Mange opplever å få elektrisk utstyr ødelagt av lyn og torden.
Mange opplever å få elektrisk utstyr ødelagt av lyn og torden. Bilde: Colourbox

Trekk ut kontaktene

El installasjon og Elsikkerhet

Juli er måneden for lyn og torden - pass på det elektrisk utstyret ditt! 

33 prosent av nordmenn har opplevd å få elektrisk utstyr ødelagt av lyn og torden. Nær halvparten av disse har fått ødelagt modemet til PC-en. For en fjerdedel har fjernsynet gått i svart.

Det viser en undersøkelse YouGov har gjort for If Skadeforsikring.

– Dette er ergerlige ekstrakostnader, det kan jeg selv underskrive på. Mye av det tekniske utstyret ødelegges fordi vi ikke følger med på værmeldingen og ikke trekker ut kontakter før ferieturen starter. Det er viktig å ha et lynvern som fungerer, sier ass. informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring.

Følg med på værmeldingen

Juli er den store lyn-måneden i Norge.

– Et tordenvær kan gjøre skader for flere titalls millioner kroner. Vårt beste råd er å følge med på værmeldingen og trekke ut kontakter hvis det er sikksakk-lyn på kartet til Gislefoss, sier Vennesland.

– Ikke glem nettverkskablene. Mange trekker ut strømkabelen til datamaskinen, men får den ødelagt likevel fordi nettkabelen sto i, sier hun.

Ødelagte datamaskiner er den nest vanligste skaden i et tordenvær, viser undersøkelsen.

For billige vern

Et kjøleskap eller en fryser må nødvendigvis stå plugget i stikkontakten uansett hva værmeldingen sier. For å unngå at elektriske overspenninger ødelegger elektrisk utstyr, anbefales et overspenningsvern i sikringsskapet i tillegg til et finvern montert i nett- og strømuttak.

– Problemet er at mange skaffer seg lynvern som er helt ubrukelige, uten å være klar over det. Billige, pluggbare lynvern er ikke nødvendigvis testet eller egnet for det norske strømnettet. Velg derfor et FG-godkjent vern beregnet for norske forhold, sier risikosjef Arild Juell-Andersen i If.

Skader etter lynnedslag erstattes hvis du har villaforsikring eller innboforsikring.

– Alle skader forårsaket av lynnedslag dekkes. For å unngå å bli belastet for egenandel, vanligvis 4000 kroner, i tillegg til plunder og heft, er det derfor fornuftig og rimelig å installere overspennings- og finvern, sier Juell-Andersen.

En lang gnist

Som mange har erfart trenger det ikke å slå ned i huset ditt for at skade skal oppstå. Lynet kan slå ned i bakken flere kilometer unna og fortsatt skape så store spenninger i nettet at det slår ut fjernsyn og frysere.

– Lyn er rett og slett en vanlig gnist, bare veldig mye lenger – fra noen hundre meter til flere titalls kilometer, sier meteorolog Jon Smits i Meteorologisk institutt.

Tordenvær er i emning når varm, fuktig luft stiger fra oppvarmet bakke. I høyere luftlag møter den kaldluft og danner ispartikler.

– Ispartiklene smelter som oftest før de når bakken, men skaper statisk elektrisitet når de faller ned og møter bobler med raskt oppstigende luft. Det er faktisk ingen som ennå helt har kartlagt hvordan forskjellene i elektrisk spenning oppstår, men dette er den vanligste oppfatningen av hvordan det skjer, sier Smits.

I våre områder går de fleste lyn inni en sky eller mellom skyer. Bare en mindre andel slår ned.

– Varm luft utvider seg, og tordenskrallet du hører kommer av at luften rundt lynet varmes så hurtig opp at det skaper sjokkbølger gjennom luften, sier Smits.

Normalår for lyn

2011 var et normalår for lynnedslag, med 112 511 registrerte nedslag fra sky til bakken. Østlandsområdet er mest utsatt.

I de mest utsatte områdene her slår lynet hvert år ned mer enn hundre ganger per hundre kvadratkilometer, ifølge Sintef.

Oftest ødelagt av lyn:

1. Modem (41 %)

2. Datamaskin (29 %)

3. Telefon (26 %)

4. TV (25 %)

5. Fryser/fryseboks (18 %)

6. Kjøleskap (5 %)

7. Vaskemaskin (3 %)

(13 prosent oppga annet enn alternativene over. Kilde: YouGov)

Har du samsvarserklæring for EL-anlegget?

Samsvarserklæring for det elektriske arbeidet i boligen er et krav, og kan spare deg penger og bryderi senere.

Derfor bør du ha lynvern

Mange boliger blir skadet av lynet fordi de mangler overspenningsvern, ifølge forsikringsselskapet If. Fortsatt er det mange som ikke har beskyttelse...

Sjekk ditt el-vett

44 prosent av alle branner i Norge har elektrisk årsak. 50 prosent av disse skyldes feil bruk av elektrisk utstyr. Branner og ulykker med elektrisk...

Unngå skader på utstyr i tordenvær

De fleste husker å trekke ut strømkontakten til TV-en når de drar på ferie, men mange nordmenn glemmer annet viktig elektronisk utstyr.

Strøm - en farlig vare

Vær nøye med hva du gjør av elektriske installasjoner i egen bolig. Strøm er en farlig vare, og forsikringsselskapene kan nekte erstatning hvis noe går...

Elektrisk anlegg - Ditt ansvar som huseier

Strøm er farlig. Mange dør av brannulykker som følge av feil bruk av elektrisk utstyr og feil i elektriske installasjoner.

Hvor skal sikringsskapet stå?

Hvor skal sikringsskapet stå? Vi i villa har hentet svar fra faghold.

Fjernstyr hytta med mobilen

Fjernstyring av hytta vil bli en trend i årene framover, skal vi tro Prognosesenteret.

Sørg for et sikkert baderom

Vann og elektrisitet er en farlig kombinasjon. Derfor er det viktig at alle elektroinstallasjoner på badet følger forskriftene.

Derfor trenger du samsvarserklæring

Samsvarserklæring er et av husets verdipapirer. Men aner du i det hele tatt hva det er?

Når sikringsskapet må fornyes

Hva gjør du med sikringsskapet når det ikke lenger holder mål?

Ting dere har lurt på om varmekabler

Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.

Behagelig med varmekabler

Stadig flere huseiere velger varmekabler til oppvarming, både i bad, kjøkken stuer og oppholdsrom i kjellere.

Boligen din blir brannbombe

Boligen din kan bli en brannbombe - hvis du ikke oppgraderer el-anlegget når du investerer i nytt elektrisk materiell. Lar du være kan skader på dyrt...

Livsfarlig inkonsekvens

At forbrukerne selv monterer varmekabler og varmefolie som uten videre kan kjøpes over disk men ikke kan monteres av andre enn fagfolk, er en livsfarlig...