Livsfarlig inkonsekvens

El installasjon og Elsikkerhet

At forbrukerne selv monterer varmekabler og varmefolie som uten videre kan kjøpes over disk men ikke kan monteres av andre enn fagfolk, er en livsfarlig inkonsekvens som kan resultere i branner med personskader og redusert skadeserstatning. Det mener administrerende direktør Jostein Skree i NELFO (Foreningen for el- og IT-bedriftene).

- Forbrukerne har ikke lov til å installere varmekabler og varmefolie de kjøper over disk. Myndighetenes gjeldende regelverk sier tydelig at elektriske produkter som eksempelvis skjult varme skal monteres av fagfolk med fagkompetanse og godkjenning. Resultatet av feilkobling kan være personskader, brann og redusert skadeserstatning fra forsikringsselskapene. I verste fall kan det føre til politianmeldelse og i ekstreme tilfelle bli snakk om tiltale for uaktsomt drap, sier Skree.

Nekter å koble til
- Vi ber medlemsbedriftene si nei til å koble strøm på varmekabler og varmefolie montert av ikke-fagfolk. Dette er et komplisert fagområde som krever spisskompetanse og erfaring. Resultatene av feilmontering kan være livsfarlig. Når forbrukerne kjøper varmekabler og varmefolie over disk, skal de fremgå på monterings- og bruksanvisninger at de ikke har lov til å installere produktene. Dessverre er det ofte slik at kundene hos byggvareutsalgene får dårlig, og direkte villedende, informasjon om hva de faktisk har lov til å gjøre. Merkingen av produktene både i annonser og butikken er ofte mangelfull eller dårlig, understreker Jostein Skree.

Presser på for bedre merking
- NELFO presser nå på for å få bedre merking. Vi krever en egen forskrift som pålegger alle som selger elektrisk materiell, å informere kundene om at materiellet skal monteres av fagfolk med fagkompetanse og godkjenning. Ofte oppdages følgeskadene først etter noen år. Det kan være at varmekabelen slutter å virke, personer får strøm gjennom kroppen eller i verste fall at det begynner å brenne. Etter 1. januar 1999 skal det foreligge en samsvarserklæring som bekrefter kvaliteten på elektriske installasjonsarbeid. Dette gjelder selvfølgelig også varmekabler og varmefolie. Samsvarserklæringen, som skal underskrives av elinstallatør, er et verdidokument for kunden som bekrefter at anlegget er i orden og utført etter gjeldende forskrifter, sier adm. direktør Jostein Skree i NELFO.

NELFO-bedrifter nekter
Vinstra Elektro i Gudbrandsdalen er en av medlemsbedriftene i NELFO som nå sier nei til å sluttføre installasjoner med varmekabler og varmefolie dersom det mangler dokumentasjon på montering av kabelen.
- Vi kobler ikke til et anlegg når vi ikke vet hvordan det er lagt. Dette slår tilbake på oss selv om noen år. Kunden må avgjøre om et badegulv eller liknende skal brytes opp, slik at hele installasjonen kan utføres i tråd med forskriftene, sier installatør Erling Walle i Vinstra Elektro AS.
- I vårt område i Gudbrandsdalen skjer det bare unntaksvis at folk selv legger varmekabler og varmefolie. Med en felles praksis blant elinstallatørene på dette området vil folk flest forstå hva de må forholde seg, sier Erling Walle.


Om NELFO
NELFO, Foreningen for EL og IT Bedriftene, (Tidl. Norske Elektroentreprenørers Landsforbund) har 1300 medlemsbedrifter. Virksomhetene, som sysselsetter 26 000 ansatte, har en årlig omsetning på rundt 26 milliarder kroner. NELFO har 27 lokalforeninger.

Anbefalt av redaksjonen

23 oktober 2008

Dette må du gjøre hjemme før du drar på sommerferie

Skal du på ferie? Da er det en rekke tiltak du burde gjøre for å sikre boligen mot brann.

Derfor bør du slå av adventsstaken om natten

De mange elektriske smålysene i advent- og julepynt forårsaker branner hvert eneste år.

Fjernstyr hytta med mobilen

Fjernstyring av hytta vil bli en trend i årene framover, skal vi tro Prognosesenteret.

Fastelektriker skal gi færre branner

Den nye ordningen med fastelektriker skal bedre el-sikkerheten og gi boliger som er tilpasset strømbruken.

Mot normale strømpriser

Etter iskalde vintre med stive strømpriser, ser det nå ut til at vi kanskje får en vinter med mer normale strømpriser igjen.

Tryggere med smarte løsninger

Øk tryggheten i hjemmet med smarte elektriske løsninger.

Ting dere har lurt på om varmekabler

Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.

Varmekabler

Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.

Sørg for et sikkert baderom

Vann og elektrisitet er en farlig kombinasjon. Derfor er det viktig at alle elektroinstallasjoner på badet følger forskriftene.

Hobbyelektriker med livet på spill?

Vet du egentlig hva du har lov å gjøre av elektrisk arbeid selv?

Trekk ut kontakten

Feriemåneden juli er høysessong for lyn og torden. - Trekk ut kontaktene, lyder rådet fra forsikringsselskapet If.

Derfor trenger du samsvarserklæring

Samsvarserklæring er et av husets verdipapirer. Men aner du i det hele tatt hva det er?

Enkle tiltak redder liv

Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder boligbranner.

Når sikringsskapet må fornyes

Hva gjør du med sikringsskapet når det ikke lenger holder mål?

Elektrisk installasjon

Din elektriske/elektroniske hverdag skal planlegges. Det er lite i en ny bolig du selv kan gjøre når det gjelder det elektriske.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no