Slik får du mer plass

Bygge bolig

Det sosiale miljøet der man bor er oftest av stor betydning. Ikke minst om man har barn i skolealder. Er de godt etablert i nabolaget, vil man gjerne bli boende. Barna vil ofte ha med venner hjem, og det er fint om de kan ha egne rom for lek og opphold. Kort sagt: Vi trenger mer plass! Derfor kan til- og påbygg være løsningen.

Dermed kommer spørsmålet: Skal vi kjøpe noe større og flytte, eller skal vi prøve å utvide det vi har? Om svaret blir det siste, blir neste spørsmål: Hvordan? Det vanligste er tilbygg, men også påbygg er mye brukt. I noen tilfeller kan underbygg være aktuelt. Ofte kan det beste være en kombinasjon av påbygg og tilbygg.

bildetekst

Før

  

Har man startet prosessen med å bygge mer, kommer mange problemstillinger på dagsorden: Er der rom som skal omdisponeres? Skal noen gjøres større/ mindre? Hva med krav til høyder, parkering og utnyttelse? Brannsikring? Støy? Isolering? Tekniske installasjoner?  Tilgang på sollys? Beskyttelse mot regn og vind? Vedlikehold og estetikk? Også sistnevnte må det redegjøres for i byggesøknader. 

 

Samarbeid med fagfolk

Les også:

Utvidelse med stil

Det tidløse en-etasjes tilbygget rommer familiens storstue og er estetisk føyet sammen med resten av huset og leiligheten i andre etasje med et glasso...

Ingen forventer at folk flest skal beherske alt dette. Det finnes arkitekter og andre som er profesjonelle på fagfeltet. Men som tiltakshaver (byggeherre) er det likevel vanligvis nok å passe på: Skisser og tegninger skal diskuteres med arkitekten, naboer skal varsles og eventuelt forhandles med, tilbud og priser skal innhentes, og det skal inngåes avtaler med håndverkere. Først deretter bør søknad eller melding sendes inn.

  

Som oftest medfører til- og/eller påbygg større endringer i huset for øvrig. Dersom disse er så omfattende at det skjer arbeider i de fleste rom, kan det være smart å satse på en alt-i-ett strategi. Det betyr å få alle arbeider gjort i en jafs, og da kan det rett og slett være lurt om husstanden flytter ut midlertidig, mens håndverkerne holder på.

 

Bit-for-bit-varianten

Mest vanlig er nok mer bit-for-bit. Det passer godt dersom man kan bygge utenpå eksisterende hus. Da kan man gjøre ferdig denne delen, før man åpner opp. Best er det selvfølgelig om en deretter kan flytte inn i til- eller påbygg, mens arbeider i det gamle huset pågår.

Les også:

Ekstrarommet kommer på kran fra Sverige

Når du har behov for et ekstrarom til deg selv, småbarna eller svigermor, kan et Enkelrum fra Sverige være det du leter etter.

  

– Håndverkere trenger plass for å arbeide effektivt og rimelig. Dermed gjelder det uansett å rydde unna så mye som mulig før arbeidene startet. Sett av tid til å bære og flytte! Løsøre, ekstra møbler og annet kan gjerne plasseres i en leid container, eventuelt på egen tomt, om der er plass.

  

På alle byggplasser blir der alltid mye støv, sagspon og annet rusk. Derfor bør det ryddes daglig. Dette er oppgaver hvor byggherre kan yte stor egeninnsats. Dessuten, en ryddig byggeplass er viktig for sikkerhet!

 

Ekstra toalett

Les også:

Porno for de ryddegale

Liker du ryddige rom og velorganiserte hyller? Da vil du få vann i munnen av disse bildene.

