Alt om utvendig vedlikehold

Fasade og grunnmur

Grundig forarbeid er nødvendig når huset skal males. Det lønner seg å vaske veggene og skrape av all gammel maling.

Bruk gjerne oljeprodukter på treverk. På murflater kan man benytte vanntynnbare produkter. Maling på nordvegg holder i 10-15 år. Dekkbeis holder i 8-10 år og oljebeis har gjennomsnittlig levetid på 6-8 år før nytt strøk må påføres.

Før ny maling skal festes til ytterveggene bør de først vaskes, så børstes eller skrapes for å bli kvitt all gammel maling eller beis. Når dette er gjort, kan huset males på nytt. Pensel med naturbust er ofte best til oljemaling. Syntetisk bust kan brukes til akryl- eller lateksmaling. Blandingsbust passer til beis.

 

Reparering av taket

For å fjerne mose på gammel takstein kan man bruke høytrykksspyler. Shingel og pappbelegg må ikke høytrykkspyles. Når man jobber på taket bør man bruke sikringstau som er festet til pipa. Sørg for at vindski og dekkbord på taket overlapper hverandre, slik at vannet renner godt ut. Endeveden er værutsatt og bør settes inn med ekstra strøk med grunning og maling. Når ny takstein, eller nye plater skal legges, er det viktig å legge dem på sløyfer og lekter.

 

Maling av grunnmur

Bruk vanntynnbar maling på mur. Vanntynnbar maling er mer diffusjonsåpen enn oljemaling og slipper ut mer luft. Vask muren med såpevann tilsatt Proffvask eller Kraftvask. Muren kan også skrubbes eller spyles med høytrykksspyler. Hvis det er mye sopp og grønske på muren kan det brukes Soppvask på veggen, som skal tørke på veggen og ikke skylles vekk. Fjern øvrige rester med skrape før muren males med nye strøk. De vanligste malingstypene på mur er sementmaling, som mange mener er gunstig å bruke fordi den er meget diffusjonsåpen. Lateksmaling kan også benyttes, men ikke på kalkmalt mur. Malingen er mindre diffusjonsåpen, og kan derfor stenge fukt ute.

 

Istandsetting/maling av vinduer

Pirk i treverket med en kniv. Dersom treverket er hardt, lønner det seg å reparere det. Om det er mulig bør vinduet hektes ned og legges på et arbeidsbord. Skap vekk all løs maling. Pirk ut all løs kitt. Puss ned skarpe kanter med sandpapir. Vask deretter vinduet med vann tilsatt for eksempel Husvask fra Jotun, og skyll deretter flatene med rent vann. La treverket tørke noen dager. Bart tre kan settes inn med treolje. Påfør kitt der det mangler, og la vinduet tørke helst en dag. Nå kan malingen påføres, og da kan man bruke to strøk med oljemaling. Innvendig anbefales tre strøk med maling for å skape større damptetthet inne enn ute. Dersom selve glasset må tas ut, kan det brukes en kittlampe som bare varmer opp kittet og ikke selve glasset. Da er det lett å ta ut de enkelte vindusglassene.

 

Istandsetting/maling av ytterdører

Dersom det er mulig, skru av alle skilt og beslag. Vask døren med salmiakkvann, og skyll deretter med vann. Gammel maling skrapes vekk med skrape. Puss flatene med sandpapir. Bart tre grunnes med oljemaling som er fortynnet. La det hele tørke, puss eller slip en gang til dersom dette er nødvendig før to strøk med dekkende maling, gjerne alkydoljemaling, påføres flatene.      

23. oktober 2008
Mer om Fasade og grunnmur

Dette må du tenke på når du velger farge til grunnmuren

Fasade og grunnmur Fargen på grunnmuren på huset kan virke som en liten bagatell for mange. Men den gjør faktisk veldig mye med helhetsinntrykket. 

Dette bør du sjekke rundt hytta i påsken

Fasade og grunnmur Skal du på hytta i påsken? Da bør du ta deg ta deg en pause fra Kvik lunsj, krim og quiz til fordel for en inspeksjonsrunde rundt hytta.

Fukt - tåler huset ditt høstregnet?

Fasade og grunnmur Fuktinntrengning som følge av store nedbørsmengder fører til mange kostbare fuktskader på norske hus hvert år. Både kjellervegger, fasader og tak er...

De nye smarte fasadematerialene

Fasade og grunnmur Skal du tilleggsisolere huset og samtidig bytte fasade, eller er du bare lei av å male huset med jevne mellomrom? Nå finnes det flere nye fasadematerialer å velge mellom – som krever i stort sett null vedlikehold.

Sprekker og hull i betongmuren

Fasade og grunnmur Sprekker i betongmuren er ikke et ukjent fenomen. Det ser ikke så pent ut og kan på sikt svekke hele konstruksjonen.

Vask huset i en fei – med denne geniale metoden

Fasade og grunnmur I fantasien står den perfekte huseieren og vasker fasaden hvert år med vaskekost og kjemikalier. Slik er det ofte ikke. Vi viser deg hvordan du kan...

Huset for deg som hater å male

Fasade og grunnmur Da Gisle og Therese Keiseraas skulle bygge enebolig i Trondheim, ønsket de seg hus og hage som krevde lite vedlikehold. Resultatet har blitt en praktisk og moderne bolig med mange lure løsninger. 

Alt du bør vite om liggende panel

Fasade og grunnmur Trekledning av huset var tidligere knyttet til lokale tradisjoner. Stående kledning var mest brukt i innlandet, mens liggende kledning har dominert i...

Fasader som trenger lite vedlikehold

Fasade og grunnmur Å måtte vedlikeholde fasaden med maling eller beis, er arbeid nordmenn flest setter liten pris på. Her tipser vi om noen alternativer som gir deg mer...

Kle veggen med sibirsk lerk

Fasade og grunnmur Kler du veggen med sibirsk lerk får du en vedlikeholdsfri ytterkledning på huset.

Sjekk grunnmuren

Fasade og grunnmur Trenger grunnmuren litt ekstra stell i vår? Når snøen smelter, er det på tide å granske husets understell nøye for sprekker, fukt og flassende maling.

Rens fasaden med naturens eget rensemiddel

Fasade og grunnmur Marmor kan brukes til langt mer enn dekorstein. Blant annet er det ypperlig til rensing av husfasader.

Vedlikehold av husets fasader

Fasade og grunnmur Nå bør du sette av noen timer til sjekke av husets fasader. Det kan spare deg for mange penger!

Liggende eller stående panel - hva er best?

Fasade og grunnmur De fleste velger stående panel, men liggende er både billigere og bedre. Les hvorfor!

Mer fritid med vedlikeholdsfritt treverk

Fasade og grunnmur Ved å bruke Kebony-tre på ytterveggene slipper du å beise eller male kledningen på huset. Produksjon av det norske trevirket startet for fullt i januar...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no