Om høsten bør du ta en sjekk av tak og fasade
Om høsten bør du ta en sjekk av tak og fasade Bilde: Colourbox

Sjekk tak og fasade i høst

Fasade og grunnmur

Tak og fasade bør sjekkes og få enkelt vedlikehold i høst. 

Alle tak og fasader bør kontrolleres årlig for fortløpende å registrere åpenbare skader. Dette kan du godt gjøre på våren, for dermed å kunne sjekke om vinterens snø og is har ført til nye skader på fasaden.

Men det er også lurt å legge inn en generell sjekk og litt enkelt vedlikehold nå på høsten før sesongens værutfordringer setter inn.

Regn, snø og frost kan både skape problemer utvendig og redusere komforten inne om bygningen ikke er klar for vinteren.

Tak

Taket er husets viktigste fasade, for med et lekk tak vil boligen på kort tid kunne få store fukt- og råteproblemer. Du bør derfor ikke ta for lett på vedlikeholdet av taket, selv om det krever litt ekstra i form av tilgang og sikring for å undersøke det nøye.

Det viktigste å sjekke på taket er selvsagt at det er helt og uten løse eller sprukne takstener. Tilslutninger mot pipe, ventilasjonsrør o.l. må være tett, og eventuelle feil her bør rettes opp av en fagperson.

Les også:

Unngå vinterskader på hus og hytter

Vinteren kan være en tøff tid for huset og hytten din. Ta noen grep nå for å forebygge skader.

I tillegg bør du undersøke at taksikringsutstyret som takstiger eller stigetrinn fremdeles er godt festet.

(Saken fortsetter under bildet)

Husk taket: Taket er husets viktigste fasade.

Husk taket: Taket er husets viktigste fasade.

Har mose fått vokse til på taket, kan du godt børste den bort mens du først er der oppe. Mose fungerer nemlig som en svamp, og kan dessuten føre til at den naturlige ventilasjonen stenges.

Les også:

Vil endre norske strømvaner

Strømkunder som bidrar til å unngå overbelastning av nettet bør premieres, mener eksperter på smarte energiløsninger. Nå i vinter blir et system for...

Snøfangere

Har du snøfangere på taket, bør du undersøke dem spesielt. Dette er særlig viktig om snøfangerene er av den korte, enkeltstående typen. Det viser seg at disse oftere får skader enn andre på grunn av at belastningen på dem blir større enn på sammenhengende snøfangere.

– Snøfangere bør inspiseres årlig. Kontrollér at ingen deler av snøfangerne, festene og selve tekningen er svekket av korrosjon, overbelastning osv, anbefaler Sintef Byggforsk i anvisningen Snøfangere.Takrenner

Nedbør i form av snø og regn er en av de store fiendene for et bygg, og det å sikre at boligen er tørr er en oppgave du aldri kan ta for lett på. Hver høst bør du derfor sjekke at takrenner og taknedløp fungerer, og se til at regnvann fra takrenner ledes bort fra huset.

(Saken fortsetter under bildet)

Før bort vannet: Takrenner og nedløp bør undersøkes hver høst.

Les også:

Handleliste: 10 ting du må ha når du skal male

Følg denne handlelisten før du skal male, så slipper du å måtte avbryte jobben for å gå på shopping.

– Takrenna bør renses for løv og skitt minst en gang, helst to ganger i året. Skjøter og overflatebelegg bør samtidig kontrolleres. Overflatebehandlingen betyr mye for holdbarhet og levetid og bør derfor vedlikeholdes jevnlig, skriver Sintef Byggforsk i anvisningen om takrenner og nedløpsrør.

FÅ OGSÅ MED DEG DISSE SAKENE:

Mose tak
Tåler taket ditt høstregnet
Taket er husets viktigste fasade
Slik fjerner du mose på taket
Tåler huset ditt høstregnet?
Taket er husets viktigste fasade

Vindu og dører

Vinduer og dører er blant de mest utsatte delene av boligen. De må tåle påkjenninger både fra ute- og inneklimaet, i tillegg til belastninger ved bruk og ved rengjøring. Får de ikke regelmessig vedlikehold, vil levetiden deres reduseres.

Nå om høsten bør du først og fremst konsentrere deg om tiltak som sikrer isolasjonsevnen.

Hvordan står det for eksempel til med tettelisten som skal ligge mellom karm og ramme?

(Saken fortsetter under bildet)

Stor påkjenning: Vinduer må tåle påkjenner både fra inne- og uteklimaet, og er derfor blant de mest utsatte delene av boligen.

Stor påkjenning: Vinduer må tåle påkjenner både fra inne- og uteklimaet, og er derfor blant de mest utsatte delene av boligen.

