Elektrisk installasjon

El installasjon og Elsikkerhet

Din elektriske/elektroniske hverdag skal planlegges. Det er lite i en ny bolig du selv kan gjøre når det gjelder det elektriske.

Her må vårt råd være å knytte til seg en registrert elektroinstallatør med nødvendig dokumenterbar bakgrunn. Du kan sjekke i DSBs register om installatøren er registrert og har lov til å forestå en elektrisk installasjon. Gå inn på: DSBs sentrale register over virksomheter som prosjekterer, utfører og vedlikeholder elektriske anlegg

Et krav må selvfølgelig være at firmaet er konkurransedyktig i pris. På nettsidene til foreningen for el- og IT-bedriftene, NELFO finner du de viktigste krav og kriterier for å kunne velge din leverandør.

Når du har knyttet til deg en pålitelig leverandør, er det ditt eget valg hvilken form for el-installasjon du vil velge, konvensjonell med framføring av kabler til faste punkter, en stasing på et integrert trådløst system eller kanskje en kombinasjon. Få framlagt alternativer fra din leverandør.

Trådløst?
En ny installasjonsmetode basert på trådløs teknologi er nå på markedet. Installasjonstiden er kortere, kablingsomfanget mindre og systemet gir økt fleksibilitet og større grad av frihet enn et konvensjonelt elektrisk anlegg. Prismessig har slike anlegg vist seg å være tilnærmet lik de konvensjonelle, men i en ny bolig er det fornuftig å vurdere hvordan du vil styre energibruken best mulig. Med en fullintegrert løsning som kan styre lys, solskjerming, oppvarming, inneklima, ventilasjon og sikkerhetssystemer vil du trådløst kunne ha fullstendig kontroll over ditt bomilø. Slike anlegg vil kunne benyttes i en energiøkonomiseringsplan på lang sikt. Sjekk hos en registrert el-installatør hvordan ditt anlegg kan prosjekteres - de fleste installasjonsfirma kan i dag tilby slike løsninger.

Reduser strømbruken
Forbruket av elektrisk kraft øker stadig, og vi står i dag overfor store utfordringer i det norske kraftmarkedet. Potensialet for å spare strøm i husholdningene er stort. Enkle tiltak, som å senke romtemperaturen, redusere bruk av varmtvann og skifte til sparepærer, vil kunne føre til en rask reduksjon av strømforbruket i din bolig.

80 prosent av den totale energibruken i husholdningene er elektrisitet, og forbruket har økt med mer enn 50 prosent de siste 25 årene. Bruk av elektrisitet til oppvarming er den viktigste årsaken; hele 60 prosent av vårt elektriske forbruk går nemlig til oppvarming av boliger. I tillegg har boligene stadig blitt større, og krever mer til varme og belysning. Men også økt bruk av elektrisk utstyr har stor betydning. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at elektriske apparater tar nesten 20 % av strømmen i en gjennomsnittlig norsk bolig.

Tenk langsiktig
Når du planlegger din nye bolig har du en gylden mulighet til å påvirke energibehovet for mange år fremover.

 

 

23 februar 2009

Derfor bør du ha lynvern

Mange boliger blir skadet av lynet fordi de mangler overspenningsvern, ifølge forsikringsselskapet If. Fortsatt er det mange som ikke har beskyttelse...

Sjekk ditt el-vett

44 prosent av alle branner i Norge har elektrisk årsak. 50 prosent av disse skyldes feil bruk av elektrisk utstyr. Branner og ulykker med elektrisk...

Unngå skader på utstyr i tordenvær

De fleste husker å trekke ut strømkontakten til TV-en når de drar på ferie, men mange nordmenn glemmer annet viktig elektronisk utstyr.

Har du samsvarserklæring for EL-anlegget?

Samsvarserklæring for det elektriske arbeidet i boligen er et krav, og kan spare deg penger og bryderi senere.

Strøm - en farlig vare

Vær nøye med hva du gjør av elektriske installasjoner i egen bolig. Strøm er en farlig vare, og forsikringsselskapene kan nekte erstatning hvis noe går...

Elektrisk anlegg - Ditt ansvar som huseier

Strøm er farlig. Mange dør av brannulykker som følge av feil bruk av elektrisk utstyr og feil i elektriske installasjoner.

Hvor skal sikringsskapet stå?

Hvor skal sikringsskapet stå? Vi i villa har hentet svar fra faghold.

Fjernstyr hytta med mobilen

Fjernstyring av hytta vil bli en trend i årene framover, skal vi tro Prognosesenteret.

Sørg for et sikkert baderom

Vann og elektrisitet er en farlig kombinasjon. Derfor er det viktig at alle elektroinstallasjoner på badet følger forskriftene.

Derfor trenger du samsvarserklæring

Samsvarserklæring er et av husets verdipapirer. Men aner du i det hele tatt hva det er?

Når sikringsskapet må fornyes

Hva gjør du med sikringsskapet når det ikke lenger holder mål?

Ting dere har lurt på om varmekabler

Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.

Behagelig med varmekabler

Stadig flere huseiere velger varmekabler til oppvarming, både i bad, kjøkken stuer og oppholdsrom i kjellere.

Boligen din blir brannbombe

Boligen din kan bli en brannbombe - hvis du ikke oppgraderer el-anlegget når du investerer i nytt elektrisk materiell. Lar du være kan skader på dyrt...

Livsfarlig inkonsekvens

At forbrukerne selv monterer varmekabler og varmefolie som uten videre kan kjøpes over disk men ikke kan monteres av andre enn fagfolk, er en livsfarlig...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no