Bilde: Getty Images

Slik gjør du hytta klar for vinteren

Bygge bolig

En kald vinter krever mer av hytta enn om sommeren. Vi viser deg hvordan du gjør feriehuset klar for vintermånedene.

Har du brukt hytta i sommer eller i høst, er oktober sesongen for å sette en strek over sommerkosen og gjøre hytta klar for vinteren. Vinteren krever nemlig helt andre ting av hytta enn om sommeren.

Vi har satt opp en sjekkliste for deg, slik at jobben blir litt lettere:

1. Sjekk takrennene

Uansett om du stenger hytta for sesongen eller skal bruke den i vinter kommer, gjør du lurt i rengjøre alle takrenner for løv og annet rusk, slik at det ikke tetter seg til. 

Tilstoppede og frosne takrenner kan nemlig føre til store skader på hytta.

I tillegg bør du passe på at regnvannet har fritt leide nedenfor takrenna, slik at det ikke trekker mot huset.

2. Rydd bort ting ute

Har du hatt hagemøbler, trampoliner og grill stående ute, bør du ta det inn før høststormene kommer.

Ta en runde rundt hytta og se over alt utstyr, og sikre det som skal stå ute. Hvis ikke risikerer du at gjenstandene kan skade hytta om det blir sterk vind.

3. Sjekk taket

Ikke alle tak tåler tyngden av mye snø. Sjekk derfor nå om taket tålte tyngden av fjorårets snø. Dette gjør du ved å se om det har oppstått sprekker eller brister, eller om deler av taket har blitt skjevt.

Er det sprekker og skjevheter på vindskier, isbord og takrenner, bør disse skiftes ut eller repareres. Sjekk også om snøen har skjøvet på pipehatten slik at det er utett.

4. Steng hovedstoppekrana

Skal du ikke tilbake på hytta før nyåret, bør du stenge av vannet for sesongen nå og tappe ut alt vannet i rørene. Hvis ikke risikerer du at vannet frostsprenger rørene når det fryser.

Når isen da tiner igjen, kan det føre til vannskader på hytta. For å helgardere deg kan det også være lurt å helle frostvæske i vannrørene. Sjekk også at vannrør i rom uten oppvarming, som loft og kjeller, er isolert. 

I tillegg bør du holde utvendige avløp åpne slik at smeltevann kan renne bort. 

5. Gjør viktig utstyr tilgjengelig

Kommer du først tilbake til hytta når snøen har lagt seg, bør dupå forhånd sette en stige og en spade på et sted der du lett får tak i det.

Hvis ikke risikerer du å få problemer dersom hytta skulle være nedsnødd.

6. Se opp for ubudne gjester

Er det lenge til du skal tilbake på hytta, bør du gå nøye over den før du stenger for vinteren. Sjekk at vinduer og dører er stengt, slik at ingen kan komme seg inn.

I tillegg er det viktig å sjekke om mus eller andre skadedyr kan komme seg inn i hytta. Sjekk derfor bekledningen for mindre sprekker. En mus kan nemlig komme seg inn gjennom åpninger på 6-7 mm, som tilsvarer bredden på en blyant.

Les mer om hvordan du beskytter boligen mot mus her

Et smart tips er der for å gå rundt hytta og prøve å stikke en blyant opp under kledningen. Har du ikke musebånd, kan mus- og rottebørste være tingen for deg. Denne børsten dytter du enkelt selv opp under kledningen, og med en hard bust holder den skadedyrene unna.

I tillegg bør du fjerne alle matrester både i og utenfor hytta, slik at hytta ikke blir attraktiv for små gnagere.

7. Ha på litt varme

Forsikringsselskapene anbefaler at hytter med vannrør holde minimum ti grader gjennom vinterhalvåret, slik at man minsker faren for frostskader.

Du gjør også lurt i å la kjøkkenskap stå med dørene åpne slik at varmen sirkulerer inn mot eventuelle vannrør.

Kilder: KLP, Tryg, Hyttami

Få flere smarte tips – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

5 oktober 2016
Annonsørinnhold

Få et toppmoderne hus med fargerike fasadeplater

Skal du bygge hus? Få nabolagets fineste utside med fargerike, trendy og miljøvennlige plater.

Annonsørinnhold

Gi hjemmet ditt et herskapelig preg med søyler

Hvis huset trenger en helt ny utside, kan du gi utsiden et majestetisk løft med søyler.

Bruker du dette glasset i boligen kan det være livsfarlig

Å bruke feil glass i nye boliger blir mer og mer vanlig for å spare penger. Men det kan få fatale konsekvenser.

45 000 kroner i gebyrforskjell for boligbyggere

Avhengig av hvilken kommune du bor i koster det alt fra null kroner til hele 45.000 kroner i gebyr for boligbyggere. – Tar noen kommuner seg altfor...

6 tips til riktig håndverker

Ikke gå i håndverkerfella! Slik sjekker du at fagkunnskapen er på plass før du gjør en avtale. 

Vær obs på byggevarer med falsk godkjenning

Med tøff konkurranse om byggevarekundene jukser bedrifter til seg kvalitetsstempler. Lær deg å oppdage de falske godkjenningene.

Annonsørinnhold

Så enkelt kan du bygge din egen hytte

Drømmer du om din helt egen hytte, en ekstra bod eller en lekestue? De nye byggeforskriftene og Hytteliten gjør det enklere enn noen gang å realisere...

7 grunner til å bygge i mur

Murhus har stått i skyggen av de tradisjonelle trehusene her til lands, men det er mange grunner til at du bør vurdere murhus om du går med byggeplaner.

Svanemerket byggefelt

Å bygge miljøvennlige boliger er ikke lenger en ren utopi for folk flest. På Valderøya, i Møre og Romsdal fylke oppføres 17 ferdighus som både er lavene...

Fiks ferdig funkis

Funkis har fått sin renessanse, og hus bygges nå med store vinduer, rette vinkler og nye, spennende løsninger. Fra ferdighusprodusentene brukes også...

Slik får du mer plass

Det sosiale miljøet der man bor er oftest av stor betydning. Ikke minst om man har barn i skolealder. Er de godt etablert i nabolaget, vil man gjerne...

Hvor mye kan du bygge?

Ved til- eller påbygg er bestemmelser om utnyttelsesgrad (u-grad) noe av det viktigste å ta hensyn til når man planlegger til- og påbygg. Årsaken er at...

Oppussing av gamle hus

Else ”Sprossa” Rønnevig fra Lillesand har et langt kjærlighetsforhold til gamle hus. Da hun startet sin kamp for å ta vare på tradisjonsrike bygninger...

Én av hundre leier inn utenlandsk arbeidskraft

Så mange som 81 prosent av norske boligeiere foretrekker at en i husstanden pusser opp boligen, fremfor å leie inn slektninger, venner eller håndverkere...

Egeninnsats - kan by på en skikkelig smell

I fjor døde en huseier i boblebadet sitt da han var i ferd med å teste det etter selv å ha foretatt installasjonen. Bruk av fagfolk kunne ha reddet...