Bilde: Colourbox

Gjør terrassen klar for sommeren

Bygge terrasse

Gjør terrassen klar for sommeren med en god vask og kanskje en ny omgang overflatebehandling.

Vi er endelig kommet til mai måned, og snart er det igjen tid for å nyte dagene utendørs. Men før du finner frem hagemøblene og plasserer ut blomsterpotter, bør du ta deg tid til å gå over terrassen.

Mange lever i den tro at impregnert trevirke betyr at det er vedlikeholdsfritt. Det stemmer nok ikke helt. Og selv moderne terrassegulv i vedlikeholdsfrie materialer trenger en årlig vask etter vinteren. Sur nedbør, askeregn, fjorårets løv og årets pollen setter alle spor etter seg på terrassen.


Tid for vedlikehold: På tide å klargjøre terrassen for sommeren.

Årlig vask
Til den årlige vasken kan du bruke terrassevask eller kraftvask som er tynnet ut etter anvisning på flasken. Dette skal sprøytes ut over terrassebordene og deretter få virke noen minutter før du skrubber gulvet med en kost eller en stiv børste.

Spyl av til slutt, og bruk helst en vanlig hageslange da denne er mer skånsom mot treverket. Vær forsiktig om du bruker høytrykkspyler når du tar terrassevasken. Den kraftige strålen kan flise opp treverket, noe sommerens nakne føtter garantert ikke vil takke deg for.

Fjern gamle oljerester
Noen ganger er det ikke nok med bare en vask. Da kan det være behov for en ny omgang med beis eller olje. Når det skjer, bør du helst foreta en enda grundigere rens av terrassebordene først. Det finnes egne produkter for dette, som kalles terrasserens. Disse fjerner rester av gammel olje så vel som urenheter, begroing, og misfarging.

Fremgangsmåten er omtrent som ved den årlige terrassevasken, men ofte skal terrasserensen virke noe lenger enn kraftvasken. Les pakningsanvisningen for riktig fremgangsmåte.

Nye overflatebehandling
Når terrassebordene er vasket og renset, er det tid for å gi dem en ny overflatebehandling. Du kan velge mellom treolje eller terrassebeis.

– Det finnes mange oljer på markedet. Alt fra de helt billige som inneholder en god del White sprite til dyrere typer. Velger du den billige varianten, må du belage deg på å olje to-tre ganger i løpet av sommeren, skriver Vi i villas maleekspert, Heidi S. Sørensen ved Maleriet Fargehandel, i svar til en leser.

– Et annet alternativ er en vanntynnet beis. Denne har lengst holdbarhet, og du kan få den i mange fargetoner. Velger du en beis med litt fargepigmenter får du den optimale beskyttelsen mot UV-stråling, og du får samtidig en behandling som beskytter godt mot fuktinntrenging og sprekkdannelser, skriver Sørensen.

Du kan finne flere svar fra maleeksperten her.

1 mai 2010

9 ting du bør tenke over før du bygger terrasse

Uansett om du skal bygge terrassen selv eller overlate det til proffene, så er det en rekke grunnleggende ting du bør tenke gjennom før du setter i...

Slik beiser og vedlikeholder du den nedslitte plattingen

Selv den styggeste og mest nedslitte treplattingen kan bli fin igjen. Med et nytt strøk beis holder den seg i årevis. Her er guiden til hvordan du...

Annonsørinnhold

Slik får du luksusfølelse på verandaen

Har du veranda? Heldiggris! Da skal vi vise deg hvordan du kan gjøre det meste ut av den.

Slik bygger du terrasse!

Vi guider til hvordan du bygger din egen terrasse – trinn for trinn. 

Slik lager du egen platting

Med en velplassert platting kan du utvide bruksområdet av tomta, enten det er hjemme eller på hytta. Vi viser deg hvordan du går frem!

Bygg terrasse med glassfront

Bygg terrasse med glassfront hvis du vil ha mer utsikt.

Populære plastgulv til terrasse og garasje

Ønsker du et nærmest vedlikeholdsfritt, holdbart og stilig gulv til terrasse eller garasje? Da kan plastgulv være noe for deg!

Bygg inn verandaen

Du kan ved hjelp av enkle midler bygge inn balkongen, verandaen eller terrassen og få et ekstra rom med bruksverdi og brukstid langt ut over det den...

Mindre arbeid med creolimpregnert-terrassegulv

Er du lei av å olje terrassegulvet hvert år? Ved å bruke creolimpregnert bor behøver du ikke tenke vedlikehold før tidligst etter to år.

Bygg din egen pergola

En pergola er fantastisk – den skaper et hyggelig ekstra rom i hagen, der du kan nyte utelivet. Du kan lett endre målene – alt etter behov.

Terrasse - slik skapes sommerens drømmeterrasse

Drømmen om et behagelig liv på en vakker terrasse der du kan sitte plant nær et bord, i en myk utestol og nippe til kald drikke på sommerlys dag, er...

Bygg terrassen selv

Med sommeren kommer behovet for et trivelig uterom der varme dager kan nytes. Terrassen blir det naturlige valget for mange og den kan du enkelt bygge...

Vedlikeholdsfritt terrassegulv

Er du lei av oljing og beising? Prøv et vedlikeholdsfritt terrassegulv neste gang.

Sats på en klassisk steinterrasse

Med skiferheller og brostein på terrassen får du et tidløst uttrykk som neppe går av moten. Du slipper også unna med minimalt av vedlikehold.

Slik bygger du terrasse med trapp

Terrassen trenger nødvendigvis ikke å ha nettverk. Vi viser deg hvodan du bygger terrasse med trapp.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no