Alt om utvendig vedlikehold

Fasade og grunnmur

Grundig forarbeid er nødvendig når huset skal males. Det lønner seg å vaske veggene og skrape av all gammel maling.

Bruk gjerne oljeprodukter på treverk. På murflater kan man benytte vanntynnbare produkter. Maling på nordvegg holder i 10-15 år. Dekkbeis holder i 8-10 år og oljebeis har gjennomsnittlig levetid på 6-8 år før nytt strøk må påføres.

Før ny maling skal festes til ytterveggene bør de først vaskes, så børstes eller skrapes for å bli kvitt all gammel maling eller beis. Når dette er gjort, kan huset males på nytt. Pensel med naturbust er ofte best til oljemaling. Syntetisk bust kan brukes til akryl- eller lateksmaling. Blandingsbust passer til beis.

 

Reparering av taket

For å fjerne mose på gammel takstein kan man bruke høytrykksspyler. Shingel og pappbelegg må ikke høytrykkspyles. Når man jobber på taket bør man bruke sikringstau som er festet til pipa. Sørg for at vindski og dekkbord på taket overlapper hverandre, slik at vannet renner godt ut. Endeveden er værutsatt og bør settes inn med ekstra strøk med grunning og maling. Når ny takstein, eller nye plater skal legges, er det viktig å legge dem på sløyfer og lekter.

 

Maling av grunnmur

Les også:

Steinsatt utegulv

Et helt plant område i hagen er velegnet til å plassere utemøblementet på, eller til lek og hobbysysler. Det kan du få med belegningsstein.

Bruk vanntynnbar maling på mur. Vanntynnbar maling er mer diffusjonsåpen enn oljemaling og slipper ut mer luft. Vask muren med såpevann tilsatt Proffvask eller Kraftvask. Muren kan også skrubbes eller spyles med høytrykksspyler. Hvis det er mye sopp og grønske på muren kan det brukes Soppvask på veggen, som skal tørke på veggen og ikke skylles vekk. Fjern øvrige rester med skrape før muren males med nye strøk. De vanligste malingstypene på mur er sementmaling, som mange mener er gunstig å bruke fordi den er meget diffusjonsåpen. Lateksmaling kan også benyttes, men ikke på kalkmalt mur. Malingen er mindre diffusjonsåpen, og kan derfor stenge fukt ute.

 

Istandsetting/maling av vinduer

Pirk i treverket med en kniv. Dersom treverket er hardt, lønner det seg å reparere det. Om det er mulig bør vinduet hektes ned og legges på et arbeidsbord. Skap vekk all løs maling. Pirk ut all løs kitt. Puss ned skarpe kanter med sandpapir. Vask deretter vinduet med vann tilsatt for eksempel Husvask fra Jotun, og skyll deretter flatene med rent vann. La treverket tørke noen dager. Bart tre kan settes inn med treolje. Påfør kitt der det mangler, og la vinduet tørke helst en dag. Nå kan malingen påføres, og da kan man bruke to strøk med oljemaling. Innvendig anbefales tre strøk med maling for å skape større damptetthet inne enn ute. Dersom selve glasset må tas ut, kan det brukes en kittlampe som bare varmer opp kittet og ikke selve glasset. Da er det lett å ta ut de enkelte vindusglassene.

 

Istandsetting/maling av ytterdører

Les også:

Vask huset i en fei – med denne geniale metoden

I fantasien står den perfekte huseieren og vasker fasaden hvert år med vaskekost og kjemikalier. Slik er det ofte ikke. Vi viser deg hvordan du kan...

Dersom det er mulig, skru av alle skilt og beslag. Vask døren med salmiakkvann, og skyll deretter med vann. Gammel maling skrapes vekk med skrape. Puss flatene med sandpapir. Bart tre grunnes med oljemaling som er fortynnet. La det hele tørke, puss eller slip en gang til dersom dette er nødvendig før to strøk med dekkende maling, gjerne alkydoljemaling, påføres flatene.      

23. oktober 2008

Mer om Fasade og grunnmur

Dette bør du sjekke på hytta i påsken

Fasade og grunnmur Skal du på hytta i påsken? Da bør du ta en pause fra Kvikk lunsj og krim, og heller ta en inspeksjon rundt hytta.

Slik sjekker du hele huset for feil og mangler

Fasade og grunnmur Det er ikke nok at huset ditt er vindtett og godt isolert. Det skal også være vanntett. Sjekk det et par ganger i året. Da unngår du en kostbar overrask...

Dette må du tenke på når du velger farge til grunnmuren

Fasade og grunnmur Fargen på grunnmuren på huset kan virke som en liten bagatell for mange. Men den gjør faktisk veldig mye med helhetsinntrykket.

Vask huset i en fei – med denne geniale metoden

Fasade og grunnmur I fantasien står den perfekte huseieren og vasker fasaden hvert år med vaskekost og kjemikalier. Slik er det ofte ikke. Vi viser deg hvordan du kan vaske huset enkelt.

Liggende eller stående panel - hva er best?

Fasade og grunnmur De fleste velger stående panel, men liggende er både billigere og bedre. Les hvorfor!

10 fasadetips før snøen kommer

Fasade og grunnmur Heldigvis er høsten fremdeles solfylt og snøfri store deler av landet og det er fremdeles en del du kan gjøre for å holde fasaden i orden før den kalde...

De nye smarte fasadematerialene

Fasade og grunnmur Skal du tilleggsisolere huset og samtidig bytte fasade, eller er du bare lei av å male huset med jevne mellomrom? Nå finnes det flere nye fasadematerialer å velge mellom – som krever i stort sett null vedlikehold.

Alt du bør vite om liggende panel

Fasade og grunnmur Trekledning av huset var tidligere knyttet til lokale tradisjoner. Stående kledning var mest brukt i innlandet, mens liggende kledning har dominert i...

Sprekker og hull i betongmuren

Fasade og grunnmur Sprekker i betongmuren er ikke et ukjent fenomen. Det ser ikke så pent ut og kan på sikt svekke hele konstruksjonen.

Fukt - tåler huset ditt høstregnet?

Fasade og grunnmur Fuktinntrengning som følge av store nedbørsmengder fører til mange kostbare fuktskader på norske hus hvert år. Både kjellervegger, fasader og tak er utsatt. Står ditt hus trygt i høstregnet?

Slik vasker du veggen

Fasade og grunnmur Etter vinteren trenger fasaden en grundig vask. På kledningen fester det seg pollen, skitt og smuss som kan gi grobunn for svertesopp og mugg. Etter...

Unngå vinterskader på hus og hytter

Fasade og grunnmur Vinteren kan være en tøff tid for huset og hytten din. Ta noen grep nå for å forebygge skader.

Sjekk tak og fasade i høst

Fasade og grunnmur Tak og fasade bør sjekkes og få enkelt vedlikehold i høst. 

Kle veggen med sibirsk lerk

Fasade og grunnmur Kler du veggen med sibirsk lerk får du en vedlikeholdsfri ytterkledning på huset.

Vårens sjekkpunkter

Fasade og grunnmur En vinter er over, og tiden er inne til å sette opp en liste over vårens arbeidsoppgaver. Sjekk de mest utsatte punktene på din bolig.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no