Bilde: Colourbox

Gjør terrassen klar for sommeren

Bygge terrasse

Gjør terrassen klar for sommeren med en god vask og kanskje en ny omgang overflatebehandling.

Vi er endelig kommet til mai måned, og snart er det igjen tid for å nyte dagene utendørs. Men før du finner frem hagemøblene og plasserer ut blomsterpotter, bør du ta deg tid til å gå over terrassen.

Mange lever i den tro at impregnert trevirke betyr at det er vedlikeholdsfritt. Det stemmer nok ikke helt. Og selv moderne terrassegulv i vedlikeholdsfrie materialer trenger en årlig vask etter vinteren. Sur nedbør, askeregn, fjorårets løv og årets pollen setter alle spor etter seg på terrassen.


Tid for vedlikehold: På tide å klargjøre terrassen for sommeren.

Årlig vask
Til den årlige vasken kan du bruke terrassevask eller kraftvask som er tynnet ut etter anvisning på flasken. Dette skal sprøytes ut over terrassebordene og deretter få virke noen minutter før du skrubber gulvet med en kost eller en stiv børste.

Spyl av til slutt, og bruk helst en vanlig hageslange da denne er mer skånsom mot treverket. Vær forsiktig om du bruker høytrykkspyler når du tar terrassevasken. Den kraftige strålen kan flise opp treverket, noe sommerens nakne føtter garantert ikke vil takke deg for.

Fjern gamle oljerester
Noen ganger er det ikke nok med bare en vask. Da kan det være behov for en ny omgang med beis eller olje. Når det skjer, bør du helst foreta en enda grundigere rens av terrassebordene først. Det finnes egne produkter for dette, som kalles terrasserens. Disse fjerner rester av gammel olje så vel som urenheter, begroing, og misfarging.

Fremgangsmåten er omtrent som ved den årlige terrassevasken, men ofte skal terrasserensen virke noe lenger enn kraftvasken. Les pakningsanvisningen for riktig fremgangsmåte.

Les også:

Mye å spare på etterisolering

Det kan være mye å spare på å etterisolere boligen. Får du penger igjen på skatten i år, vil etterisolering være en investering du tjener på med sikt.

Nye overflatebehandling
Når terrassebordene er vasket og renset, er det tid for å gi dem en ny overflatebehandling. Du kan velge mellom treolje eller terrassebeis.

– Det finnes mange oljer på markedet. Alt fra de helt billige som inneholder en god del White sprite til dyrere typer. Velger du den billige varianten, må du belage deg på å olje to-tre ganger i løpet av sommeren, skriver Vi i villas maleekspert, Heidi S. Sørensen ved Maleriet Fargehandel, i svar til en leser.

– Et annet alternativ er en vanntynnet beis. Denne har lengst holdbarhet, og du kan få den i mange fargetoner. Velger du en beis med litt fargepigmenter får du den optimale beskyttelsen mot UV-stråling, og du får samtidig en behandling som beskytter godt mot fuktinntrenging og sprekkdannelser, skriver Sørensen.

Du kan finne flere svar fra maleeksperten her.

1. mai 2010

Mer om Bygge terrasse

Så stor terrasse kan du bygge uten å søke

Bygge terrasse Planlegger du å bygge ny terrasse eller platting? Det er fullt mulig å bygge terrasse uten å søke, men før du setter i gang må du sette deg inn i regelverket.

Slik bygger du pergola i hagen

Bygge terrasse Gjør hagestuen personlig og bygg en pergola i hagen! Her gir vi deg oppskriften på hvordan du går frem for å realisere din pergoladrøm.

9 ting du bør tenke over før du bygger terrasse

Bygge terrasse Uansett om du skal bygge terrassen selv eller overlate det til proffene, så er det en rekke grunnleggende ting du bør tenke gjennom før du setter i...

Annonsørinnhold

Ny terrasse? Dette treverket krever ikke vedlikehold!

Bygge terrasse Velg både lekkert, smart og kvalitetssikkert med norske produkter. Perfekt for terrassen, ny ytterkledning eller prosjekter innendørs.

Annonsørinnhold

Slik får du luksusfølelse på verandaen

Bygge terrasse Har du veranda? Heldiggris! Da skal vi vise deg hvordan du kan gjøre det meste ut av den.

5 tiltak som gjør steinterrassen fin igjen

Bygge terrasse Har du en steinterrasse som har sett sine beste dager? Som er skitten og dekket av alger? Her er tipsene som gjør steinterrassen god som ny.

Bygg din egen pergola

Bygge terrasse En pergola er fantastisk – den skaper et hyggelig ekstra rom i hagen, der du kan nyte utelivet. Du kan lett endre målene – alt etter behov.

Gjør terrassen sommerklar på 1-2-3

Bygge terrasse Brett opp ermene og start sommeren med en renere, penere terrasse. Her får du de beste tipsene til hvordan du frisker opp uteplassens gulv med enkle...

Slik bygger du terrasse!

Bygge terrasse Vi guider til hvordan du bygger din egen terrasse – trinn for trinn. 

Flisete terrasse

Bygge terrasse Det er en klar festbrems på både grillfesten og barneselskapet om man må fram med pinsetten for å trekke ut fliser fra føttene.

Vårpuss på uteplassen

Bygge terrasse Nå er det tid for å friske opp uteplassen.

Mindre arbeid med creolimpregnert-terrassegulv

Bygge terrasse Er du lei av å olje terrassegulvet hvert år? Ved å bruke creolimpregnert bor behøver du ikke tenke vedlikehold før tidligst etter to år.

Utvendig vedlikehold

Bygge terrasse Tre har alltid vært det dominerende byggematerialet i norske bygg. Stavkirkene hører til de eldste bevarte, og står som levende bevis på at riktig konstruksjon og vedlikehold kan bevare det utvendige trepanelet i århundrer.

Frisk opp uteplassen

Bygge terrasse Trehellene er lette å lage, enkle å legge på plant underlag og passer utmerket på terrassen. Påfør trebeis i ulike fargetoner og du får et spennende...

Terrasse - slik skapes sommerens drømmeterrasse

Bygge terrasse Drømmen om et behagelig liv på en vakker terrasse der du kan sitte plant nær et bord, i en myk utestol og nippe til kald drikke på sommerlys dag, er...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no