Fjernstyr hytta med mobilen

El installasjon og Elsikkerhet

Fjernstyring av hytta vil bli en trend i årene framover, skal vi tro Prognosesenteret.

Nordmenn vil ha samme fasiliteter på hytta som hjemme, og ønsker mer komfort.

− Stadig flere bruker hytta gjennom hele året, og vi har mer fokus på komfort, også i forhold til miljø. Det har blitt mer vanlig å innrede og bygge hytta slik at den kan brukes hele året, nesten som om det var et hjem, sier Bjørn-Erik Øye, partner i Prognosesenteret. Da er det godt å komme til en ferdig oppvarmet hytte.

Ifølge tall fra Prognosesenteret bruker vi til sammen ni milliarder kroner i året på å pusse opp hytta, og mye tyder på at vi bruker stadig mer.

− Mye av pengene går til å legge inn vann og avløp, samt oppvarmning for å holde dette frostfritt. Jeg tror fjernstyring av strøm, alarm og overvåking er noe som kommer til å bli mer vanlig framover. Fjernstyring av varme vil bli særlig aktuelt med tanke på hvor mye vi investerer i vann og avløp, sier Øye.

Styr via iPhone
Om du er eier av en iPhone, kan du med systemet xComfort enkelt styre lys og varme med iPhonen. Systemet krever at du har internett-tilgang på hytta, og i følge leverandøren kan du godt bruke mobilt brebånd, da det ikke er krav om store hastigheter for å styre systemet.

En demonstrasjon av xComfort finner du ved å gå inn på www.xcomfort.no/demo.

(Saken fortsetter under bildet)


 Med xComfort styrer du hyttetemperaturen med din iPhone eller iPad.

Øystein Kolberg, markedssjef for Eaton Electric som leverer xComfort, opplyser om at styringssystemet  blir stadig mer populært blant hytteeiere.

− For mange blir helgen litt lengre når man slipper å bruke fredagskvelden til å fyre opp en kald hytte. Med xComfort styrer man lys, varme og alt annet som går på strøm «live» fra hvor som helst i verden via en iPhone, iPad eller tilsvarende. Dermed kan man spare energi når man ikke er der; varmtvann, varm hytte og klar badstue er likevel bare et fingertrykk unna, sier Kolberg.

I følge xcomfort.no vil det også snart være mulig å styre systemet via en Android-telefon.

Styring via GSM-nettet
Om du ikke har en iPhone eller internett på hytta finnes det også muligheter.

www.hyttami.no, er en av flere  tilbydere på markedet som tilbyr styring av hytta via GSM-nettet (mobilnettet). Løsningen gjør det mulig å slå av og på strøm, eller overvåke strøm og temperatur på hytta via internett, telefon eller SMS-meldinger.

Du kan også få tilbakemelding fra hytta på hvilke ovner og lys som er skrudd på, og hva temperaturen på hytta er. Dersom du ønsker det kan du også bli varslet dersom temperaturen synker slik at det er fare for frost, eller varsling ved lekkasje, utløsning av innbruddsalarm og liknende.

Løsninger som benytter seg av GSM-nettet krever at du har mobildekning på hytta. 

Har du samsvarserklæring for EL-anlegget?

Samsvarserklæring for det elektriske arbeidet i boligen er et krav, og kan spare deg penger og bryderi senere.

Derfor bør du ha lynvern

Mange boliger blir skadet av lynet fordi de mangler overspenningsvern, ifølge forsikringsselskapet If. Fortsatt er det mange som ikke har beskyttelse...

Sjekk ditt el-vett

44 prosent av alle branner i Norge har elektrisk årsak. 50 prosent av disse skyldes feil bruk av elektrisk utstyr. Branner og ulykker med elektrisk...

Unngå skader på utstyr i tordenvær

De fleste husker å trekke ut strømkontakten til TV-en når de drar på ferie, men mange nordmenn glemmer annet viktig elektronisk utstyr.

Strøm - en farlig vare

Vær nøye med hva du gjør av elektriske installasjoner i egen bolig. Strøm er en farlig vare, og forsikringsselskapene kan nekte erstatning hvis noe går...

Elektrisk anlegg - Ditt ansvar som huseier

Strøm er farlig. Mange dør av brannulykker som følge av feil bruk av elektrisk utstyr og feil i elektriske installasjoner.

Hvor skal sikringsskapet stå?

Hvor skal sikringsskapet stå? Vi i villa har hentet svar fra faghold.

Sørg for et sikkert baderom

Vann og elektrisitet er en farlig kombinasjon. Derfor er det viktig at alle elektroinstallasjoner på badet følger forskriftene.

Derfor trenger du samsvarserklæring

Samsvarserklæring er et av husets verdipapirer. Men aner du i det hele tatt hva det er?

Når sikringsskapet må fornyes

Hva gjør du med sikringsskapet når det ikke lenger holder mål?

Ting dere har lurt på om varmekabler

Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.

Behagelig med varmekabler

Stadig flere huseiere velger varmekabler til oppvarming, både i bad, kjøkken stuer og oppholdsrom i kjellere.

Boligen din blir brannbombe

Boligen din kan bli en brannbombe - hvis du ikke oppgraderer el-anlegget når du investerer i nytt elektrisk materiell. Lar du være kan skader på dyrt...

Livsfarlig inkonsekvens

At forbrukerne selv monterer varmekabler og varmefolie som uten videre kan kjøpes over disk men ikke kan monteres av andre enn fagfolk, er en livsfarlig...

Sjekk ditt elektriske anlegg

Hvordan står det til med ditt elektriske anlegg? Sjekk selv, og er du i minste tvil om noe er galt - bør en elektriker kontaktes.