Bilde: Colourbox

Sørg for et sikkert baderom

El installasjon og Elsikkerhet

Vann og elektrisitet er en farlig kombinasjon. Derfor er det viktig at alle elektroinstallasjoner på badet følger forskriftene.

Bruk alltid en fagperson når du skal ha utført elektrisk arbeid. Dette gjelder alle elektriske installasjoner i boligen, men det er ekstra viktig på badet, hvor elektrisitet kombinert med vann fort kan bli fatalt.

– Våtrommet er det rommet i boligen hvor ulykker forårsaket av elektrisitet forekommer oftest. Fuktige overflater og våt kropp reduserer hudresistansen, og det er derfor nødvendig å stille ekstra krav til utførelse av elinstallasjoner for å ivareta elsikkerheten, skriver Sintef Byggforsk i anvisningen Elektroinstallasjoner i våtrom.

Kunnskap gir sikkerhet
Selv om fagpersoner skal utføre arbeidet, er det likevel greit å ha litt kjenskap til hvilke regler som gjelder. Det gjelder spesielt om du kjøper brukt bolig og er usikker på hvordan arbeidet er utført av forrige eier. Har du litt kunnskaper om hva du bør se etter, kan du vurdere om du bør få en fagperson til å se over arbeidet som er gjort.


Sjokk: Feil på elektriske installasjoner kan få fatale følger.

Rom med badekar eller dusj deles inn i tre soner, basert på nærhet til fukt og vann. Det regulerer igjen hvilken kapslingsgrad det elektriske materialet skal ha. Jo nærmere vann, desto høyere kapslingsgrad. Du kan lese mer om soneinndelingen og belysning i de ulike sonene i artikkelen Belysning på badet.

Her er andre ting du bør være oppmerksom på:

Jordfeilbryter
– Alle kurser i våtrom beskyttes av ett eller flere strømstyrte jordfeilvern (jordfeilbryter) med merkeutløsestrøm som ikke overstiger 30 mA, skriver Sintef Byggforsk.
Det finnes unntak, men dette er hovedregelen.

Ledninger
– Åpen legging av ledninger eller legging av ledninger i vegg mindre enn 50 mm innenfor veggens overflate er bare tillatt for å forsyne fastmontert elektrisk utstyr i samme sone eller i en sone med lavere nummer.

Stikkontakter, brytere og koblinger
Alt som er av fastmontert elektrisk utstyr må kunne frakobles allpolig ved hjelp av betjeningsbrytere på utsiden av rommet, med mindre det er kurser eller utstyr beskyttet med SELV.

Det er ikke tillatt å montere stikkontakter, brytere eller betjeningsutstyr i sone 0, mens det i sone 1 er det tillatt med koblingsbokser for forsyning av forbrukerutstyr som er tillatt brukt i sone 0 og 1. I sone 2 er det lov med stikkontakter til barbermaskiner

Vaskemaskin og tørketrommel
Skal dere ha vaskemaskin eller tørketrommel på badet, skal disse være plassert utenfor sone 1 og 2. Dette gjelder også stikkontakten for disse.

Fastmontert utstyr
Fastmontert utstyr kan plasseres i sone 1 dersom det er fast tilkoblet. Slikt utstyr kan for eksempel være boblebad, ventilasjonsutstyr, håndkletørker, varmtvannsbereder eller lysarmatur.

Mer informasjon om elsikkerhet på badet finner du i anvisningen Elektroinstallasjoner i våtrom.

23 september 2010

Sjekk ditt el-vett

44 prosent av alle branner i Norge har elektrisk årsak. 50 prosent av disse skyldes feil bruk av elektrisk utstyr. Branner og ulykker med elektrisk...

Strøm - en farlig vare

Vær nøye med hva du gjør av elektriske installasjoner i egen bolig. Strøm er en farlig vare, og forsikringsselskapene kan nekte erstatning hvis noe går...

Når varmekablene streiker

Hva gjør du når varmekablene streiker?

Hvor skal sikringsskapet stå?

Hvor skal sikringsskapet stå? Vi i villa har hentet svar fra faghold.

Fjernstyr hytta med mobilen

Fjernstyring av hytta vil bli en trend i årene framover, skal vi tro Prognosesenteret.

Derfor trenger du samsvarserklæring

Samsvarserklæring er et av husets verdipapirer. Men aner du i det hele tatt hva det er?

Når sikringsskapet må fornyes

Hva gjør du med sikringsskapet når det ikke lenger holder mål?

Ting dere har lurt på om varmekabler

Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.

Behagelig med varmekabler

Stadig flere huseiere velger varmekabler til oppvarming, både i bad, kjøkken stuer og oppholdsrom i kjellere.

Sjekk ditt elektriske anlegg

Hvordan står det til med ditt elektriske anlegg? Sjekk selv, og er du i minste tvil om noe er galt - bør en elektriker kontaktes.

Varmekabler

Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.

Mot normale strømpriser

Etter iskalde vintre med stive strømpriser, ser det nå ut til at vi kanskje får en vinter med mer normale strømpriser igjen.

Pass på det elektriske anlegget i kulda

Den harde kulden fører til ekstra belastning på det elektriske anlegget i boliger med elektrisk oppvarming. Overbelastning kan føre til brann.

Enkle tiltak redder liv

Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder boligbranner.

Fastelektriker skal gi færre branner

Den nye ordningen med fastelektriker skal bedre el-sikkerheten og gi boliger som er tilpasset strømbruken.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no