Valgte tomta før huset

Bygge bolig

Familien Helland valgte tomta før de valgte drømmehuset. Slik sørger de for at tomt og hus passer perfekt sammen.

- Vi fant tomten først og forelsket oss i området. Så begynte vi å tegne huset. Huset kan man endre, men tomta er fastlåst, sier Merethe Helland.

Dette er ikke første gang familien Helland bygger hus. Boligen de nå bor i, bygde de for seks år siden. Siden den gang har familien blitt større og behovene har endret seg, men de trives i området. Det ble avgjørende da de skulle velge tomt å bygge det nye huset på.

- Vi bor i nærheten i dag, og vi liker området, men vi kunne tenke oss en bolig med en annen planløsning, og gjerne i et mindre byggefelt med mer ro og nærmere naturen. Det har vi fått nå, sier Merethe

Planlagt sammen
Ved å velge tomta før de valgte hustype, har de sikret seg at tomt og bolig passer perfekt sammen.

- Tomta og huset har blitt planlagt sammen. Vi ønsket i utgangspunktet å ha alt på en flate, men med ei tomt på litt over et mål ville det ikke bli mye hage igjen ettersom vi ønsket så mange rom. Over garasjedelen har vi derfor tegnet på en annenetasje, som vil bli en egen avdeling for barna. Det er perfekt, for da vil det ikke støye ned i stue og kjøkken på samme måte som om vi la annen etasje over hele huset, forteller Merethe.

Selv om de har fått forme huset stort sett etter eget hode, har de også hatt begrensninger å forholde seg til.

- De kommunale reglene for utnyttelsesgrad på tomta har hatt en betydning da vi trodde utnyttelsesgrade gjaldt grunnflaten og ikke det totale arealet. Der tok vi feil, og det betydde at vi måtte minske huset med 40 m2 etter at det var ferdig tegnet. Det syntes jeg var fryktelig dumt, men sånn måtte det bare bli, sier Merethe.

Uforutsette problemer
Men selv om de fant drømmetomta, betyr ikke det at den ikke har bydd på litt problemer underveis. Det viste seg nemlig at tomtegrunnen var litt annerledes enn hva de hadde forventet.

- I grunnarbeidsprosessen vet man ikke 100% hva som befinner seg i grunnen, og det kan føre til uforutsette kostnader. Vi trodde det var fjell under hele tomta, men det stemte ikke. Vi ble nødt til å fylle på med pukk, noe som gjorde forarbeidet litt dyrere enn antatt, sier Merethe.

Etter at tomta var valgt ut, kunne familien Helland begynne å tegne drømmehuset. 
23. oktober 2008

Mer om Bygge bolig

Dyre tabber når du pusser opp gammelt hus

Bygge bolig De dyreste tabbene gjøres når folk skal pusse opp, og ikke kjenner til hvordan det gamle huset er bygd. Feil isolering for eksempel, kan føre til sopp og råte.

Her er noen av hyttene Tauno står bak. Den neste kan bli din.
Annonsørinnhold

Drømmer du om hytte? Denne leverandøren kan du stole på!

Bygge bolig Tømmerhus i god kvalitet som krever lite vedlikehold.

Spar penger med enkel matematikk

Bygge bolig Er du midt i et oppussingsprosjekt eller skal du starte i nærmeste fremtid? Vi har gode råd for hvordan du enkelt kan spare penger.

12 uvanlige, men fantastiske hjem

Bygge bolig De fleste drømmer nok om et ordinært hus med hage, men det finnes de som tenker utenfor boksen. Her er 12 uvanlige hus!

Dette huset kan kaste "klærne"

Bygge bolig Dette huset i Suffolk, England, er virkelig noe utenom det vanlige.

Finn drømmehuset

Bygge bolig Å realisere husdrømmen er noe de fleste gjør bare en gang, det er et viktig valg.

Utvidelse med stil

Bygge bolig Det tidløse en-etasjes tilbygget rommer familiens storstue og er estetisk føyet sammen med resten av huset og leiligheten i andre etasje med et glassove...

Grafisk betong – for individualisten i deg

Bygge bolig Ønsker du et hjem ulikt alle andre? Hva med å bygge en bolig med grafisk betong?

Husdoktorens oppskrift på et friskt hus

Bygge bolig Et godt vedlikeholdt hus vil vi ha! Her ser du hvilke deler av huset vi bør holde et ekstra godt øye med. Hva du kan gjøre selv - og når du bør søke hjelp?

Et hus av halm?

Bygge bolig Halmballer blir byggeklosser når halmentusiaster bygger hus. Og resultatet er overraskende vellykkede bygg.

Nøkkelferdig hus på en måned - er det mulig

Bygge bolig Hun har etablert sitt eget huskonsept i en tøff bransje. Vedlikeholdsfritt hus til fast pris og rask levering er oppskriften.

7 grunner til å bygge i mur

Bygge bolig Murhus har stått i skyggen av de tradisjonelle trehusene her til lands, men det er mange grunner til at du bør vurdere murhus om du går med byggeplaner.

Svanemerket byggefelt

Bygge bolig Å bygge miljøvennlige boliger er ikke lenger en ren utopi for folk flest. På Valderøya, i Møre og Romsdal fylke oppføres 17 ferdighus som både er lavene...

Et naturlig valg

Bygge bolig Huset til familien Lundstrøm er bygd i naturmaterialer og er både vedlikeholdsfritt og miljøvennlig.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no