Slik lager du egen platting

Bygge terrasse

Med en velplassert platting kan du utvide bruksområdet av tomta, enten det er hjemme eller på hytta. Vi viser deg hvordan du går frem!

Getty Images
Getty Images

En platting er ganske enkelt et utegulv som er lagt rett på bakken. Her er altså ingen bærende konstruksjoner eller komplisert fundamentering å ta hensyn til.

Det gjør plattingen til et relativt enkelt prosjekt, også for deg som ikke har de helt store snekkererfaringene å vise til.

– Det er mange fordeler ved å anlegge en eller flere plattinger på hyttetomta. Et gulv som er lagt rett på bakken, vil sjelden oppleves som et fremmedelement i naturen, og det vil binde tomt og hytte sammen på en estetisk og praktisk måte, sier forfatterne av Den store hytteboka.

En platting behøver ikke ha rette linjer. Den kan med fordel følge landskapet, for eksempel ved at et nærliggende berg gir en naturlig avslutning på plattingen.

Bruk litt tid på å tilpasse plattingen til omgivelsene, slik at du kan få et særdeles vellykket resultat.

Forarbeidet

Start med å forberede bakken der plattingen skal legges. Den bør være så fast og jevn som mulig, og med et fall som leder regnvannet vegg.

Hvis den ikke er det, må du bruke litt tid på å rette den ut eller gjøre den mer solid.

Foto: Getty Images

Fjern de øverste 20-30 centimeterne og legg ned en fiberduk før du fyller tilbake med grov grus. Fiberduken hjelper både med å holde grusen på plass og hindrer at ugresset vokser opp mellom terrassebordene.

Når grusen er lagt, komprimerer du den med valse. Ikke glem at du må sørge for at det blir fall slik at regnvannet ledes vekk.

Hvis du ønsker å anlegge platting i mer ujevnt terreng, for eksempel på fjellgrunn, kan du bruke pukk til å fylle igjen søkk og jevne ut bakken.

Legg så fiberduk og og legg et tynnere lag med grus oppå der igjen. Dette gruslaget vil fungere som et avrettende underlag for tilfarerne.

– Er bakke tørr og fin, kan det greie seg med å lage 20 cm brede spor for tilfarerne (”bjelkene”). Fyll flaten eller sporene med grus eller sand og stamp godt. Samtidig vanning gjør at grusen setter seg bedre.

Platting på mark

Når underlaget er i orden, kan du begynne å bygge plattingen. Ønsker du en lavest mulig konstruksjon, kan du legge ut tilfarere som er delvis nedgravd i gruslaget.

Denne måten å legge platting på er spesielt anvendelig når du skal legge plattingen på gress eller annen mark. Bruk tilfarere med dimensjonen 48 x 98 cm.

Foto: Getty Images

Selve gulvet kan du legge med 28 mm terrassebord eller ferdigspikrede trelemmer. Hvis du bruker terrassebord, kan tilfarerne legges med 60 cm avstand.

Bruker du trelemmer, må de legges i samsvar med størrelsen på lemmene. Det er best å bruke skruer for utebruk når du fester gulvet, da de gir bedre feste enn spiker.

Platting i ujevnt terreng

En annen måte lage plattingen på, er å bruke bunnplank og bjelker. Denne varianten bygger litt mer i høyden på grunn av bjelkene, og er derfor mindre egnet for en platting rett på gresset. Derimot kan den være fin å bruke på et mer ujevnt underlag.

Start med å legge ut bunnplank med dimensjon 48 x 98 mm på et vannrett avrettingslag av grus. Bruk et vater for å sjekke at de ligger vannrett.

Når bunnplankene er korrekte, vil også bjelkene være korrekte, og dermed vil gulvet være korrekt.

Bjelker på 48 x 98 mm legges fra den ene bunnplanken til den andre. La det være 100–120 cm mellom bunnplankene og 60 cm mellom bjelkene.

Bruk et stående frontbord i enden for å binde bjelkene sammen. Legg så gulvet med 28 mm terrassebord.

Platting er søknadsfritt

I henhold til plan- og bygningsloven er det mange tiltak som krever søknad og tillatelse fra kommunen. 

Det fins imidlertid noen tiltak, som ikke krever verken søknad eller tillatelse, jf. plan- og bygningsloven § 20-3 og byggesaksforskriften § 4-1. 

Foto: Getty Images

Sett deg godt inn i regelverket før du setter i gang. Kommunene er ofte ikke nådige med å kreve tilbakeføring av arbeidet, dersom de oppdager at du har utført tiltak uten nødvendig søknad og tillatelse.

