Marmoroc er en vedlikeholdsfri fasadestein av sement og knust marmor, som det er mulig å male over.
Marmoroc er en vedlikeholdsfri fasadestein av sement og knust marmor, som det er mulig å male over. Bilde: Marmoroc

De nye smarte fasadematerialene

Fasade og grunnmur

Skal du tilleggsisolere huset og samtidig bytte fasade, eller er du bare lei av å male huset med jevne mellomrom? Nå finnes det flere nye fasadematerialer å velge mellom – som krever i stort sett null vedlikehold.

Yttervegger uten vedlikehold

Grunnene til å skifte fasade kan være mange. Hvis man for eksempel skal tilleggsisolere fører det ofte til at den gamle fasaden må erstattes av en ny. Eller kanskje det er tanken på ytterligere en sommer med beisekosten i hånden som motiverer til bytte av fasade.

– Jeg opplever at den yngre generasjonen, de som kjøper hus i dag, ofte er opptatt av å minimere vedlikeholdet. Derfor søker de mot løsninger med steinmaterialer eller PVC, sier Vi i Villas byggskadeekspert Peter Bratt.

Tre og puss er dominerende fasadematerialer på nye bygg i dag. Men i tillegg etterspørres også alternative fasadematerialer oftere og oftere, også ved renovering av eldre hus. Blant de ”nye” fasadematerialene finnes blant annet skifer, fibersement, Marmoroc, PVC og en klassiker som kanskje er i ferd med å få en renessanse – mexistein.

Men passer egentlig alle typer fasader på alle hus?

Peter Bratt mener vi ikke bare skal ha energisparing og funksjon i tankene når vi pusser opp, men også det estetiske.

– Fasaden skaper husets karakter, og jeg synes man skal velge fasade med omhu. Fasadematerialet bør stemme overens med alderen til huset, ellers blir det litt som å sette luksuriøse felger på en gammel bil. Huset beholder verdien best om man bevarer det, eller tilbakefører det til slik det så ut en gang i tiden, konstaterer han.

Les også:

Dette må du tenke på når du henger opp fuglekasse

Skal du sette opp en fuglekasse? Da er det særlig én ting du bør ta hensyn til.

Nå til dags finnes det dog flere fasadematerialer som produseres med en overflatestruktur som gjør at fasadene blir seende ut som tre.

Dick Danielson på Allox, som selger PVC-fasader i hele Norden, sier at det på ti meters avstand nesten er umulig å avgjøre om det er en nymalt trevegg eller en PVC-fasade det er snakk om.

– PVC er det vanligste fasade-materialet på småhus i USA. Her får vi får inn kunder som har gått lei av å beise husene sine. Da er ikke steget langt til et vedlikeholdsfritt materiale, sier Danielson.

Tulsa Jansson på Nordskiffer mener nordboerne begynner å bli mer åpne for fasadematerialer som lenge har vært vanlige i øvrige Europa og Nordamerika.

– Folk er ute etter en vedlike-holdsfri og fargebestandig fasade. Vi gir en garantitid på 30 år, men levetiden er minst det dobbelte, sier hun om den fasadeskiferen som selskapet selger.

I flere tilfeller handler det altså om utprøvede materialer som gjør sitt inntog i en bred front i Norden. Men finnes det likevel anledning til å være litt urolig når vi går vekk fra tre eller murfasader, til fordel for alternative materialer?

Les også:

Lag vårens fineste uteplass

Hvis du begynner å planlegge allerede nå, kan du føle på naboens misunnelse om et par måneder.

Christer Harrysson, doktor i byggeteknikk og professor ved Örebro Universitet, mener det finnes to grunnleggende regler å holde seg til, uansett hvilket fasademateriale man velger:

– To trinns-tetting og luftespalte er to ting man aldri skal kompromisse med, sier han.

To trinns-tetting gjør at det ikke er noen katastrofe om slagregn eller snø leter seg inn gjennom hull i fasaden, så lenge det også finnes en luftespalte på baksiden, der fukten blir drenert eller ventilert vekk.

