Tilsynsingeniør Bent J. Lunde i Viken Energinett foretar kontroll av elektriske installasjoner i hus.
Tilsynsingeniør Bent J. Lunde i Viken Energinett foretar kontroll av elektriske installasjoner i hus.

Sjekk ditt el-vett

El installasjon og Elsikkerhet

44 prosent av alle branner i Norge har elektrisk årsak. 50 prosent av disse skyldes feil bruk av elektrisk utstyr. Branner og ulykker med elektrisk årsak koster samfunnet mange hundre millioner kroner pr. år. Du er selv ansvarlig for at det elektriske utstyret og de installasjoner du har i huset brukes riktig og er i god stand. Her får du de beste el-vett-reglene servert.

1. Sjekk om inntakssikringene/kurssikringene dine er skikkelig tilskrudd minst en gang i året.

Dette bør du gjøre, helst før kulda og vinteren setter inn. Sjekk samtidig om sikringselementene er unormalt varme, hvis så er tilfelle ta kontakt med en autorisert elektro-installatør. 

2. Trekk ut støpselet på forbruksapparater etter bruk. Dette gjelder blant annet for kaffetraktere.

3. Skru av TV-apparatet med av/på-knappen hver kveld.

Det oppstår ofte feil i slike apparater på grunn av svikt i loddinger/kretskort, som kan føre til brann. Antenne/strømledning bør dras ut når du reiser på ferie, i tilfelle tordenvær.

4. Elektriske ledningsopplegg bør etterses med jevne mellomrom.

Les også:

Slik lager du gresskarlykt med stikksag og drill

Glem skje og kniv. Skikkelige gresskarlykter krever skikkelig verktøy.

Se og kjenn etter om noe er unormalt varmt på ledningene, slitte brytere og stikkontakter, tørre og sprø ledninger, og om ledningene til forbruksapparater er i orden.

5. Panelovner/gjennomstrømningsovner må ikke være tildekket.

Dette er en av de største årsakene til brann. Sjekk dette jevnlig. Fjern alt som tildekker ovnene. Tørk aldri klær på ovnen.

6. Slå alltid av platene på komfyren.

Det finnes utstyr, blant annet komfyrvakt, på markedet for å koble ut komfyren hvis du skulle glemme det. Spesielle faregrupper er mennesker som er distre/glemske. Sistnevnte gruppe kan få dekket utgifter til komfyrvakt. Ta kontakt med hjemmehjelpstjenesten i tilhørende bydel for å få en vurdering.

7. Bruk ikke vifteovner som permanent varmekilde.

Les også:

Slik påvirker fargene på soverommet søvnen

Noen farger virker beroligende, mens andre har motsatt effekt og bør unngås på soverommet. Men det viktigste å ha det mørkt, mener søvnekspert.

En vifteovn skal bare brukes under tilsyn. Når den brukes, skal den stå stødig og må ikke plasseres for nær brennbare ting. Filteret må renses regelmessig for støv. 

8. Bruk ikke sterkere lyspære i lampen enn det den er beregnet for.

Se etter brunsvidde skjermer. En 100W lyspære kan ha en overflatetemperatur på over 200 C.

9.   Bruk ikke skjøteledninger til annet enn lamper. Skjøteledninger tåler i de fleste tilfeller mindre strøm enn kablene i den faste installasjonen. En skjøteledning er å betrakte som midlertidig installasjon. Permanent installasjon skal nyttes.

10. Rens jevnlig lofilteret i tørketrommelen din. Filteret bør renses ofte, helst etter hver gang den brukes. Tett filter kan forårsake brann i tørketrommelen.

El-sjekk utført av fagfolk

Les også:

Mer lys og større romfølelse med takvindu

Løsningen på trange, mørke rom eller loft med skråtak er et takvindu. Slipp dagslyset inn og få en større romfølelse med en av disse geniale løsningen...

Hvis du er usikker på om boligen din er el-sikker, bør du ta kontakt  med en autorisert elektroinstallatør som kan ta en helsjekk av alle elektriske koblinger og apparater i huset ditt. Ta kontakt med ditt lokale el-tilsyn ved ditt everk, eller en autorisert elektro-installatør.

Kontroll-tiltak

Tilsynsingeniør Bent J. Lunde i Viken Energinett foretar kontroll av elektriske installasjoner i hus. De fleste e-verk er

ifølge tilsynsloven pålagt å føre tilsyn med elektriske installasjoner og utstyr innen sitt forsyningsområde. E-verket er derfor en del av det offentlige tilsynsapparatet for el-sikkerhet og utøver tilsyn på vegne av Produkt- og Elektrisitetstilsynet.

