Bilde: Colourbox

Sørg for et sikkert baderom

El installasjon og Elsikkerhet

Vann og elektrisitet er en farlig kombinasjon. Derfor er det viktig at alle elektroinstallasjoner på badet følger forskriftene.

Bruk alltid en fagperson når du skal ha utført elektrisk arbeid. Dette gjelder alle elektriske installasjoner i boligen, men det er ekstra viktig på badet, hvor elektrisitet kombinert med vann fort kan bli fatalt.

– Våtrommet er det rommet i boligen hvor ulykker forårsaket av elektrisitet forekommer oftest. Fuktige overflater og våt kropp reduserer hudresistansen, og det er derfor nødvendig å stille ekstra krav til utførelse av elinstallasjoner for å ivareta elsikkerheten, skriver Sintef Byggforsk i anvisningen Elektroinstallasjoner i våtrom.

Kunnskap gir sikkerhet
Selv om fagpersoner skal utføre arbeidet, er det likevel greit å ha litt kjenskap til hvilke regler som gjelder. Det gjelder spesielt om du kjøper brukt bolig og er usikker på hvordan arbeidet er utført av forrige eier. Har du litt kunnskaper om hva du bør se etter, kan du vurdere om du bør få en fagperson til å se over arbeidet som er gjort.


Sjokk: Feil på elektriske installasjoner kan få fatale følger.

Rom med badekar eller dusj deles inn i tre soner, basert på nærhet til fukt og vann. Det regulerer igjen hvilken kapslingsgrad det elektriske materialet skal ha. Jo nærmere vann, desto høyere kapslingsgrad. Du kan lese mer om soneinndelingen og belysning i de ulike sonene i artikkelen Belysning på badet.

Her er andre ting du bør være oppmerksom på:

Jordfeilbryter
– Alle kurser i våtrom beskyttes av ett eller flere strømstyrte jordfeilvern (jordfeilbryter) med merkeutløsestrøm som ikke overstiger 30 mA, skriver Sintef Byggforsk.
Det finnes unntak, men dette er hovedregelen.

Ledninger
– Åpen legging av ledninger eller legging av ledninger i vegg mindre enn 50 mm innenfor veggens overflate er bare tillatt for å forsyne fastmontert elektrisk utstyr i samme sone eller i en sone med lavere nummer.

Stikkontakter, brytere og koblinger
Alt som er av fastmontert elektrisk utstyr må kunne frakobles allpolig ved hjelp av betjeningsbrytere på utsiden av rommet, med mindre det er kurser eller utstyr beskyttet med SELV.

Det er ikke tillatt å montere stikkontakter, brytere eller betjeningsutstyr i sone 0, mens det i sone 1 er det tillatt med koblingsbokser for forsyning av forbrukerutstyr som er tillatt brukt i sone 0 og 1. I sone 2 er det lov med stikkontakter til barbermaskiner

Vaskemaskin og tørketrommel
Skal dere ha vaskemaskin eller tørketrommel på badet, skal disse være plassert utenfor sone 1 og 2. Dette gjelder også stikkontakten for disse.

Fastmontert utstyr
Fastmontert utstyr kan plasseres i sone 1 dersom det er fast tilkoblet. Slikt utstyr kan for eksempel være boblebad, ventilasjonsutstyr, håndkletørker, varmtvannsbereder eller lysarmatur.

Mer informasjon om elsikkerhet på badet finner du i anvisningen Elektroinstallasjoner i våtrom.

23 september 2010
Mer om El installasjon og Elsikkerhet

Derfor bør du ha lynvern

El installasjon og Elsikkerhet Mange boliger blir skadet av lynet fordi de mangler overspenningsvern, ifølge forsikringsselskapet If. Fortsatt er det mange som ikke har beskyttelse mot lynskader.

Sjekk ditt el-vett

El installasjon og Elsikkerhet 44 prosent av alle branner i Norge har elektrisk årsak. 50 prosent av disse skyldes feil bruk av elektrisk utstyr. Branner og ulykker med elektrisk...

Unngå skader på utstyr i tordenvær

El installasjon og Elsikkerhet De fleste husker å trekke ut strømkontakten til TV-en når de drar på ferie, men mange nordmenn glemmer annet viktig elektronisk utstyr.

Har du samsvarserklæring for EL-anlegget?

El installasjon og Elsikkerhet Samsvarserklæring for det elektriske arbeidet i boligen er et krav, og kan spare deg penger og bryderi senere. 

Strøm - en farlig vare

El installasjon og Elsikkerhet Vær nøye med hva du gjør av elektriske installasjoner i egen bolig. Strøm er en farlig vare, og forsikringsselskapene kan nekte erstatning hvis noe går...

Elektrisk anlegg - Ditt ansvar som huseier

El installasjon og Elsikkerhet Strøm er farlig. Mange dør av brannulykker som følge av feil bruk av elektrisk utstyr og feil i elektriske installasjoner.

Hvor skal sikringsskapet stå?

El installasjon og Elsikkerhet Hvor skal sikringsskapet stå? Vi i villa har hentet svar fra faghold.

Fjernstyr hytta med mobilen

El installasjon og Elsikkerhet Fjernstyring av hytta vil bli en trend i årene framover, skal vi tro Prognosesenteret.

Derfor trenger du samsvarserklæring

El installasjon og Elsikkerhet Samsvarserklæring er et av husets verdipapirer. Men aner du i det hele tatt hva det er?

Når sikringsskapet må fornyes

El installasjon og Elsikkerhet Hva gjør du med sikringsskapet når det ikke lenger holder mål?

Ting dere har lurt på om varmekabler

El installasjon og Elsikkerhet Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.

Behagelig med varmekabler

El installasjon og Elsikkerhet Stadig flere huseiere velger varmekabler til oppvarming, både i bad, kjøkken stuer og oppholdsrom i kjellere.

Boligen din blir brannbombe

El installasjon og Elsikkerhet Boligen din kan bli en brannbombe - hvis du ikke oppgraderer el-anlegget når du investerer i nytt elektrisk materiell. Lar du være kan skader på dyrt utstyr og i verste fall brann bli resultatet.

Livsfarlig inkonsekvens

El installasjon og Elsikkerhet At forbrukerne selv monterer varmekabler og varmefolie som uten videre kan kjøpes over disk men ikke kan monteres av andre enn fagfolk, er en livsfarlig...

Sjekk ditt elektriske anlegg

El installasjon og Elsikkerhet Hvordan står det til med ditt elektriske anlegg? Sjekk selv, og er du i minste tvil om noe er galt - bør en elektriker kontaktes.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no