Bruk el-vett i hjemmet

El installasjon og Elsikkerhet

Det er du selv som er ansvarlig hvis det elektriske utstyret og installasjonene ikke er i forskriftsmessig stand. Er du usikker, ta kontakt med ditt everk eller en autorisert installatør.

Elektrisitet, sikkerhet og uvett

Allerede i 1930-årene ble det bestemt at alt installasjonsarbeid skulle utføres av autoriserte installatører. Likevel er elektrisiteten fortsatt en hovedårsak til brann og branntilløp. Således ble i 1998 6.000 branner tilskrevet det elektriske anlegg, og 12 mennesker omkom. Året før var det 28 omkomne. Utbetalte skadebeløp fra forsikringsselskapene er over 500 mill. kr. om året.

I dag har man vanligvis et antall elektriske apparater, varmeovner, lamper etc. i enhver bolig. I de senere år er det lempet noe på forskriftene, slik at man nå selv har lov til å utføre en del enkle arbeider på utstyr med løs ledning som ikke betraktes som en del av den faste installasjonen. Arbeidet må gjøres ordentlig, slik at det ikke medfører fare for brann eller andre skader. Brudd på reglene kan medføre straffeansvar samt redusert utbetaling av forsikringsbeløp ved eventuell ulykke eller brann. Det faste opplegget er fortsatt den autoriserte installatørs enemerke, og likeledes 2-polede støpsler for over 25 A (ampere) med og uten jording. Det samme gjelder alt utstyr i forbindelse med 3-polede anlegg.

Dette har du lov til å gjøre selv

Men gjør det ordentlig, slik at det ikke oppstår fare!

o Skifte dekselet for koplingsbokser, brytere og stikkontakter, men ikke selve den veggfaste delen.
o Montere og skifte varmeovner dersom de har bevegelig ledning og støpsel.
o Kople til eller skifte topolede støpsler i bevegelig ledning til og med 25 A, med og uten jording.
o Kople til eller skifte topolede skjøtekontakter og apparatkontakter til og med 16 A med og uten jording.
o Kople til og reparere lampetter, bordlamper etc. med bevegelig ledning, og også brytere på ledningen.
o Kople til og skifte lamper som henger i takkrok e.l., tilkoplet med støpsel/stikkontakt, kronklemme eller"sukkerbit", dersom ikke lampene er å betrakte som en del av den faste installasjonen. Det må være strekkavlastning på selve ledningen, slik at kontaktene ikke belastes fysisk.
o Skifte andre lysarmaturer i tørre rom med isolerende gulvdekke.

Finner du ikke beskrivelse her av det arbeidet du hadde tenkt å gjøre?
Da er det sannsynligvis et arbeid du ikke har lov til å utføre selv.
Ring i stedet til en autorisert installatør.


Ledningstyper du selv kan få kjøpt

Det finnes tre vanlige lette plastisolerte ledninger for lampetter etc:

PL Denne er oval, fås i flere farger, og har to 0,75 mm2 ledere. Den kan brukes for lampetter, bordlamper og for lysarmaturer med vekt opptil 1,2 kg som henger i ledningen (med strekkavlastning). Den kan ikke brukes som skjøteledning eller for håndlamper.

PLH Denne ledningen er rund, fås i flere farger, og kan i tillegg til to 0,75 mm2 ledere også ha jordleder (gul-grønn). Bruksområdet er som for PL.

PM Denne er middels sterk, oval, og fås i ulike farger. Den har to ledere på 0,75 mm2 eller 1,0 mm2, og fås med eller uten jordleder (gul-grønn). 0,75 mm2- utgaven har samme bruksområde som for PL. 1,0 mm2- utgaven kan også brukes for skjøteledninger og for lysarmaturer med vekt opptil 3 kg som henger i ledningen. Den kan ikke brukes for håndlampe.

For løst feste på vegg av PL, PLH og PM kan man få kjøpt spesielle stifter med plastklammer.