Hvert år omkommer 15-20 personer i branner med elektrisk årsak i Norge. Dette antallet kan reduseres med større el-vett, mener Bent Lunde. Mange branner skyldes likegyldighet og glemsomhet. Med enkle forholdsregler kan brann forhindres. Selv har han på sine mange inspeksjonsrunder sett mange uheldige løsninger. Med et elektrisk måleapparat sjekker Bent Lunde, på sine stikkprøver, husets stikkkontaker, sikringsskap, elektriske apparater og varmtvannsberedere for å sikre at det elektriske utsyret holder mål. Det er blant annet viktig å sjekke om det elektriske anlegget har overslag til jord. Ved jordfeil må anlegget utbedres.

Etter en grundig el-sjekk leverer Bent Lunde fra seg en raport om utbedring til huseier.  Husk: Når du har hatt elektriker hos deg for installasjon av ny-anlegg, skal han gi fra seg et skjema. Skjemaet heter "Erklæring om at planlegging/ut-førelse av el-installasjonen er i samsvar med sikkerhetskravene om elektriske lav-spenningsanlegg". Dette skjemaet skal oppbevares i hele anleggets levetid. Forkortet til samsvarserklæring. Legg gjerne skjemaet i sikringsboksen, oppfordrer Bent Lunde.

23 oktober 2008
Mer om El installasjon og Elsikkerhet

Derfor bør du ha lynvern

El installasjon og Elsikkerhet Mange boliger blir skadet av lynet fordi de mangler overspenningsvern, ifølge forsikringsselskapet If. Fortsatt er det mange som ikke har beskyttelse mot lynskader.

Unngå skader på utstyr i tordenvær

El installasjon og Elsikkerhet De fleste husker å trekke ut strømkontakten til TV-en når de drar på ferie, men mange nordmenn glemmer annet viktig elektronisk utstyr.

Har du samsvarserklæring for EL-anlegget?

El installasjon og Elsikkerhet Samsvarserklæring for det elektriske arbeidet i boligen er et krav, og kan spare deg penger og bryderi senere.

Strøm - en farlig vare

El installasjon og Elsikkerhet Vær nøye med hva du gjør av elektriske installasjoner i egen bolig. Strøm er en farlig vare, og forsikringsselskapene kan nekte erstatning hvis noe går galt etter "ulovlige" installasjoner.

Elektrisk anlegg - Ditt ansvar som huseier

El installasjon og Elsikkerhet Strøm er farlig. Mange dør av brannulykker som følge av feil bruk av elektrisk utstyr og feil i elektriske installasjoner.

Hvor skal sikringsskapet stå?

El installasjon og Elsikkerhet Hvor skal sikringsskapet stå? Vi i villa har hentet svar fra faghold.

Fjernstyr hytta med mobilen

El installasjon og Elsikkerhet Fjernstyring av hytta vil bli en trend i årene framover, skal vi tro Prognosesenteret.

Sørg for et sikkert baderom

El installasjon og Elsikkerhet Vann og elektrisitet er en farlig kombinasjon. Derfor er det viktig at alle elektroinstallasjoner på badet følger forskriftene.

Derfor trenger du samsvarserklæring

El installasjon og Elsikkerhet Samsvarserklæring er et av husets verdipapirer. Men aner du i det hele tatt hva det er?

Når sikringsskapet må fornyes

El installasjon og Elsikkerhet Hva gjør du med sikringsskapet når det ikke lenger holder mål?

Ting dere har lurt på om varmekabler

El installasjon og Elsikkerhet Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.

Behagelig med varmekabler

El installasjon og Elsikkerhet Stadig flere huseiere velger varmekabler til oppvarming, både i bad, kjøkken stuer og oppholdsrom i kjellere.

Boligen din blir brannbombe

El installasjon og Elsikkerhet Boligen din kan bli en brannbombe - hvis du ikke oppgraderer el-anlegget når du investerer i nytt elektrisk materiell. Lar du være kan skader på dyrt utstyr og i verste fall brann bli resultatet.

Livsfarlig inkonsekvens

El installasjon og Elsikkerhet At forbrukerne selv monterer varmekabler og varmefolie som uten videre kan kjøpes over disk men ikke kan monteres av andre enn fagfolk, er en livsfarlig...

Sjekk ditt elektriske anlegg

El installasjon og Elsikkerhet Hvordan står det til med ditt elektriske anlegg? Sjekk selv, og er du i minste tvil om noe er galt - bør en elektriker kontaktes.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no