Når varmekablene streiker

Hva gjør du når varmekablene streiker?


En kald vintermorgen iler du på raske føtter over det kalde gulvet i gangen og inn i baderommets lune varme. Men skrekk og gru! Istedet for en behagelig gulvvarme blir du møtt med iskalde fliser. Varmekablene har streiket. Hva gjør du nå?

– Det første du bør gjøre, er å sjekke om sikringen har gått, om sikringsautomaten har slått ut eller om jordfeilbryteren har slått ut. Det er faktisk overraskende mange som ikke tenker på det, sier Bjørn Sørensen, fagsjef for elsikkerhet hos Nelfo.

Få hjelp fra fagperson

Dersom det viser seg at alt er i orden med sikringen, er det på tide å hente inn hjelp utenfra.

– Hvis sikringen ikke er gått og varmekablene ikke virker, bør du ringe en installatør som kan se på saken. Ikke begynn å tukle med dette selv, advarer Sørensen.

Det kan være mulig å reparere varmekabler som ikke lenger virker. Men hvor stor jobben blir, avhenger av hva som er galt.

– Er du heldig, er det termostaten som ikke virker. Men det kan være mange grunner til at kablene ikke fungerer, sier Sørensen.

Det er lurt å finne frem den dokumentasjonen som fulgte med når varmekabelen ble installert. For installasjoner som er utført de siste sju årene, har det vært krav om gulv– og takvarmedokumentasjon.

I denne dokumentasjonen skal det blant annet skal være bilder eller tegninger som viser hvordan varmekabelen ligger i gulvet. Eier skal også ha fått informasjon om kalde og varme soner samt brukerveiledninger for betjeningsutstyr.

Denne dokumentasjonen vil være til stor nytte når man har behov for å reparere varmeinstallasjonen.

Flere årsaker

– Er varmekablene plassert for tett, kan de bli overoppvarmet. Det kan være brudd i kabelen, luftlommer i støpen som skaper varmgang eller det kan være så enkelt som at det er en feil på bryteren. Uansett bør du få inn en installatør som kan finne feilen, sier Sørensen.

Dersom problemet ligger i selve kabelen, må installatør ha tilgang til kabelen for å kunne reparere skaden. Det kan være en relativt grei jobb, men det kan også føre til en god del arbeid og kostnader, spesielt om varmekablene ligger på baderommet.

– Man kan søke seg frem til feilkilden, blant annet med spesielle måleinstrumenter. Er det brudd på kabelen, må man opp med gulvet der bruddet er for å få det reparert, sier Sørensen.

Pass på membranen

Dersom varmekablene ligger like under flisene eller parketten, er det mulig å reparere skaden uten et stort inngrip i resten av gulvet. Et par fliser fjernes, installatøren reparerer den skadde kabelen, og flisene legges på plass igjen med ny støp.

Men ligger feilen i gulvet i et våtrom og våtromsmebranen brytes, kan det blir en betydelig mer omfattende jobb å gjøre gulvet tett igjen. Og en tett membran er viktig både for helse og lommebok, for fukt og råte på baderommet er ikke bare helsefarlig. Det er også dyrt å utbedre problemet.

– Det er nok en del som ikke er klar over at forsikringen ikke dekker skader som oppstår på grunn av utetthet i membranen, har Oddvar Stensrød, soussjef i Gjensidige, sagt.