De omfattende fukt- og muggproblemene som har oppstått på nybygde hus med såkalt ett trinns-tettede pussfasader (der man har pusset direkte på isolasjonen, ofte celleplast) har fått mye kritikk, blant annet av Christer Harrysson.

– Man skal alltid tette alle fuger i to trinn, og aldri sløyfe luftespalten. Merkostnaden for dette er ubetydelig, særlig når man ser konsekvensene av hva som kan skje hvis det ikke gjøres. Det handler om millionbeløp for enkelte familier, sier Christer Harrysson.

Les også:

Fasader som trenger lite vedlikehold

Å måtte vedlikeholde fasaden med maling eller beis, er arbeid nordmenn flest setter liten pris på. Her tipser vi om noen alternativer som gir deg mer...

Alternative fasadematerialer:

Skifer

Vanlig i store deler av Europa og Nordamerika. Vedlikeholdsfritt og fargebestandig. Det er viktig å forsikre seg om at skiferen du kjøper er sertifisert og frostbestandig. Det finnes billig skifer, produsert i Kina, som krakkelerer etter en vinter i nordisk klima. Det finnes to ulike system, hvis du vill sette skifer på et ventilert fasadesystem: Det ene er mer tradisjonelt med skåret stein og skjult montasje med ankerbolter på baksiden av steinene. Det andre alternativet er takskifer på fasaden. Da kan du bruke trelekter og rustfrie stormkroker.

Leverandør: Nordskiffer (nordskiffer.com), Minera Skifer (mineranorge.no)

Skifer er vedlikeholdsfritt, så lenge man velger en type som tåler frost. Foto Nordskiffer.

PVC

Det mest populære fasadematerialet i USA, der 30 prosent av småhusene er kledd med PVC. Materialet er UV-bestandig og blekingen er bare ti prosent på ti år på den mest utsatte værsiden, ifølge leverandøren Allox. I dag lages PVC-fasaden med imitert trestruktur, noe som gjør at den oppleves som mindre plastaktig enn tidligere. Blant fordelene er den lette vekten, enkel montering, at fasaden er værbestandig og en forventet levetid på minst 50 år.

Leverandør: Allox/

Kaycan (kaycan.se)

PVC-fasader, som også beskytter mot UV-stråling,er vanlige i USA. Materialet blir ofte produsert med en overflate som imiterer trestruktur. Foto Allox.

Mexistein

En gammel klassiker som forsvant ut i kulden, og som fortsatt lyser med sitt fravær i byggvarehusene. Men ting tyder på at mexistein er i ferd med å få en renessanse. Laget av kalksandstein, flint, solid granitt og natursand, er det et naturlig produkt som har vist seg å stå mot vær og vind, og som i tillegg er så godt som vedlikeholdsfritt. Svenske Yxhult, som eier varemerket Mexi, la ned produksjonen av mexistein 2001, og gikk i konkurs 2004. Siden da har de startet opp igjen, selv om produksjonen av mexistein ikke lenger skjer i Sverige.

Leverandør: Yxhult (yxhult.se)

Fibersement

Fibersementplater, som har erstattet de gamle helsefarlige eternittplatene, har flere fordeler. De er motstandsdyktige mot mugg og råte, og de er brannsikre. Interessen fra huseiere – og ikke minst arkitekter – har økt for hvert år. Fibersementplatene designes med forskjellige strukturer, også med et utseende av tre, og de finnes i forskjellige hustilpassede farger, som falurød og sandfarget. Platene kan også males.

Leverandør: Ivarsson (ivarsson.no)

Fibersement istedenfor for eternitt. Motstandsdyktig mot råte og mugg. Foto Ivarsson.

Marmoroc

En vedlikeholdsfri fasadestein som er laget av hvit sement og knust marmor. Egentlig ikke et nytt produkt, da det første huset i Norden med Marmorocfasade ble satt opp så tidlig som i 1967. Fordeler er at den kan males, og at den er enkel å montere på metallprofiler som er tilpasset for tilleggsisolering. Finnes i over 20 ulike farger.

