10 fasadetips før snøen kommer

Fasade og grunnmur

Heldigvis er høsten fremdeles solfylt og snøfri store deler av landet og det er fremdeles en del du kan gjøre for å holde fasaden i orden før den kalde vinteren kommer.

1. Grunnmuren  har sprekker – hva gjør jeg?

Kan repareres med et elastisk middel, som er tolerant mot bevegelse i grunnen, f.eks. hydraulisk kalk. Benytt Weber hydraulisk kalkmørtel leveres i 25 kg sekker.

2. Når er det best å pusse vinduene?

Det beste er å pusse vinduene når det er overskyet. Det gjør ingenting om det regner litt. I direkte sollys tørker vinduene for fort slik at det blir flekker. Et gammelt kjerringråd er å ha eddik i skyllevannet og gni det tørt med avispapir. Jordan har et vinduspussesett og Kärcher har en batteridrevet vindusvasker.

3. Å sette opp en flaggstang – er det vanskelig?

Det kommer an på om du er klar for å brette opp ermene og begynne å grave. Vil du ha en skikkelig 18 meters høy flaggstang, bør du begynne å grave et to meters dypet og 72 cm bredt hull. Til en 8-12 meter høy flaggstang trenger hullet å være 100-120 cm dypt og 40 cm bredt. Fyll så et 5 cm høyt lag med grus i bunnen av hullet, deretter skal du støpe betong opp til markfestet som følger med flaggstangen.

Flaggstengene har tre eller fire forankringsjern. Noen har muttere og andre bolter som man markfestet til betongen med. Det er viktig å kontrollere med vaterpasset at festet er i vater. Pass også på å plassere sperrejernet mot den retningen som det er enklest å reise og felle ned flaggstangen. Skal flaggstangen plasseres på fjellgrunn, bruker man fotplaten som boremal og leier et murbor.

Det finnes ingen bestemte regler på hvor høy en flaggstang skal være, men en flaggstang bør ikke stikke opp mer enn 3,5-4 meter over mønet. Flaggstenger produseres i glassfiber, tre, aluminium og stål. En glassfiberstang på 8 meter koster ca. 4 500 kroner.  Sjekk for eksempel utvalget hos Midthaug.no eller flaggstang.no

4. Hvordan bytte takrenner og nedløpsrør?

Å bytte takrenner er ganske lett, i hvert fall om du kan beholde de gamle rennekrokene.  Det vanligste materialet for takrenner i dag er PVC-belagt blikk eller plast. På Byggmax koster de ca. 40 kroner/meteren. Dyrest er takrenner og nedløpsrør i kopper, der må du nok regne med minst femdobbel pris, men lang levetid. Takrenner i plast er lettest å sage til i rett lengde, men de sprekker lett og blekes av vær og vind.

5. Fasaden lekker varme – hvordan finne feilen?

Ved hjelp av et varmesøkekamera kan man se hvor huset lekker varme og hvor man trenger å etterisolere.

Black & Decker har en varmedetektor som koster ca. 399 kroner på flust.no. Man kan også leie varmekameraer som viser hvor varmetapet er eller ta kontakt med energimerking.no for å få en konsulent til å hjelpe deg med måling av varmetap og energimerking av boligen din. Det er huseiers plikt å sørge for energimerking.

6. Fasaden – skal jeg vaske den?

Du bør rengjøre fasaden når alge- og soppvekst har begynt å misfarge treet. Ofte er det vindskiene som blir angrepet av svartsopp. Mange av oss er for raske til å male huset når det ofte holder å vaske det med et egnet middel. Det kan være nødvendig å gjøre det annethvert år. Fargehandlerne selger forskjellige midler.

Vask med svamp eller børste og la middelet virke i henhold til bruksanvisningen på vaskemiddelet. Unngå høytrykksspyler, da fukt kan trenge inn i fasaden. I verste fall kan det lede til vannskader. Vask ikke når solen varmer opp fasaden alt for mye. Da risikerer du at såpevannet tørker inn og du får stygge flekker på fasaden.

