Undervurderte muligheter

El installasjon og Elsikkerhet

Bransjeorganisasjonen NELFO ønsker å sette fokus på innsparingsmuligheter i forbindelse med effektivisering av det norske elforbruket. Bransjeforeningen mener disse er undervurdert i forhold til det fokus myndighetene har satt på omlegging av energibruk.

Styringsteknologi
NELFO ønsker nå å arbeide for energieffektivisering gjennom fokus på systemer og tekniske lønsinger. Foreningens medlemmer installerer elektroløsninger og styresystemer for lys, varme, kjøling og ventilasjon og mener at mer effektiv bruk av energi i eksisterende bygningsmasse kan oppnås ved ulike incitamenter for installasjon av styringsteknologi.

Livsløpskostnad
- Det finnes 325 millioner kvadratmeter bygningsareal i Norge. Årlig benyttes 120 milliarder kroner til forvaltning, altså drift og vedlikehold. NELFO vil arbeide for at bygningenes totale økonomi, hvor kostnadene for bygningenes samlede livsløp, iberegnet fremtidig energibruk, i større grad må innarbeides i byggeprosjektene. Norsk lov- og forskriftsverk må tilpasses de EU-direktiv som innebærer energisertifisering av bygninger. Forbundet støtter innføring av en frivillig energimerking av boliger, og slik merking kan skje ved å etablere normer for beregning av boligens totale energibehov. Blant andre har SINTEF utarbeidet spesifikke forslag til en metode for slike beregninger, heter det i en pressemelding fra NELFO.

Belysning
- Norge har cirka 5 millioner lysarmaturer med PCB som må skiftes ut innen 2004. NELFO ser utskifting av PCB-holdige kondensatorer i lysarmaturer i sammenheng med mulighetene for bedre utnyttelse av energi til belysning ved at lysstyring vurderes samtidig med at hele armaturet skiftes ut. Dersom PCB-forskriften innfris ved overgang til energieffektive løsninger vil årlig energibruk til belysning i Norge bli redusert med 0,6 - 1,2 TWh, mener NELFO.

Målinger av spareeffekt
-Tilskuddsordningen for elsparetiltak i husholdningene gir statsinstitusjonen ENOVA og norske myndigheter en meget god anledning til å gjennomføre kvalitetsundersøkelser av hvilken energispareeffekt som oppnås ved de forskjellige typer tiltak, som eksempelvis luft-luft varmepumper, biopellets ovner og styresystemer for elektrisk oppvarming. NELFO foreslår derfor at gjennomføring av tiltakene kombineres med undersøkelser som kan frembringe erfaringsbaserte tall for, og dokumentasjon på effekten av de forskjellige tiltakene, heter det i pressemeldingen.

Ny markedsregulering
- NELFOs holdning til markedet for elkraft, er at vanlige forbrukeres etterspørsel ikke skal reguleres på en måte som gir andre aktørene i markedet fordeler fremfor den vanlige forbruker. Dersom Stortinget og regjeringen mener at det åpne markedets prising av elektrisk kraft ikke sikrer den rette energi- og effektbalansen, må den naturlige konsekvens være en ny regulering av hele markedet, og ikke bare av rettighetene til den vanlige forbruker, sier NELFO i sin pressemelding.
23 oktober 2008

Dette må du gjøre hjemme før du drar på sommerferie

Skal du på ferie? Da er det en rekke tiltak du burde gjøre for å sikre boligen mot brann.

Derfor bør du slå av adventsstaken om natten

De mange elektriske smålysene i advent- og julepynt forårsaker branner hvert eneste år.

Fjernstyr hytta med mobilen

Fjernstyring av hytta vil bli en trend i årene framover, skal vi tro Prognosesenteret.

Fastelektriker skal gi færre branner

Den nye ordningen med fastelektriker skal bedre el-sikkerheten og gi boliger som er tilpasset strømbruken.

Mot normale strømpriser

Etter iskalde vintre med stive strømpriser, ser det nå ut til at vi kanskje får en vinter med mer normale strømpriser igjen.

Tryggere med smarte løsninger

Øk tryggheten i hjemmet med smarte elektriske løsninger.

Ting dere har lurt på om varmekabler

Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.

Varmekabler

Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.

Sørg for et sikkert baderom

Vann og elektrisitet er en farlig kombinasjon. Derfor er det viktig at alle elektroinstallasjoner på badet følger forskriftene.

Hobbyelektriker med livet på spill?

Vet du egentlig hva du har lov å gjøre av elektrisk arbeid selv?

Trekk ut kontakten

Feriemåneden juli er høysessong for lyn og torden. - Trekk ut kontaktene, lyder rådet fra forsikringsselskapet If.

Derfor trenger du samsvarserklæring

Samsvarserklæring er et av husets verdipapirer. Men aner du i det hele tatt hva det er?

Enkle tiltak redder liv

Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder boligbranner.

Når sikringsskapet må fornyes

Hva gjør du med sikringsskapet når det ikke lenger holder mål?

Elektrisk installasjon

Din elektriske/elektroniske hverdag skal planlegges. Det er lite i en ny bolig du selv kan gjøre når det gjelder det elektriske.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no