Unik utsiktsterrasse er bygd på en tomt på Flekkerøya utenfor Kristiansand. Rekkverket er eierens egen design. Terrassen ble oppført i løpet av noen sommeruker og har nå blitt familiens favorittuteplass i solen.
Unik utsiktsterrasse er bygd på en tomt på Flekkerøya utenfor Kristiansand. Rekkverket er eierens egen design. Terrassen ble oppført i løpet av noen sommeruker og har nå blitt familiens favorittuteplass i solen.

Terrasse - slik skapes sommerens drømmeterrasse

Når du har bestemt deg for å gå i gang med å bygge ny terrasse er det ikke alltid nødvendig å byggemelde arbeidet. Hvis terrassen betraktes som et tilbygg med flere vegger og tak over, må det søkes om byggetillatelse. Her serverer vi deg terrassebyggingens ABC, steg for steg.

 

1. Fundamentering

Terrasser som skal opp i høyden, må fundamenteres slik at den ligger i ro. Teleproblemer kan nemlig ta knekken på mange flotte og gode byggverk. En frittliggende eller frittstående konstruksjon kan godt utsettes for litt telehiv, men dersom den er festet i husveggen, skal terrassen fundamenteres slik at telebrytningene ikke kan ødelegge noe. Man kan velge fundamentering av grunnmur, pilarer, søylesko i betong eller nedgravde stolper. Dersom grunnforholdene er gode og telefrie, kan du fundamentere på en enkel måte. Grav gropen ca. 30 cm dyp, avrett med sand og plasser en solid betonghelle eller flat stein som ”fundament”. Deretter setter du stolpen midt på før du fyller inntil igjen med sand, grus og jord/stein. Betingelsen er at du pakker så godt at stolpene ikke forskyver seg, og at de er trykkimpregnerte og ukappet.

 

2. Sammenføying med huset

Annonse

Les mer: Et glassrekkverk du selv kan montere

Det enkleste er å skru terrassen fast rett i treveggen. Skru gjerne fast en bærende bjelke som terrassegulvbjelkene legges oppå eller inntil. Fordelen er at du da har et rett utgangspunkt, dersom bærebjelken er snorrett og i vater. De fleste velger å legge gulvbjelkene på tvers, altså vinkelrett på veggen, slik at gulvbordene kommer parallelt med husveggen. Dette er ofte den enkleste løsningen, og den som i de fleste tilfeller er best rent estetisk. Men, det kan være grunner til at gulvbordene bør ligge på tvers. Da må bærebjelkene ligge vinkelrett ut fra veggen. Også i slike tilfeller lønner det seg først å skru fast en langsgående bjelke som bærebjelkene legges inntil eller oppå.

 

3. Materialer

Materialer i konstruksjoner som utsettes for langvarig fuktighet, må beskyttes mot soppangrep. Mest utsatt er endeved og materialer i kontakt med jord, deretter skjøter og sammenføyninger hvor vann kan trenge inn. Derfor er det vanlig at et utegulv bygges av et godkjent trykkimpregnert virke, som er langt mer motstandsdyktig mot råtesopp og skadedyr enn ”hvite” materialer. Når plankebordene skal spikres på, gjør mange det på denne måten: Bordene spikres på med utstikkende ender som sages av til slutt. Dette er den mest tidseffektive måten, men du utnytter kanskje ikke materialene så godt. Elektrisk sirkelsag er effektivt, men håndsag gjør penere arbeid.

Les mer: Ny taksteinmaling fra Drywood

 

4. Bjelker og bjelkelag

Det vil alltid lønne seg å tegne opp en nøyaktig plan over fundamentering og bjelkelag. Det er om å gjøre å plassere stolpene mest mulig fordelt over bærebjelkene, og gjerne slik at de også stikker opp og danner rekkverksstolper.

