Bilde: Colourbox

Hobbyelektriker med livet på spill?

El installasjon og Elsikkerhet

Vet du egentlig hva du har lov å gjøre av elektrisk arbeid selv?

Nordmenn elsker å pusse opp boligene, og aller helst skal det meste gjøres selv. Men det kan gå på livet løs noen ganger, spesielt om du prøver deg som hobbyelektriker.

- De fleste har respekt for strøm, men det er alltid noen som tror de kan alt. Generelt tror jeg mange kvinner er mer opptatt av sikkerhet enn menn, sier Bjørn Sørensen, fagsjef, elsikkerhet, NELFO.

Svært mange boligbranner skyldes feil bruk eller feil på elektrisk utstyr. En god del av disse kunne vært unngått om man hadde større respekt for det elektriske utstyret og de elektriske installasjonene. Å arbeide på elektriske anlegg uten de rette kvalifikasjonene er livsfarlig. Strøm er definert som en farlig vare og må behandles deretter.


Bjørn Sørensen: Fagsjef for elsikkerhet, Nelfo.

Elsikkerhet er boligeiers ansvar
- Jeg ser at noen velger lettvinte løsninger. Enkelte tukler med faste installasjoner, og det kan i verste konsekvens føre til brann og strømskader, sier Sørensen.

En enkel tommelfingerregel er at det som er fastmontert utstyr, hører fagmannen til, og det som er løst utstyr kan monteres av alle. Er du i tvil, kontakt en fagmann, for skulle det verste skje, er det faktisk du som eier som står ansvarlig.

- Jeg tror dessverre en god del ikke kjenner sitt ansvar. Det er kun veldig enkle ting du har lov til å gjøre selv, understreker Sørensen.

Ansvaret gjelder også hvis du leier ut boligen eller fritidsboligen din.

Dyrkjøpt sparing
- I din bolig er det du som eier som er ansvarlig for at de elektriske installasjonene er i orden. Leier du ut boligen, er det du som eier som er ansvarlig for de faste installasjonene, mens leietaker er ansvarlig for det elektriske utstyret som bringes inn, sier Sørensen.

Han advarer mot å leke hobbyelektriker. De kronene du sparer på å gjøre mer enn du har lov til, for eksempel å legge varmekablene selv, kan bli dyre kroner i fremtiden.

- Det kan få store konsekvenser i etterkant. Huset kan brenne ned, forsikringsselskapet kan gå til regress. Ved kontroll fra myndigheter vil de kreve å se dokumentasjon på varmekabelen. Dersom ikke dokumentasjon kan fremvises vil du kunne få et avvik som igjen kan føre til en heftelse som vil følge anlegget i hele dets levetid. Dette vil igjen kunne føre til problemer ved et fremtidig salg, sier Søresen.

Dette kan du gjøre selv:
* Skifte deksel for koplingsbokser, brytere og stikkontanter
* Montere og skifte varmeovner. Kun de som har bevegelig ledning og støpsel
* Montere og skifte støpsler og skjøtekontakter på bevegelige ledninger
* Montere og reparere lampetter og bordlamper som har bevegelig ledning  
* Montere ledningsbrytere  
* Montere og skifte lamper som er tilkoblet med ”sukkerbit” eller støpsel
* Skifte lysrør i lysarmaturer

30 oktober 2009

Derfor bør du ha lynvern

Mange boliger blir skadet av lynet fordi de mangler overspenningsvern, ifølge forsikringsselskapet If. Fortsatt er det mange som ikke har beskyttelse...

Sjekk ditt el-vett

44 prosent av alle branner i Norge har elektrisk årsak. 50 prosent av disse skyldes feil bruk av elektrisk utstyr. Branner og ulykker med elektrisk...

Unngå skader på utstyr i tordenvær

De fleste husker å trekke ut strømkontakten til TV-en når de drar på ferie, men mange nordmenn glemmer annet viktig elektronisk utstyr.

Har du samsvarserklæring for EL-anlegget?

Samsvarserklæring for det elektriske arbeidet i boligen er et krav, og kan spare deg penger og bryderi senere.

Strøm - en farlig vare

Vær nøye med hva du gjør av elektriske installasjoner i egen bolig. Strøm er en farlig vare, og forsikringsselskapene kan nekte erstatning hvis noe går...

Elektrisk anlegg - Ditt ansvar som huseier

Strøm er farlig. Mange dør av brannulykker som følge av feil bruk av elektrisk utstyr og feil i elektriske installasjoner.

Hvor skal sikringsskapet stå?

Hvor skal sikringsskapet stå? Vi i villa har hentet svar fra faghold.

Fjernstyr hytta med mobilen

Fjernstyring av hytta vil bli en trend i årene framover, skal vi tro Prognosesenteret.

Sørg for et sikkert baderom

Vann og elektrisitet er en farlig kombinasjon. Derfor er det viktig at alle elektroinstallasjoner på badet følger forskriftene.

Derfor trenger du samsvarserklæring

Samsvarserklæring er et av husets verdipapirer. Men aner du i det hele tatt hva det er?

Når sikringsskapet må fornyes

Hva gjør du med sikringsskapet når det ikke lenger holder mål?

Ting dere har lurt på om varmekabler

Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.

Behagelig med varmekabler

Stadig flere huseiere velger varmekabler til oppvarming, både i bad, kjøkken stuer og oppholdsrom i kjellere.

Boligen din blir brannbombe

Boligen din kan bli en brannbombe - hvis du ikke oppgraderer el-anlegget når du investerer i nytt elektrisk materiell. Lar du være kan skader på dyrt...

Livsfarlig inkonsekvens

At forbrukerne selv monterer varmekabler og varmefolie som uten videre kan kjøpes over disk men ikke kan monteres av andre enn fagfolk, er en livsfarlig...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no