7. Finnes det verktøy til takrennerensing?

Såkalte «takrennerensere» kan kjøpes. En enkel variant ser ut som en bærplukker i plast. Jula selger den for 39 kroner. Fester man den på et skaft, slipper man også å klatre på stigen. Kärcher har en mekanisk variant som man kopler til en høytrykksspyler. Den kan dels brukes til å rense takrennene, men også til å løsne propper og stopp i rør av avløp. Denne koster ca. 1 190 kroner.

8. Løv i takrenna – hva gjør jeg?

Man kan legge en dreneringsslange i takrenna.  Det finnes også et produkt på markedet, Protector, som man legger i takrennene og som forhindrer at løv etc. legger seg der og tetter til, dette koster ca. 80 kroner pr meter (taktema.no).

9. Vannet i takrenna renner i feil retning!

Dersom vannet stopper opp og ikke renner ned mot nedløpsrørene vil de svømme over ved kraftig regnskyll. Vannet risikerer å renne ned på fasaden. Er de gamle rennekrokene montert under takpapp, blikk eller takstein kan de være vanskelige å korrigere. Det enkleste kan da være å sage dem av og skru opp nye, korte rennekroker med 0,6 meters mellomrom og takrennen skal lute 3-5 mm mot nedløpsrøret.

10.  Pipa - trenger den tak?

Skorsteinshette eller pipehatt som det også kalles er en veldig god beskyttelse mot regn, snø, frost og vind. Været går hardt utover pipa og verst er det om du kun fyrer litt nå og da, slik at murstokken blir kald og varm om hverandre.

De fleste blikkenslagere kan ganske raskt bøye til en pipehatt. Vil du ha en mer forseggjort skorsteinshette som har tak som kan åpnes for feiing og kanskje også et fuglenett, må du beregne fra ca. 3 700 kroner og oppover.

10 oktober 2013

Slik sjekker du hele huset for feil og mangler

Det er ikke nok at huset ditt er vindtett og godt isolert. Det skal også være vanntett. Sjekk det et par ganger i året. Da unngår du en kostbar overrask...

Vask huset i en fei – med denne geniale metoden

I fantasien står den perfekte huseieren og vasker fasaden hvert år med vaskekost og kjemikalier. Slik er det ofte ikke. Vi viser deg hvordan du kan...

Sjekk grunnmuren

Trenger grunnmuren litt ekstra stell i vår? Når snøen smelter, er det på tide å granske husets understell nøye for sprekker, fukt og flassende maling.

Fukt - tåler huset ditt høstregnet?

Fuktinntrengning som følge av store nedbørsmengder fører til mange kostbare fuktskader på norske hus hvert år. Både kjellervegger, fasader og tak er...

Slik vasker du veggen

Etter vinteren trenger fasaden en grundig vask. På kledningen fester det seg pollen, skitt og smuss som kan gi grobunn for svertesopp og mugg. Etter...

Vedlikehold av husets fasader

Nå bør du sette av noen timer til sjekke av husets fasader. Det kan spare deg for mange penger!

Unngå vinterskader på hus og hytter

Vinteren kan være en tøff tid for huset og hytten din. Ta noen grep nå for å forebygge skader.

Sjekk tak og fasade i høst

Tak og fasade bør sjekkes og få enkelt vedlikehold i høst.

Rens fasaden med naturens eget rensemiddel

Marmor kan brukes til langt mer enn dekorstein. Blant annet er det ypperlig til rensing av husfasader.

Vedlikehold av pussfasader

Pussfasader kan ta skade av vinterkulda. Hvordan står det til med ditt hus?

Aske gjør det viktig å vaske

Askeskyen fra vulkanutbruddet på Island gjør det ekstra viktig å vaske husveggene i år.

Mer fritid med vedlikeholdsfritt treverk

Ved å bruke Kebony-tre på ytterveggene slipper du å beise eller male kledningen på huset. Produksjon av det norske trevirket startet for fullt i januar...

Ta vare på ytterkledningen

Tøffe klimatiske forhold setter husets ytterkledning på harde prøver. Forebyggende tiltak og riktig behandling er derfor påkrevet for å unngå sopp og...

Kle veggen med sibirsk lerk

Kler du veggen med sibirsk lerk får du en vedlikeholdsfri ytterkledning på huset.

Vårens sjekkpunkter

En vinter er over, og tiden er inne til å sette opp en liste over vårens arbeidsoppgaver. Sjekk de mest utsatte punktene på din bolig.