 

Les mer: "Det begynte med en vannlekkasje"

5. Gulvet og stolpene

Avstanden mellom bjelkene er avhengig av bordtykkelsen, men 60 cm senteravstand og 21 mm tykke bord er vanlig. Til denne tykkelsen bruker du 2,8x75 mm spiker eller 4,2x45 mm skruer. Ved skjøter må du alltid forbore, ellers sprekker bordene. For å få rask opptørking, skal bordene legges med minst 5 mm avstand, noe du lett får til med en tilsvarende tykk list som midlertidig legges imellom. Men mål deg frem ut fra innerste og ytterste bord, det er avstanden mellom disse som skal fordeles. Brekkjernet er for øvrig til god hjelp hvis du må tvinge litt vridde bord i stilling. Gulvbordene festes med to spiker eller skruer per bjelke. I skjøtene må du alltid forbore slik at endeveden ikke sprekker. Det blir pent hvis spikrene eller skruene står i sikksakk, bruk en stram snor eller et bord som rettleder, så kommer alt på linje. Jo høyere terrassen er over bakken, desto grovere  bør stolpedimensjonene være. Stolpene bør helst fortsette opp over gulvet slik at de også tjener som hovedstolper for rekkverket, da blir det langt mer stødig og solid.

 

6. Rekkverk og sammenføyninger

Les mer: Få oversikt med Elfa Utility

Rekkverket rundt terrassen har større betydning enn du kanskje er klar over, og skal tåle stor sideveis kraft. Et rekkverk bør være minst 90 cm høyt, helst 110 cm. Det skal ikke være større klaring enn 10 cm mellom kledningsbordene, dermed unngår vi at mindre barn kryper igjennom. Avstanden mellom rekkverksstolpene kan være 120 cm, dvs. for hver andre gulvbjelke. Dimensjon 73x73 mm kan brukes til stopler, men mer aktuell er 48x98 mm og 98x98 mm i hjørnene eller når du vil ha det litt kraftig. Rekkverksstolpene bør helst festes til gulvbjelkene med gjennomgående bolter eller låseskruer. Bruk fire stykker i hvert punkt, og bolt også fast en kloss, en understøttelse for terrassebordene.

 

7. Trapp til terrassen

En trapp mellom terreng og terrasse eller mellom to terrassenivåer, bør være så bred og ha så dype trinn at den også er god å sitte i. Dessuten bør den være åpen, slik at vannet renner unna og treverket tørker opp igjen. En lukket konstruksjon er mer utsatt for fuktighet. For at en trapp skal bli god å gå i, må den bygges etter et visst forhold. Utetrapper virker tyngre å gå i enn innvendige trapper, og trinnhøyden bør ikke være mer enn 15 cm. Forholdet ellers er slik: To opptrinn pluss et inntrinn = 63 cm.   

Les mer: Sommerklare terrassebord

 

 

bildetekst

Lun uteplass rett utenfor stuedøren er oppnådd med treplatning, som er lagt over knauser og knatt på utsiktstomta på Flekkerøya.

Les mer: Formfin elementhytte

 

bildetekst

Frodig idyll er skapt innimellom trær og busker med en romslig terrasse rett utenfor hagedøren.

 

Les mer: Håndverkere som ringer på døra

Kilde: Terrasser og uteplasser av Dag Thorstensen, utgiver Cappelen

Anbefalt av redaksjonen

0
23 oktober 2008

0 Kommentar

0
4 stemmer 4,5

Slik bygger du pergola i hagen

Gjør hagestuen personlig og bygg en pergola i hagen! Her gir vi deg oppskriften på hvordan du går frem for å realisere din pergoladrøm.

1
1 stemmer 3

Flisete terrasse

Det er en klar festbrems på både grillfesten og barneselskapet om man må fram med pinsetten for å trekke ut fliser fra føttene.

5
6 stemmer 2,33333333333333

Terrassegulv som er vedlikeholdsfrie

Bruk vedlikeholdsfritt materiale og slipp søl og pes med å male eller beise terrassegulv. Det finnes flere produsenter på markedet som leverer terrasseg...

0
3 stemmer 3,66666666666667

Terrasse med stein og tre

Bruk treverk eller stein på terrassen eller kombiner dette og få en terrasse med orginalt uttrykk.