Noe som bør vurderes uansett, dersom som man planlegger ombygging av huset, er antallet og plasseringen av toaletter. Om det ikke finnes fra før, bør man alltid prøve å få lagt et wc nær en inngangsdør. Det er fint når man er i hagen, og for barn som er ute og leker. Det er også utmerket for eventuelle håndverkere i arbeid på huset. I tillegg kommer mindre kø til morgenstell eller for de nødvendige ærender under de større selskaper. Så derfor, få det inn, jo før dess bedre.

  

bildetekst

 Etter

 

bildetekst

Før

 

Hva er påbygg og tilbygg?

Dette huset på Ekeberg i Oslo har både til- og påbygg. Påbygg består av et takoppløft på en meter med det gamle tørkeloftet innredet til oppholdsrom. Dermed er det blitt 3 soverom + ekstra bad på loftet. Før var mønehøyden 8,0 meter, og nå er den 9,0 meter. Det er det maksimale med gjeldende reguleringsbestemmelser. Påbygg krever byggesøknad.

 

Huset er en tomannsbolig og har også tilbygg. Tilbygg mindre enn 50 m2 bruksareal kan vanligvis sendes bygningsmyndighetene som melding.

Anbefalt av redaksjonen

23. oktober 2008

Mer om Bygge bolig

Dyre tabber når du pusser opp gammelt hus

Bygge bolig De dyreste tabbene gjøres når folk skal pusse opp, og ikke kjenner til hvordan det gamle huset er bygd. Feil isolering for eksempel, kan føre til sopp og råte.

Her er noen av hyttene Tauno står bak. Den neste kan bli din.
Annonsørinnhold

Drømmer du om hytte? Denne leverandøren kan du stole på!

Bygge bolig Tømmerhus i god kvalitet som krever lite vedlikehold.

Spar penger med enkel matematikk

Bygge bolig Er du midt i et oppussingsprosjekt eller skal du starte i nærmeste fremtid? Vi har gode råd for hvordan du enkelt kan spare penger.

12 uvanlige, men fantastiske hjem

Bygge bolig De fleste drømmer nok om et ordinært hus med hage, men det finnes de som tenker utenfor boksen. Her er 12 uvanlige hus!

Dette huset kan kaste "klærne"

Bygge bolig Dette huset i Suffolk, England, er virkelig noe utenom det vanlige.

Finn drømmehuset

Bygge bolig Å realisere husdrømmen er noe de fleste gjør bare en gang, det er et viktig valg.

Utvidelse med stil

Bygge bolig Det tidløse en-etasjes tilbygget rommer familiens storstue og er estetisk føyet sammen med resten av huset og leiligheten i andre etasje med et glassove...

Grafisk betong – for individualisten i deg

Bygge bolig Ønsker du et hjem ulikt alle andre? Hva med å bygge en bolig med grafisk betong?

Husdoktorens oppskrift på et friskt hus

Bygge bolig Et godt vedlikeholdt hus vil vi ha! Her ser du hvilke deler av huset vi bør holde et ekstra godt øye med. Hva du kan gjøre selv - og når du bør søke hjelp?

Et hus av halm?

Bygge bolig Halmballer blir byggeklosser når halmentusiaster bygger hus. Og resultatet er overraskende vellykkede bygg.

Nøkkelferdig hus på en måned - er det mulig

Bygge bolig Hun har etablert sitt eget huskonsept i en tøff bransje. Vedlikeholdsfritt hus til fast pris og rask levering er oppskriften.

7 grunner til å bygge i mur

Bygge bolig Murhus har stått i skyggen av de tradisjonelle trehusene her til lands, men det er mange grunner til at du bør vurdere murhus om du går med byggeplaner.

Svanemerket byggefelt

Bygge bolig Å bygge miljøvennlige boliger er ikke lenger en ren utopi for folk flest. På Valderøya, i Møre og Romsdal fylke oppføres 17 ferdighus som både er lavene...

Et naturlig valg

Bygge bolig Huset til familien Lundstrøm er bygd i naturmaterialer og er både vedlikeholdsfritt og miljøvennlig.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no