Elektrisk installasjon

El installasjon og Elsikkerhet

Din elektriske/elektroniske hverdag skal planlegges. Det er lite i en ny bolig du selv kan gjøre når det gjelder det elektriske.

Her må vårt råd være å knytte til seg en registrert elektroinstallatør med nødvendig dokumenterbar bakgrunn. Du kan sjekke i DSBs register om installatøren er registrert og har lov til å forestå en elektrisk installasjon. Gå inn på: DSBs sentrale register over virksomheter som prosjekterer, utfører og vedlikeholder elektriske anlegg

Et krav må selvfølgelig være at firmaet er konkurransedyktig i pris. På nettsidene til foreningen for el- og IT-bedriftene, NELFO finner du de viktigste krav og kriterier for å kunne velge din leverandør.

Når du har knyttet til deg en pålitelig leverandør, er det ditt eget valg hvilken form for el-installasjon du vil velge, konvensjonell med framføring av kabler til faste punkter, en stasing på et integrert trådløst system eller kanskje en kombinasjon. Få framlagt alternativer fra din leverandør.

Trådløst?
En ny installasjonsmetode basert på trådløs teknologi er nå på markedet. Installasjonstiden er kortere, kablingsomfanget mindre og systemet gir økt fleksibilitet og større grad av frihet enn et konvensjonelt elektrisk anlegg. Prismessig har slike anlegg vist seg å være tilnærmet lik de konvensjonelle, men i en ny bolig er det fornuftig å vurdere hvordan du vil styre energibruken best mulig. Med en fullintegrert løsning som kan styre lys, solskjerming, oppvarming, inneklima, ventilasjon og sikkerhetssystemer vil du trådløst kunne ha fullstendig kontroll over ditt bomilø. Slike anlegg vil kunne benyttes i en energiøkonomiseringsplan på lang sikt. Sjekk hos en registrert el-installatør hvordan ditt anlegg kan prosjekteres - de fleste installasjonsfirma kan i dag tilby slike løsninger.

Reduser strømbruken
Forbruket av elektrisk kraft øker stadig, og vi står i dag overfor store utfordringer i det norske kraftmarkedet. Potensialet for å spare strøm i husholdningene er stort. Enkle tiltak, som å senke romtemperaturen, redusere bruk av varmtvann og skifte til sparepærer, vil kunne føre til en rask reduksjon av strømforbruket i din bolig.

80 prosent av den totale energibruken i husholdningene er elektrisitet, og forbruket har økt med mer enn 50 prosent de siste 25 årene. Bruk av elektrisitet til oppvarming er den viktigste årsaken; hele 60 prosent av vårt elektriske forbruk går nemlig til oppvarming av boliger. I tillegg har boligene stadig blitt større, og krever mer til varme og belysning. Men også økt bruk av elektrisk utstyr har stor betydning. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at elektriske apparater tar nesten 20 % av strømmen i en gjennomsnittlig norsk bolig.

Tenk langsiktig
Når du planlegger din nye bolig har du en gylden mulighet til å påvirke energibehovet for mange år fremover.

 

 

23. februar 2009

Mer om El installasjon og Elsikkerhet

Har du samsvarserklæring for EL-anlegget?

El installasjon og Elsikkerhet Samsvarserklæring for det elektriske arbeidet i boligen er et krav, og kan spare deg penger og bryderi senere. 

– AMS-måler skal gi bedre oversikt over strømforbruket

El installasjon og Elsikkerhet Alle norske husstander og bedrifter får installert AMS-måler innen 2019.

Når varmekablene streiker

El installasjon og Elsikkerhet Hva gjør du når varmekablene streiker?

Varmekabler

El installasjon og Elsikkerhet Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.

Hobbyelektriker med livet på spill?

El installasjon og Elsikkerhet Vet du egentlig hva du har lov å gjøre av elektrisk arbeid selv?

Sørg for et sikkert baderom

El installasjon og Elsikkerhet Vann og elektrisitet er en farlig kombinasjon. Derfor er det viktig at alle elektroinstallasjoner på badet følger forskriftene.

Trekk ut kontakten

El installasjon og Elsikkerhet Feriemåneden juli er høysessong for lyn og torden. - Trekk ut kontaktene, lyder rådet fra forsikringsselskapet If.

Pass på det elektriske anlegget i kulda

El installasjon og Elsikkerhet Den harde kulden fører til ekstra belastning på det elektriske anlegget i boliger med elektrisk oppvarming. Overbelastning kan føre til brann.

Derfor trenger du samsvarserklæring

El installasjon og Elsikkerhet Samsvarserklæring er et av husets verdipapirer. Men aner du i det hele tatt hva det er?

Enkle tiltak redder liv

El installasjon og Elsikkerhet Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder boligbranner.

Når sikringsskapet må fornyes

El installasjon og Elsikkerhet Hva gjør du med sikringsskapet når det ikke lenger holder mål?

Hvor skal sikringsskapet stå?

El installasjon og Elsikkerhet Hvor skal sikringsskapet stå? Vi i villa har hentet svar fra faghold.

Boligen din blir brannbombe

El installasjon og Elsikkerhet Boligen din kan bli en brannbombe - hvis du ikke oppgraderer el-anlegget når du investerer i nytt elektrisk materiell. Lar du være kan skader på dyrt utstyr og i verste fall brann bli resultatet.

Sjekk ditt elektriske anlegg

El installasjon og Elsikkerhet Hvordan står det til med ditt elektriske anlegg? Sjekk selv, og er du i minste tvil om noe er galt - bør en elektriker kontaktes.

Behagelig med varmekabler

El installasjon og Elsikkerhet Stadig flere huseiere velger varmekabler til oppvarming, både i bad, kjøkken stuer og oppholdsrom i kjellere.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no