Pass på det elektriske anlegget i kulda

Kulden fører til ekstra belastning på det elektriske anlegget i boliger med elektrisk oppvarming. Overbelastning kan føre til brann.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) oppfordrer huseiere til å være på vakt og sjekke at anlegget ikke overbelastes. Overbelastning av elektriske anlegg kan føre til brann.

Det er huseiers ansvar å sørge for at det elektriske anlegget er i forskriftsmessig stand og tåler den belastningen det utsettes for.

I kuldeperioder brukes mer strøm til oppvarming, og dermed øker også faren for at anlegget overbelastes.

– Selv om sikringene skal beskytte det elektriske anlegget mot skader kan gjentatte tilfeller av overbelastning føre til brann. Faren for dette øker med anleggets alder (mer enn 20 år) og manglende vedlikehold, sier sjefingeniør Jostein Ween Grav i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– Dersom sikringene går ofte er dette et tydelig tegn på overbelastning. Da er det nødvendig å redusere strømforbruket eller spre varmekildene på flere forskjellige kurser, sier han.

Nederst i saken kan du se hvordan du enkelt kan sjekke det elektriske anlegget.

Fyr riktig

Fyrer du med ved, bør du først og fremst sjekke at alle skorsteiner og ildsteder er i orden. En vanlig feil folk gjør, er å fylle ovnen med store mengder ved og fyre med trekkventilene mest mulig gjenskrudd. En annen feil er å fyre med feil materiale

Slik rundfyring er lite miljøvennlig, gir dårligere forbrenning og kan verste i verste fall føre til brann.

– Rundfyring medfører dannelse av beksot i skorsteinen. Beksoten kan ta fyr og føre til sotbrann. En sotbrann kan skade skorsteinen og i verste fall føre til husbrann, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening til NTB. Les mer om hvordan du fyrer riktig her!

Slik sjekker du det elektriske anlegget selv:

  • Sørg for at alle skrusikringer er godt tilskrudd.

  • Sikringer som er så varme at man ikke kan ta på dem kan tyde på overbelastning. Det samme gjelder dersom sikringene går ofte.

  • Kontrollere at stikkontakter, ledninger og koblinger ikke er misfarget brune – det tyder på at de er skadet og må kobles fra og skiftes. Lukt av brent materiale er også et faresignal.

  • Ved mistanke om alvorlige feil eller skader, skal huseier koble fra aktuelle apparater/sikringer og kontakte registrert installatør/elvirksomhet.

Andre gode råd:

  • Elektriske varmeovner skal kobles til kontakten direkte – ikke bruk skjøteledning.

  • Pass på flyttbare varmekilder og avstand til brennbart materialer. Sjekk at disse heller ikke dekkes til.

  • Flyttbare vifteovner bør normalt brukes under tilsyn.

  • Sørg for at elektrisk anlegg og utstyr er godt vedlikeholdt og i forskriftmessig stand. Kontakt registrert installatør/elvirksomhet for å få en sjekk av anlegget.

  • Få oppgradert det elektriske anlegget til å tåle dagens belastning dersom dette er nødvendig.

NB! Det meste av arbeide på elektriske anlegg skal utføres av elektrikere – les mer om hva du kan gjøre selv her.

Få flere smarte tips og triks – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!