Bilde: Getty Images

Slik gjør du hytta klar for vinteren

Bygge bolig

En kald vinter krever mer av hytta enn om sommeren. Vi viser deg hvordan du gjør feriehuset klar for vintermånedene.

Har du brukt hytta i sommer eller i høst, er oktober sesongen for å sette en strek over sommerkosen og gjøre hytta klar for vinteren. Vinteren krever nemlig helt andre ting av hytta enn om sommeren.

Vi har satt opp en sjekkliste for deg, slik at jobben blir litt lettere:

1. Sjekk takrennene

Uansett om du stenger hytta for sesongen eller skal bruke den i vinter kommer, gjør du lurt i rengjøre alle takrenner for løv og annet rusk, slik at det ikke tetter seg til. 

Tilstoppede og frosne takrenner kan nemlig føre til store skader på hytta.

I tillegg bør du passe på at regnvannet har fritt leide nedenfor takrenna, slik at det ikke trekker mot huset.

2. Rydd bort ting ute

Har du hatt hagemøbler, trampoliner og grill stående ute, bør du ta det inn før høststormene kommer.

Ta en runde rundt hytta og se over alt utstyr, og sikre det som skal stå ute. Hvis ikke risikerer du at gjenstandene kan skade hytta om det blir sterk vind.

3. Sjekk taket

Ikke alle tak tåler tyngden av mye snø. Sjekk derfor nå om taket tålte tyngden av fjorårets snø. Dette gjør du ved å se om det har oppstått sprekker eller brister, eller om deler av taket har blitt skjevt.

Er det sprekker og skjevheter på vindskier, isbord og takrenner, bør disse skiftes ut eller repareres. Sjekk også om snøen har skjøvet på pipehatten slik at det er utett.

4. Steng hovedstoppekrana

Skal du ikke tilbake på hytta før nyåret, bør du stenge av vannet for sesongen nå og tappe ut alt vannet i rørene. Hvis ikke risikerer du at vannet frostsprenger rørene når det fryser.

Når isen da tiner igjen, kan det føre til vannskader på hytta. For å helgardere deg kan det også være lurt å helle frostvæske i vannrørene. Sjekk også at vannrør i rom uten oppvarming, som loft og kjeller, er isolert. 

I tillegg bør du holde utvendige avløp åpne slik at smeltevann kan renne bort. 

5. Gjør viktig utstyr tilgjengelig

Kommer du først tilbake til hytta når snøen har lagt seg, bør dupå forhånd sette en stige og en spade på et sted der du lett får tak i det.

Hvis ikke risikerer du å få problemer dersom hytta skulle være nedsnødd.

6. Se opp for ubudne gjester

Er det lenge til du skal tilbake på hytta, bør du gå nøye over den før du stenger for vinteren. Sjekk at vinduer og dører er stengt, slik at ingen kan komme seg inn.

I tillegg er det viktig å sjekke om mus eller andre skadedyr kan komme seg inn i hytta. Sjekk derfor bekledningen for mindre sprekker. En mus kan nemlig komme seg inn gjennom åpninger på 6-7 mm, som tilsvarer bredden på en blyant.

Les mer om hvordan du beskytter boligen mot mus her

Et smart tips er der for å gå rundt hytta og prøve å stikke en blyant opp under kledningen. Har du ikke musebånd, kan mus- og rottebørste være tingen for deg. Denne børsten dytter du enkelt selv opp under kledningen, og med en hard bust holder den skadedyrene unna.

I tillegg bør du fjerne alle matrester både i og utenfor hytta, slik at hytta ikke blir attraktiv for små gnagere.

7. Ha på litt varme

Forsikringsselskapene anbefaler at hytter med vannrør holde minimum ti grader gjennom vinterhalvåret, slik at man minsker faren for frostskader.

Du gjør også lurt i å la kjøkkenskap stå med dørene åpne slik at varmen sirkulerer inn mot eventuelle vannrør.

Kilder: KLP, Tryg, Hyttami

Få flere smarte tips – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

5 oktober 2016
Annonsørinnhold

Å BYGGE NYTT = MANGE VALG?

Å bygge nytt hus er en stor beslutning å ta, men hva slags type hus du bør bygge kan være et av de lette valgene.

Dette huset kan kaste "klærne"

Dette huset i Suffolk, England, er virkelig noe utenom det vanlige.

Svanemerket byggefelt

Å bygge miljøvennlige boliger er ikke lenger en ren utopi for folk flest. På Valderøya, i Møre og Romsdal fylke oppføres 17 ferdighus som både er lavene...

Familien Helland bygger hus

Familien Helland bygger hus denne våren, og Vi i Villa skal følge prosessen frem mot innflytting.

Tradisjonstro nordmenn

Nordmenn er et tradisjonstro folkeslag, i alle fall om vi ser på byggetrender rundt omkring i landet.

Et naturlig valg

Huset til familien Lundstrøm er bygd i naturmaterialer og er både vedlikeholdsfritt og miljøvennlig.

Ny etasje før sola står opp

– Dette er science fiction! ropte huseier Thomas Holth ut i den mørke januarkvelden da kranføreren satte den første modulen pent på plass. Et par timer...

Spar penger med enkel matematikk

Er du midt i et oppussingsprosjekt eller skal du starte i nærmeste fremtid? Vi har gode råd for hvordan du enkelt kan spare penger.

Fjellhyttetrender

Kombinasjonen av nostalgi og høy komfort preger mange av dagens nye hyttefelt på fjellet. Noen foretrekker en laftehytte midt på vidda, andre vil helst...

Drømmehytta er kun 35 kvadratmeter

I fjor fikk mange øynene opp for den lekre, men superenkle hytta Woody35. På kun 35 kvadratmeter rommer den alt du trenger. Se den og drøm deg bort til...

Mer plass med tilbygg

Har dere vokst ut av huset? Få mer boltreplass med et tilbygg til huset – her får du arkitektens beste tips til hvordan du går frem.

Sjekkliste for husbyggere

Skal husdrømmen snart bli virkelighet? Det kan føles overveldende med alle valgene dere må ta, men denne sjekklista loser deg trygt igjennom byggeproses...

Formfin elementhytte

På Norefjell har arkitekt Anette Albjerk tegnet en moderne elementhytte, som er luftig, lys og praktisk i bruk for familien på fire og deres gjester.

Dyre tabber når du pusser opp gammelt hus

De dyreste tabbene gjøres når folk skal pusse opp, og ikke kjenner til hvordan det gamle huset er bygd. Feil isolering for eksempel, kan føre til sopp...

Nøkkelferdig hus på en måned - er det mulig

Hun har etablert sitt eget huskonsept i en tøff bransje. Vedlikeholdsfritt hus til fast pris og rask levering er oppskriften.