for kort søyle nærmest er umulig å skjøte på igjen.

2. Fuktsperre

Når du har kappet til søylen, er det tid for å sette på fuktsperren. Den skal monteres mellom søylen og betongsokkelen, og vil forhindre at vann trekker opp i søylen.

Obs! Pass på at spaltet åpning på fuktsperren peker ned mot sokkel.

Foto: Kloppen Lamelltre

3. Metallplate

Hvis søylen skal plasseres under en veranda med spaltet gulv eller et annet sted der vann kan renne ned, bør du benytte deg av en metallplate som du får tak i hos Kloppen Lamelltre.

4. Topputstyret

Er det et punkt der søylen ikke får nok tyngde, bør du feste topputsyret til himling med noen skruer. Bor små hull før du går i gang med skruene.

5. Delt for montering rundt

Hvis planen er en deltsøyle for å kle en eksisterende stolpe, kommer denne sammenskrudd med to små huntonit-biter. Det er viktig at alle komponentene limes godt sammen.

For best resultat, bør du bruke fuktbestandig monteringslim, og vinterlim ved temperaturer under +12-14 grader.

Bruk strekkfilm av plast rundt søylen for å presse den sammen. Pass på å ikke stramme for hardt ved bruk av jekkestrammer.

6. Betongfundament

Hvis betongsokkelen er delt, kan du bruke fugelim. Bruk grått fugelim for å skjule skjøten mest mulig.

Delte betongsokler leveres med isopor i midten; fjern den etter behov ved montering.

Obs! Aldri slå betongsokkelen på plass. Betong tåler mye, men ikke direkte slag.

Foto: Kloppen Lamelltre

7. Delt topputstyr

Blir toppen levert delt, følger det alltid med to MDF-biter. Bruk disse til å presse inn i det ufreste sporet på toppen og bruk godt med lim mellom delene.

8. Behandling

For ekstra behandling kan du pusse lett over søylen og gjerne ekstra godt der du eventuelt har sparklet over hull. Puss også mellom strøkene for en glatt og fin overflate.

Gi søylen et lag med oljemaling (gjerne dør- eller vindusmaling) eller beis umiddelbart hvis du ikke har behandlet søylen før montering. Det vil unngå sprekkdannelser.

Hvis du velger ferdiggrunnede søyler, kan du vente opptil to år før du maler over.

Les mer på Kloppen Lamelltre sine nettsider her!

23 mai 2016

Slik gjør du hytta klar for vinteren

En kald vinter krever mer av hytta enn om sommeren. Vi viser deg hvordan du gjør feriehuset klar for vintermånedene.

Annonsørinnhold

Få et toppmoderne hus med fargerike fasadeplater

Skal du bygge hus? Få nabolagets fineste utside med fargerike, trendy og miljøvennlige plater.

Bruker du dette glasset i boligen kan det være livsfarlig

Å bruke feil glass i nye boliger blir mer og mer vanlig for å spare penger. Men det kan få fatale konsekvenser.

45 000 kroner i gebyrforskjell for boligbyggere

Avhengig av hvilken kommune du bor i koster det alt fra null kroner til hele 45.000 kroner i gebyr for boligbyggere. – Tar noen kommuner seg altfor...

6 tips til riktig håndverker

Ikke gå i håndverkerfella! Slik sjekker du at fagkunnskapen er på plass før du gjør en avtale. 

Vær obs på byggevarer med falsk godkjenning

Med tøff konkurranse om byggevarekundene jukser bedrifter til seg kvalitetsstempler. Lær deg å oppdage de falske godkjenningene.

Annonsørinnhold

Så enkelt kan du bygge din egen hytte

Drømmer du om din helt egen hytte, en ekstra bod eller en lekestue? De nye byggeforskriftene og Hytteliten gjør det enklere enn noen gang å realisere...

7 grunner til å bygge i mur

Murhus har stått i skyggen av de tradisjonelle trehusene her til lands, men det er mange grunner til at du bør vurdere murhus om du går med byggeplaner.

Svanemerket byggefelt

Å bygge miljøvennlige boliger er ikke lenger en ren utopi for folk flest. På Valderøya, i Møre og Romsdal fylke oppføres 17 ferdighus som både er lavene...

Fiks ferdig funkis

Funkis har fått sin renessanse, og hus bygges nå med store vinduer, rette vinkler og nye, spennende løsninger. Fra ferdighusprodusentene brukes også...

Slik får du mer plass

Det sosiale miljøet der man bor er oftest av stor betydning. Ikke minst om man har barn i skolealder. Er de godt etablert i nabolaget, vil man gjerne...

Hvor mye kan du bygge?

Ved til- eller påbygg er bestemmelser om utnyttelsesgrad (u-grad) noe av det viktigste å ta hensyn til når man planlegger til- og påbygg. Årsaken er at...

Oppussing av gamle hus

Else ”Sprossa” Rønnevig fra Lillesand har et langt kjærlighetsforhold til gamle hus. Da hun startet sin kamp for å ta vare på tradisjonsrike bygninger...

Én av hundre leier inn utenlandsk arbeidskraft

Så mange som 81 prosent av norske boligeiere foretrekker at en i husstanden pusser opp boligen, fremfor å leie inn slektninger, venner eller håndverkere...

Egeninnsats - kan by på en skikkelig smell

I fjor døde en huseier i boblebadet sitt da han var i ferd med å teste det etter selv å ha foretatt installasjonen. Bruk av fagfolk kunne ha reddet...