Undervurderte muligheter

El installasjon og Elsikkerhet

Bransjeorganisasjonen NELFO ønsker å sette fokus på innsparingsmuligheter i forbindelse med effektivisering av det norske elforbruket. Bransjeforeningen mener disse er undervurdert i forhold til det fokus myndighetene har satt på omlegging av energibruk.

Styringsteknologi
NELFO ønsker nå å arbeide for energieffektivisering gjennom fokus på systemer og tekniske lønsinger. Foreningens medlemmer installerer elektroløsninger og styresystemer for lys, varme, kjøling og ventilasjon og mener at mer effektiv bruk av energi i eksisterende bygningsmasse kan oppnås ved ulike incitamenter for installasjon av styringsteknologi.

Livsløpskostnad
- Det finnes 325 millioner kvadratmeter bygningsareal i Norge. Årlig benyttes 120 milliarder kroner til forvaltning, altså drift og vedlikehold. NELFO vil arbeide for at bygningenes totale økonomi, hvor kostnadene for bygningenes samlede livsløp, iberegnet fremtidig energibruk, i større grad må innarbeides i byggeprosjektene. Norsk lov- og forskriftsverk må tilpasses de EU-direktiv som innebærer energisertifisering av bygninger. Forbundet støtter innføring av en frivillig energimerking av boliger, og slik merking kan skje ved å etablere normer for beregning av boligens totale energibehov. Blant andre har SINTEF utarbeidet spesifikke forslag til en metode for slike beregninger, heter det i en pressemelding fra NELFO.

Belysning
- Norge har cirka 5 millioner lysarmaturer med PCB som må skiftes ut innen 2004. NELFO ser utskifting av PCB-holdige kondensatorer i lysarmaturer i sammenheng med mulighetene for bedre utnyttelse av energi til belysning ved at lysstyring vurderes samtidig med at hele armaturet skiftes ut. Dersom PCB-forskriften innfris ved overgang til energieffektive løsninger vil årlig energibruk til belysning i Norge bli redusert med 0,6 - 1,2 TWh, mener NELFO.

Målinger av spareeffekt
-Tilskuddsordningen for elsparetiltak i husholdningene gir statsinstitusjonen ENOVA og norske myndigheter en meget god anledning til å gjennomføre kvalitetsundersøkelser av hvilken energispareeffekt som oppnås ved de forskjellige typer tiltak, som eksempelvis luft-luft varmepumper, biopellets ovner og styresystemer for elektrisk oppvarming. NELFO foreslår derfor at gjennomføring av tiltakene kombineres med undersøkelser som kan frembringe erfaringsbaserte tall for, og dokumentasjon på effekten av de forskjellige tiltakene, heter det i pressemeldingen.

Ny markedsregulering
- NELFOs holdning til markedet for elkraft, er at vanlige forbrukeres etterspørsel ikke skal reguleres på en måte som gir andre aktørene i markedet fordeler fremfor den vanlige forbruker. Dersom Stortinget og regjeringen mener at det åpne markedets prising av elektrisk kraft ikke sikrer den rette energi- og effektbalansen, må den naturlige konsekvens være en ny regulering av hele markedet, og ikke bare av rettighetene til den vanlige forbruker, sier NELFO i sin pressemelding.
23. oktober 2008
Mer om El installasjon og Elsikkerhet

Derfor bør du ha lynvern

El installasjon og Elsikkerhet Mange boliger blir skadet av lynet fordi de mangler overspenningsvern, ifølge forsikringsselskapet If. Fortsatt er det mange som ikke har beskyttelse mot lynskader.

Sjekk ditt el-vett

El installasjon og Elsikkerhet 44 prosent av alle branner i Norge har elektrisk årsak. 50 prosent av disse skyldes feil bruk av elektrisk utstyr. Branner og ulykker med elektrisk...

Unngå skader på utstyr i tordenvær

El installasjon og Elsikkerhet De fleste husker å trekke ut strømkontakten til TV-en når de drar på ferie, men mange nordmenn glemmer annet viktig elektronisk utstyr.

Har du samsvarserklæring for EL-anlegget?

El installasjon og Elsikkerhet Samsvarserklæring for det elektriske arbeidet i boligen er et krav, og kan spare deg penger og bryderi senere. 

Strøm - en farlig vare

El installasjon og Elsikkerhet Vær nøye med hva du gjør av elektriske installasjoner i egen bolig. Strøm er en farlig vare, og forsikringsselskapene kan nekte erstatning hvis noe går...

Elektrisk anlegg - Ditt ansvar som huseier

El installasjon og Elsikkerhet Strøm er farlig. Mange dør av brannulykker som følge av feil bruk av elektrisk utstyr og feil i elektriske installasjoner.

Hvor skal sikringsskapet stå?

El installasjon og Elsikkerhet Hvor skal sikringsskapet stå? Vi i villa har hentet svar fra faghold.

Fjernstyr hytta med mobilen

El installasjon og Elsikkerhet Fjernstyring av hytta vil bli en trend i årene framover, skal vi tro Prognosesenteret.

Sørg for et sikkert baderom

El installasjon og Elsikkerhet Vann og elektrisitet er en farlig kombinasjon. Derfor er det viktig at alle elektroinstallasjoner på badet følger forskriftene.

Derfor trenger du samsvarserklæring

El installasjon og Elsikkerhet Samsvarserklæring er et av husets verdipapirer. Men aner du i det hele tatt hva det er?

Når sikringsskapet må fornyes

El installasjon og Elsikkerhet Hva gjør du med sikringsskapet når det ikke lenger holder mål?

Ting dere har lurt på om varmekabler

El installasjon og Elsikkerhet Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.

Behagelig med varmekabler

El installasjon og Elsikkerhet Stadig flere huseiere velger varmekabler til oppvarming, både i bad, kjøkken stuer og oppholdsrom i kjellere.

Boligen din blir brannbombe

El installasjon og Elsikkerhet Boligen din kan bli en brannbombe - hvis du ikke oppgraderer el-anlegget når du investerer i nytt elektrisk materiell. Lar du være kan skader på dyrt...

Livsfarlig inkonsekvens

El installasjon og Elsikkerhet At forbrukerne selv monterer varmekabler og varmefolie som uten videre kan kjøpes over disk men ikke kan monteres av andre enn fagfolk, er en livsfarlig...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no