Bilde: Cedric Archer

Enkle tiltak redder liv

El installasjon og Elsikkerhet

Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder boligbranner.

Desember er måneden det brenner mest. Blant årsakene er utstrakt bruk av stearinlys og stor aktivitet ved komfyren. Selv om desember nærmer seg, går nesten 500.000 mennesker i Norge julemåneden i møte uten røykvarslere som fungerer.

Det beste du kan gjøre for å sikre boligen din mot brann er, å jevnlig sjekke varslingsutstyret, slokkeutstyret, rømningsveier, elektrisk utstyr samt ildsteder og skorstein.

– Varslingsutstyr og slokkeutstyr er påbudt i alle hus og skal være hensiktsmessig plassert, understreker branningeniør Jan Tore Dilling ved Vestfold interkommunale brannvesen.

Ta en el-sjekk
Ifølge Dilling er feil ved det elektriske anlegget eller feil bruk av elektriske apparater årsak til over 40 prosent av alle boligbranner.

– Forebygg ved å ta en el-sjekk. Det er huseierens ansvar å se til at det elektriskeanlegget er i orden, påpeker Dilling. Skjøteledninger, støpsler og plugger skal være uten synlige skader. Det skal heller ikke være løse skrusikringer eller varmgang i sikringsskapet.

Mennesklig svikt

Hovedårsaken til branner er menneskelig svikt. Bruk aldri skjøteledninger på varmeovner, husk dessuten viktigheten av riktig wattstyrke når du skifter pærer i juletrebelysning og adventstaker. Dra alltid kontakten ut om natten. 1. desember er brannvarslerens dag. Husk å bytte batterier.

– Sett aldri på vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin når du går og legger deg og skru alltid av TV-apparatet med hovedbryteren, sier Dilling.

Sørg for rømningsveier

Samtidig er det viktig å finne ut av boligens rømningsveier.

- Man bør øve på å komme seg ut og på forhånd avtale hvem av foreldrene som tar hvilke barn ut av soverommene, presiserer branningeniøren.

Er vinduene plassert mer enn fem meter over bakken, skal boligen ha to rømningsveier. Velg et produkt som passer til boligen, avhengig av hvem som bor der.

Slik sikrer du boligen din mot brann

* Er røykvarslerne dine over ti år gamle bør de kastes og erstattes med nye. Mange boliger har ioniske røykvarslere, som kun slår ut ved flammebrann og ikke varsler ved ulmebrann.

* Installer seriekoblede brannvarslere i alle soverom, stue, kjøkken og vaskerom.

* Moderne brannvarslere er optiske og termiske og slår ut på både røyk og varme. Er de i tillegg trådløst seriekoblede, «snakker de sammen». Begynner det å brenne i kjelleren, blir du øyeblikkelig varslet på soverommet. I fyrrom og vaskerom i kjeller anbefales termiske varslere. En vanlig enebolig trenges seks seriekoblede brannvarslere. Begynn i alle fall med tre – ønsk deg flere til jul og bursdager.

* Viktig med egne brannvarslere i alle barnerom. Dagens barnerom har ofte elektrisk utstyr som tv, datamaskin mm, som kan være mulige brannkilder.

* Husbrannslange bør være obligatorisk i alle boliger.

* Seks liters skumapparater i hver av boligens etasjer anbefales. Ifølge Østhus har skum den fordelen at brannobjektet kjøles ned, samtidig som branntilløpet slukkes. Etter slukking kan skummet bare tørkes bort, i motsetning til pulver, som krever full skadeopprydning av boligen.

* Brannteppe er viktig å ha i huset, bilen, båten og campingvognen. Kan brukes ved alle mindre branntillløp, ikke minst til å slukke komfyrbranner eller redde personer med fyr i klærne.

* Med soverom i andre etasje anbefales fastmontert brannstige. Alternativt repstige som henges over vinduskarmen.

* Snakk med fagfolk når du skal brannsikre hjemmet ditt. Fagfolk kommer gjerne hjem til deg og lager en sikkerhetspakke tilpasset din bolig.

Forbrukerinfo.
www.tryggogsikker.no
tlf. 22 110 110
www.modum.com
tlf. 51 81 74 00
www.brannvernforeningen.no
tlf. 23 15 71 00

Les også:

Pass opp for høyt vanntrykk

Smeller det i rørene når du skrur av vannet? Høyt vanntrykk i boligen kan føre til store skader.

15 oktober 2009
Mer om El installasjon og Elsikkerhet

Derfor bør du ha lynvern

El installasjon og Elsikkerhet Mange boliger blir skadet av lynet fordi de mangler overspenningsvern, ifølge forsikringsselskapet If. Fortsatt er det mange som ikke har beskyttelse mot lynskader.

Sjekk ditt el-vett

El installasjon og Elsikkerhet 44 prosent av alle branner i Norge har elektrisk årsak. 50 prosent av disse skyldes feil bruk av elektrisk utstyr. Branner og ulykker med elektrisk...

Unngå skader på utstyr i tordenvær

El installasjon og Elsikkerhet De fleste husker å trekke ut strømkontakten til TV-en når de drar på ferie, men mange nordmenn glemmer annet viktig elektronisk utstyr.

Har du samsvarserklæring for EL-anlegget?

El installasjon og Elsikkerhet Samsvarserklæring for det elektriske arbeidet i boligen er et krav, og kan spare deg penger og bryderi senere. 

Strøm - en farlig vare

El installasjon og Elsikkerhet Vær nøye med hva du gjør av elektriske installasjoner i egen bolig. Strøm er en farlig vare, og forsikringsselskapene kan nekte erstatning hvis noe går...

Elektrisk anlegg - Ditt ansvar som huseier

El installasjon og Elsikkerhet Strøm er farlig. Mange dør av brannulykker som følge av feil bruk av elektrisk utstyr og feil i elektriske installasjoner.

Hvor skal sikringsskapet stå?

El installasjon og Elsikkerhet Hvor skal sikringsskapet stå? Vi i villa har hentet svar fra faghold.

Fjernstyr hytta med mobilen

El installasjon og Elsikkerhet Fjernstyring av hytta vil bli en trend i årene framover, skal vi tro Prognosesenteret.

Sørg for et sikkert baderom

El installasjon og Elsikkerhet Vann og elektrisitet er en farlig kombinasjon. Derfor er det viktig at alle elektroinstallasjoner på badet følger forskriftene.

Derfor trenger du samsvarserklæring

El installasjon og Elsikkerhet Samsvarserklæring er et av husets verdipapirer. Men aner du i det hele tatt hva det er?

Når sikringsskapet må fornyes

El installasjon og Elsikkerhet Hva gjør du med sikringsskapet når det ikke lenger holder mål?

Ting dere har lurt på om varmekabler

El installasjon og Elsikkerhet Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.

Behagelig med varmekabler

El installasjon og Elsikkerhet Stadig flere huseiere velger varmekabler til oppvarming, både i bad, kjøkken stuer og oppholdsrom i kjellere.

Boligen din blir brannbombe

El installasjon og Elsikkerhet Boligen din kan bli en brannbombe - hvis du ikke oppgraderer el-anlegget når du investerer i nytt elektrisk materiell. Lar du være kan skader på dyrt...

Livsfarlig inkonsekvens

El installasjon og Elsikkerhet At forbrukerne selv monterer varmekabler og varmefolie som uten videre kan kjøpes over disk men ikke kan monteres av andre enn fagfolk, er en livsfarlig...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no