Ta frem målebåndet - det ekstra jobben sparer deg mye.
Ta frem målebåndet - det ekstra jobben sparer deg mye. Bilde: Getty Images

Spar penger med enkel matematikk

Bygge bolig

Er du midt i et oppussingsprosjekt eller skal du starte i nærmeste fremtid? Vi har gode råd for hvordan du enkelt kan spare penger. 

Vi er oppussingseksperter i Norge, og er på verdenstoppen av de som putter mest penger i boligen. Det betyr ikke at vi alle er født handy.

Er du nybegynner, eller rett og slett er lei av å sitte igjen med en masse malings- eller tapetrester når rommet endelig står ferdig? M

ed bruk av enkel matematikk, som ekspertene bruker selv, kan du spare masse ved innkjøp av materialer. 

Niklas Nygaard, tømrer og medarbeider ved Byggmakker Brobekk, forteller at dette er et spørsmål de får ofte. 

Hvordan beregne hvor mye maling som trengs?

De aller fleste vet kvadratmeteren på rommet, og handler inn nøyaktig etter de målene. I butikken er det superviktig å aller først å ta en titt på malingsspannet, for å se hvor mange kvadratmeter det spannet skal dekke. 

Når vegger skal males eller tapetseres må du beregne kvadratmeterflaten av disse. 

Les også:

11 grunner til at katter gjør livet bedre

Hvis du har katt, vil dette neppe overraske deg. Men hvis du vurderer å skaffe deg en, vil dette overbevise deg fullstendig.

Et rom har to vegger på 4 meter, to vegger på 6 meter og er 2,10 meter høyt. Pluss sammen hver eneste bredde (altså veggene: 4 + 4 + 6 + 6= 20). Deretter ganger du denne sammen med høyden: 20 m X 2,10 m= 42 kvadratmeter.  

Ta likevel med litt ekstra enn nøyaktig på kvadratmeterenflaten. Første strøk med maling, litt avhengig av hvordan vegg eller tak du skal male, vil trekke litt inn.

Husk at trenger mindre på andre strøk, så ikke kjøp inn altfor mye ekstra. Da vil du ofte sitte igjen med rester som du aldri kommer til å få brukt.  

Ta den lille jobben med målebåndet, det tar ikke så lang tid som du kan tro. Mål vegger og takhøyde med et målebånd og noter ned før du reiser i butikk - dette kan spare deg både tid og flere kjøreturer.

Lady Supreme Finish 3L, 623 kroner, Byggmakker og Drygolin Oljemaling 3L, 479 kroner, Jernia. 

Les også:

Handy far bygde toetasjers seng til prinsesse (3)

Da Tuva Marie (3) trengte ny seng, ville faren lage en seng utenom det vanlige. Så han bygget en toetasjers prinsesseseng med trapp og balkong til...

Hva med tapet?

Her er regnestykket akkurat det samme som ved maling. Her er det viktig å runde opp til nærmeste rull. Så ta en ordentlig kikk på hvor mange kvadratmeter hver enkelt rull vil dekke.

Skal du kjøpe en mønstrete tapet er det viktig å kjøpe med en ekstra rull. Mye av tapetet går nemlig bort når du må kutte til så mønstret matcher.

Skal du legge gulv?

Ved legging av gulv må kvadratmeteren av gulvflaten måles. Dette gjøres ved å gange bredde med lengden på rommet. 

Hvis rommet har litt vinkler, altså at det ikke er helt rektangulært, så deler man flaten også her opp i seksjoner og legger sammen summene.  

- Det lønner seg alltid å beregne litt kapp når man skal kjøpe gulv. Det er vanlig å legge på cirka ti prosent ekstra, forteller Nygaard. 

Rom med ekstra kriker og kroker

Noen begynner å klø seg litt ekstra i hodet hvis rommet ikke er en perfekt firkant. Kanskje har det noen små kriker og kroker ekstra, eller hva hvis rommet ikke er firkantet i det hele tatt.

Finnes det en enkelt måte å beregne kvadratmeteren? 

- Det er ikke så veldig vanskelig å beregne dette. Er det et ikke-firkantet rom, så kan man dele opp rommet i seksjoner når man måler, og så legge dette sammen tilslutt, forklarer Nygaard.

Det er mange soverom der ute med skråtak og disse er ikke vanskelig å beregne kvadratflaten på. Dette beregner du ved å måle bredden, den lengste høyden og så dele summen av dette på to.

Les også:

Lysgrav i kjelleren

Ved å lage lysgraver foran kjellervinduer, kan du både bedre tilgangen på dagslys og sørge for at kjelleren har godkjent rømningsvei.