Leverandør: Marmoroc (marmoroc.com)

Fotnote: Om du bestemmer deg for å endre fasade, er det viktig å konferere teknisk forvaltning i kommunen der du bor før du begynner.

23. september 2013
Mer om Fasade og grunnmur

Dette bør du sjekke på hytta i påsken

Fasade og grunnmur Skal du på hytta i påsken? Da bør du ta en pause fra Kvikk lunsj og krim, og heller ta en inspeksjon rundt hytta.

Slik sjekker du hele huset for feil og mangler

Fasade og grunnmur Det er ikke nok at huset ditt er vindtett og godt isolert. Det skal også være vanntett. Sjekk det et par ganger i året. Da unngår du en kostbar overrask...

Dette må du tenke på når du velger farge til grunnmuren

Fasade og grunnmur Fargen på grunnmuren på huset kan virke som en liten bagatell for mange. Men den gjør faktisk veldig mye med helhetsinntrykket.

Vask huset i en fei – med denne geniale metoden

Fasade og grunnmur I fantasien står den perfekte huseieren og vasker fasaden hvert år med vaskekost og kjemikalier. Slik er det ofte ikke. Vi viser deg hvordan du kan vaske huset enkelt.

Liggende eller stående panel - hva er best?

Fasade og grunnmur De fleste velger stående panel, men liggende er både billigere og bedre. Les hvorfor!

10 fasadetips før snøen kommer

Fasade og grunnmur Heldigvis er høsten fremdeles solfylt og snøfri store deler av landet og det er fremdeles en del du kan gjøre for å holde fasaden i orden før den kalde...

Alt du bør vite om liggende panel

Fasade og grunnmur Trekledning av huset var tidligere knyttet til lokale tradisjoner. Stående kledning var mest brukt i innlandet, mens liggende kledning har dominert i kyststrøkene. Her ser vi nærmere på hvordan du best mulig kan beskytte husets liggende panel.

Sprekker og hull i betongmuren

Fasade og grunnmur Sprekker i betongmuren er ikke et ukjent fenomen. Det ser ikke så pent ut og kan på sikt svekke hele konstruksjonen.

Fukt - tåler huset ditt høstregnet?

Fasade og grunnmur Fuktinntrengning som følge av store nedbørsmengder fører til mange kostbare fuktskader på norske hus hvert år. Både kjellervegger, fasader og tak er...

Slik vasker du veggen

Fasade og grunnmur Etter vinteren trenger fasaden en grundig vask. På kledningen fester det seg pollen, skitt og smuss som kan gi grobunn for svertesopp og mugg. Etter vask kan huset faktisk bli så fint at du ikke trenger å male det på nytt.

Unngå vinterskader på hus og hytter

Fasade og grunnmur Vinteren kan være en tøff tid for huset og hytten din. Ta noen grep nå for å forebygge skader.

Sjekk tak og fasade i høst

Fasade og grunnmur Tak og fasade bør sjekkes og få enkelt vedlikehold i høst.

Mer fritid med vedlikeholdsfritt treverk

Fasade og grunnmur Ved å bruke Kebony-tre på ytterveggene slipper du å beise eller male kledningen på huset. Produksjon av det norske trevirket startet for fullt i januar 2009 i Skien, etter fire års pilotprosjekt i Porsgrunn. Planken er en revolusjonerende verdensnyhet som er miljøvennlig og gjør livet til huseiere og byggherrer vesentlig enklere.

Kle veggen med sibirsk lerk

Fasade og grunnmur Kler du veggen med sibirsk lerk får du en vedlikeholdsfri ytterkledning på huset.

Vårens sjekkpunkter

Fasade og grunnmur En vinter er over, og tiden er inne til å sette opp en liste over vårens arbeidsoppgaver. Sjekk de mest utsatte punktene på din bolig.