Slik beiser og vedlikeholder du en slitt platting

Selv den styggeste og mest nedslitte treplattingen kan bli fin igjen. Med et nytt strøk beis holder den seg i årevis. Her er guiden til hvordan du beiser plattingen.

Vær og vind setter spor på treverket, og utendørs er det få ting som slites mer enn de store horisontale treflatene på terrasse og trapper. Regn, snøslaps og sol kan gjøre stor skade, men med litt vedlikehold kan treverket holde seg fint i mange år.

Et strøk terrassebeis gjør treverket både vannavstøtende og beskytter mot solens nedbrytning. Samtidig gir beisen både farge og glans, samt fremhever mønsteret i treverket.

Ved behandlingen er det viktig å følge anvisningen fra leverandøren av terrassebeisen. Etter påføring må plattingen tørke godt før den blir tatt i bruk.

1. Forarbeid

Start med å feie og vaske flatene som skal behandles. Deretter er det bra å rense treverket, slik at rester fra gammel behandling fjernes så langt som mulig.

Er treverket slitt og flisete anbefales å slipe det til det fremstår som lyst i fargen og uten fliser. Siden beis er en transparent behandling, vil underlagets egenfarge ha innvirkning på sluttresultatet.

Skal plattingen få en annen farge enn den hadde fra før, må alle rester av gammel behandling slipes vekk eller fjernes kjemisk.

Terrassebeis finnes i utvalgte farger i egne fargekart, men det er mange ganger også mulig å få blandet en egen farge.

  • Har du planer om å bygge en egen terrasse eller en platting og leter etter en byggebeskrivelse, tips og råd om alt fra hvilke typer terrasse man kan bygge, og hvordan du skal vedlikeholdet terrassegulvet? Da finner du svaret her

2. Påfør beis

Beisen påføres gjerne med malepad på forlengerskaft, som er et spesialverktøy for effektiv påføring på blant annet terrasser. Med pad påføres raskt et jevnt sjikt, uten at det spruter.

Beisen påføres med en malepad som er montert på justerbart forlengerskaft. Paden gjør at beisen ikke spruter, og legges på i et jevnt strøk. Foto: Chera Westman/ifi.no

I hjørner, og til rekkverk og opptrinn på trapper, brukes en flat, bred pensel til påføring. Beisen skal påføres i ett tynt sjikt, og det er viktig å arbeide med ett bord av gangen, og i hele bordets lengde.

Da unngår du skjolder ved start og stopp, samt overlappinger som vil være synlig etter at beisen har tørket.

3. Strøk nummer to

Er treverket meget tørt og trekker godt, kan det være behov for et andre strøk. Men beisen skal ikke danne sjikt. Beis som ikke trekker inn, men danner våte flekker på underlaget, må tørkes vekk.

Jo flere strøk som påføres, dess mer intens blir fargen. Hvis flere strøk påføres er det også viktig å overholde tørketidene som er angitt på emballasjen.

Etter ett strøk med terrassebeis vil plattingen holde seg pen i flere år. Fargen her er Gnejs 9129 fra Beckers, en lys gråfarge som harmonerer med fasaden.

4. Vær forberedt

Før beisen er tørket, skal det helst ikke regne på overflaten. Med det lunefulle været vi har i Norge, er det ikke alltid lett å forutse små, plutselige regnskyll.

Derfor er det bra å ha en presenning liggende parat, som man kan trekke over hvis det uforutsett begynner å regne. 

Kilde: ifi.no

Beisen fra forrige år forsvinner – hva gjør man?

Opplever du at beisen fra i fjor har forsvunnet?  Terrassebeis kan forsvinne eller flasse av på grunn av flere faktorer:

  1. Om man beiser rett opp på gammel beislag (selv om dette ser greit ut), uten å fjerne dette først. 
  2. Hvis man påfører for mye og det dannes film. Gamle terrasser blir jevnest med kost, da bord kurver og er ujevne og rullen treffer ujevnt. Gammel beis SKAL fjernes for hver ny beising, ca hvert tredje år. Ellers kan det flasse. Dette skal fjernes med høytrykksspyler/terassevasker. 

Før man beiser må derfor terrassen være ren. Beisingen kan starte etter man har vurdert flere forhold: hvor mye vann man har brukt, temperatur i luften og sol. Et smart tips er å tørke over med gamle frottehåndklær som har god sugeevne, og da blir det som regel tørt nok for beising neste dag. 

Det man skal bruke for at beisen skal holde lengst mulig er å blande vanlig oljebeis med terrasseolje i forhold en til en. Da kan du velge blant alle verdens beisfarger og det holder i flere år. Et smart tips for å vedlikeholde hvert år, er å dra med en fille dyppet i ren terrasseolje om våren og «vaske» gulvet.

Vi vil gjerne gi deg flere smarte tips – meld deg på nyhetsbrevet vårt