Ta frem målebåndet - det ekstra jobben sparer deg mye.
Ta frem målebåndet - det ekstra jobben sparer deg mye. Bilde: Getty Images

Spar penger med enkel matematikk

Bygge bolig

Er du midt i et oppussingsprosjekt eller skal du starte i nærmeste fremtid? Vi har gode råd for hvordan du enkelt kan spare penger. 

Vi er oppussingseksperter i Norge, og er på verdenstoppen av de som putter mest penger i boligen. Det betyr ikke at vi alle er født handy.

Er du nybegynner, eller rett og slett er lei av å sitte igjen med en masse malings- eller tapetrester når rommet endelig står ferdig? M

ed bruk av enkel matematikk, som ekspertene bruker selv, kan du spare masse ved innkjøp av materialer. 

Niklas Nygaard, tømrer og medarbeider ved Byggmakker Brobekk, forteller at dette er et spørsmål de får ofte. 

Hvordan beregne hvor mye maling som trengs?

De aller fleste vet kvadratmeteren på rommet, og handler inn nøyaktig etter de målene. I butikken er det superviktig å aller først å ta en titt på malingsspannet, for å se hvor mange kvadratmeter det spannet skal dekke. 

Når vegger skal males eller tapetseres må du beregne kvadratmeterflaten av disse. 

Et rom har to vegger på 4 meter, to vegger på 6 meter og er 2,10 meter høyt. Pluss sammen hver eneste bredde (altså veggene: 4 + 4 + 6 + 6= 20). Deretter ganger du denne sammen med høyden: 20 m X 2,10 m= 42 kvadratmeter.  

Ta likevel med litt ekstra enn nøyaktig på kvadratmeterenflaten. Første strøk med maling, litt avhengig av hvordan vegg eller tak du skal male, vil trekke litt inn.

Husk at trenger mindre på andre strøk, så ikke kjøp inn altfor mye ekstra. Da vil du ofte sitte igjen med rester som du aldri kommer til å få brukt.  

Ta den lille jobben med målebåndet, det tar ikke så lang tid som du kan tro. Mål vegger og takhøyde med et målebånd og noter ned før du reiser i butikk - dette kan spare deg både tid og flere kjøreturer.

Lady Supreme Finish 3L, 623 kroner, Byggmakker og Drygolin Oljemaling 3L, 479 kroner, Jernia. 

Hva med tapet?

Her er regnestykket akkurat det samme som ved maling. Her er det viktig å runde opp til nærmeste rull. Så ta en ordentlig kikk på hvor mange kvadratmeter hver enkelt rull vil dekke.

Skal du kjøpe en mønstrete tapet er det viktig å kjøpe med en ekstra rull. Mye av tapetet går nemlig bort når du må kutte til så mønstret matcher.

Skal du legge gulv?

Ved legging av gulv må kvadratmeteren av gulvflaten måles. Dette gjøres ved å gange bredde med lengden på rommet. 

Hvis rommet har litt vinkler, altså at det ikke er helt rektangulært, så deler man flaten også her opp i seksjoner og legger sammen summene.  

- Det lønner seg alltid å beregne litt kapp når man skal kjøpe gulv. Det er vanlig å legge på cirka ti prosent ekstra, forteller Nygaard. 

Rom med ekstra kriker og kroker

Noen begynner å klø seg litt ekstra i hodet hvis rommet ikke er en perfekt firkant. Kanskje har det noen små kriker og kroker ekstra, eller hva hvis rommet ikke er firkantet i det hele tatt.

Finnes det en enkelt måte å beregne kvadratmeteren? 

- Det er ikke så veldig vanskelig å beregne dette. Er det et ikke-firkantet rom, så kan man dele opp rommet i seksjoner når man måler, og så legge dette sammen tilslutt, forklarer Nygaard.

Det er mange soverom der ute med skråtak og disse er ikke vanskelig å beregne kvadratflaten på. Dette beregner du ved å måle bredden, den lengste høyden og så dele summen av dette på to.

Hvor mange volum trenger du?