0
0 stemmer 0

Tips til deg som skal legge nytt terrassegulv

Dette bør du tenke på når du skal legge nytt terrassegulv.

1
3 stemmer 3,66666666666667

Bygg en lun uteplass i hagen

Slik bygger du en lun uteplass i hagen.

0
0 stemmer 0

Hold varmen med terrassevarmer

Terrassevarmere er et lettvint alternativ til utepeis. Men hva skal du velge?

0
0 stemmer 0

Gjør terrassen klar for sommeren

Gjør terrassen klar for sommeren med en god vask og kanskje en ny omgang overflatebehandling.

0
0 stemmer 0

Legg steiner og heller på plass

Når du har avsluttet forarbeidet med din nye terrasse, er det tid for å legge ut steinene.

0
0 stemmer 0

Planere ut grusen når du anlegger terrasse

For å få en fin og plan terrasse bør du planere ut settegrusen nøye før du legger hellene. Slik gjør du det:

0
0 stemmer 0

Et fast underlag

Når du anlegger en terrasse, er det viktig å være nøyaktig med underlaget så det ikke setter seg. Her viser vi hvordan du gjør det!

4
6 stemmer 1,83333333333333

Slik lager du platting

Med en velplassert platting kan du utvide bruksområdet av tomta, enten det er hjemme eller på hytta. Vi viser deg hvordan du går frem!

0
0 stemmer 0

Slik bygger du veranda

Slik bygger du veranda.

10
7 stemmer 2

Vedlikeholdsfritt terrassegulv

Er du lei av oljing og beising? Prøv et vedlikeholdsfritt terrassegulv neste gang.

0
0 stemmer 0

Terrasse uten knall og fall

Ivrige føtter på våte terrassegulv kan lett ende med knall og fall. Med antiskli-terrassebeis kan du forebygge ulykker og samtidig få en vakker overflat...

0
0 stemmer 0

Materialvalg til terrassen

Hvilket materiale bør du velge når terrassen eller balkongulvet skal fornyes?

2
0 stemmer 0

Vårpuss på uteplassen

Nå er det tid for å friske opp uteplassen.

0
0 stemmer 0

Det gode liv på terrassen

En terrasse bidrar til at utesesongen forlenges betraktelig.

0
0 stemmer 0

Mindre arbeid med creolimpregnert-terrassegulv

Er du lei av å olje terrassegulvet hvert år? Ved å bruke creolimpregnert bor behøver du ikke tenke vedlikehold før tidligst etter to år.

0
0 stemmer 0

Bygg terrasse med glassfront

Bygg terrasse med glassfront hvis du vil ha mer utsikt.

0
0 stemmer 0

Frisk opp uteplassen

Trehellene er lette å lage, enkle å legge på plant underlag og passer utmerket på terrassen. Påfør trebeis i ulike fargetoner og du får et spennende...

10
1 stemmer 4

Slik bygger du terrassen

Trinn for trinn. Hvordan bygger du den flotte terrassen selv.

0
0 stemmer 0

Selvgjort terrasse

En terrasse er til glede og nytt i sommerhalvåret. Jobben med å sette den opp kan du gjøre selv.

0
0 stemmer 0

Bygg terrassen selv

Med sommeren kommer behovet for et trivelig uterom der varme dager kan nytes. Terrassen blir det naturlige valget for mange og den kan du enkelt bygge...

0
1 stemmer 5

Bygg inn verandaen

Du kan ved hjelp av enkle midler bygge inn balkongen, verandaen eller terrassen og få et ekstra rom med bruksverdi og brukstid langt ut over det den...

2
0 stemmer 0

Ikke slurv med husvasken

Behovet for utvendig vask av hus har økt med tiltagende luftforurensning og sur nedbør. Vær imidlertid klar over at kraftig rengjøring av malte flater...

0
0 stemmer 0

Utvendig vedlikehold

Tre har alltid vært det dominerende byggematerialet i norske bygg. Stavkirkene hører til de eldste bevarte, og står som levende bevis på at riktig...