Annen etasje består av en luftig mesanin der man kan lene seg utover gelenderet og nyte utsikten ned mot det åpne allrommet.
Annen etasje består av en luftig mesanin der man kan lene seg utover gelenderet og nyte utsikten ned mot det åpne allrommet.

Mestermøte med dagslyset

Bygge bolig

Bygg et hus i pakt med tomten og naturen rundt – det vil du aldri angre på.

Starten på dette huset var en tanke om å få maksimalt med dagslys inn. Samtidig ville man gjerne ha en moderne form og optimal romfølelse. Mesterhus tenkte lys når de skulle lage et nytt hus, og administrerende direktør Arve Solheim tok initiativet og kontaktet Velux.

Arkitekt Torben Thyregod tegnet det spesielle huset sammen med arkitektkollega Arne Brandt. Arkitektene formet huset med basis i det nordiske lyset. Inspirert av norsk natur og staute fjell har huset fått en høyreist, skråstilt fasade. Innenfor døren ser vi at de danske arkitektene kan sitt yrke. Hovedplanet et åpnet opp, takhøyden rommelig og vinduer dandert på fem sider.

Dagslys er det gunstigste lyset for oss mennesker, forklarer Torgeir Øverås  administrerende direktør i Velux.

– I et land med mørketid store deler av året har vi nordmenn ekstra godt av dagslyset. Man har kommet et stykke på vei her, og vi ser mange hus med vinduer eksempelvis i en hel vegg. 

– Det vi burde tenke mer på er å få et balansert dagslys, ikke lyst ett sted og mørkt et annet sted. Ofte ser vi boliger med svært godt lys i fasaden, mens kjernen og ofte trappeoppgangen ligger i mørke. – Ved bevisst bruk av vinduene i alle husets sider, inkludert taket, får man et balansert dagslys inn i huset – i hele huset, poengterer Øverås.

Lys fra fem sider

Det nye Mira-huset har en rekke panoramavinduer i fronten, og bruken av takvindu forsterker effekten av dagslyset. I høst ble det første huset reist i Kolvereid utenfor Rørvik.

Den tyske legen Sabine Moshøvel vet å sette pris på norsk natur. Huset kunne ikke vært bedre plassert, med orkesterplass over Follafjorden og med lys fra både himmel og sjø. – Jeg bodde 3–4 km unna, forteller Sabine, og var mye her ute. En gang skal jeg visstnok ha sagt at her skal jeg bygge hus en dag, ler hun.

Dette er et helt nydelig sted å bo, med fantastisk natur, og bare 10 minutter å kjøre inn til sentrum. Legen er opprinnelig fra Tyskland, men har slått seg ned i kyst-Norge. Det var tilfeldighetene og jobbmulighetene som førte henne til Norge og Nord-Trøndelag.

– Noen naboer fortalte meg at tomten kanskje skulle selges, og jeg var så heldig å få kjøpt akkurat denne tomten. Så ville jeg gjerne finne et hus som kunne passe på tomten og til utsikten.

Ville bo i naturen

Hva var det som gjorde at hun valgte akkurat dette huset? – Jeg ville gjerne bo litt inn i naturen, forklarer Sabine.

– Her har jeg vid utsikt til naturen rundt, samtidig som det ikke er noe innsyn her. Lyset er også spesielt med lys fra alle kanter; fra fire retninger og i tillegg fra taket, forteller hun fornøyd.

Huset har skrått tak, og innenfor de seks panoramavinduene finnes en åpen løsning for mesteparten av etasjen. Her ligger stue, kjøkken og spisestue ut mot havet med opptil fire meter takhøyde. I bakkant finnes to soverom og bad i til-legg til entré ved inngangspartiet. Over dette første planet er det bygget nærmest et galleri med ytterligere to soverom og bad. Sabine setter pris på besøk hjemmefra og lar gjestene få plass til å kunne bo der en stund. Til sammen rommer huset 205 kvadratmeter, fordelt på halvannet plan.

Hvordan er det nå når du har fått bodd her en stund, fungerer huset i hverdagen?  – Å ja, det er stor forskjell fra der jeg bodde før. Selv med mye vinduer er det bedre isolert her, og jeg holder varmen godt. Jeg har ikke panelovner, kun gulvvarme, og holdt varmen selv i 15 kuldegrader her etter jul, forteller Sabine.

Vannbåren varme er lagt i gulvene og er hovedvarmekilde sammen med peis-ovn. Det gir en lun og god varme, og eieren syns det blir varmt og godt selv med 18–19 grader inne. Den åpne kjøkkenløsningen er fra Sigdal og har et rent og enkelt design. Den samme parketten er valgt på gulvet rundt i huset og skaper helhet og harmoni – samtidig som den ikke stjeler for mye oppmerksomhet.

Hovedbadet viser Sabines sans for detaljer, her er det flettet inn fliser med fargesterke fisker. De er laget av Sabines mor. Interiøret ellers er lyst og delikat, og lar utsikten få fokus. Øynene kan vandre ut gjennom vinduene og videre til den levende fjorden og den skiftende horisonten.

“Det vi burde tenke mye mer på ved nybygg er balansert dagslys.”

Les også:

Disse vasketriksene må du ikke prøve

Det finnes mange smarte triks som gjør hverdagen enklere. Men noen burde du styre unna – vi viser deg hvilke.


