Boligen din blir brannbombe

El installasjon og Elsikkerhet

Boligen din kan bli en brannbombe - hvis du ikke oppgraderer el-anlegget når du investerer i nytt elektrisk materiell. Lar du være kan skader på dyrt utstyr og i verste fall brann bli resultatet.

 
Investerer du i nytt elektrisk utstyr kan det være lurt å kontakte en elektriker for å sjekke at el-anlegget tåler belastnningen.
Investerer du i nytt elektrisk utstyr kan det være lurt å kontakte en elektriker for å sjekke at el-anlegget tåler belastningen. Foto: Nelfo.
I fjor kjøpte vi elektronisk utstyr og husholdningsapparater for 28,5 milliarder kroner, en økning på 12,3 prosent fra 2005. Det økte salget av flatskjermer, pc-er, skrivere, hjemmenettverk og husholdningsapparater innbærer en økt brannfare, med mindre vi oppgraderer elanlegget.

- Totalbelastningen på det elektriske anlegget i boligen kan bli for stor hvis ikke anlegget er blitt oppgradert tilsvarende. Det kan i verste fall ende i katastrofe, sier leder for sikkerhetsavdelingen i NELFO, Terje Hanssen.

Moderne strømforbruk skaper brannfeller
En undersøkelse Norsk statistikk har gjort på oppdrag for elbransjen viser at nesten halvparten av befolkningen har elanlegg som er over 15 år gamle. Mange vet heller ikke hvor gammelt elanlegget er. 20 - 30 år gamle anlegg kan få problemer når de belastes med moderne strømforbruk.

Uvettig bruk av strøm og gamle elanlegg kan få store konsekvenser. Fire av ti boligbranner skyldes feil på det elektriske anlegget eller feil bruk av elektrisk utstyr. Ca 20 mennesker dør hvert år som følge av denne type branner. Årlig betaler forsikringsselskapene ut 600 millioner kroner i erstatning.

Terje Hansen, ansvarlig for el-sikkerhet i NELFO. Foto: Nelfo
Terje Hansen, ansvarlig for el-sikkerhet i NELFO. Foto: NELFO

Lukter svidd
Som eier av boligen er du ansvarlig for det elektriske anlegget og skal sørge for at det blir foretatt ettersyn og vedlikehold av fagfolk. Du er også selv ansvarlig for at de ikke kobler om anlegget slik at det kan skade eiendom og liv.

- Varme sikringer kan være et tegn på overbelastning av strømnettet. Hvis det luker svidd fra stikkontakter og støpsler, eller sikringene går ofte, er det et tegn på at noe er galt. Da bør du kontakte din lokale elektriker umiddelbart, sier Terje Hansen.

Les også:

Når sikringsskapet må fornyes

Hva gjør du med sikringsskapet når det ikke lenger holder mål?

- Er det 8 - 10 år siden det elektriske anlegget ble kontrollert, bør det kontrolleres av en godkjent installatør. En elsjekk koster mellom 1500 til 2000 kroner. Det er en billig og god investering for å forhindre brann. Installatøren kan samtidig gi råd om bruk av apparater og komme med forslag til oppdateringer av anlegget for at det skal være riktig dimensjonert, sier Hansen videre.

Dyr forsømmelse
Manglende ettersyn av det elektriske anlegget kan bli en dyr forsømmelse. Ved boligbranner etterforsker politiet årsaken. Har ikke eieren fulgt regelverket kan det føre til bot eller avkorting av forsikringsutbetalingen.

Et av problemene er at det selges en rekke elektriske artikler ment for fast installasjon som bare fagfolk har lov til å montere. Eksempler på dette er at man uten autorisasjon monterer og kobler til varmekabler som kortslutter og fører til brann.

 

Gjør huset ditt el-sikkert

 

Les også:

Nå får du vrakpant for campingvogna og bobilen

Fra nyttår ble vrakpantordningen utvidet - nå kan du blant annet få vrakpant for den gamle campingvogna eller bobilen. Men ikke alle vil ta i mot...

