Valgte tomta før huset

Bygge bolig

Familien Helland valgte tomta før de valgte drømmehuset. Slik sørger de for at tomt og hus passer perfekt sammen.

- Vi fant tomten først og forelsket oss i området. Så begynte vi å tegne huset. Huset kan man endre, men tomta er fastlåst, sier Merethe Helland.

Dette er ikke første gang familien Helland bygger hus. Boligen de nå bor i, bygde de for seks år siden. Siden den gang har familien blitt større og behovene har endret seg, men de trives i området. Det ble avgjørende da de skulle velge tomt å bygge det nye huset på.

- Vi bor i nærheten i dag, og vi liker området, men vi kunne tenke oss en bolig med en annen planløsning, og gjerne i et mindre byggefelt med mer ro og nærmere naturen. Det har vi fått nå, sier Merethe

Planlagt sammen
Ved å velge tomta før de valgte hustype, har de sikret seg at tomt og bolig passer perfekt sammen.

- Tomta og huset har blitt planlagt sammen. Vi ønsket i utgangspunktet å ha alt på en flate, men med ei tomt på litt over et mål ville det ikke bli mye hage igjen ettersom vi ønsket så mange rom. Over garasjedelen har vi derfor tegnet på en annenetasje, som vil bli en egen avdeling for barna. Det er perfekt, for da vil det ikke støye ned i stue og kjøkken på samme måte som om vi la annen etasje over hele huset, forteller Merethe.

Selv om de har fått forme huset stort sett etter eget hode, har de også hatt begrensninger å forholde seg til.

- De kommunale reglene for utnyttelsesgrad på tomta har hatt en betydning da vi trodde utnyttelsesgrade gjaldt grunnflaten og ikke det totale arealet. Der tok vi feil, og det betydde at vi måtte minske huset med 40 m2 etter at det var ferdig tegnet. Det syntes jeg var fryktelig dumt, men sånn måtte det bare bli, sier Merethe.

Uforutsette problemer
Men selv om de fant drømmetomta, betyr ikke det at den ikke har bydd på litt problemer underveis. Det viste seg nemlig at tomtegrunnen var litt annerledes enn hva de hadde forventet.

- I grunnarbeidsprosessen vet man ikke 100% hva som befinner seg i grunnen, og det kan føre til uforutsette kostnader. Vi trodde det var fjell under hele tomta, men det stemte ikke. Vi ble nødt til å fylle på med pukk, noe som gjorde forarbeidet litt dyrere enn antatt, sier Merethe.

Etter at tomta var valgt ut, kunne familien Helland begynne å tegne drømmehuset. 
23 oktober 2008
Annonsørinnhold

Tauno har bygget 370 tømmerhus

Det har han klart fordi finsk kvalitet og personlig oppfølging gir fornøyde kunder.

Annonsørinnhold

Å BYGGE NYTT = MANGE VALG?

Å bygge nytt hus er en stor beslutning å ta, men hva slags type hus du bør bygge kan være et av de lette valgene.

Dette huset kan kaste "klærne"

Dette huset i Suffolk, England, er virkelig noe utenom det vanlige.

Svanemerket byggefelt

Å bygge miljøvennlige boliger er ikke lenger en ren utopi for folk flest. På Valderøya, i Møre og Romsdal fylke oppføres 17 ferdighus som både er lavene...

Familien Helland bygger hus

Familien Helland bygger hus denne våren, og Vi i Villa skal følge prosessen frem mot innflytting.

Tradisjonstro nordmenn

Nordmenn er et tradisjonstro folkeslag, i alle fall om vi ser på byggetrender rundt omkring i landet.

Et naturlig valg

Huset til familien Lundstrøm er bygd i naturmaterialer og er både vedlikeholdsfritt og miljøvennlig.

Ny etasje før sola står opp

– Dette er science fiction! ropte huseier Thomas Holth ut i den mørke januarkvelden da kranføreren satte den første modulen pent på plass. Et par timer...

Spar penger med enkel matematikk

Er du midt i et oppussingsprosjekt eller skal du starte i nærmeste fremtid? Vi har gode råd for hvordan du enkelt kan spare penger.

Mer plass med tilbygg

Har dere vokst ut av huset? Få mer boltreplass med et tilbygg til huset – her får du arkitektens beste tips til hvordan du går frem.

Sjekkliste for husbyggere

Skal husdrømmen snart bli virkelighet? Det kan føles overveldende med alle valgene dere må ta, men denne sjekklista loser deg trygt igjennom byggeproses...

Dyre tabber når du pusser opp gammelt hus

De dyreste tabbene gjøres når folk skal pusse opp, og ikke kjenner til hvordan det gamle huset er bygd. Feil isolering for eksempel, kan føre til sopp...

Nøkkelferdig hus på en måned - er det mulig

Hun har etablert sitt eget huskonsept i en tøff bransje. Vedlikeholdsfritt hus til fast pris og rask levering er oppskriften.

Søk støtte til oppussing av gamle hus

Dersom du har kjøpt eller arvet et gammelt hus som er fredet eller er erklært verneverdig kan du få gode tips og råd til oppussing av ditt gamle hus...

Annonsørinnhold

Gi hjemmet ditt et herskapelig preg med søyler

Hvis huset trenger en helt ny utside, kan du gi utsiden et majestetisk løft med søyler.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no