Annonsørinnhold
Her er noen av hyttene Tauno står bak. Den neste kan bli din.
Her er noen av hyttene Tauno står bak. Den neste kan bli din. Bilde: Finnhaus

Drømmer du om hytte? Denne leverandøren kan du stole på!

Bygge bolig

Tømmerhus i god kvalitet som krever lite vedlikehold.

- Det er mange fine moderne hus og hytter, men etter min oppfatning er det ingenting som slår atmosfæren du får i et tømmerhus. I tillegg er de bygget for å vare i generasjoner, selv på værharde steder, sier finske Tauno Mäenpää.  

Og han burde vite hva han snakker om. Tauno står nemlig bak hele 370 tømmerhus siden han startet i bransjen i 1979. Og han har ikke tenkt å stoppe der. Via selskapet Finnhaus leverer han fortsatt hytter og boliger til kunder i Norge, Sverige og Finland.


Ekte håndverk - gjort enkelt  

Med tømmer fra Finlands urskoger får man et svært godt byggetre, og når tilvirkingen skjer på en topp moderne fabrikk har man et godt utgangspunkt. Men starten er alltid en befaring.

- Alle bygninger må tilpasses tomten de skal stå på. Jeg starter derfor alltid med en befaring på byggetomten sammen med kunden. Der kan vi for eksempel finne ut om vinduene bør senkes slik at utsikten blir best mulig, eller at inngangen bør flyttes, sier Tauno.

"Min oppgave er å være bindeleddet mellom kunden og fabrikken"
- Tauno Mäenpää

- Over 30-års erfaring fra tømmerhus har gitt meg en direktelinje inn til fabrikken. Det gjør at jeg kan tilpasse dimensjonene på tømmeret til hver enkelt kundes behov, og resultatet blir riktig tre til riktig jobb, og til riktig pris.

- Etter at fabrikken har gjort sitt vil jeg sørge for levering og montering etter kundens ønsker, så alt de i praksis trenger er å stille med en tomt til bygningen. Som kunde trenger du bare å forholde deg til meg, og det vet jeg at kundene setter pris på, sier Tauno.

Les også:

45 000 kroner i gebyrforskjell for boligbyggere

Avhengig av hvilken kommune du bor i koster det alt fra null kroner til hele 45.000 kroner i gebyr for boligbyggere. – Tar noen kommuner seg altfor...

FRISTET? TA KONTAKT MED TAUNO FOR EN UFORPLIKTENDE PRAT!


Arild: Fortsatt storfornøyd 11 år etter oppføring!

- Etter å ha sett en tømmerhytte var jeg egentlig solgt, sier Arild Kraft fra Trondheim. Men siden det å bygge en hytte er en stor investering, var det viktig for meg å velge en leverandør jeg kunne stole på. Jeg var også i tvil om en tømmerhytte kunne være godt isolert, og det var først når jeg møtte Tauno jeg forstod at det faktisk var mulig.

- Og jeg må si at jeg ble voldsomt imponert. For det første kom Tauno med flere viktige innspill og forslag til forbedringer under befaringen, og for det andre ordnet han alt papirarbeidet mot kommunen slik at vi slapp å bekymre oss for det.

 Hytta til Arild er klar til vinteren. Foto: Arild Kraft.

- Også den påfølgende byggeprosessen gikk på skinner. Alt ble levert i henhold til avtalen vi hadde inngått, og det var en fryd å se hvordan nevenyttige håndverkere bygde hytten på tomten.

Les også:

Med tre på taket

Det er fullt mulig å kle taket med tre. Det har vært gjort i århundrer, og tretak har kanskje lengre levetid enn du tror.

Nå er det nesten 11 år siden vi overtok hytta, og det er godt å kunne konstatere at det ikke har vært noen feil og mangler underveis. Jeg har altså ingen problemer med å anbefale Tauno og Finnhaus til alle som vurderer det samme, sier Kraft.

 

Stor uteplass gjør det enkelt å nyte fine høstdager. Foto: Arild Kraft 


Hva har du selv gjort på hytta?

- Hytta ble levert nesten helt ferdig, og inkluderte et ekstra påbygg rundt inngangspartiet som vi bruker som sportsbod. Så valgte jeg å sette inn kjøkkenet selv, og ikke minst stå for de siste interiørdetaljene som blant annet utsmykking av dørspeilene. Så har det jo ballet på seg litt underveis med et utendørs massasjebad på terrassen, men det hører jo med til et ekte hytteliv, humrer Kraft.

 

Les også:

Fjellhyttetrender

Kombinasjonen av nostalgi og høy komfort preger mange av dagens nye hyttefelt på fjellet. Noen foretrekker en laftehytte midt på vidda, andre vil...

Bordet er dekket til julemiddag. Foto: Arild Kraft

- Ellers er det bare vanlig vedlikehold jeg driver med. Hytta skal selvsagt beises utvendig med jevne mellomrom, og så krever jo torvtaket en runde med innsats om våren og høsten. Det består ganske enkelt i å slå gresset og ha på litt kalk for å hindre mosedannelse. Og når man først er der oppe, fjerne man også småvekster før de rekker å slå rot. Det er bare kos, avslutter Kraft.  


Bjørn: Nybyggeren fra 2016

- For oss begynte det egentlig med at vi drømte om å overta en gammel jernbanebygning, og flytte den til hyttetomten vår på Finnskogen, sier Bjørn Davan fra Kløfta. Men til tross for den flotte arkitekturen ville det blitt et svært kostbart prosjekt. Vi begynte derfor å se etter gode alternativer, og det var slik vi kom over Tauno og Finnhaus.

