Nær Lillesand havn står ”Stians” hus, oppført av en skipsbygger i 1850, som Else Rønnevig har pusset opp til fordums prakt. På sommerstid inviterer hun gjerne til hageselskap bak hvitmalt stakittgjerde.
Nær Lillesand havn står ”Stians” hus, oppført av en skipsbygger i 1850, som Else Rønnevig har pusset opp til fordums prakt. På sommerstid inviterer hun gjerne til hageselskap bak hvitmalt stakittgjerde.

Oppussing av gamle hus

Bygge bolig

Else ”Sprossa” Rønnevig fra Lillesand har et langt kjærlighetsforhold til gamle hus. Da hun startet sin kamp for å ta vare på tradisjonsrike bygninger på Sørlandet tidlig på syttitallet, ble hun både utskjelt og mobbet av lokalbefolkningen. I dag har hun endelig fått gehør og respekt for sine kunnskaper.


Tidlig på syttitallet ble Else Rønnevig valgt inn i kommunestyret som medlem i bygningsrådet. Hun var den gang en hjemmeværende husmor med fire barn, som i tillegg valgte å engasjere seg i bevaring av  kulturelle bygningsskatter på Sørlandet. På denne tiden var det mange som byttet ut sine smårutede vinduer med sprossefrie husmorvinduer eller vinduer med falske sprosser. Dette likte Else Rønnevig så dårlig at hun startet et personlig korstog mot falske vindussprosser. Originale vinduer har nemlig stor betydning for husets opprinnelige helhet.  På folkemunne ble hun etter hvert bare kalt for ”Sprossa”. Hun fikk  tidlig erfare at det koster å tråkke opp nye stier med stort engasjement for bevaring på et lite sted. I dag har hun vunnet anerkjennelse for sitt iherdige arbeid med å ta vare på og sette i stand tilårskomne bygninger med sjel.

 

Bevisst bevaring

Rønnevig kjøpte i 1984  Lillesands eldste sveitservilla. Hun var den gang på boligjakt og bestemte seg for å drive bygningsvern i praksis, etter 10 års arbeid med faget i Lillesands bygningsråd. Villa Snøringsmoen, som huset heter, lignet den gang på et torneroseslott som sårt trengte å våkne til  liv igjen. Sakte men sikkert ble bygningen rehabilitert og fremsto etter hvert som den bygningsmessige perlen den en gang var, da huset ble oppført i 1867. Dessverre brant store deler av boligen ned i 1995. I løpet av to år ble eiendommen bygget opp igjen, mer fornem enn noen gang. Else Rønnevig solgte bygningen i 1997 og flyttet inn i et lite skipperhus fra 1854 på solsiden i Lillesand havn. Også denne boligen trengte ny omsorg for å kunne fremstå i sin opprinnelige prakt. Huset er mye mindre i målestokk enn Villa Snøringsmoen, men har den samme bygningsmessige verdigheten, fine proporsjoner samt friskt ytterpanel fra midten av 1850-tallet. Boligen består av to etasjer og rommer totalt 100 kvadratmeter, pluss bryggerhus på 60 kvadratmeter. Bygningene ble i sin tid reist av en skipsbygger fra Fjære i Grimstad. Og han visste hvordan det skulle bygges. Dessuten var han bevisst på å gjøre det enkelt for kommende generasjoner å vedlikeholde boligen. Panelet er satt på med under- og påbord slik at det ikke krummer seg utover, men lukker seg innover.

- I gamle dager hadde  bygningsarbeiderne utsøkte kunnskaper om trevirke, og hvilken del av tømmerstokkene  som passet best til de ulike funksjoner på huset, forteller Rønnevig.  Blant annet ble treverk til vinduer sortert ut av harde, sentvoksende materialer for at de skulle vare lenge. Isolasjonen bestod av stokker i veggene, og dette er beholdt. Kun en vegg er forsterket med 5 centimeter isolasjon. Det er viktig å stoppe trekk rundt vinduer og i overganger mellom gulv og vegg. Gammel maling er skrapt vekk med sylskarp skrape, som er perfekt slipt.