Sommeren er nå herved over, så ingen blomsterkasser skal fylles med jord, men kanskje du skal i gang med en grunnmur. Da er det viktig å kunne beregne hvor mange kubikkmeter med støp du vil trenge.

Kubikkmeter, altså volum, beregner du ved å gange grunnflate med høyde:

Grunnflate er det samme som bredde gange lengde på rommet. Altså er to av veggene 4 meter, og de to andre 6 meter blir det= 4m X 6m= 24m. Gang deretter dette (grunnflaten) med høyden som er 2,10 meter= 24m X 2,10m= 50,4 kubikkmeter. 

1 kubikkmeter er det samme som 1000 liter. Så det vil si at for å fylle hele det rommet med betong så hadde man trengt 50400 liter med betong. Nå blir jo ikke akkurat dette fylte rommet en grunnmur, men en eneste stor blokk, men da forstår du regnestykket, grunnflate gange høyde. 

Grunnleggende mattestykker kan spare deg for både tid og penger, og du vil med ett føle deg mer handy. Så skal høsten brukes til å pusse opp; ta frem målebånd og kalkulator.

27 september 2015

Slik gjør du hytta klar for vinteren

En kald vinter krever mer av hytta enn om sommeren. Vi viser deg hvordan du gjør feriehuset klar for vintermånedene.

Annonsørinnhold

Få et toppmoderne hus med fargerike fasadeplater

Skal du bygge hus? Få nabolagets fineste utside med fargerike, trendy og miljøvennlige plater.

Annonsørinnhold

Gi hjemmet ditt et herskapelig preg med søyler

Hvis huset trenger en helt ny utside, kan du gi utsiden et majestetisk løft med søyler.

Bruker du dette glasset i boligen kan det være livsfarlig

Å bruke feil glass i nye boliger blir mer og mer vanlig for å spare penger. Men det kan få fatale konsekvenser.

45 000 kroner i gebyrforskjell for boligbyggere

Avhengig av hvilken kommune du bor i koster det alt fra null kroner til hele 45.000 kroner i gebyr for boligbyggere. – Tar noen kommuner seg altfor...

6 tips til riktig håndverker

Ikke gå i håndverkerfella! Slik sjekker du at fagkunnskapen er på plass før du gjør en avtale. 

Vær obs på byggevarer med falsk godkjenning

Med tøff konkurranse om byggevarekundene jukser bedrifter til seg kvalitetsstempler. Lær deg å oppdage de falske godkjenningene.

Annonsørinnhold

Så enkelt kan du bygge din egen hytte

Drømmer du om din helt egen hytte, en ekstra bod eller en lekestue? De nye byggeforskriftene og Hytteliten gjør det enklere enn noen gang å realisere...

7 grunner til å bygge i mur

Murhus har stått i skyggen av de tradisjonelle trehusene her til lands, men det er mange grunner til at du bør vurdere murhus om du går med byggeplaner.

Svanemerket byggefelt

Å bygge miljøvennlige boliger er ikke lenger en ren utopi for folk flest. På Valderøya, i Møre og Romsdal fylke oppføres 17 ferdighus som både er lavene...

Fiks ferdig funkis

Funkis har fått sin renessanse, og hus bygges nå med store vinduer, rette vinkler og nye, spennende løsninger. Fra ferdighusprodusentene brukes også...

Slik får du mer plass

Det sosiale miljøet der man bor er oftest av stor betydning. Ikke minst om man har barn i skolealder. Er de godt etablert i nabolaget, vil man gjerne...

Hvor mye kan du bygge?

Ved til- eller påbygg er bestemmelser om utnyttelsesgrad (u-grad) noe av det viktigste å ta hensyn til når man planlegger til- og påbygg. Årsaken er at...

Oppussing av gamle hus

Else ”Sprossa” Rønnevig fra Lillesand har et langt kjærlighetsforhold til gamle hus. Da hun startet sin kamp for å ta vare på tradisjonsrike bygninger...

Én av hundre leier inn utenlandsk arbeidskraft

Så mange som 81 prosent av norske boligeiere foretrekker at en i husstanden pusser opp boligen, fremfor å leie inn slektninger, venner eller håndverkere...