Bilde: Colourbox og produsentene

Hold varmen med terrassevarmer

Bygge terrasse

Terrassevarmere er et lettvint alternativ til utepeis. Men hva skal du velge?

Med en terrassevarmer kan du nyte flere høstkvelder ute uten å fryse. Det finnes flere ulike varianter av terrassevarmere - både drevet av elektrisitet, gass og infrarøde stråler. Enten du har stor terrasse eller en liten balkong, finnes det en modell som passer for deg.

- Man kan grovt sett velge mellom tre forskjellige terrassevarmere; gass, tradisjonell elektrisk, eller nykommeren kvartsvarme, som også bruker strøm, forteller Trond Paasche, energirådgiver hos Enovas svartjeneste. Elektriske terrassevarmere kan monteres i taket, på gulvet eller på veggen og krever ikke så stor plass. Frittstående modeller, både elektriske og med gass, kan flyttes rundt dit du ønsker og er dermed litt mer fleksible.

Elektrisk varme
Har du mulighet for strøm på terrassen, kan du relativt enkelt montere en elektrisk terrassevarmer. De fleste typene leveres med ledning og støpsel og krever ikke mer enn en 10 amperes kurs. På en 10 amperes kurs kan du maksimalt bruke 2400 watt. En 16 amperes kan du derimot belaste med inntil 3600 watt.

Husk på at stikkontakter skal monteres forskiftsmessig av en godkjent installatør. Du må også bruke en installatør dersom du ønsker å flytte eller videreføre et allerede eksisterende uttak.

Varmen fra disse elektriske modellene oppleves omtrent som varmen fra en peis. Du blir varm på den siden som vender mot varmekilden, og det er varmest for den som sitter nærmest.

Det finnes en mengde ulike modeller å velge mellom, både frittstående og modeller for enkel vegg- eller takmontering. Fordelen med de frittstående sier jo seg selv, du kan flytte dem rundt slik det passer deg. Dessuten har en stor gulvmodell stort sett bedre spredning enn en mindre, fastmontert type.

Tak og vegg
En veggmodell tar langt mindre plass, men fordeler ikke varmen like godt.
Har du en overbygget og permanent sitteplass, kan en takmodell som monteres over bordet være en god løsning. Den vil spre varmen relativt godt til alle rundt bordet. Ulempen med alle disse modellene er at varmen kommer ovenfra, og som kjent er det jo oftest på bena vi fryser. Da er et lunende pledd på hver stolrygg og en kurv med tykke ullsokker en hyggelig gest.

Det finnes også enkelte mindre gulvmodeller som kan plasseres under bordet. De gir en fin følelse av lunhet ved bena, men vi må gjøre oppmerksom på velte- og brannfaren! Det er fort gjort å komme for nær med et bukseben eller et pledd!
Trekk eller vind minsker dessverre varmeeffekten fra alle modellene betraktelig. Forsøk derfor å skape et lunt miljø ved sitteplassen.


Burda Term 2000W Vanntett reflektorvarmer på 2000 watt. Lekkert design i aluminium. Kan henges på vegg eller i tak. Pris kr 3999 (hos Expert)

Wimpel GT terrassevarmer fra Wimpel. Bordmodell. Plasseres midt på bordet. Trinnløs justering fra 1kw opp til 2,7kw. Pris kr 959.

Gassvarme
Dersom du ikke har strøm på terrassen, kan du oppnå god varme og lunhet ved hjelp av en gassvarmer.?Ulempen med gassbrennere er at de er klimafiendtlige. Når man brenner en kilo propan blir det produsert hele tre kilo CO2. I tillegg er de dyrere i drift enn de som bruker strøm.

Hos en større leverandør fant vi en typisk pris på 225 kroner for 11 kg propan. Dette er en vanlig flaskestørrelse. En kg propan har en brennverdi på 12 kWh. Omregnet gir dette en kWh pris på 170 øre/kWh.

- Det er ofte på høsten at terrassevarmerne tas i bruk. Da er strømprisen normalt høyere. I fjor, september-oktober, lå prisene på 90 - 110 øre/kWh inkludert alle avgifter. I følge Statistisk sentralbyrå lå snittpris for 2008 på rundt 90 øre/kWh. Med utgangspunkt i den prisen vil en 1000 Watts varmer koste 90 øre å bruke per time. Det vil si at å varme med propan er nesten dobbelt så dyrt som å bruke strøm, forklarer Paasche.

De tradisjonelle elektriske terrassevarmerne er oftest også billigere i innkjøp enn gassvarmerne. De rimeligste modellene kan du få for rundt 400 kroner, mens de modellene med høyest effekt koster opp mot 3000 kroner. De har gjerne en effekt på mellom 1000 og 3000 watt.

For store terrasser
De mest brukte modellene ser ut som en diger stålampe med brenneren som en hatt eller liten paraply på toppen. Gassflasken står plassert i et lukket kammer nederst. De krever mer plass enn en elektrisk varmer og egner seg derfor dårlig på små balkonger.

En gassvarmer er imidlertid et godt alternativ for deg som har en stor terrasse eller en stor sittegruppe som skal varmes opp. De krever ingen installatør, de er relativt enkle og montere og du trenger kun en gassbeholder fra nærmeste bensinstasjon for å oppnå den etterlengtede, lune sommerkvelden.

De fleste modellene har en to trinns-bryter, slik at du enkelt kan regulere varmen. I tillegg er modellene enkle å flytte på, så du lett kan skyve varmekilden dit du ønsker det. Best plassering får den dersom den kan stå som midtpunkt blant gjestene.


