Ta frem målebåndet - det ekstra jobben sparer deg mye.
Ta frem målebåndet - det ekstra jobben sparer deg mye. Bilde: Getty Images

Spar penger med enkel matematikk

Bygge bolig

Er du midt i et oppussingsprosjekt eller skal du starte i nærmeste fremtid? Vi har gode råd for hvordan du enkelt kan spare penger. 

Vi er oppussingseksperter i Norge, og er på verdenstoppen av de som putter mest penger i boligen. Det betyr ikke at vi alle er født handy.

Er du nybegynner, eller rett og slett er lei av å sitte igjen med en masse malings- eller tapetrester når rommet endelig står ferdig? M

ed bruk av enkel matematikk, som ekspertene bruker selv, kan du spare masse ved innkjøp av materialer. 

Niklas Nygaard, tømrer og medarbeider ved Byggmakker Brobekk, forteller at dette er et spørsmål de får ofte. 

Hvordan beregne hvor mye maling som trengs?

De aller fleste vet kvadratmeteren på rommet, og handler inn nøyaktig etter de målene. I butikken er det superviktig å aller først å ta en titt på malingsspannet, for å se hvor mange kvadratmeter det spannet skal dekke. 

Når vegger skal males eller tapetseres må du beregne kvadratmeterflaten av disse. 

Les også:

12 uvanlige, men fantastiske hjem

De fleste drømmer nok om et ordinært hus med hage, men det finnes de som tenker utenfor boksen. Her er 12 uvanlige hus!

Et rom har to vegger på 4 meter, to vegger på 6 meter og er 2,10 meter høyt. Pluss sammen hver eneste bredde (altså veggene: 4 + 4 + 6 + 6= 20). Deretter ganger du denne sammen med høyden: 20 m X 2,10 m= 42 kvadratmeter.  

Ta likevel med litt ekstra enn nøyaktig på kvadratmeterenflaten. Første strøk med maling, litt avhengig av hvordan vegg eller tak du skal male, vil trekke litt inn.

Husk at trenger mindre på andre strøk, så ikke kjøp inn altfor mye ekstra. Da vil du ofte sitte igjen med rester som du aldri kommer til å få brukt.  

Ta den lille jobben med målebåndet, det tar ikke så lang tid som du kan tro. Mål vegger og takhøyde med et målebånd og noter ned før du reiser i butikk - dette kan spare deg både tid og flere kjøreturer.

Lady Supreme Finish 3L, 623 kroner, Byggmakker og Drygolin Oljemaling 3L, 479 kroner, Jernia. 

Les også:

Få mer plass med tilbygg

Har huset blitt for trangt, og drømmer du om et ekstra rom eller to? Vi viser deg hvordan du går frem for å få et tilbygg på boligen din, og gir deg...

Hva med tapet?

Her er regnestykket akkurat det samme som ved maling. Her er det viktig å runde opp til nærmeste rull. Så ta en ordentlig kikk på hvor mange kvadratmeter hver enkelt rull vil dekke.

Skal du kjøpe en mønstrete tapet er det viktig å kjøpe med en ekstra rull. Mye av tapetet går nemlig bort når du må kutte til så mønstret matcher.

Skal du legge gulv?

Ved legging av gulv må kvadratmeteren av gulvflaten måles. Dette gjøres ved å gange bredde med lengden på rommet. 

Hvis rommet har litt vinkler, altså at det ikke er helt rektangulært, så deler man flaten også her opp i seksjoner og legger sammen summene.  

- Det lønner seg alltid å beregne litt kapp når man skal kjøpe gulv. Det er vanlig å legge på cirka ti prosent ekstra, forteller Nygaard. 

Rom med ekstra kriker og kroker

Noen begynner å klø seg litt ekstra i hodet hvis rommet ikke er en perfekt firkant. Kanskje har det noen små kriker og kroker ekstra, eller hva hvis rommet ikke er firkantet i det hele tatt.

Finnes det en enkelt måte å beregne kvadratmeteren? 

- Det er ikke så veldig vanskelig å beregne dette. Er det et ikke-firkantet rom, så kan man dele opp rommet i seksjoner når man måler, og så legge dette sammen tilslutt, forklarer Nygaard.