  

Les også:

Slik får du den rette balansen på kjøkkenet

BOLIGPLUSS: Det er en het trend å balansere mellom en strak og klassisk stil. Grønt er en innertier - la det bli nytt og nostalgisk!

bildetekst

Etter iherdig innsats fremstår det gamle sørlandshuset i ny drakt med okergul bakgårdsfasade og grønnmalte ytterdører. Før oppussingen startet i 1997 bar eiendommen preg av forfall. Bakgårdshagen ble gravd opp for å installere nye vannrør til bryggerhuset.

 

Bruk skikkelig redskap

- Skarpt redskap gjør det enkelt å fjerne maling og gjør arbeidet mer lystbetont, sier Else som gjør mesteparten av oppussingsarbeidet selv.  Også malejobben. Alle ytterveggene er malt med linolje, som inneholder 100 prosent fargepigment og ingen løsemidler. Dette gjør malingen slitesterk mot vær og vind.  Ifølge gammel tradisjon er fremsiden av huset malt kritthvitt, baksiden har okergul fasade. Tidligere ble dette gjort fordi hvitmaling var dyrt. Man sparte på den dyre hvitmalingen ved å velge naturlig jordpigment i gult eller rødt på ytterkledningen i bakgården. Alle vinduer som ble satt inn på 50-tallet er skiftet ut med nye, koblede vinduer, i gammel stil fra Gjeving trevare. Dessverre var det ingen originale vinduer igjen. Taket med takstein fra 1800-tallet  var i hovedsak intakt bortsett fra en liten sprekk på baksiden som ble tettet igjen. Også hagen er pietetsfullt satt i stand til fordums prakt. Rundt eiendommen kneiser et praktfullt stakittjerde som rammer inn den frodige sørlandsperlen, som skinner om kapp med solen i Lillesand by på sommerstid. Når man trer inn i herligheten blir man heller ikke skuffet. Det ytre står i stil til det indre, som  fremstår i nygammel drakt med nostalgiske tapeter og tradisjonsrike byantikviteter.

Gjennom mange års arbeid med rehabilitering av gamle hus har Else Rønnevig tilegnet seg solide kunnskaper om ulike typer bygg fra forskjellige tidsepoker. Hver tid har sin stil og hvert distrikt har sin byggeskikk. Mangfoldet er spennende, og kjærligheten til hus med sjel er fortsatt like sterk. – Jeg er kanskje født i feil tid, undres ildsjelen, men andre vil nok heller si at hun ble født i ”grevens tid”…

Les også:

Husdoktorens oppskrift på et friskt hus

Et godt vedlikeholdt hus vil vi ha! Her ser du hvilke deler av huset vi bør holde et ekstra godt øye med. Hva du kan gjøre selv - og når du bør søke...

  

10 råd for oppussing

Else ”Sprossa”  Rønnevig fra Lillesand har et langt kjærlighetsforhold til gamle hus.  Da hun startet sin kamp for å ta vare på tradisjonsrike bygninger på Sørlandet tidlig på syttitallet,  ble hun både utskjelt og mobbet av lokalbefolkningen. I dag har hun endelig fått gehør og respekt for sine kunnskaper.

  1. Ved rehabiliteringsarbeid er tiden din beste venn. ”Skynd deg langsomt”, gjør deg kjent med husets historie og finn frem til kvalitetene.
  2. Husk at gamle hus har sjel og atmosfære, som lett forsvinner om du ikke trår varsomt frem. For store utskiftninger kan forringe og redusere den aldersopplevelsen vi ønsker å bevare.
  3. La det som er bra få være i fred. Gammelt trevirke som ikke er råteskadet, er minst like godt som nytt.
  4. Velg håndverkere med omhu. En håndverker kan være så flink han vil, men har han ikke interessen, kunnskapene og sansen for gamle hus, blir ofte resultatet deretter.
  5. Be alltid om referanser når du kontakter håndverkere du ikke kjenner. Dra på befaring og se med egne øyne om det er på denne måten du ønsker arbeidene utført.
  6. Bruk fagfolk! Skaff deg så mye informasjon som mulig. Les bøker, spør andre som har erfaring med rehabilitering. Da er det lettere for deg å stille de rette spørsmålene, og du får en bedre dialog med håndverkeren.
  7. Vurder dine valg nøye. En håndverker kan ikke lastes for dine feilvalg. Din holdning og avgjørelse i de ulike situasjoner er også viktige for et godt resultat.
  8. For all del, la det ikke bli et mål å få alt i vater og vinkel. Tenk utradisjonelt, med andre ord tradisjonelt. Gamle hus er ikke stedet for Norsk Standard.
  9. Sett huset i stand på husets egne premisser. Det er ikke nødvendig å tilføre ”fancy” detaljer og utstyr det aldri har hatt.
  10. Vær stolt av huset ditt. Stolte eiere er husets beste venn.           