Faresignaler i huset:

 • Kjenn på sikringene om de er varme. Det kan være et faresignal.
 • Brunsvidde lokk på stikkontakter og støpsler er tegn på at noe er galt, og betyr brannfare.
 • Utstrakt bruk av skjøteledninger kan være en brannfelle.
 • Får du elektrisk støt kan det være feil på elanlegget som kan medføre livsfare.
 • Installasjon av fast utstyr som varmekabel- eller folie skal kun foretas av godkjent elinstallatør.

Gode råd:

 • Bruk aldri sterkere pære enn lampen er godkjent for
 • Bruk kun godkjent utstyr
 • Tørk ikke tøy på elektriske ovner
 • Hold gardiner vekk fra elektriske ovner
 • Legg ikke skjøteledninger gjennom døråpninger
 • Unngå koblingsklyser
 • Unngå lange skjøteledninger
 • Ikke utfør arbeid som krever registrert fagmann
 • Slå av elektriske apparater som ikke er i bruk
 • Er sikringer, brytere, stikkontakter og/eller koblingsbokser unormalt varme kan det tyde på overbelastning. Kontakt din elektroinstallatør.
 • Slå av TV-apparatet med av/på knappen.

Kilde: Nelfo

Les også:

Gled deg til 2018 - da får du mange fridager

Til neste år bør du fordele feriedagene smartest mulig - for 2018 blir et knallår med tanke på antall fridager.23. oktober 2008

Mer om El installasjon og Elsikkerhet

Har du samsvarserklæring for EL-anlegget?

El installasjon og Elsikkerhet Samsvarserklæring for det elektriske arbeidet i boligen er et krav, og kan spare deg penger og bryderi senere. 

– AMS-måler skal gi bedre oversikt over strømforbruket

El installasjon og Elsikkerhet Alle norske husstander og bedrifter får installert AMS-måler innen 2019.

Når varmekablene streiker

El installasjon og Elsikkerhet Hva gjør du når varmekablene streiker?

Varmekabler

El installasjon og Elsikkerhet Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.

Hobbyelektriker med livet på spill?

El installasjon og Elsikkerhet Vet du egentlig hva du har lov å gjøre av elektrisk arbeid selv?

Sørg for et sikkert baderom

El installasjon og Elsikkerhet Vann og elektrisitet er en farlig kombinasjon. Derfor er det viktig at alle elektroinstallasjoner på badet følger forskriftene.

Trekk ut kontakten

El installasjon og Elsikkerhet Feriemåneden juli er høysessong for lyn og torden. - Trekk ut kontaktene, lyder rådet fra forsikringsselskapet If.

Pass på det elektriske anlegget i kulda

El installasjon og Elsikkerhet Den harde kulden fører til ekstra belastning på det elektriske anlegget i boliger med elektrisk oppvarming. Overbelastning kan føre til brann.

Derfor trenger du samsvarserklæring

El installasjon og Elsikkerhet Samsvarserklæring er et av husets verdipapirer. Men aner du i det hele tatt hva det er?

Enkle tiltak redder liv

El installasjon og Elsikkerhet Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder boligbranner.

Når sikringsskapet må fornyes

El installasjon og Elsikkerhet Hva gjør du med sikringsskapet når det ikke lenger holder mål?

Hvor skal sikringsskapet stå?

El installasjon og Elsikkerhet Hvor skal sikringsskapet stå? Vi i villa har hentet svar fra faghold.

Elektrisk installasjon

El installasjon og Elsikkerhet Din elektriske/elektroniske hverdag skal planlegges. Det er lite i en ny bolig du selv kan gjøre når det gjelder det elektriske.

Sjekk ditt elektriske anlegg

El installasjon og Elsikkerhet Hvordan står det til med ditt elektriske anlegg? Sjekk selv, og er du i minste tvil om noe er galt - bør en elektriker kontaktes.

Behagelig med varmekabler

El installasjon og Elsikkerhet Stadig flere huseiere velger varmekabler til oppvarming, både i bad, kjøkken stuer og oppholdsrom i kjellere.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no