Det er mange soverom der ute med skråtak og disse er ikke vanskelig å beregne kvadratflaten på. Dette beregner du ved å måle bredden, den lengste høyden og så dele summen av dette på to.

Les også:

Skap et vakkert inngangsparti

Ved husets inngangsparti skapes førsteinntrykket av hjemmet.

Hvor mange volum trenger du?

Sommeren er nå herved over, så ingen blomsterkasser skal fylles med jord, men kanskje du skal i gang med en grunnmur. Da er det viktig å kunne beregne hvor mange kubikkmeter med støp du vil trenge.

Kubikkmeter, altså volum, beregner du ved å gange grunnflate med høyde:

Grunnflate er det samme som bredde gange lengde på rommet. Altså er to av veggene 4 meter, og de to andre 6 meter blir det= 4m X 6m= 24m. Gang deretter dette (grunnflaten) med høyden som er 2,10 meter= 24m X 2,10m= 50,4 kubikkmeter. 

1 kubikkmeter er det samme som 1000 liter. Så det vil si at for å fylle hele det rommet med betong så hadde man trengt 50400 liter med betong. Nå blir jo ikke akkurat dette fylte rommet en grunnmur, men en eneste stor blokk, men da forstår du regnestykket, grunnflate gange høyde. 

Grunnleggende mattestykker kan spare deg for både tid og penger, og du vil med ett føle deg mer handy. Så skal høsten brukes til å pusse opp; ta frem målebånd og kalkulator.

27. september 2015
Mer om Bygge bolig
Her er noen av hyttene Tauno står bak. Den neste kan bli din.
Annonsørinnhold

Drømmer du om hytte? Denne leverandøren kan du stole på!

Bygge bolig Tømmerhus i god kvalitet som krever lite vedlikehold.

45 000 kroner i gebyrforskjell for boligbyggere

Bygge bolig Avhengig av hvilken kommune du bor i koster det alt fra null kroner til hele 45.000 kroner i gebyr for boligbyggere. – Tar noen kommuner seg altfor...

Vær obs på byggevarer med falsk godkjenning

Bygge bolig Med tøff konkurranse om byggevarekundene jukser bedrifter til seg kvalitetsstempler. Lær deg å oppdage de falske godkjenningene.

12 uvanlige, men fantastiske hjem

Bygge bolig De fleste drømmer nok om et ordinært hus med hage, men det finnes de som tenker utenfor boksen. Her er 12 uvanlige hus!

Dette huset kan kaste "klærne"

Bygge bolig Dette huset i Suffolk, England, er virkelig noe utenom det vanlige.

Finn drømmehuset

Bygge bolig Å realisere husdrømmen er noe de fleste gjør bare en gang, det er et viktig valg.

Utvidelse med stil

Bygge bolig Det tidløse en-etasjes tilbygget rommer familiens storstue og er estetisk føyet sammen med resten av huset og leiligheten i andre etasje med et glassove...

Grafisk betong – for individualisten i deg

Bygge bolig Ønsker du et hjem ulikt alle andre? Hva med å bygge en bolig med grafisk betong?

Husdoktorens oppskrift på et friskt hus

Bygge bolig Et godt vedlikeholdt hus vil vi ha! Her ser du hvilke deler av huset vi bør holde et ekstra godt øye med. Hva du kan gjøre selv - og når du bør søke hjelp?

Et hus av halm?

Bygge bolig Halmballer blir byggeklosser når halmentusiaster bygger hus. Og resultatet er overraskende vellykkede bygg.

Nøkkelferdig hus på en måned - er det mulig

Bygge bolig Hun har etablert sitt eget huskonsept i en tøff bransje. Vedlikeholdsfritt hus til fast pris og rask levering er oppskriften.

7 grunner til å bygge i mur

Bygge bolig Murhus har stått i skyggen av de tradisjonelle trehusene her til lands, men det er mange grunner til at du bør vurdere murhus om du går med byggeplaner.

Svanemerket byggefelt

Bygge bolig Å bygge miljøvennlige boliger er ikke lenger en ren utopi for folk flest. På Valderøya, i Møre og Romsdal fylke oppføres 17 ferdighus som både er lavene...

Et naturlig valg

Bygge bolig Huset til familien Lundstrøm er bygd i naturmaterialer og er både vedlikeholdsfritt og miljøvennlig.