- Vi startet med å se på et par av prosjektene han allerede hadde fullført, og likte spesielt en modell. Ulempen var at vi ville ha et ekstra toalett i andre etasje, noe som ikke var standard. Akkurat det løste seg imidlertid raskt etter at Tauno besøkte oss på Finnskogen. Det ekstra badet ble ganske enkelt tegnet inn, i tillegg til at han kom med gode innspill til vinduer, trapp og materialvalg, sier Bjørn.  

Utsikt fra kjøkkenkroken hører med. Foto: Bjørn Davan

- Etter befaringen fikk vi detaljerte tegninger til byggesøknaden, og når vi så at også våre ønsker om et romslig og luftig kjøkken var på plass følte vi oss trygge på at dette var et riktig valg. Jeg hadde jo bestemt meg for å gjøre en del av grunnarbeidet selv, blant annet å legge sålen på hytta. Da ga Tauno meg klare anvisninger, og utstyrte meg med tegninger med eksakte størrelser på bæring og isolasjon. Det gjorde jobben min mye enklere, og fortjener en ekstra tommel opp, sier Bjørn.

- Når det gjaldt jobben som Tauno og hans menn gjorde er det bare å konstatere at både levering og byggeprosessen gikk helt etter etter planen. De få anmerkningene vi hadde underveis ble i tillegg fulgt opp raskt, slik at vi slapp utsettelser og uforutsette regninger.

Det er noe eget med å feire 17. mai på egen hytte! Her står Bjørns kone, Anne-Berit på terrassen. Foto: Bjørn Davan

- Vi er jo så heldige å ha hytte i et fantastisk område med mange fine bygninger, og til tross for det får vi altså stadig tilbakemeldinger på at vår hytte skiller seg positivt ut, sier Davan. Når vi i tillegg opplever kvaliteten som svært god i praksis er det definitivt en vinn-vinn-situasjon for oss.


Hva vil norske kunder ha?

- Det fine med å ha kunder fra både Norge, Sverige og Finland er at du raskt oppdager at likhetene er større enn forskjellene, sier Tauno.

 

- Men noen nyanser er det jo, og spesielt finnene er glade i tømmerkasse-levering, som vil si at de gjør det meste av monteringen selv. Svenskene og nordmennene vil derimot ha tømmerhuset sitt helt nøkkelferdig, men der svenskene ofte prioriterer store soverom vil nordmennene gjerne ha litt mindre, men heller flere soverom. Fokuset her ligger altså på å gjøre fellesrom som stue og kjøkken så store som mulig.

 

- Ja, også er det jo ingen tvil at de fleste som bestiller fra meg gjerne vil ha plass til badstu. Men når man bestiller et finsk tømmerhus fra en finne så er det kanskje ikke annet å forvente, humrer Tauno.


ER DU OGSÅ FRISTET? LES MER OM FINNHAUS PÅ VÅRE NORSKE NETTSIDER! 

 

 

 

 

9. oktober 2017
Mer om Bygge bolig

45 000 kroner i gebyrforskjell for boligbyggere

Bygge bolig Avhengig av hvilken kommune du bor i koster det alt fra null kroner til hele 45.000 kroner i gebyr for boligbyggere. – Tar noen kommuner seg altfor godt betalt? spør Forbrukerrådet.

Vær obs på byggevarer med falsk godkjenning

Bygge bolig Med tøff konkurranse om byggevarekundene jukser bedrifter til seg kvalitetsstempler. Lær deg å oppdage de falske godkjenningene.

Spar penger med enkel matematikk

Bygge bolig Er du midt i et oppussingsprosjekt eller skal du starte i nærmeste fremtid? Vi har gode råd for hvordan du enkelt kan spare penger.

12 uvanlige, men fantastiske hjem

Bygge bolig De fleste drømmer nok om et ordinært hus med hage, men det finnes de som tenker utenfor boksen. Her er 12 uvanlige hus!

Dette huset kan kaste "klærne"

Bygge bolig Dette huset i Suffolk, England, er virkelig noe utenom det vanlige.

Finn drømmehuset

Bygge bolig Å realisere husdrømmen er noe de fleste gjør bare en gang, det er et viktig valg.

Utvidelse med stil

Bygge bolig Det tidløse en-etasjes tilbygget rommer familiens storstue og er estetisk føyet sammen med resten av huset og leiligheten i andre etasje med et glassove...

Grafisk betong – for individualisten i deg

Bygge bolig Ønsker du et hjem ulikt alle andre? Hva med å bygge en bolig med grafisk betong?

Husdoktorens oppskrift på et friskt hus

Bygge bolig Et godt vedlikeholdt hus vil vi ha! Her ser du hvilke deler av huset vi bør holde et ekstra godt øye med. Hva du kan gjøre selv - og når du bør søke hjelp?

Et hus av halm?

Bygge bolig Halmballer blir byggeklosser når halmentusiaster bygger hus. Og resultatet er overraskende vellykkede bygg.

Nøkkelferdig hus på en måned - er det mulig

Bygge bolig Hun har etablert sitt eget huskonsept i en tøff bransje. Vedlikeholdsfritt hus til fast pris og rask levering er oppskriften.

7 grunner til å bygge i mur

Bygge bolig Murhus har stått i skyggen av de tradisjonelle trehusene her til lands, men det er mange grunner til at du bør vurdere murhus om du går med byggeplaner.

Svanemerket byggefelt

Bygge bolig Å bygge miljøvennlige boliger er ikke lenger en ren utopi for folk flest. På Valderøya, i Møre og Romsdal fylke oppføres 17 ferdighus som både er lavene...

Et naturlig valg

Bygge bolig Huset til familien Lundstrøm er bygd i naturmaterialer og er både vedlikeholdsfritt og miljøvennlig.