 

Fakta om Else Rønnevig

Les også:

Pusset opp huset - vant byggepris

Etter 10 år med hardt arbeid og ofring av mye fritid, fikk Tove og Tom Johansen fra Drøbak endelig lønn for strevet.

Født i 1940 på Brekkestø utenfor Lillesand. Ti års erfaring fra bygningsrådet i Lillesand. Rehabilitert sveitserhuset ”Villa Snøringsmoen”  fra 1867, samt Kokkenes 11, fra 1850 i Lillesand, som begge er benyttet som egne boliger. Hun har mottatt en rekke utmerkelser for sitt holdningsskapende rehabiliteringsarbeid, bl.a. Lillesand kommunes kulturpris, Bygningsvernprisen 1994 fra Aust-Agder fylkeskommune og Fortidsminneforeningens høyeste utmerkelse, Urnesmedaljen. I dag driver Else Rønnevig rådgivningsfirma for oppussing av gamle hus. Hun har også trykket opp gamle norske tapeter, som hun har kalt for ”Norsk arv”. Hun er dessuten forfatter av boken ”Mat og hus”. Nå skriver hun bok om baking i gamle bakerovner. For mer informasjon, se Internett: www.sprossa.no

 

23. oktober 2008
Mer om Bygge bolig
Her er noen av hyttene Tauno står bak. Den neste kan bli din.
Annonsørinnhold

Drømmer du om hytte? Denne leverandøren kan du stole på!

Bygge bolig Tømmerhus i god kvalitet som krever lite vedlikehold.

45 000 kroner i gebyrforskjell for boligbyggere

Bygge bolig Avhengig av hvilken kommune du bor i koster det alt fra null kroner til hele 45.000 kroner i gebyr for boligbyggere. – Tar noen kommuner seg altfor...

Spar penger med enkel matematikk

Bygge bolig Er du midt i et oppussingsprosjekt eller skal du starte i nærmeste fremtid? Vi har gode råd for hvordan du enkelt kan spare penger.

12 uvanlige, men fantastiske hjem

Bygge bolig De fleste drømmer nok om et ordinært hus med hage, men det finnes de som tenker utenfor boksen. Her er 12 uvanlige hus!

Dette huset kan kaste "klærne"

Bygge bolig Dette huset i Suffolk, England, er virkelig noe utenom det vanlige.

Finn drømmehuset

Bygge bolig Å realisere husdrømmen er noe de fleste gjør bare en gang, det er et viktig valg.

Utvidelse med stil

Bygge bolig Det tidløse en-etasjes tilbygget rommer familiens storstue og er estetisk føyet sammen med resten av huset og leiligheten i andre etasje med et glassove...

Grafisk betong – for individualisten i deg

Bygge bolig Ønsker du et hjem ulikt alle andre? Hva med å bygge en bolig med grafisk betong?

Husdoktorens oppskrift på et friskt hus

Bygge bolig Et godt vedlikeholdt hus vil vi ha! Her ser du hvilke deler av huset vi bør holde et ekstra godt øye med. Hva du kan gjøre selv - og når du bør søke hjelp?

Et hus av halm?

Bygge bolig Halmballer blir byggeklosser når halmentusiaster bygger hus. Og resultatet er overraskende vellykkede bygg.

Nøkkelferdig hus på en måned - er det mulig

Bygge bolig Hun har etablert sitt eget huskonsept i en tøff bransje. Vedlikeholdsfritt hus til fast pris og rask levering er oppskriften.

7 grunner til å bygge i mur

Bygge bolig Murhus har stått i skyggen av de tradisjonelle trehusene her til lands, men det er mange grunner til at du bør vurdere murhus om du går med byggeplaner.

Svanemerket byggefelt

Bygge bolig Å bygge miljøvennlige boliger er ikke lenger en ren utopi for folk flest. På Valderøya, i Møre og Romsdal fylke oppføres 17 ferdighus som både er lavene...

Et naturlig valg

Bygge bolig Huset til familien Lundstrøm er bygd i naturmaterialer og er både vedlikeholdsfritt og miljøvennlig.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no