Tower Heater Silver fra Sunwind. Fakkel/terrassevarmer med levende flammebilde. Varmeeffekt: 4,9 kWLeveres uten gassregulatorsett.

Sort terrassevarmer fra Sunwind. Utstyrt med rustfri brenner og piezobrenner. Varmeeffekt: 13 kW. Gassregulator og slange medfølger. Veil. pris kr 2690.

Pass på vinden
Ved å plassere gassvarmeren bak den midterste stolen på langsiden av bordet vil den stort sett gi god varme til de fleste. Enkelte nye modeller har også tosidige brennere, slik at du lett skal kunne styre både varmen og gassforbruket som du selv ønsker det.

Ved litt vind vil dessverre varmeeffekten avta. Best effekt av terrassevarmeren får du derfor når sitteplassen ligger lunt til.

Infrarøde
Infrarøde terrassevarmere sender i kortbølgespekteret og varmer kun opp objektene lyset treffer. Slike varmere er svært effektive, også når det blåser, men avgir et forholdsvis sterkt, rødt lys som kan ta luven fra stemningsfull belysning med stearinlys.

Den nyeste teknologien på markedet er kvartsvarming, det vil si infrarød varme. Kvartsvarmere er generelt dyrere i innkjøp. Det unike ved kvartsvarme er at de infrarøde strålene kun varmer opp personer eller objekter som de treffer og kan derfor være mer økonomiske i bruk. Kvartsvarmere blir ikke påvirket av trekk eller vind og kan også monteres på vegg, gulv og tak. De kan også stå nærmere en markise eller parasoll enn en gassbrenner.

- Sammenlignet med ordinære terrassevarmere kan man redusere effektbruken, men samtidig få samme strålingsvarme på kroppen. Dette forutsetter at kvartsvarmeren har en regulator. Uten denne muligheten er de ikke mer effektive enn vanlige terrassevarmere, understreker Paasche.
Uansett hva du velger er det smart å kjøpe en terrassevarmer med regulering. Da trenger du ikke bruker mer strøm eller gass enn nødvendig.

Les også:

11 hunderaser som ikke røyter

Er du ute etter en hunderase som ikke røyter så mye? Vi har samlet 11 forskjellige hunder som er kjent for å røyte lite.


Terrassevarmer fra Clas Ohlson. Tre effekter; 650W, 1350W, 2000W. Justerbart stativ. Pris kr 698.

Infravarmer fra Clas Ohlson. Stående modell. To effekter; 600W og 1200W, samt oscillerende reflektor. Med veltesikring. 1,5 m kabel med jordet støpsel. Pris kr 349.

Forhandlere:
Sunwind: tlf. 67 17 13 70,  www.sunwind.no
Elkjøp: www.elkjop.no
Plantasjen: www.plantasjen.no
Europris: www.europris.no
Hyttebutikken: www.hyttebutikken.no
Wimpel: www.Wimpel.no
Clas Ohlson: www.clasohlson.no

Alle priser er hentet fra leverandørens/produsentens nettsider.

13. september 2010
Mer om Bygge terrasse

Slik velger du riktig terrassegulv

Bygge terrasse Dette bør du tenke på når du skal legge nytt terrassegulv.

Dette er ikke bare en helt vanlig terrasse.
Annonsørinnhold

Derfor vil alle ha denne terrassen

Bygge terrasse Drømmen om å nyte lange sommerdager på en perfekte uteplass forblir ofte bare ved tanken. Denne terrassen gir deg drømmeuteplassen – uten alt ekstraarbe...

Slik bygger du terrasse med trapp

Bygge terrasse Terrassen trenger nødvendigvis ikke å ha nettverk. Vi viser deg hvodan du bygger terrasse med trapp.

Slik lager du egen platting

Bygge terrasse Med en velplassert platting kan du utvide bruksområdet av tomta, enten det er hjemme eller på hytta. Vi viser deg hvordan du går frem!

Treterrasse på rekordtid

Bygge terrasse Se hvordan to tømrere bygger en treterrasse på to dager. Her får du mange tips til hvordan du gjør det like flott.

Slik lager du en steinterrasse

Bygge terrasse Når belønningen er å kunne nyte livet på en flott terrasse med både kveldssol og le for vinden, ser du meningen med å slite i et par dager. De tunge...

Gjør terrassen sommerklar på 1-2-3

Bygge terrasse Brett opp ermene og start sommeren med en renere, penere terrasse. Her får du de beste tipsene til hvordan du frisker opp uteplassens gulv med enkle hjelpemidler. Gjør du skikkelig arbeid nå, kan du slappe av de neste tre årene!

Slik bygger du terrasse!

Bygge terrasse Vi guider til hvordan du bygger din egen terrasse – trinn for trinn. 

Bygg inn verandaen

Bygge terrasse Du kan ved hjelp av enkle midler bygge inn balkongen, verandaen eller terrassen og få et ekstra rom med bruksverdi og brukstid langt ut over det den...

Bygg en lun uteplass i hagen

Bygge terrasse Slik bygger du en lun uteplass i hagen.

Vedlikeholdsfritt terrassegulv

Bygge terrasse Er du lei av oljing og beising? Prøv et vedlikeholdsfritt terrassegulv neste gang.

Gjør terrassen klar for sommeren

Bygge terrasse Gjør terrassen klar for sommeren med en god vask og kanskje en ny omgang overflatebehandling.

Vårpuss på uteplassen

Bygge terrasse Nå er det tid for å friske opp uteplassen.

Det gode liv på terrassen

Bygge terrasse En terrasse bidrar til at utesesongen forlenges betraktelig.

Bygg terrasse med glassfront

Bygge terrasse Bygg terrasse med glassfront hvis du vil ha mer utsikt.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no