Hvor mange volum trenger du?

Sommeren er nå herved over, så ingen blomsterkasser skal fylles med jord, men kanskje du skal i gang med en grunnmur. Da er det viktig å kunne beregne hvor mange kubikkmeter med støp du vil trenge.

Kubikkmeter, altså volum, beregner du ved å gange grunnflate med høyde:

Grunnflate er det samme som bredde gange lengde på rommet. Altså er to av veggene 4 meter, og de to andre 6 meter blir det= 4m X 6m= 24m. Gang deretter dette (grunnflaten) med høyden som er 2,10 meter= 24m X 2,10m= 50,4 kubikkmeter. 

1 kubikkmeter er det samme som 1000 liter. Så det vil si at for å fylle hele det rommet med betong så hadde man trengt 50400 liter med betong. Nå blir jo ikke akkurat dette fylte rommet en grunnmur, men en eneste stor blokk, men da forstår du regnestykket, grunnflate gange høyde. 

Grunnleggende mattestykker kan spare deg for både tid og penger, og du vil med ett føle deg mer handy. Så skal høsten brukes til å pusse opp; ta frem målebånd og kalkulator.

27 september 2015
Mer om Bygge bolig
Annonsørinnhold

Å BYGGE NYTT = MANGE VALG?

Bygge bolig Å bygge nytt hus er en stor beslutning å ta, men hva slags type hus du bør bygge kan være et av de lette valgene.

Dette huset kan kaste "klærne"

Bygge bolig Dette huset i Suffolk, England, er virkelig noe utenom det vanlige.

Svanemerket byggefelt

Bygge bolig Å bygge miljøvennlige boliger er ikke lenger en ren utopi for folk flest. På Valderøya, i Møre og Romsdal fylke oppføres 17 ferdighus som både er lavene...

Familien Helland bygger hus

Bygge bolig Familien Helland bygger hus denne våren, og Vi i Villa skal følge prosessen frem mot innflytting.

Her er noen av hyttene Tauno står bak. Den neste kan bli din.
Annonsørinnhold

Drømmer du om hytte? Denne leverandøren kan du stole på!

Bygge bolig Tømmerhus i god kvalitet som krever lite vedlikehold.

Tradisjonstro nordmenn

Bygge bolig Nordmenn er et tradisjonstro folkeslag, i alle fall om vi ser på byggetrender rundt omkring i landet.

Et naturlig valg

Bygge bolig Huset til familien Lundstrøm er bygd i naturmaterialer og er både vedlikeholdsfritt og miljøvennlig.

Ny etasje før sola står opp

Bygge bolig – Dette er science fiction! ropte huseier Thomas Holth ut i den mørke januarkvelden da kranføreren satte den første modulen pent på plass. Et par timer...

Mer plass med tilbygg

Bygge bolig Har dere vokst ut av huset? Få mer boltreplass med et tilbygg til huset – her får du arkitektens beste tips til hvordan du går frem.

Sjekkliste for husbyggere

Bygge bolig Skal husdrømmen snart bli virkelighet? Det kan føles overveldende med alle valgene dere må ta, men denne sjekklista loser deg trygt igjennom byggeprosessen.

Dyre tabber når du pusser opp gammelt hus

Bygge bolig De dyreste tabbene gjøres når folk skal pusse opp, og ikke kjenner til hvordan det gamle huset er bygd. Feil isolering for eksempel, kan føre til sopp...

Nøkkelferdig hus på en måned - er det mulig

Bygge bolig Hun har etablert sitt eget huskonsept i en tøff bransje. Vedlikeholdsfritt hus til fast pris og rask levering er oppskriften.

Søk støtte til oppussing av gamle hus

Bygge bolig Dersom du har kjøpt eller arvet et gammelt hus som er fredet eller er erklært verneverdig kan du få gode tips og råd til oppussing av ditt gamle hus blant annet fra Fortidsminneforeningen eller Bygg og Bevar, samt økonomisk støtte fra Riksantikvaren eller Norsk kulturminnefond.

Kloppen Lamelltre
Annonsørinnhold

Gi hjemmet ditt et herskapelig preg med søyler

Bygge bolig Hvis huset trenger en helt ny utside, kan du gi utsiden et majestetisk løft med søyler.

Husdoktorens oppskrift på et friskt hus

Bygge bolig Et godt vedlikeholdt hus vil vi ha! Her ser du hvilke deler av huset vi bør holde et ekstra godt øye med. Hva du kan gjøre selv - og når du bør søke...