Pass på at du har samsvarserklæring.
Pass på at du har samsvarserklæring. Bilde: Colourbox

Derfor trenger du samsvarserklæring

El installasjon og ElsikkerhetSamsvarserklæring er et av husets verdipapirer. Men aner du i det hele tatt hva det er?

Du kan være boligeier i mange år uten å ane hva en samsvarserklæring er eller hvorfor du trenger den. Så en dag får du tilsyn av det elektriske anlegget og blir bedt om å fremskaffe samsvarserklæring.

- Samsvarserklæring er en garanti på at den elektriske installasjonen er gjort riktig i henhold til regelverket, forklarer Bjørn Sørensen, fagsjef for elsikkerhet hos Nelfo.

Krav om samsvarserklæring og relevant dokumentasjon ble innført fra 01.01.1999, og er regulert gjennom Forskrift om elektriske lavspenningsanlegg.

I følge forskriftens paragraf 12 skal enhver som er ansvarlig for prosjektering, utførelse eller endring av anlegg, utstede erklæring om samsvar med sikkerhetskravene. Som underlag for slik erklæring skal det være utarbeidet dokumentasjon som gjør det mulig å vurdere om anlegget er i samsvar med forskriftens krav.

Samsvarserklæringen skal overleveres eier. Og du, som eier av anlegget, skal til enhver tid oppbevare erklæring om samsvar og oppdatert dokumentasjon som angitt.


Bjørn Sørensen: Fagsjef for elsikkerhet hos Nelfo.

Du må ha samsvarserklæring

Annonse

Les mer: Fjernstyr hytta med mobilen

Men hva skjer om du ikke har den? Samsvarserklæring kan bli sendt ut sammen med faktura, og hvis du ikke kjenner verdien av dette dokumentet kan det forsvinne i søpla. Eller kanskje fikk du aldri en samsvarserklæring fra elektroinstallatøren.

- Dersom samsvarserklæringen mangler, må installatør etterdokumentere. Installatør har krav på å oppbevare kopi av samsvarserklæringen i fem år. Dersom det har gått mer enn fem år, kan det bli ord mot ord hvorvidt samsvarserklæringen er utstedt, sier Sørensen.

Det kan også skje at du kjøper en bolig uten å vite at det burde følge med samsvarserklæringer på nyere elektriske installasjoner.

Og har du benyttet deg av svart arbeidskraft, vil du heller ikke få utstedt en samsvarserklæring.

Les mer: Fastelektriker skal gi færre branner

Da kan du få et problem.

Heftelse på bolig

- Hvis det kommer tilsyn for å kontrollere anlegget hos deg og du ikke kan vise frem samsvarserklæring, vil du få et avvik. Da kommer det et vedtak om at det mangler samsvarserklæring og at det må skaffes. Men da har du gjerne et problem, for det er ingen installatør med respekt for seg selv som er villig til å skrive ut en samsvarserklæring på noe han ikke selv har gjort, sier Sørensen.

Ettersom de færreste installatører vil skrive ut samsvarserklæring på et ukjent anlegg, vil vedtaket om manglende samsvarserklæring fortsette å hefte ved boligen. Det kan slå tilbake på deg den dagen du skal selge boligen.

Les mer: Lagring av pellets

- Ved salg vil det kunne komme frem i salgsrapporten at det er en heftelse på boligen, og da risikerer du å tape penger ved et salg, sier Sørense.

Dersom du får installert en ny elektrisk installasjon i dag, skal rapport fra risikovurdering, rapport fra sluttkontroll, relevant utstyrsdokumentasjon, kursfortegnelse og erklæring om samsvar være på plass og kunne vises ved tilsyn eller salg av bolig.

Anbefalt av redaksjonen

0
30 oktober 2009

6 Kommentar

Har hus bygget i 1985 og ingen samsvarserklæring. Elektrofirmaet som installerte det elektriske anlegget eksisterer ikke lenger. Hva da?
2009-11-11
Mina
Jeg har vært i samme situasjon som deg. Jeg fikk besøk av Hafslund og kunne ikke vise fram samsvarserklæring. Heller ikke de tidligere eierne av...
2009-11-11
Jens
Savner hvordan erklæringen prissettes. Har fått pusset opp leilighet. Firmaet utstedte 2 stk samsvarserklæringer, for meg likelydende også lik dato, og...
2010-03-10
Kim
Måtte også gjennom en slik runde, betalte 2500 kr.
2010-03-10
Grævlingen
Er ikke krav om samsvarserklæring fra arbeid gjort før 1999
2011-11-23
Elektrikeren
0
0 stemmer 0

Vil endre norske strømvaner

Strømkunder som bidrar til å unngå overbelastning av nettet bør premieres, mener eksperter på smarte energiløsninger. Nå i vinter blir et system for...

0
0 stemmer 0

Trekk ut kontaktene

Juli er måneden for lyn og torden - pass på det elektrisk utstyret ditt!

0
1 stemmer 5

Fjernstyr hytta med mobilen

Fjernstyring av hytta vil bli en trend i årene framover, skal vi tro Prognosesenteret.

5
4 stemmer 5

Fastelektriker skal gi færre branner

Den nye ordningen med fastelektriker skal bedre el-sikkerheten og gi boliger som er tilpasset strømbruken.

0
0 stemmer 0

Mot normale strømpriser

Etter iskalde vintre med stive strømpriser, ser det nå ut til at vi kanskje får en vinter med mer normale strømpriser igjen.

0
0 stemmer 0

Tryggere med smarte løsninger

Øk tryggheten i hjemmet med smarte elektriske løsninger.

1
1 stemmer 0

Ting dere har lurt på om varmekabler

Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.

0
0 stemmer 0

Sørg for et sikkert baderom

Vann og elektrisitet er en farlig kombinasjon. Derfor er det viktig at alle elektroinstallasjoner på badet følger forskriftene.

2
0 stemmer 0

Hobbyelektriker med livet på spill?

Vet du egentlig hva du har lov å gjøre av elektrisk arbeid selv?

0
0 stemmer 0

Trekk ut kontakten

Feriemåneden juli er høysessong for lyn og torden. - Trekk ut kontaktene, lyder rådet fra forsikringsselskapet If.

0
0 stemmer 0

Pass på det elektriske anlegget i kulda

Den harde kulden fører til ekstra belastning på det elektriske anlegget i boliger med elektrisk oppvarming. Overbelastning kan føre til brann.

1
0 stemmer 0

Når varmekablene streiker

Hva gjør du når varmekablene streiker?

0
0 stemmer 0

Risikerer hus og hjem for å spare penger

Norske boligeiere vil helst klare seg selv, også når vedlikeholdsarbeid i hjemmet krever profesjonell hjelp. Tre av ti boligeiere drister seg til å...

0
0 stemmer 0

Enkle tiltak redder liv

Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder boligbranner.

1
0 stemmer 0

Når sikringsskapet må fornyes

Hva gjør du med sikringsskapet når det ikke lenger holder mål?