Slik er de nye byggereglene i 2016

Fra 1. januar 2016 vil det bli enklere å bygge ut og leie ut boliger. Se hvordan de nye byggereglene vil påvirke deg som boligeier.


Fra 1. januar 2016 blir det enklere å bygge ut loft, bod og kjeller, skriver direktoratet for byggkvalitet på sine nettsider. I tillegg vil lokal godkjenning av bygging opphøre, slik at kommunen ikke trenger å saksbehandle søknaden din. 

Lettere godkjenning

Hvis boligen din er bygget før 1. juli 2011, vil det heretter være enklere å for eksempel gjøre om boden til et gjesterom. Dette gjelder også for de i borettslag og sameie.

Alle må fremdeles søke om byggingstillatelse hos kommunnen, men det vil altså bli lettere å få prosjektet ditt godkjent. 

Rommet må selvsagt fremdeles være brannsikkert, ha minst ett vindu med rømningsvei og god isolasjon, men det trenger ikke være tilrettelagt for rullestolbrukere, for eksempel.

Les også: De nye byggereglene fra i fjor kan skape nabokrangler

Endringene som innføres betyr med andre ord at du som boligeier ikke trenger å oppfylle alle tekniske krav til blant annet energi, dagslys, radon og tilgjengelighet. Det vil også bli enklere og billigere å tilpasse boligen sin til utleie.

Må selv rette opp feil

Kommunikasjonssjef i Direktoratet for Byggkvalitet, Gro Maren Mogstad Karlsen, forteller at boligeieren må selv ha ansvaret for at arbeidet skjer i samsvar med regelverket. Det innebærer at man selv må rette opp eventuelle feil.

– Det oppfordres til å benytte standardkontrakter hvis arbeidene settes ut til andre, hvor det klart inngår at byggeforskrifter skal følges. Slik kan eier sikre seg å ikke bli sittende med «svarteper,» forteller hun.

Foto: Getty Images

Egenerklæring og eget ansvar

Tidligere har bedrifter måttet søke til kommunen om å endre på boligen din; fra 1. januar kan du begynne byggeprosjektet så fort du, eller de du har leid inn, har sendt en erklæring til kommunen om at du eller de tar ansvaret for byggingen.

Les også: Sjekk om du kan bygge uten å søke

Dermed blir det også enklere for byggebransjen å bli tatt seriøst. Kommunen vil kompensere ved å styrke den sentrale godkjenningen av bedrifter, slik at det blir enklere å velge seriøse bedrifter som har kompetanse nok til å fullføre byggingsprosjektet.

Kontinuerlig fornyelse

Mogstad Karlsen forteller at kommunene vil ha kontoll på de enkelte bedriftene ved å be dem fornye den sentrale godkjenningen.

– Foretakene dokumenterer at de har kompetanse og system for å ivareta kvaliteten. Sentral godkjenning varer i 3 år før den må fornyes. I tillegg føres det tilsyn med foretakene, både av staten og kommunene, avslutter hun.

Nye energikrav

Fra januar av vil kravet til energiforsyninger være annerledes for nye bygg og boliger. Det vil bli forbudt å installere fossil energi og enklere å bruke elektrisitet, men det må tilrettelegges for bruk av annen oppvarming også.

Blant de nye kravene finner man tykkere vinduer, isolert gulv og mer klimavennlig energiforsyning. Les mer om de nye energikravene HER!