Elektrisk installasjon

El installasjon og Elsikkerhet

Din elektriske/elektroniske hverdag skal planlegges. Det er lite i en ny bolig du selv kan gjøre når det gjelder det elektriske.

Her må vårt råd være å knytte til seg en registrert elektroinstallatør med nødvendig dokumenterbar bakgrunn. Du kan sjekke i DSBs register om installatøren er registrert og har lov til å forestå en elektrisk installasjon. Gå inn på: DSBs sentrale register over virksomheter som prosjekterer, utfører og vedlikeholder elektriske anlegg

Et krav må selvfølgelig være at firmaet er konkurransedyktig i pris. På nettsidene til foreningen for el- og IT-bedriftene, NELFO finner du de viktigste krav og kriterier for å kunne velge din leverandør.

Når du har knyttet til deg en pålitelig leverandør, er det ditt eget valg hvilken form for el-installasjon du vil velge, konvensjonell med framføring av kabler til faste punkter, en stasing på et integrert trådløst system eller kanskje en kombinasjon. Få framlagt alternativer fra din leverandør.

Trådløst?
En ny installasjonsmetode basert på trådløs teknologi er nå på markedet. Installasjonstiden er kortere, kablingsomfanget mindre og systemet gir økt fleksibilitet og større grad av frihet enn et konvensjonelt elektrisk anlegg. Prismessig har slike anlegg vist seg å være tilnærmet lik de konvensjonelle, men i en ny bolig er det fornuftig å vurdere hvordan du vil styre energibruken best mulig. Med en fullintegrert løsning som kan styre lys, solskjerming, oppvarming, inneklima, ventilasjon og sikkerhetssystemer vil du trådløst kunne ha fullstendig kontroll over ditt bomilø. Slike anlegg vil kunne benyttes i en energiøkonomiseringsplan på lang sikt. Sjekk hos en registrert el-installatør hvordan ditt anlegg kan prosjekteres - de fleste installasjonsfirma kan i dag tilby slike løsninger.

Reduser strømbruken
Forbruket av elektrisk kraft øker stadig, og vi står i dag overfor store utfordringer i det norske kraftmarkedet. Potensialet for å spare strøm i husholdningene er stort. Enkle tiltak, som å senke romtemperaturen, redusere bruk av varmtvann og skifte til sparepærer, vil kunne føre til en rask reduksjon av strømforbruket i din bolig.

80 prosent av den totale energibruken i husholdningene er elektrisitet, og forbruket har økt med mer enn 50 prosent de siste 25 årene. Bruk av elektrisitet til oppvarming er den viktigste årsaken; hele 60 prosent av vårt elektriske forbruk går nemlig til oppvarming av boliger. I tillegg har boligene stadig blitt større, og krever mer til varme og belysning. Men også økt bruk av elektrisk utstyr har stor betydning. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at elektriske apparater tar nesten 20 % av strømmen i en gjennomsnittlig norsk bolig.

Tenk langsiktig
Når du planlegger din nye bolig har du en gylden mulighet til å påvirke energibehovet for mange år fremover.

 

 

23 februar 2009

Dette må du gjøre hjemme før du drar på sommerferie

Skal du på ferie? Da er det en rekke tiltak du burde gjøre for å sikre boligen mot brann.

Derfor bør du slå av adventsstaken om natten

De mange elektriske smålysene i advent- og julepynt forårsaker branner hvert eneste år.

Fjernstyr hytta med mobilen

Fjernstyring av hytta vil bli en trend i årene framover, skal vi tro Prognosesenteret.

Fastelektriker skal gi færre branner

Den nye ordningen med fastelektriker skal bedre el-sikkerheten og gi boliger som er tilpasset strømbruken.

Mot normale strømpriser

Etter iskalde vintre med stive strømpriser, ser det nå ut til at vi kanskje får en vinter med mer normale strømpriser igjen.

Tryggere med smarte løsninger

Øk tryggheten i hjemmet med smarte elektriske løsninger.

Ting dere har lurt på om varmekabler

Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.

Varmekabler

Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.

Sørg for et sikkert baderom

Vann og elektrisitet er en farlig kombinasjon. Derfor er det viktig at alle elektroinstallasjoner på badet følger forskriftene.

Hobbyelektriker med livet på spill?

Vet du egentlig hva du har lov å gjøre av elektrisk arbeid selv?

Trekk ut kontakten

Feriemåneden juli er høysessong for lyn og torden. - Trekk ut kontaktene, lyder rådet fra forsikringsselskapet If.

Derfor trenger du samsvarserklæring

Samsvarserklæring er et av husets verdipapirer. Men aner du i det hele tatt hva det er?

Enkle tiltak redder liv

Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder boligbranner.

Når sikringsskapet må fornyes

Hva gjør du med sikringsskapet når det ikke lenger holder mål?

Undervurderte muligheter

Bransjeorganisasjonen NELFO ønsker å sette fokus på innsparingsmuligheter i forbindelse med effektivisering av det norske elforbruket. Bransjeforeningen...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no