Alt om utvendig vedlikehold

Fasade og grunnmur

Grundig forarbeid er nødvendig når huset skal males. Det lønner seg å vaske veggene og skrape av all gammel maling.

Bruk gjerne oljeprodukter på treverk. På murflater kan man benytte vanntynnbare produkter. Maling på nordvegg holder i 10-15 år. Dekkbeis holder i 8-10 år og oljebeis har gjennomsnittlig levetid på 6-8 år før nytt strøk må påføres.

Før ny maling skal festes til ytterveggene bør de først vaskes, så børstes eller skrapes for å bli kvitt all gammel maling eller beis. Når dette er gjort, kan huset males på nytt. Pensel med naturbust er ofte best til oljemaling. Syntetisk bust kan brukes til akryl- eller lateksmaling. Blandingsbust passer til beis.

 

Reparering av taket

For å fjerne mose på gammel takstein kan man bruke høytrykksspyler. Shingel og pappbelegg må ikke høytrykkspyles. Når man jobber på taket bør man bruke sikringstau som er festet til pipa. Sørg for at vindski og dekkbord på taket overlapper hverandre, slik at vannet renner godt ut. Endeveden er værutsatt og bør settes inn med ekstra strøk med grunning og maling. Når ny takstein, eller nye plater skal legges, er det viktig å legge dem på sløyfer og lekter.

 

Maling av grunnmur

Bruk vanntynnbar maling på mur. Vanntynnbar maling er mer diffusjonsåpen enn oljemaling og slipper ut mer luft. Vask muren med såpevann tilsatt Proffvask eller Kraftvask. Muren kan også skrubbes eller spyles med høytrykksspyler. Hvis det er mye sopp og grønske på muren kan det brukes Soppvask på veggen, som skal tørke på veggen og ikke skylles vekk. Fjern øvrige rester med skrape før muren males med nye strøk. De vanligste malingstypene på mur er sementmaling, som mange mener er gunstig å bruke fordi den er meget diffusjonsåpen. Lateksmaling kan også benyttes, men ikke på kalkmalt mur. Malingen er mindre diffusjonsåpen, og kan derfor stenge fukt ute.

 

Istandsetting/maling av vinduer

Pirk i treverket med en kniv. Dersom treverket er hardt, lønner det seg å reparere det. Om det er mulig bør vinduet hektes ned og legges på et arbeidsbord. Skap vekk all løs maling. Pirk ut all løs kitt. Puss ned skarpe kanter med sandpapir. Vask deretter vinduet med vann tilsatt for eksempel Husvask fra Jotun, og skyll deretter flatene med rent vann. La treverket tørke noen dager. Bart tre kan settes inn med treolje. Påfør kitt der det mangler, og la vinduet tørke helst en dag. Nå kan malingen påføres, og da kan man bruke to strøk med oljemaling. Innvendig anbefales tre strøk med maling for å skape større damptetthet inne enn ute. Dersom selve glasset må tas ut, kan det brukes en kittlampe som bare varmer opp kittet og ikke selve glasset. Da er det lett å ta ut de enkelte vindusglassene.

 

Istandsetting/maling av ytterdører

Dersom det er mulig, skru av alle skilt og beslag. Vask døren med salmiakkvann, og skyll deretter med vann. Gammel maling skrapes vekk med skrape. Puss flatene med sandpapir. Bart tre grunnes med oljemaling som er fortynnet. La det hele tørke, puss eller slip en gang til dersom dette er nødvendig før to strøk med dekkende maling, gjerne alkydoljemaling, påføres flatene.      

23 oktober 2008

Slik sjekker du hele huset for feil og mangler

Det er ikke nok at huset ditt er vindtett og godt isolert. Det skal også være vanntett. Sjekk det et par ganger i året. Da unngår du en kostbar overrask...

Vask huset i en fei – med denne geniale metoden

I fantasien står den perfekte huseieren og vasker fasaden hvert år med vaskekost og kjemikalier. Slik er det ofte ikke. Vi viser deg hvordan du kan...

Sjekk grunnmuren

Trenger grunnmuren litt ekstra stell i vår? Når snøen smelter, er det på tide å granske husets understell nøye for sprekker, fukt og flassende maling.

Fukt - tåler huset ditt høstregnet?

Fuktinntrengning som følge av store nedbørsmengder fører til mange kostbare fuktskader på norske hus hvert år. Både kjellervegger, fasader og tak er...

Slik vasker du veggen

Etter vinteren trenger fasaden en grundig vask. På kledningen fester det seg pollen, skitt og smuss som kan gi grobunn for svertesopp og mugg. Etter...

Vedlikehold av husets fasader

Nå bør du sette av noen timer til sjekke av husets fasader. Det kan spare deg for mange penger!

Unngå vinterskader på hus og hytter

Vinteren kan være en tøff tid for huset og hytten din. Ta noen grep nå for å forebygge skader.

Sjekk tak og fasade i høst

Tak og fasade bør sjekkes og få enkelt vedlikehold i høst.

Rens fasaden med naturens eget rensemiddel

Marmor kan brukes til langt mer enn dekorstein. Blant annet er det ypperlig til rensing av husfasader.

Vedlikehold av pussfasader

Pussfasader kan ta skade av vinterkulda. Hvordan står det til med ditt hus?

Aske gjør det viktig å vaske

Askeskyen fra vulkanutbruddet på Island gjør det ekstra viktig å vaske husveggene i år.

Mer fritid med vedlikeholdsfritt treverk

Ved å bruke Kebony-tre på ytterveggene slipper du å beise eller male kledningen på huset. Produksjon av det norske trevirket startet for fullt i januar...

Ta vare på ytterkledningen

Tøffe klimatiske forhold setter husets ytterkledning på harde prøver. Forebyggende tiltak og riktig behandling er derfor påkrevet for å unngå sopp og...

Kle veggen med sibirsk lerk

Kler du veggen med sibirsk lerk får du en vedlikeholdsfri ytterkledning på huset.

Vårens sjekkpunkter

En vinter er over, og tiden er inne til å sette opp en liste over vårens arbeidsoppgaver. Sjekk de mest utsatte punktene på din bolig.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no