Bygging av terrasse på bakken kan oppføres uten søknad.

«På bakken» tilsier at terrassen ikke er understøttet, men den kan likevel bygges opp på en slik måte at treverket ikke ligger direkte på bakken.

Terrasser med høyde mer enn 0,5 m over ferdig planert terreng vil imidlertid kreve søknad og tillatelse. Det er også tillatt å fylle ut terrenget med inntil 1,5 m fra terrengnivået, noe som kan være aktuelt i forbindelse med oppføring av platting.

Dersom du bor i rekkehus er begrensningen 0,5 meter, og for bolig i spredtbebygd område er grensen tre meter. Endringene må imidlertid ikke hindre frisiktsoner mot vei. 

Imidlertid kan f.eks. plassering av platting medføre at søknadsplikten inntres. Dette gjelder også dersom tiltaket er i strid med arealformål, planbestemmelser og hensynssoner.

Ta derfor kontakt med din kommune om du er usikker om tiltaket er søknadspliktig. Melding om terrasse skal i alle tilfelle sendes inn av tiltakshaver, som er selv ansvarlig for at tiltaket er i samsvar med plan- og bygningslovens forskrifter. 

4. april 2018

Mer om Bygge terrasse

Så stor terrasse kan du bygge uten å søke

Bygge terrasse Planlegger du å bygge ny terrasse eller platting? Det er fullt mulig å bygge terrasse uten å søke, men før du setter i gang må du sette deg inn i regelverket.

Slik bygger du pergola i hagen

Bygge terrasse Gjør hagestuen personlig og bygg en pergola i hagen! Her gir vi deg oppskriften på hvordan du går frem for å realisere din pergoladrøm.

9 ting du bør tenke over før du bygger terrasse

Bygge terrasse Uansett om du skal bygge terrassen selv eller overlate det til proffene, så er det en rekke grunnleggende ting du bør tenke gjennom før du setter i...

Annonsørinnhold

Ny terrasse? Dette treverket krever ikke vedlikehold!

Bygge terrasse Velg både lekkert, smart og kvalitetssikkert med norske produkter. Perfekt for terrassen, ny ytterkledning eller prosjekter innendørs.

5 tiltak som gjør steinterrassen fin igjen

Bygge terrasse Har du en steinterrasse som har sett sine beste dager? Som er skitten og dekket av alger? Her er tipsene som gjør steinterrassen god som ny.

Bygg din egen pergola

Bygge terrasse En pergola er fantastisk – den skaper et hyggelig ekstra rom i hagen, der du kan nyte utelivet. Du kan lett endre målene – alt etter behov.

Gjør terrassen sommerklar på 1-2-3

Bygge terrasse Brett opp ermene og start sommeren med en renere, penere terrasse. Her får du de beste tipsene til hvordan du frisker opp uteplassens gulv med enkle hjelpemidler. Gjør du skikkelig arbeid nå, kan du slappe av de neste tre årene!

Slik bygger du terrasse!

Bygge terrasse Vi guider til hvordan du bygger din egen terrasse – trinn for trinn. 

Flisete terrasse

Bygge terrasse Det er en klar festbrems på både grillfesten og barneselskapet om man må fram med pinsetten for å trekke ut fliser fra føttene.

Gjør terrassen klar for sommeren

Bygge terrasse Gjør terrassen klar for sommeren med en god vask og kanskje en ny omgang overflatebehandling.

Vårpuss på uteplassen

Bygge terrasse Nå er det tid for å friske opp uteplassen.

Mindre arbeid med creolimpregnert-terrassegulv

Bygge terrasse Er du lei av å olje terrassegulvet hvert år? Ved å bruke creolimpregnert bor behøver du ikke tenke vedlikehold før tidligst etter to år.

Utvendig vedlikehold

Bygge terrasse Tre har alltid vært det dominerende byggematerialet i norske bygg. Stavkirkene hører til de eldste bevarte, og står som levende bevis på at riktig konstruksjon og vedlikehold kan bevare det utvendige trepanelet i århundrer.

Frisk opp uteplassen

Bygge terrasse Trehellene er lette å lage, enkle å legge på plant underlag og passer utmerket på terrassen. Påfør trebeis i ulike fargetoner og du får et spennende...

Terrasse - slik skapes sommerens drømmeterrasse

Bygge terrasse Drømmen om et behagelig liv på en vakker terrasse der du kan sitte plant nær et bord, i en myk utestol og nippe til kald drikke på sommerlys dag, er...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no