Bilde: Colourbox

Gjør terrassen klar for sommeren

Bygge terrasse

Gjør terrassen klar for sommeren med en god vask og kanskje en ny omgang overflatebehandling.

Vi er endelig kommet til mai måned, og snart er det igjen tid for å nyte dagene utendørs. Men før du finner frem hagemøblene og plasserer ut blomsterpotter, bør du ta deg tid til å gå over terrassen.

Mange lever i den tro at impregnert trevirke betyr at det er vedlikeholdsfritt. Det stemmer nok ikke helt. Og selv moderne terrassegulv i vedlikeholdsfrie materialer trenger en årlig vask etter vinteren. Sur nedbør, askeregn, fjorårets løv og årets pollen setter alle spor etter seg på terrassen.


Tid for vedlikehold: På tide å klargjøre terrassen for sommeren.

Årlig vask
Til den årlige vasken kan du bruke terrassevask eller kraftvask som er tynnet ut etter anvisning på flasken. Dette skal sprøytes ut over terrassebordene og deretter få virke noen minutter før du skrubber gulvet med en kost eller en stiv børste.

Spyl av til slutt, og bruk helst en vanlig hageslange da denne er mer skånsom mot treverket. Vær forsiktig om du bruker høytrykkspyler når du tar terrassevasken. Den kraftige strålen kan flise opp treverket, noe sommerens nakne føtter garantert ikke vil takke deg for.

Fjern gamle oljerester
Noen ganger er det ikke nok med bare en vask. Da kan det være behov for en ny omgang med beis eller olje. Når det skjer, bør du helst foreta en enda grundigere rens av terrassebordene først. Det finnes egne produkter for dette, som kalles terrasserens. Disse fjerner rester av gammel olje så vel som urenheter, begroing, og misfarging.

Fremgangsmåten er omtrent som ved den årlige terrassevasken, men ofte skal terrasserensen virke noe lenger enn kraftvasken. Les pakningsanvisningen for riktig fremgangsmåte.

Les også:

Hold tyvene unna

Det er lite hyggelig å oppleve innbrudd i eget hjem. Her får du tipsene som sikrer huset ditt mot uønsket besøk.

Nye overflatebehandling
Når terrassebordene er vasket og renset, er det tid for å gi dem en ny overflatebehandling. Du kan velge mellom treolje eller terrassebeis.

– Det finnes mange oljer på markedet. Alt fra de helt billige som inneholder en god del White sprite til dyrere typer. Velger du den billige varianten, må du belage deg på å olje to-tre ganger i løpet av sommeren, skriver Vi i villas maleekspert, Heidi S. Sørensen ved Maleriet Fargehandel, i svar til en leser.

– Et annet alternativ er en vanntynnet beis. Denne har lengst holdbarhet, og du kan få den i mange fargetoner. Velger du en beis med litt fargepigmenter får du den optimale beskyttelsen mot UV-stråling, og du får samtidig en behandling som beskytter godt mot fuktinntrenging og sprekkdannelser, skriver Sørensen.

Du kan finne flere svar fra maleeksperten her.

1. mai 2010
Mer om Bygge terrasse

Slik velger du riktig terrassegulv

Bygge terrasse Dette bør du tenke på når du skal legge nytt terrassegulv.

Dette er ikke bare en helt vanlig terrasse.
Annonsørinnhold

Derfor vil alle ha denne terrassen

Bygge terrasse Drømmen om å nyte lange sommerdager på en perfekte uteplass forblir ofte bare ved tanken. Denne terrassen gir deg drømmeuteplassen – uten alt ekstraarbe...

Slik bygger du terrasse med trapp

Bygge terrasse Terrassen trenger nødvendigvis ikke å ha nettverk. Vi viser deg hvodan du bygger terrasse med trapp.

Slik lager du egen platting

Bygge terrasse Med en velplassert platting kan du utvide bruksområdet av tomta, enten det er hjemme eller på hytta. Vi viser deg hvordan du går frem!

Treterrasse på rekordtid

Bygge terrasse Se hvordan to tømrere bygger en treterrasse på to dager. Her får du mange tips til hvordan du gjør det like flott.

Slik lager du en steinterrasse

Bygge terrasse Når belønningen er å kunne nyte livet på en flott terrasse med både kveldssol og le for vinden, ser du meningen med å slite i et par dager. De tunge...

Gjør terrassen sommerklar på 1-2-3

Bygge terrasse Brett opp ermene og start sommeren med en renere, penere terrasse. Her får du de beste tipsene til hvordan du frisker opp uteplassens gulv med enkle hjelpemidler. Gjør du skikkelig arbeid nå, kan du slappe av de neste tre årene!

Slik bygger du terrasse!

Bygge terrasse Vi guider til hvordan du bygger din egen terrasse – trinn for trinn. 

Bygg inn verandaen

Bygge terrasse Du kan ved hjelp av enkle midler bygge inn balkongen, verandaen eller terrassen og få et ekstra rom med bruksverdi og brukstid langt ut over det den...

Bygg en lun uteplass i hagen

Bygge terrasse Slik bygger du en lun uteplass i hagen.

Hold varmen med terrassevarmer

Bygge terrasse Terrassevarmere er et lettvint alternativ til utepeis. Men hva skal du velge?

Vedlikeholdsfritt terrassegulv

Bygge terrasse Er du lei av oljing og beising? Prøv et vedlikeholdsfritt terrassegulv neste gang.

Vårpuss på uteplassen

Bygge terrasse Nå er det tid for å friske opp uteplassen.

Det gode liv på terrassen

Bygge terrasse En terrasse bidrar til at utesesongen forlenges betraktelig.

Bygg terrasse med glassfront

Bygge terrasse Bygg terrasse med glassfront hvis du vil ha mer utsikt.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no