Av middels sterke plast- eller gummiisolerte ledninger finnes det fem varianter:

PMH Denne er plastisolert, rund og fås i ulike farger. Den har to ledere på 0,75, 1,0 eller 1,5 mm2, med eller uten jordleder. 0,75 mm2-varianten har bruksområde som for PL, men kan også benyttes for lysarmaturer på opptil 2,0 kg som henger i ledningen. 1,0 mm2-varianten kan brukes for skjøteledninger og armaturer på opptil 3 kg som henger i ledningen. 1,5 mm2-varianten kan bære hengende armaturer opptil 4,5 kg.

NMH er gummiisolert, rund og vanligvis sort eller grå, med to ledere på 0,75, 1,0 eller 1,5 mm2, med eller uten jordleder. 0,75 mm2-varianten har bruksområde som for PL, mens 1,0 og 1,5 mm2-variantene har bruksområde som for PMH.

NMHO er gummiisolert og oljebestandig, er vanligvis sort og ellers som NMH. Bruksområdet er som for NMH, men den kan også benyttes utendørs og for håndlamper.

NMHVO er som NMHO, men har større slitestyrke, Bruksområdet er som for NMHO.

NMHVR er slitesterk, gummiisolert, værbestandig, vanligvis sort og for øvrig som NMH, og har bruksområde som for NMHO.
23. oktober 2008
Mer om El installasjon og Elsikkerhet

Derfor bør du ha lynvern

El installasjon og Elsikkerhet Mange boliger blir skadet av lynet fordi de mangler overspenningsvern, ifølge forsikringsselskapet If. Fortsatt er det mange som ikke har beskyttelse mot lynskader.

Sjekk ditt el-vett

El installasjon og Elsikkerhet 44 prosent av alle branner i Norge har elektrisk årsak. 50 prosent av disse skyldes feil bruk av elektrisk utstyr. Branner og ulykker med elektrisk...

Unngå skader på utstyr i tordenvær

El installasjon og Elsikkerhet De fleste husker å trekke ut strømkontakten til TV-en når de drar på ferie, men mange nordmenn glemmer annet viktig elektronisk utstyr.

Har du samsvarserklæring for EL-anlegget?

El installasjon og Elsikkerhet Samsvarserklæring for det elektriske arbeidet i boligen er et krav, og kan spare deg penger og bryderi senere. 

Strøm - en farlig vare

El installasjon og Elsikkerhet Vær nøye med hva du gjør av elektriske installasjoner i egen bolig. Strøm er en farlig vare, og forsikringsselskapene kan nekte erstatning hvis noe går...

Elektrisk anlegg - Ditt ansvar som huseier

El installasjon og Elsikkerhet Strøm er farlig. Mange dør av brannulykker som følge av feil bruk av elektrisk utstyr og feil i elektriske installasjoner.

Hvor skal sikringsskapet stå?

El installasjon og Elsikkerhet Hvor skal sikringsskapet stå? Vi i villa har hentet svar fra faghold.

Fjernstyr hytta med mobilen

El installasjon og Elsikkerhet Fjernstyring av hytta vil bli en trend i årene framover, skal vi tro Prognosesenteret.

Sørg for et sikkert baderom

El installasjon og Elsikkerhet Vann og elektrisitet er en farlig kombinasjon. Derfor er det viktig at alle elektroinstallasjoner på badet følger forskriftene.

Derfor trenger du samsvarserklæring

El installasjon og Elsikkerhet Samsvarserklæring er et av husets verdipapirer. Men aner du i det hele tatt hva det er?

Når sikringsskapet må fornyes

El installasjon og Elsikkerhet Hva gjør du med sikringsskapet når det ikke lenger holder mål?

Ting dere har lurt på om varmekabler

El installasjon og Elsikkerhet Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.

Behagelig med varmekabler

El installasjon og Elsikkerhet Stadig flere huseiere velger varmekabler til oppvarming, både i bad, kjøkken stuer og oppholdsrom i kjellere.

Boligen din blir brannbombe

El installasjon og Elsikkerhet Boligen din kan bli en brannbombe - hvis du ikke oppgraderer el-anlegget når du investerer i nytt elektrisk materiell. Lar du være kan skader på dyrt...

Livsfarlig inkonsekvens

El installasjon og Elsikkerhet At forbrukerne selv monterer varmekabler og varmefolie som uten videre kan kjøpes over disk men ikke kan monteres av andre enn fagfolk, er en livsfarlig...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no