Bilde: Getty Images

Vær obs på byggevarer med falsk godkjenning

Bygge bolig

Med tøff konkurranse om byggevarekundene jukser bedrifter til seg kvalitetsstempler. Lær deg å oppdage de falske godkjenningene.

Det har SINTEF Byggforsk opplevd, som er et norsk forskningsinstitutt som forsker på bygg og infrastruktur. Instituttet sertifiserer og godkjenner og kvalitetssikrer at byggevarer lever opp til grunnleggende egenskaper.

Disse godkjenningsmerkene kan brukes i markedsføringen av byggevarer, og det er det noen som har dratt litt ekstra nytte av.

– Vi opplever stadig oftere falske referanser til produktdokumentasjon fra SINTEF, og at produkter som aldri har vært testet eller vurdert av oss, blir markedsført med henvisning til at produktene er sertifisert eller godkjent av SINTEF, sier forskningssjef Jan Olav Hjermann i en pressemelding.

Be om dokumentasjon

SINTEF har oppdaget at både godkjenningsmerket og logoen deres har blitt brukt ved markedsføring av produkter som ikke har blitt godkjent av instituttet. 

– Dette er en uheldig tendens som vi gjerne vil gjøre markedet oppmerksom på. Vi vil gjerne ha tilbakemeldinger dersom noen kommer over falske referanser til SINTEF-dokumentasjon. Produktdokumentasjon som er utstedt av SINTEF Byggforsk finnes på våre hjemmesider, sier Hjermann.

Du burde derfor være litt ekstra obs når du kommer over en godkjenning. For å finne ut om du kjøper et produkt som faktisk er godkjent av SINTEF kan du gå inn her og søke etter det aktuelle produktet.

Du gjør også lurt i å be om få se dokumentasjonen på godkjenningen eller sertifiseringen om det blir hevdet at produktet er godkjent. Får du se dokumentasjonene skal det være enkelt å se om den er ekte og gyldig.

SINTEF Byggforsk usteder følgende godkjenninger og sertifiseringer:

– SINTEF Teknisk godkjenning

– SINTEF Produktsertifikat

– Europeisk Teknisk bedømmelse

– Europeisk CPR-sertifikat

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

10 februar 2016
Annonsørinnhold

Tauno har bygget 370 tømmerhus

Det har han klart fordi finsk kvalitet og personlig oppfølging gir fornøyde kunder.

Annonsørinnhold

Å BYGGE NYTT = MANGE VALG?

Å bygge nytt hus er en stor beslutning å ta, men hva slags type hus du bør bygge kan være et av de lette valgene.

Dette huset kan kaste "klærne"

Dette huset i Suffolk, England, er virkelig noe utenom det vanlige.

Svanemerket byggefelt

Å bygge miljøvennlige boliger er ikke lenger en ren utopi for folk flest. På Valderøya, i Møre og Romsdal fylke oppføres 17 ferdighus som både er lavene...

Familien Helland bygger hus

Familien Helland bygger hus denne våren, og Vi i Villa skal følge prosessen frem mot innflytting.

Tradisjonstro nordmenn

Nordmenn er et tradisjonstro folkeslag, i alle fall om vi ser på byggetrender rundt omkring i landet.

Et naturlig valg

Huset til familien Lundstrøm er bygd i naturmaterialer og er både vedlikeholdsfritt og miljøvennlig.

Ny etasje før sola står opp

– Dette er science fiction! ropte huseier Thomas Holth ut i den mørke januarkvelden da kranføreren satte den første modulen pent på plass. Et par timer...

Spar penger med enkel matematikk

Er du midt i et oppussingsprosjekt eller skal du starte i nærmeste fremtid? Vi har gode råd for hvordan du enkelt kan spare penger.

Mer plass med tilbygg

Har dere vokst ut av huset? Få mer boltreplass med et tilbygg til huset – her får du arkitektens beste tips til hvordan du går frem.

Sjekkliste for husbyggere

Skal husdrømmen snart bli virkelighet? Det kan føles overveldende med alle valgene dere må ta, men denne sjekklista loser deg trygt igjennom byggeproses...

Dyre tabber når du pusser opp gammelt hus

De dyreste tabbene gjøres når folk skal pusse opp, og ikke kjenner til hvordan det gamle huset er bygd. Feil isolering for eksempel, kan føre til sopp...

Nøkkelferdig hus på en måned - er det mulig

Hun har etablert sitt eget huskonsept i en tøff bransje. Vedlikeholdsfritt hus til fast pris og rask levering er oppskriften.

Søk støtte til oppussing av gamle hus

Dersom du har kjøpt eller arvet et gammelt hus som er fredet eller er erklært verneverdig kan du få gode tips og råd til oppussing av ditt gamle hus...

Annonsørinnhold

Gi hjemmet ditt et herskapelig preg med søyler

Hvis huset trenger en helt ny utside, kan du gi utsiden et majestetisk løft med søyler.