Bilde: Colourbox

Aske gjør det viktig å vaske

Fasade og grunnmur

Askeskyen fra vulkanutbruddet på Island gjør det ekstra viktig å vaske husveggene i år.

Det å vaske husveggen bør være en årlig foreteelse for alle huseier, men i år er det ekstra viktig at denne delen av det årlige vedlikeholdet utføres.

– Asken fra vulkanutbruddet på Island kan legge seg som et skittent lag på norske husvegger, sier meteorolog Frode Håvik Korneliussen ved Storm Geo.

– Vi tror at asken vil kunne etterlate seg spor på husveggene, spesielt hvis det begynner å regne. Det blir i prinsippet det samme som skjer med pollen. Partiklene legger seg i regndråpene, og når det tørker blir det liggende et skittent lag igjen, forteller Korneliussen.


Hvite hus: Vil Sørlandets hvite hus fremdeles være like hvite i år?

Uenige om reaksjonene
Men om denne asken er skadelig for malingen utover det rent kosmetiske, er det ikke fullstendig enighet om. Egil Holm, sjef for teknisk service i Jotun, tror ikke det vulkanske nedslippet vil gi en kjemisk reaksjon på malte eller beiste overflater. Det gjør derimot Mattias Olovsson, produktsjef i Jordan.

– Asken vil bite seg godt fast til husveggene og bør vaskes bort så raskt som mulig. Aske har høy surhetsgrad og den vil tære på malingsfilmen om den ikke blir fjernet. Blir asken liggende for lenge på overflaten, vil den ta glansen vekk fra malingen og vil bli vanskeligere å fjerne. Slitasje på malingsfilmen vil gjøre det nødvendig å male husveggen på nytt raskere enn ved normal slitasje, sier Olovsson.

Les også:

Her er høstens interiørtrender

Industrielt, feminint og håndlaget er stikkord for trendene høsten 2010.

Kan få konsekvenser
Representantene for Jotun og Jordan er begge enige om at asken gjør det ekstra viktig å ta den ytre husvasken i år.

Skitne overflater kan nemlig utgjøre en fare på litt lengre sikt. Smuss tiltrekker ny smuss, og skitne vegger kan gi økt fuktighet på veggen. Dermed oppstår det et miljø som gir gode kår for sopp- og algevekst, noe som i verste fall kan medføre råteskader.

– Vi anbefaler en årlig husvask, og dette blir spesielt viktig i år. En runde med Husvask og vannslange kan spare huseierne for mye trøbbel. Vask huset slik du har planlagt, og vask grundig både i år og til neste år! Ved å utsette jobben, øker du faren for opphopning av smuss og dermed fuktproblemer, sier Holm.

Slik vasker du huset:
1. Bruk lavtrykksprøyte med  husvask med sopp- og algedreper. Påfør nedenfra og opp, så det ikke blir skjolder. Jobb med et 2 -3 meters bredt felt i hele høyden om mulig. Følg instruksjonen på vaskemiddelflasken, og la middelet virke lenge nok, men ikke så lenge at det tørker, cirka 2-5 minutter.
2. Spray husvask på en vaskekost og skur lett over.
3. Bruk forlengerskaft. Da sparer du både tid og krefter.
4. Skyll ovenfra og ned med hageslange. Høytrykksspyler anbefales ikke da den fort kan blåse av maling som sitter godt nok og jobben blir større enn nødvendig.

18. april 2010

Mer om Fasade og grunnmur

Dette bør du sjekke på hytta i påsken

Fasade og grunnmur Skal du på hytta i påsken? Da bør du ta en pause fra Kvikk lunsj og krim, og heller ta en inspeksjon rundt hytta.

Slik sjekker du hele huset for feil og mangler

Fasade og grunnmur Det er ikke nok at huset ditt er vindtett og godt isolert. Det skal også være vanntett. Sjekk det et par ganger i året. Da unngår du en kostbar overrask...

Dette må du tenke på når du velger farge til grunnmuren

Fasade og grunnmur Fargen på grunnmuren på huset kan virke som en liten bagatell for mange. Men den gjør faktisk veldig mye med helhetsinntrykket.

Vask huset i en fei – med denne geniale metoden

Fasade og grunnmur I fantasien står den perfekte huseieren og vasker fasaden hvert år med vaskekost og kjemikalier. Slik er det ofte ikke. Vi viser deg hvordan du kan vaske huset enkelt.

Liggende eller stående panel - hva er best?

Fasade og grunnmur De fleste velger stående panel, men liggende er både billigere og bedre. Les hvorfor!

10 fasadetips før snøen kommer

Fasade og grunnmur Heldigvis er høsten fremdeles solfylt og snøfri store deler av landet og det er fremdeles en del du kan gjøre for å holde fasaden i orden før den kalde...

De nye smarte fasadematerialene

Fasade og grunnmur Skal du tilleggsisolere huset og samtidig bytte fasade, eller er du bare lei av å male huset med jevne mellomrom? Nå finnes det flere nye fasadematerialer å velge mellom – som krever i stort sett null vedlikehold.

Alt du bør vite om liggende panel

Fasade og grunnmur Trekledning av huset var tidligere knyttet til lokale tradisjoner. Stående kledning var mest brukt i innlandet, mens liggende kledning har dominert i...

Sprekker og hull i betongmuren

Fasade og grunnmur Sprekker i betongmuren er ikke et ukjent fenomen. Det ser ikke så pent ut og kan på sikt svekke hele konstruksjonen.

Fukt - tåler huset ditt høstregnet?

Fasade og grunnmur Fuktinntrengning som følge av store nedbørsmengder fører til mange kostbare fuktskader på norske hus hvert år. Både kjellervegger, fasader og tak er utsatt. Står ditt hus trygt i høstregnet?

Slik vasker du veggen

Fasade og grunnmur Etter vinteren trenger fasaden en grundig vask. På kledningen fester det seg pollen, skitt og smuss som kan gi grobunn for svertesopp og mugg. Etter...

Unngå vinterskader på hus og hytter

Fasade og grunnmur Vinteren kan være en tøff tid for huset og hytten din. Ta noen grep nå for å forebygge skader.

Sjekk tak og fasade i høst

Fasade og grunnmur Tak og fasade bør sjekkes og få enkelt vedlikehold i høst. 

Kle veggen med sibirsk lerk

Fasade og grunnmur Kler du veggen med sibirsk lerk får du en vedlikeholdsfri ytterkledning på huset.

Vårens sjekkpunkter

Fasade og grunnmur En vinter er over, og tiden er inne til å sette opp en liste over vårens arbeidsoppgaver. Sjekk de mest utsatte punktene på din bolig.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no