Planlegg vinduene:

1. Dagslys er viktig. Plasser vinduene slik at de gir balansert dagslys i hele huset.

2. Vinduet vil være dårligere isolert enn en vegg, men dagens vinduer isolerer atskillig bedre enn før. Nye energiglass og blendingsgardiner isolerer og demmer godt opp for eventuelt varmetap.

3. Plasser vinduene riktig i forhold til himmelretningen. Det vil ha mye å si i forhold til lys og varmeregulering.

4. Bruk vinduer i kombinasjon med takhøyde og åpne romløsninger, så utnyttes dagslyset maksimalt.

5. Velg riktig størrelse på takvinduer i forhold til ønsket lys inn og utsikt ut.

6. Alle har hørt en historie om takvinduet som var lekk, og ofte er det monteringen som er årsaken. Dette medførte at Velux endret monteringsprinsippet i 1997 og gir nå 10 års garanti på vinduene og monteringsproduktene.

Les også:

Tre ting du må ha til julevasken

Her er tre tips til ting du absolutt bør ha til julevasken – og én du ikke trenger!

7. Takvinduer må monteres riktig; bruk en håndverker som kan faget sitt.

8. Husk at vinduene må kunne rengjøres. En vendbar løsning forenkler pussen av takvinduene.

9. Selvrensende glass er enda forholdsvis nytt, men de skal kunne holdes rene bare med naturens eget regn.

10. Takvinduer er ikke dyrere enn vanlige vinduer, men med en komplett monteringspakke blir det noe mer kostbart. 

bildetekst

Med store panoramavinduer fanges utsikten til vakker natur inn.

Les også:

Slipp vond lukt fra søppeldunken

Slik gjør du søppeldunken ren når den begynner å stinke. Og slik unngår du at den begynner å lukte vondt.

 

bildetekst

Inngangspartiet er preget av store vinduer, som gjør det til en god opplevelse å stige inn i hallen.

 

 

bildetekst

I det åpne allrommet er det høyt under taket. Her strømmer dagslyset inn fra mange ulike vinudusløsninger.

 

bildetekst

Badet er moderne og komfortabelt innredet med tanke på å vare lenge.

 

bildetekst

Huset har en unik beliggenhet med storslagen utsikt.

 

bildetekst

 

 

 

bildetekst

Her er planskisser av husets fasade.

 

 

23. oktober 2008
Mer om Bygge bolig
Her er noen av hyttene Tauno står bak. Den neste kan bli din.
Annonsørinnhold

Drømmer du om hytte? Denne leverandøren kan du stole på!

Bygge bolig Tømmerhus i god kvalitet som krever lite vedlikehold.

45 000 kroner i gebyrforskjell for boligbyggere

Bygge bolig Avhengig av hvilken kommune du bor i koster det alt fra null kroner til hele 45.000 kroner i gebyr for boligbyggere. – Tar noen kommuner seg altfor...

Spar penger med enkel matematikk

Bygge bolig Er du midt i et oppussingsprosjekt eller skal du starte i nærmeste fremtid? Vi har gode råd for hvordan du enkelt kan spare penger.

12 uvanlige, men fantastiske hjem

Bygge bolig De fleste drømmer nok om et ordinært hus med hage, men det finnes de som tenker utenfor boksen. Her er 12 uvanlige hus!

Dette huset kan kaste "klærne"

Bygge bolig Dette huset i Suffolk, England, er virkelig noe utenom det vanlige.

Finn drømmehuset

Bygge bolig Å realisere husdrømmen er noe de fleste gjør bare en gang, det er et viktig valg.

Utvidelse med stil

Bygge bolig Det tidløse en-etasjes tilbygget rommer familiens storstue og er estetisk føyet sammen med resten av huset og leiligheten i andre etasje med et glassove...

Grafisk betong – for individualisten i deg

Bygge bolig Ønsker du et hjem ulikt alle andre? Hva med å bygge en bolig med grafisk betong?

Husdoktorens oppskrift på et friskt hus

Bygge bolig Et godt vedlikeholdt hus vil vi ha! Her ser du hvilke deler av huset vi bør holde et ekstra godt øye med. Hva du kan gjøre selv - og når du bør søke hjelp?

Et hus av halm?

Bygge bolig Halmballer blir byggeklosser når halmentusiaster bygger hus. Og resultatet er overraskende vellykkede bygg.

Nøkkelferdig hus på en måned - er det mulig

Bygge bolig Hun har etablert sitt eget huskonsept i en tøff bransje. Vedlikeholdsfritt hus til fast pris og rask levering er oppskriften.

7 grunner til å bygge i mur

Bygge bolig Murhus har stått i skyggen av de tradisjonelle trehusene her til lands, men det er mange grunner til at du bør vurdere murhus om du går med byggeplaner.

Svanemerket byggefelt

Bygge bolig Å bygge miljøvennlige boliger er ikke lenger en ren utopi for folk flest. På Valderøya, i Møre og Romsdal fylke oppføres 17 ferdighus som både er lavene...

Et naturlig valg

Bygge bolig Huset til familien Lundstrøm er bygd i naturmaterialer og er både vedlikeholdsfritt og miljøvennlig.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no