– Ved hjelp av et papir som legges inn over tettelisten når vinduet eller døra lukkes, kan en kontrollere at listen komprimeres slik den skal for å tette godt. Sitter papiret fast, er det sannsynligvis tett nok, men lar papiret seg lett trekke ut, er komprimeringen dårlig. Da bør listen skiftes, anbefaler Sintef Byggforsk i anvisningen Vedlikehold av vinduer og ytterdører av tre.

FÅ OGSÅ MED DEG DISSE SAKENE:

Slik sjekker du taket


Slik sjekker du taket
Når bør du skifte tak?
Sprekker og hull i betongmuren

Kledning

Vi er nå kommet såpass langt ut på høsten, at vedlikeholdet i hovedsak bør bestå av tilsyn og enkle utbedringer, og ikke store vaske- eller maleprosjekter. Slike ting bør du heller vente med til våren.

– Rengjøring med større mengder fuktighet bør utføres tidlig i sommerhalvåret slik at fasaden får tid til å tørke opp, poengterer Sintef Byggforsk i anvisningen Fasaderengjøring.

Mur

Selv om overflater av mur, puss og betong vanligvis krever lite vedlikehold, bør du likevel ta deg tid til å se over muren en gang i året.

– Når det oppstår skader på slike overflater, får skadene ofte en akselererende utvikling. Et lite riss kan f.eks. medføre en lokal oppfukting som gir småskader. Småskadene medfører større oppfuktinger og nye, større skader. Hovedhensikten med tilsyn er å avdekke skader mens de ennå er små og rimelige å utbedre, skriver Sintef Byggforsk i anvisningen Tilsyn og vedlikehold av utvendige mur-, puss- og betongoverflater.

23. september 2011

Mer om Fasade og grunnmur

Dette bør du sjekke på hytta i påsken

Fasade og grunnmur Skal du på hytta i påsken? Da bør du ta en pause fra Kvikk lunsj og krim, og heller ta en inspeksjon rundt hytta.

Slik sjekker du hele huset for feil og mangler

Fasade og grunnmur Det er ikke nok at huset ditt er vindtett og godt isolert. Det skal også være vanntett. Sjekk det et par ganger i året. Da unngår du en kostbar overrask...

Vask huset i en fei – med denne geniale metoden

Fasade og grunnmur I fantasien står den perfekte huseieren og vasker fasaden hvert år med vaskekost og kjemikalier. Slik er det ofte ikke. Vi viser deg hvordan du kan...

Huset for deg som hater å male

Fasade og grunnmur Da Gisle og Therese Keiseraas skulle bygge enebolig i Trondheim, ønsket de seg hus og hage som krevde lite vedlikehold. Resultatet har blitt en praktisk og moderne bolig med mange lure løsninger. 

10 fasadetips før snøen kommer

Fasade og grunnmur Heldigvis er høsten fremdeles solfylt og snøfri store deler av landet og det er fremdeles en del du kan gjøre for å holde fasaden i orden før den kalde...

Fukt - tåler huset ditt høstregnet?

Fasade og grunnmur Fuktinntrengning som følge av store nedbørsmengder fører til mange kostbare fuktskader på norske hus hvert år. Både kjellervegger, fasader og tak er...

Vedlikehold av husets fasader

Fasade og grunnmur Nå bør du sette av noen timer til sjekke av husets fasader. Det kan spare deg for mange penger!

Unngå vinterskader på hus og hytter

Fasade og grunnmur Vinteren kan være en tøff tid for huset og hytten din. Ta noen grep nå for å forebygge skader.

Rens fasaden med naturens eget rensemiddel

Fasade og grunnmur Marmor kan brukes til langt mer enn dekorstein. Blant annet er det ypperlig til rensing av husfasader.

Vedlikehold av pussfasader

Fasade og grunnmur Pussfasader kan ta skade av vinterkulda. Hvordan står det til med ditt hus?

Aske gjør det viktig å vaske

Fasade og grunnmur Askeskyen fra vulkanutbruddet på Island gjør det ekstra viktig å vaske husveggene i år.

Kortere byggetid med sprøytebetong

Fasade og grunnmur Da Anne og Svein Freitag ifjor planla bygging av ny enebolig utenfor Åsgårdstrand var meningen å bygge grunnmur med blokker. Valget falt imidlertid på...

Ta vare på ytterkledningen

Fasade og grunnmur Tøffe klimatiske forhold setter husets ytterkledning på harde prøver. Forebyggende tiltak og riktig behandling er derfor påkrevet for å unngå sopp og råteplager.

Vårens sjekkpunkter

Fasade og grunnmur En vinter er over, og tiden er inne til å sette opp en liste over vårens arbeidsoppgaver. Sjekk de mest utsatte punktene på din bolig.

Alt om utvendig vedlikehold

Fasade og grunnmur Grundig forarbeid er nødvendig når huset skal males. Det lønner seg å vaske veggene og skrape av all gammel maling.