Lafting – den nye trenden

Bygge bolig
Godt inneklima og solid konstruksjon tilpasset dagens krav er årsaken til at flere og flere velger hus og hytte bygget i lafteteknikk.

En idyll i skogen. Ferdig beiset og med torv på taket.

 

Det var i vikingtiden lafteteknikken inntok Skandinavia for fullt. En byggemetode som raskt ble populær, og spredde seg fra landsende til landsende.

Rundt om i landet finner vi mange eksempler på at bygg i lafteteknikk holder høy kvalitet. Hytter, stuer, stabbur og ikke minst stavkirker, som til tross for at de har flere århundrer bak seg, fortsatt er i daglig bruk.

Selve lafteteknikken finnes det flere versjoner av. Findalslaft er sannsynligvis den eldste teknikken. Den er mest brukt i bygninger fra middelalderen og karakteriseres av at laftehalsene ligger i underkant av stokkene.
Raulandslaft er oppkalt etter en stue fra 1200-tallet som står på Norsk Folkemuseum på Bygdøy. Laftet er hogd ut rundt hele stokken slik at laftehalsen består av kjerneved. På samme måte som den øvrige byggeskikken, er det grunn til å tro at de lokale forandringene i lafteteknikk endret seg lite opp gjennom århundrene.

Les også:

Slik kan du utvide hytta

Er hytta blitt for liten for behovene deres? Det er mange måter å utvide plassen på.

 

 

Populært igjen

I dag er bygg i lafteteknikk på full fart tilbake. Ikke bare som hytte og fritidsbolig, men i langt større grad også som helårsbolig.

– I prinsippet er det ingen begrensning på hvor store bygg vi kan sette opp, forteller Lars Smith, som har spesialisert seg på laftehus.

– Vi har satt opp bygg fra 50 kvadratmeter og opp til 400 kvadratmeter i både en og to etasjer.

Les også:

Vedlikeholdsvennlig grunnmur i minst 25 år

Etter en lang og kald vinter kommer alt som har vært gjemt under snøens beskyttende teppe rundt huset ditt frem igjen.

Byggene er spesialtilpasset i hvert enkelt tilfelle, og ifølge husleverandøren er det ikke noe problem med å tilpasse moderne løsninger til denne gamle konstruksjonsteknikken.

Pustende hus, er et av argumentene for laftehus, konstruksjonsprinsippet gjør at ventilasjonen er langt bedre enn den som oppnås i et vanlig bindingsverkshus. Skal man opp på samme nivå i et vanlig hus, må det investeres i et avansert og kostbart ventilasjonssystem.

– Mange velger laftehus fordi de ønsker et sunt inneklima med minimal risiko for allergener, hevder Smith.

 

 

Solide vegger

Les også:

Fjellhyttetrender

Kombinasjonen av nostalgi og høy komfort preger mange av dagens nye hyttefelt på fjellet. Noen foretrekker en laftehytte midt på vidda, andre vil...

Laftevegger består utelukkende av liggende tømmerstokker som er felt sammen i hjørnene. Stokkene kan enten være runde eller de er teljet til en mer oval form.

Den nordeuropeiske lafteteknikken skiller seg fra den vi finner i Mellom-Europa. Først og fremst på grunn av bruken av meddrag, et redskap som sørger for at stokkene kan legges tett inntil hverandre.
Stokkene hogges til for at de skal kunne felles sammen i hushjørnene. Den delen som ligger inne i skjøten kalles laftehalsen, mens endene som stikker fram på utsiden av veggen kalles laftehoder. Stokkene ble vanligvis holdt sammen med treplugger, såkalte dømlinger.
I underkant av stokkene ble det hogd ut et medfar, et spor som ble fylt med mose for å sikre at sammenføyningen ble tett. Der hvor det skulle settes inn vinduer og dører ble det lagt inn beitskier; loddrette stolper som holdt stokkene på plass.

Bygges raskt

Selvsagt er også valg av materialer viktig når man skal bygge et laftehus. Solid malmfuru i kraftige dimensjoner er et klart førstevalg.

– Du kan se at malmen, eller kjernen i treverket med de tetteste årringene, går nesten helt ut til ytterkant i tømmeret. Dette indikerer at furuen har vokst sakte, og derfor får en veldig hard og solid kjerne. Dette er materialer som holder i hundrevis av år, forteller Lars Smith.

Når hustype og andre forutsetninger er satt, starter byggeprosessen. Tømmeret blir kappet, laftet og tilpasset.

Selve prosessen, fra huset bestilles til det står nøkkelferdig, ligger på mellom seks og åtte uker. Materialene må være tørre, og oppføringen av tømmerkassen bør gå unna i så høyt tempo at det ikke er fare for fuktdannelse i treverket.

 

 

Varmetap

Varmetapet er noe større i laftede hus enn i bindingsverkshus. Dette kompenseres ved å benytte langt tykkere isolasjonslag i gulv og tak enn det som er vanlig. Selvsagt er kvaliteten på vinduene også viktig for å minimalisere varmetapet.

