Mange opplever å få elektrisk utstyr ødelagt av lyn og torden.
Mange opplever å få elektrisk utstyr ødelagt av lyn og torden. Bilde: Colourbox

Trekk ut kontaktene

El installasjon og Elsikkerhet

Juli er måneden for lyn og torden - pass på det elektrisk utstyret ditt! 

33 prosent av nordmenn har opplevd å få elektrisk utstyr ødelagt av lyn og torden. Nær halvparten av disse har fått ødelagt modemet til PC-en. For en fjerdedel har fjernsynet gått i svart.

Det viser en undersøkelse YouGov har gjort for If Skadeforsikring.

– Dette er ergerlige ekstrakostnader, det kan jeg selv underskrive på. Mye av det tekniske utstyret ødelegges fordi vi ikke følger med på værmeldingen og ikke trekker ut kontakter før ferieturen starter. Det er viktig å ha et lynvern som fungerer, sier ass. informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring.

Følg med på værmeldingen

Juli er den store lyn-måneden i Norge.

– Et tordenvær kan gjøre skader for flere titalls millioner kroner. Vårt beste råd er å følge med på værmeldingen og trekke ut kontakter hvis det er sikksakk-lyn på kartet til Gislefoss, sier Vennesland.

Les også:

Dette trikset får juletreet til å stå helt rett

Du grønne, glitrende … skeive, falleferdige tre, god dag? Nei da. Med dette trikset får du juletreet til å stå som en påle hele julen.

– Ikke glem nettverkskablene. Mange trekker ut strømkabelen til datamaskinen, men får den ødelagt likevel fordi nettkabelen sto i, sier hun.

Ødelagte datamaskiner er den nest vanligste skaden i et tordenvær, viser undersøkelsen.

For billige vern

Et kjøleskap eller en fryser må nødvendigvis stå plugget i stikkontakten uansett hva værmeldingen sier. For å unngå at elektriske overspenninger ødelegger elektrisk utstyr, anbefales et overspenningsvern i sikringsskapet i tillegg til et finvern montert i nett- og strømuttak.

– Problemet er at mange skaffer seg lynvern som er helt ubrukelige, uten å være klar over det. Billige, pluggbare lynvern er ikke nødvendigvis testet eller egnet for det norske strømnettet. Velg derfor et FG-godkjent vern beregnet for norske forhold, sier risikosjef Arild Juell-Andersen i If.

Skader etter lynnedslag erstattes hvis du har villaforsikring eller innboforsikring.

Les også:

– AMS-måler skal gi bedre oversikt over strømforbruket

Alle norske husstander og bedrifter får installert AMS-måler innen 2019.

– Alle skader forårsaket av lynnedslag dekkes. For å unngå å bli belastet for egenandel, vanligvis 4000 kroner, i tillegg til plunder og heft, er det derfor fornuftig og rimelig å installere overspennings- og finvern, sier Juell-Andersen.

En lang gnist

Som mange har erfart trenger det ikke å slå ned i huset ditt for at skade skal oppstå. Lynet kan slå ned i bakken flere kilometer unna og fortsatt skape så store spenninger i nettet at det slår ut fjernsyn og frysere.

– Lyn er rett og slett en vanlig gnist, bare veldig mye lenger – fra noen hundre meter til flere titalls kilometer, sier meteorolog Jon Smits i Meteorologisk institutt.

Tordenvær er i emning når varm, fuktig luft stiger fra oppvarmet bakke. I høyere luftlag møter den kaldluft og danner ispartikler.

Les også:

Kle veggen med sibirsk lerk

Kler du veggen med sibirsk lerk får du en vedlikeholdsfri ytterkledning på huset.

– Ispartiklene smelter som oftest før de når bakken, men skaper statisk elektrisitet når de faller ned og møter bobler med raskt oppstigende luft. Det er faktisk ingen som ennå helt har kartlagt hvordan forskjellene i elektrisk spenning oppstår, men dette er den vanligste oppfatningen av hvordan det skjer, sier Smits.

I våre områder går de fleste lyn inni en sky eller mellom skyer. Bare en mindre andel slår ned.

– Varm luft utvider seg, og tordenskrallet du hører kommer av at luften rundt lynet varmes så hurtig opp at det skaper sjokkbølger gjennom luften, sier Smits.

Normalår for lyn

2011 var et normalår for lynnedslag, med 112 511 registrerte nedslag fra sky til bakken. Østlandsområdet er mest utsatt.

I de mest utsatte områdene her slår lynet hvert år ned mer enn hundre ganger per hundre kvadratkilometer, ifølge Sintef.

Oftest ødelagt av lyn:

1. Modem (41 %)

2. Datamaskin (29 %)

3. Telefon (26 %)

4. TV (25 %)

5. Fryser/fryseboks (18 %)

6. Kjøleskap (5 %)

7. Vaskemaskin (3 %)

(13 prosent oppga annet enn alternativene over. Kilde: YouGov)

16. juli 2012

Mer om El installasjon og Elsikkerhet

Har du samsvarserklæring for EL-anlegget?

El installasjon og Elsikkerhet Samsvarserklæring for det elektriske arbeidet i boligen er et krav, og kan spare deg penger og bryderi senere. 

Når varmekablene streiker

El installasjon og Elsikkerhet Hva gjør du når varmekablene streiker?

Varmekabler

El installasjon og Elsikkerhet Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.

Hobbyelektriker med livet på spill?

El installasjon og Elsikkerhet Vet du egentlig hva du har lov å gjøre av elektrisk arbeid selv?

Sørg for et sikkert baderom

El installasjon og Elsikkerhet Vann og elektrisitet er en farlig kombinasjon. Derfor er det viktig at alle elektroinstallasjoner på badet følger forskriftene.

Trekk ut kontakten

El installasjon og Elsikkerhet Feriemåneden juli er høysessong for lyn og torden. - Trekk ut kontaktene, lyder rådet fra forsikringsselskapet If.

Pass på det elektriske anlegget i kulda

El installasjon og Elsikkerhet Den harde kulden fører til ekstra belastning på det elektriske anlegget i boliger med elektrisk oppvarming. Overbelastning kan føre til brann.

Derfor trenger du samsvarserklæring

El installasjon og Elsikkerhet Samsvarserklæring er et av husets verdipapirer. Men aner du i det hele tatt hva det er?

Enkle tiltak redder liv

El installasjon og Elsikkerhet Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder boligbranner.

Når sikringsskapet må fornyes

El installasjon og Elsikkerhet Hva gjør du med sikringsskapet når det ikke lenger holder mål?

Hvor skal sikringsskapet stå?

El installasjon og Elsikkerhet Hvor skal sikringsskapet stå? Vi i villa har hentet svar fra faghold.

Elektrisk installasjon

El installasjon og Elsikkerhet Din elektriske/elektroniske hverdag skal planlegges. Det er lite i en ny bolig du selv kan gjøre når det gjelder det elektriske.

Boligen din blir brannbombe

El installasjon og Elsikkerhet Boligen din kan bli en brannbombe - hvis du ikke oppgraderer el-anlegget når du investerer i nytt elektrisk materiell. Lar du være kan skader på dyrt utstyr og i verste fall brann bli resultatet.

Sjekk ditt elektriske anlegg

El installasjon og Elsikkerhet Hvordan står det til med ditt elektriske anlegg? Sjekk selv, og er du i minste tvil om noe er galt - bør en elektriker kontaktes.

Behagelig med varmekabler

El installasjon og Elsikkerhet Stadig flere huseiere velger varmekabler til oppvarming, både i bad, kjøkken stuer og oppholdsrom i kjellere.