En trapp opp til sittegruppen tar plass, men er fin for å avgrense ulike soner på terrassen.
En trapp opp til sittegruppen tar plass, men er fin for å avgrense ulike soner på terrassen. Bilde: Trine Thorsen

Terrassetips før du bygger

Bygge terrasse

En hyggelig uteplass for kaffekos, grilling og avslapning fikser du lett på egen hånd om du er litt nevenyttig. Her gir vi deg tips til hva du bør tenke på før du går i gang med din egen terrasse.

Dette ekstra rommet huset ditt kan by på i sommerhalvåret, er virkelig verdt en liten innsats.

For at terrassen din skal bli ditt drømmested, er det viktig at den er skikkelig konstruert og at du passer på at den får jevnlig vedlikehold. 

Mange vegrer seg for å gå i gang med terrassebygging på egen hånd – men det burde være overkommelig for de fleste hobbysnekkere.

Husk imidlertid at du må innhente de nødvendige tillatelsene fra kommunen før du går i gang. 

Fundamentering: 

For å forhindre skjevheter i terrassen din allerede etter første vinter, må fundamenteringen tas på alvor. Vanligvis snakker vi om tre ulike scenarier: 

Terrasse med impregnerte bærebjelker lagt rett på steinfylling:

Her må en godt drenerende steinpute bestående av kult, pukk og sand legges under hele terrasseflaten for å gi støtte til bærebjelkene.

En slik fundamentering gir ingen sikring mot telehiv, så ingen deler av terrassen bør festes til huset. Det vil kunne føre til skader.

Terrasse med frostfri fundamentering i løsmasser: 

Dette er en svært utbredt metode. Støperør av papp graves ned til frostfritt nivå og fylles med armeringsjern og betong. Forutsetningen for at dette skal gi en stabil terrasse er at forankringen er dyp nok.

Terrasse med forankring i fundament på fjell:

 Dette er den tryggeste måten å fundamentere terrassen på – om du har mulighet for det. Søyler støpt rett på fjell sikrer deg at terrassen vil holde seg stabil og du kan godt sammenføye den med huset der det passer.

En levegg skjermer både mot vind og innsyn fra naboen. 

Snekring 

Bruk solide dimensjoner, slik at du får en solid uteplass. Du monterer først dragere (48 x 198 mm) mellom søylene. De festes ved hjelp av søylesko som du støper ned i toppen av søylene.

Deretter legges bjelkene (48 x 148 mm) på dragerne med 60 cm mellomrom. Du får en rekke ulike typer bjelkesko som kan benyttes for å gjøre arbeidet enklere.

Sannsynligvis vil det være praktisk å montere stolper for rekkverk i denne fasen av byggingen.

Neste steg er å montere selve gulvet. Ikke velg for spinkle terrassebord – du vil jo at byggverket ditt skal ha et langt og stabilt liv. Terrassebordene (21 x 95 mm eller 28 x 120 mm) skrus fast med rustfrie skruer.

Bruker du spiker, må du etterspikre terrassegulvet ditt hvert år.

Utformingen av rekkverket bør stå i stil med huset for øvrig. Du får kjøpt ferdigkappede, profilerte sprosser – men tenk også på vedlikeholdet.

Det er ikke alle varianter som er like enkle å male eller beise.

Det er godt å ha skyggefulle steder hvor du kan ta en pause fra sola.

Overflatebehandling 

Terrassen din er sannsynligvis bygget av impregnert trelast. Det betyr at veden kan inneholde en del væske etter at terrassen står ferdig.

Hvor langt tørkingen er kommet kan variere, men du bør nok vente en måned eller to før du behandler treverket. Dette avhenger også av været.

Dersom det oppstår utslag fra impregneringen i form av krystaller som legger seg på overflaten, børster du disse bort med en stiv børste og skyller med litt vann etterpå.

Dagen for beising må planlegges nøye for å sikre at behandlingen blir best mulig og at beisen trekker godt inn i treverket og ikke blir liggende oppå. Ikke beis i sterkt sollys, i fuktig vær eller ved for lav temperatur.

Sjekk også at det ikke er meldt regnvær det første døgnet etter at du har beiset terrassen din.

Plant i ulike krukker og kar for å gi liv til terrassen din! 

21 mai 2014

Slik bygger du terrasse med trapp

Terrassen trenger nødvendigvis ikke å ha nettverk. Vi viser deg hvodan du bygger terrasse med trapp.

Slik bygde Felix og Eugenia uteplass med pergola

Felix og Eugenia gjorde drømmen til virkelighet – å bygge en helt egen uteplass til kjellerleiligheten. Se hvordan de gjorde det!

Annonsørinnhold

Derfor vil alle ha denne terrassen

Drømmen om å nyte lange sommerdager på en perfekte uteplass forblir ofte bare ved tanken. Denne terrassen gir deg drømmeuteplassen – uten alt ekstraarbe...

5 tiltak som gjør steinterrassen fin igjen

Har du en steinterrasse som har sett sine beste dager? Som er skitten og dekket av alger? Her er tipsene som gjør steinterrassen god som ny.

Treterrasse på rekordtid

Se hvordan to tømrere bygger en treterrasse på to dager. Her får du mange tips til hvordan du gjør det like flott.

Slik lager du en steinterrasse

Når belønningen er å kunne nyte livet på en flott terrasse med både kveldssol og le for vinden, ser du meningen med å slite i et par dager. De tunge...

Bygg din egen pergola

En pergola er fantastisk – den skaper et hyggelig ekstra rom i hagen, der du kan nyte utelivet. Du kan lett endre målene – alt etter behov.

10 tips til tipp topp terrasse

Disse små, men viktige vedlikeholdsoppgavene bør du få gjort i sommer.

Flisete terrasse

Det er en klar festbrems på både grillfesten og barneselskapet om man må fram med pinsetten for å trekke ut fliser fra føttene.

Terrasse med stein og tre

Bruk treverk eller stein på terrassen eller kombiner dette og få en terrasse med orginalt uttrykk.

Bygg inn verandaen

Du kan ved hjelp av enkle midler bygge inn balkongen, verandaen eller terrassen og få et ekstra rom med bruksverdi og brukstid langt ut over det den...

Gjør terrassen klar for sommeren

Gjør terrassen klar for sommeren med en god vask og kanskje en ny omgang overflatebehandling.

Vårpuss på uteplassen

Nå er det tid for å friske opp uteplassen.

Det gode liv på terrassen

En terrasse bidrar til at utesesongen forlenges betraktelig.

Frisk opp uteplassen

Trehellene er lette å lage, enkle å legge på plant underlag og passer utmerket på terrassen. Påfør trebeis i ulike fargetoner og du får et spennende...