Innsatsen på byggeplassen er av avgjørende betydning i denne sammenhengen. Isolasjon legges mellom stokkene, og dette arbeidet må gjøres veldig nøye for å unngå trekk, her er det de små marginene som teller.

I bytte mot varmetapet får man et pustende hus, som skaper et langt bedre inneklima enn det man finner i andre hus. Dette påvirker også tømmerets levetid, og fukt- og råteskader i et hus bygget i laftetømmer forekommer så godt som aldri.

Taket er også av avgjørende betydning for et laftehus. For at bygningen skal sette seg på en skikkelig måte, bør det være et tungt tak. I mange tilfeller er et torvtak den beste løsningen. Dette, sammen med det tykke isolasjonslaget, bidrar til å redusere varmetapet ytterligere.

 

 

Kostnader

– Prisen på et bygg vil selvsagt avhenge av hvilke løsninger man velger på interiør og detaljer, sier Smith.

– Men ferdig oppsatt kommer selve tømmerkassen på 4000 kroner per kvadratmeter. Så vil resten avhenge blant annet av egeninnsats. Men dersom vi tar for oss et nøkkelferdig hus med torv på taket, så havner vi rundt 15 000 kroner per kvadratmeter. Noe som slett ikke burde skremme noen i dagens marked, hevder Lars Smith.

 

 

bildetekst  

Det hele begynner med en stor stabel tømmer på en parkeringsplass.

 

bildetekst

Kran må til for å løfte de tunge stokkene på plass.

 

bildetekst

Isolasjonen legges på plass mellom stokkene.

bildetekst  En del justeringer må til underveis i byggeprosessen.

bildetekst  Treplugger, eller dømlinger, som spikkes på stedet holder stokkene sammen.

bildetekst  Arbeidet skrider fram og bygget reiser seg.

bildetekst  Lyst, pent og forseggjort. Lars Smith er fornøyd med resultatet.

Leverandører av laftede hus og hytter:

Håndlaft AS, www.haandlaft.com, tlf. 95 02 37 77

AS Malmlaft, www.malmlaft.no, tlf. 62 48 78 88

Buen stav og laft, www.buen.no, tlf. 35 06 14 40

H. Torve Handlaft, www.htorvehandlaft.no, tlf. 90 91 53 00

Norodin AS, www.norodin.no, tlf. 73 22 45 00

23. oktober 2008
Mer om Bygge bolig
Her er noen av hyttene Tauno står bak. Den neste kan bli din.
Annonsørinnhold

Drømmer du om hytte? Denne leverandøren kan du stole på!

Bygge bolig Tømmerhus i god kvalitet som krever lite vedlikehold.

45 000 kroner i gebyrforskjell for boligbyggere

Bygge bolig Avhengig av hvilken kommune du bor i koster det alt fra null kroner til hele 45.000 kroner i gebyr for boligbyggere. – Tar noen kommuner seg altfor...

Spar penger med enkel matematikk

Bygge bolig Er du midt i et oppussingsprosjekt eller skal du starte i nærmeste fremtid? Vi har gode råd for hvordan du enkelt kan spare penger.

12 uvanlige, men fantastiske hjem

Bygge bolig De fleste drømmer nok om et ordinært hus med hage, men det finnes de som tenker utenfor boksen. Her er 12 uvanlige hus!

Dette huset kan kaste "klærne"

Bygge bolig Dette huset i Suffolk, England, er virkelig noe utenom det vanlige.

Finn drømmehuset

Bygge bolig Å realisere husdrømmen er noe de fleste gjør bare en gang, det er et viktig valg.

Utvidelse med stil

Bygge bolig Det tidløse en-etasjes tilbygget rommer familiens storstue og er estetisk føyet sammen med resten av huset og leiligheten i andre etasje med et glassove...

Grafisk betong – for individualisten i deg

Bygge bolig Ønsker du et hjem ulikt alle andre? Hva med å bygge en bolig med grafisk betong?

Husdoktorens oppskrift på et friskt hus

Bygge bolig Et godt vedlikeholdt hus vil vi ha! Her ser du hvilke deler av huset vi bør holde et ekstra godt øye med. Hva du kan gjøre selv - og når du bør søke hjelp?

Et hus av halm?

Bygge bolig Halmballer blir byggeklosser når halmentusiaster bygger hus. Og resultatet er overraskende vellykkede bygg.

Nøkkelferdig hus på en måned - er det mulig

Bygge bolig Hun har etablert sitt eget huskonsept i en tøff bransje. Vedlikeholdsfritt hus til fast pris og rask levering er oppskriften.

7 grunner til å bygge i mur

Bygge bolig Murhus har stått i skyggen av de tradisjonelle trehusene her til lands, men det er mange grunner til at du bør vurdere murhus om du går med byggeplaner.

Svanemerket byggefelt

Bygge bolig Å bygge miljøvennlige boliger er ikke lenger en ren utopi for folk flest. På Valderøya, i Møre og Romsdal fylke oppføres 17 ferdighus som både er lavene...

Et naturlig valg

Bygge bolig Huset til familien Lundstrøm er bygd i naturmaterialer og er både vedlikeholdsfritt og miljøvennlig.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no