Bilde: Cedric Archer

Enkle tiltak redder liv

El installasjon og Elsikkerhet

Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder boligbranner.

Desember er måneden det brenner mest. Blant årsakene er utstrakt bruk av stearinlys og stor aktivitet ved komfyren. Selv om desember nærmer seg, går nesten 500.000 mennesker i Norge julemåneden i møte uten røykvarslere som fungerer.

Det beste du kan gjøre for å sikre boligen din mot brann er, å jevnlig sjekke varslingsutstyret, slokkeutstyret, rømningsveier, elektrisk utstyr samt ildsteder og skorstein.

– Varslingsutstyr og slokkeutstyr er påbudt i alle hus og skal være hensiktsmessig plassert, understreker branningeniør Jan Tore Dilling ved Vestfold interkommunale brannvesen.

Ta en el-sjekk
Ifølge Dilling er feil ved det elektriske anlegget eller feil bruk av elektriske apparater årsak til over 40 prosent av alle boligbranner.

– Forebygg ved å ta en el-sjekk. Det er huseierens ansvar å se til at det elektriskeanlegget er i orden, påpeker Dilling. Skjøteledninger, støpsler og plugger skal være uten synlige skader. Det skal heller ikke være løse skrusikringer eller varmgang i sikringsskapet.

Mennesklig svikt

Hovedårsaken til branner er menneskelig svikt. Bruk aldri skjøteledninger på varmeovner, husk dessuten viktigheten av riktig wattstyrke når du skifter pærer i juletrebelysning og adventstaker. Dra alltid kontakten ut om natten. 1. desember er brannvarslerens dag. Husk å bytte batterier.

– Sett aldri på vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin når du går og legger deg og skru alltid av TV-apparatet med hovedbryteren, sier Dilling.

Sørg for rømningsveier

Samtidig er det viktig å finne ut av boligens rømningsveier.

- Man bør øve på å komme seg ut og på forhånd avtale hvem av foreldrene som tar hvilke barn ut av soverommene, presiserer branningeniøren.

Er vinduene plassert mer enn fem meter over bakken, skal boligen ha to rømningsveier. Velg et produkt som passer til boligen, avhengig av hvem som bor der.

Slik sikrer du boligen din mot brann

* Er røykvarslerne dine over ti år gamle bør de kastes og erstattes med nye. Mange boliger har ioniske røykvarslere, som kun slår ut ved flammebrann og ikke varsler ved ulmebrann.

* Installer seriekoblede brannvarslere i alle soverom, stue, kjøkken og vaskerom.

* Moderne brannvarslere er optiske og termiske og slår ut på både røyk og varme. Er de i tillegg trådløst seriekoblede, «snakker de sammen». Begynner det å brenne i kjelleren, blir du øyeblikkelig varslet på soverommet. I fyrrom og vaskerom i kjeller anbefales termiske varslere. En vanlig enebolig trenges seks seriekoblede brannvarslere. Begynn i alle fall med tre – ønsk deg flere til jul og bursdager.

* Viktig med egne brannvarslere i alle barnerom. Dagens barnerom har ofte elektrisk utstyr som tv, datamaskin mm, som kan være mulige brannkilder.

* Husbrannslange bør være obligatorisk i alle boliger.

* Seks liters skumapparater i hver av boligens etasjer anbefales. Ifølge Østhus har skum den fordelen at brannobjektet kjøles ned, samtidig som branntilløpet slukkes. Etter slukking kan skummet bare tørkes bort, i motsetning til pulver, som krever full skadeopprydning av boligen.

* Brannteppe er viktig å ha i huset, bilen, båten og campingvognen. Kan brukes ved alle mindre branntillløp, ikke minst til å slukke komfyrbranner eller redde personer med fyr i klærne.

* Med soverom i andre etasje anbefales fastmontert brannstige. Alternativt repstige som henges over vinduskarmen.

* Snakk med fagfolk når du skal brannsikre hjemmet ditt. Fagfolk kommer gjerne hjem til deg og lager en sikkerhetspakke tilpasset din bolig.

Forbrukerinfo.
www.tryggogsikker.no
tlf. 22 110 110
www.modum.com
tlf. 51 81 74 00
www.brannvernforeningen.no
tlf. 23 15 71 00

Les også:

Denne gressklipperen går så stille at du ikke merker at den er der

Med en hjelpende hånd som kjører hele natten, kan du våkne opp til en nystelt og ferdigklippet gressplen om morgenen.

15. oktober 2009
Mer om El installasjon og Elsikkerhet

Har du samsvarserklæring for EL-anlegget?

El installasjon og Elsikkerhet Samsvarserklæring for det elektriske arbeidet i boligen er et krav, og kan spare deg penger og bryderi senere. 

– AMS-måler skal gi bedre oversikt over strømforbruket

El installasjon og Elsikkerhet Alle norske husstander og bedrifter får installert AMS-måler innen 2019.

Når varmekablene streiker

El installasjon og Elsikkerhet Hva gjør du når varmekablene streiker?

Varmekabler

El installasjon og Elsikkerhet Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.

Hobbyelektriker med livet på spill?

El installasjon og Elsikkerhet Vet du egentlig hva du har lov å gjøre av elektrisk arbeid selv?

Sørg for et sikkert baderom

El installasjon og Elsikkerhet Vann og elektrisitet er en farlig kombinasjon. Derfor er det viktig at alle elektroinstallasjoner på badet følger forskriftene.

Trekk ut kontakten

El installasjon og Elsikkerhet Feriemåneden juli er høysessong for lyn og torden. - Trekk ut kontaktene, lyder rådet fra forsikringsselskapet If.

Pass på det elektriske anlegget i kulda

El installasjon og Elsikkerhet Den harde kulden fører til ekstra belastning på det elektriske anlegget i boliger med elektrisk oppvarming. Overbelastning kan føre til brann.

Derfor trenger du samsvarserklæring

El installasjon og Elsikkerhet Samsvarserklæring er et av husets verdipapirer. Men aner du i det hele tatt hva det er?

Når sikringsskapet må fornyes

El installasjon og Elsikkerhet Hva gjør du med sikringsskapet når det ikke lenger holder mål?

Hvor skal sikringsskapet stå?

El installasjon og Elsikkerhet Hvor skal sikringsskapet stå? Vi i villa har hentet svar fra faghold.

Elektrisk installasjon

El installasjon og Elsikkerhet Din elektriske/elektroniske hverdag skal planlegges. Det er lite i en ny bolig du selv kan gjøre når det gjelder det elektriske.

Boligen din blir brannbombe

El installasjon og Elsikkerhet Boligen din kan bli en brannbombe - hvis du ikke oppgraderer el-anlegget når du investerer i nytt elektrisk materiell. Lar du være kan skader på dyrt utstyr og i verste fall brann bli resultatet.

Sjekk ditt elektriske anlegg

El installasjon og Elsikkerhet Hvordan står det til med ditt elektriske anlegg? Sjekk selv, og er du i minste tvil om noe er galt - bør en elektriker kontaktes.

Behagelig med varmekabler

El installasjon og Elsikkerhet Stadig flere huseiere velger varmekabler til oppvarming, både i bad, kjøkken stuer og oppholdsrom i kjellere.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no