Behagelig med varmekabler

El installasjon og Elsikkerhet

Stadig flere huseiere velger varmekabler til oppvarming, både i bad, kjøkken stuer og oppholdsrom i kjellere.

Kablene gir jevn og behagelig varme, og strømforbruket er noe lavere enn for eksempel panelovner.

De fleste kabelanleggene leveres i dag med ”intelligente” termostater som gjør det mulig å senke temperaturen om natta eller i dagtimene når familien er borte fra boligen, noe som gir positive utslag på strømregningene.

– Alle som installerer gulvvarme i dag, bør sørge for at slike termostater er på plass. Det er også grunn til å utstyre eldre anlegg med termostater, slik at man får bedre kontroll med strømforbruket, sier Vidar Andresen, markedssjef i Nexans som er en av de tre største produsentene av varmekabler i Norge.

Han forteller at markedet for varmekabler fortsetter å øke.

Lett å regulere
– Varmekabler koster mindre enn for eksempel vannbåren varme, og det er lettere å regulere temperaturen med varmekabler. Normalt er levetiden for varmekabler 25–30 år, men ofte varer de lengre, påpeker Andresen, som samtidig advarer mot ”billige” varmekabler fra lavkostland.

– Det er ofte feil og mangler på slike billigprodukter, og det kan være problemer med reklamasjoner. Det beste er å holde seg til anerkjente merker, ikke minst på grunn av sikkerheten knyttet til slike anlegg, argumenterer han.

– Dessuten må kundene bruke profesjonelle fagfolk til å installere varmekablene. Det er forbudt for privatpersoner å legge slike kabler. Vi har flere eksempler på alvorlige ulykker og dødsfall knyttet til varmekabler som er lagt feil, først og fremst i baderom, understreker han.

God energiøkonomi
Med elektrisk gulvvarme kan romtemperaturen senkes 1-2 grader sammenlignet med blant annet panelovner, fordi varmen kommer fra gulvet og stiger oppover i rommet. Dette gir fort 10 prosent lavere strømforbruk og samtidig høy varmekomfort, sier markedssjef Inge Lehmann i DEVI Elektrovarme AS, som leverer varmekabler til det norske markedet.

De fleste varmekabelanleggene leveres med termostater, slik at temperaturen kan reguleres etter behov.

– Gulvvarmen fordeler varmen jevnt i hele rommet, og fungerer som en stor, vanntett radiator. Samtidig unngår man panelovner eller radiatorer som samler støv, og friheten til å møblere rommene blir større. I tillegg er gulvvarmen vedlikeholdsfri, presiserer hun.

– Gulvvarme brukes både til nybygg og rehabiliteringer. Når gamle hus pusses opp, er det mange som velger gulvvarme i ett eller flere rom. Noen ganger begynner det med badet, og så fortsetter det med stue og kjellerstue, legger hun til.

Mange løsninger
Gulvvarme forbindes ofte med innstøping av varmekabler. Men det finnes mange ”tørre” løsninger som ikke trenger støp, avhengig av hva slags rom det dreier seg om og hvilket belegg gulvvarmen skal legges under.

– Leggeplater for varmekabler under tregulv og varmefolie er populære produkter. De er raske og enkle å legge, og de kan tas i bruk straks gulvet er lagt.

– En viktig del av den totale gulvkonstruksjonen er overdekningen man velger. Skal det brukes linoleum, vinylbelegg, tregulv, parkett, laminat eller fliser, bør man alltid kontakte leverandørene av disse produktene for å forsikre seg om at den riktige løsningen for gulvvarme blir valgt.

God kontroll
– Ofte forlanger leverandørene av gulvbelegg at det settes temperaturbegrensninger i gulvet. Dette løses enkelt ved at man installerer en termostat med kombinasjonsmuligheten romgulvføler, slik at man kan sette en maksimumsbegrensning på gulvvarmen. Tregulv, parkett og laminat tåler for eksempel maksimalt 27 grader, fortsetter hun.

– Husk at installering av gulvvarme er et område som krever fagfolk og fagkunnskaper. Derfor skal montering og tilkobling av elektrisk gulvvarme alltid utføres av en registrert elinstallatør, sier Lehmann til slutt.

23 oktober 2008

Dette må du gjøre hjemme før du drar på sommerferie

Skal du på ferie? Da er det en rekke tiltak du burde gjøre for å sikre boligen mot brann.

Derfor bør du slå av adventsstaken om natten

De mange elektriske smålysene i advent- og julepynt forårsaker branner hvert eneste år.

Fjernstyr hytta med mobilen

Fjernstyring av hytta vil bli en trend i årene framover, skal vi tro Prognosesenteret.

Fastelektriker skal gi færre branner

Den nye ordningen med fastelektriker skal bedre el-sikkerheten og gi boliger som er tilpasset strømbruken.

Mot normale strømpriser

Etter iskalde vintre med stive strømpriser, ser det nå ut til at vi kanskje får en vinter med mer normale strømpriser igjen.

Tryggere med smarte løsninger

Øk tryggheten i hjemmet med smarte elektriske løsninger.

Ting dere har lurt på om varmekabler

Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.

Varmekabler

Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.

Sørg for et sikkert baderom

Vann og elektrisitet er en farlig kombinasjon. Derfor er det viktig at alle elektroinstallasjoner på badet følger forskriftene.

Hobbyelektriker med livet på spill?

Vet du egentlig hva du har lov å gjøre av elektrisk arbeid selv?

Trekk ut kontakten

Feriemåneden juli er høysessong for lyn og torden. - Trekk ut kontaktene, lyder rådet fra forsikringsselskapet If.

Derfor trenger du samsvarserklæring

Samsvarserklæring er et av husets verdipapirer. Men aner du i det hele tatt hva det er?

Enkle tiltak redder liv

Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder boligbranner.

Når sikringsskapet må fornyes

Hva gjør du med sikringsskapet når det ikke lenger holder mål?

Elektrisk installasjon

Din elektriske/elektroniske hverdag skal planlegges. Det er lite i en ny bolig du selv kan gjøre når det gjelder det elektriske.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no