Om høsten bør du ta en sjekk av tak og fasade
Om høsten bør du ta en sjekk av tak og fasade Bilde: Colourbox

Sjekk tak og fasade i høst

Fasade og grunnmur

Tak og fasade bør sjekkes og få enkelt vedlikehold i høst. 

Alle tak og fasader bør kontrolleres årlig for fortløpende å registrere åpenbare skader. Dette kan du godt gjøre på våren, for dermed å kunne sjekke om vinterens snø og is har ført til nye skader på fasaden.

Men det er også lurt å legge inn en generell sjekk og litt enkelt vedlikehold nå på høsten før sesongens værutfordringer setter inn.

Regn, snø og frost kan både skape problemer utvendig og redusere komforten inne om bygningen ikke er klar for vinteren.

Tak

Taket er husets viktigste fasade, for med et lekk tak vil boligen på kort tid kunne få store fukt- og råteproblemer. Du bør derfor ikke ta for lett på vedlikeholdet av taket, selv om det krever litt ekstra i form av tilgang og sikring for å undersøke det nøye.

Det viktigste å sjekke på taket er selvsagt at det er helt og uten løse eller sprukne takstener. Tilslutninger mot pipe, ventilasjonsrør o.l. må være tett, og eventuelle feil her bør rettes opp av en fagperson.

Les også:

Murhus utsatt for muggsopp

Bor du i et murhus, er sannsynligheten stor for at det vokser muggsopp rett bak hodet ditt på soverommet.

I tillegg bør du undersøke at taksikringsutstyret som takstiger eller stigetrinn fremdeles er godt festet.

(Saken fortsetter under bildet)

Husk taket: Taket er husets viktigste fasade.

Husk taket: Taket er husets viktigste fasade.

Har mose fått vokse til på taket, kan du godt børste den bort mens du først er der oppe. Mose fungerer nemlig som en svamp, og kan dessuten føre til at den naturlige ventilasjonen stenges.

Les også:

Kutt strømregningen

Et godt isolert hus lønner seg både for deg som enkeltperson og for samfunnet. Du sparer penger på lavere strømregning, dessuten blir miljøet mindre...

Snøfangere

Har du snøfangere på taket, bør du undersøke dem spesielt. Dette er særlig viktig om snøfangerene er av den korte, enkeltstående typen. Det viser seg at disse oftere får skader enn andre på grunn av at belastningen på dem blir større enn på sammenhengende snøfangere.

– Snøfangere bør inspiseres årlig. Kontrollér at ingen deler av snøfangerne, festene og selve tekningen er svekket av korrosjon, overbelastning osv, anbefaler Sintef Byggforsk i anvisningen Snøfangere.Takrenner

Nedbør i form av snø og regn er en av de store fiendene for et bygg, og det å sikre at boligen er tørr er en oppgave du aldri kan ta for lett på. Hver høst bør du derfor sjekke at takrenner og taknedløp fungerer, og se til at regnvann fra takrenner ledes bort fra huset.

(Saken fortsetter under bildet)

Før bort vannet: Takrenner og nedløp bør undersøkes hver høst.

Les også:

10 kreative måter å piffe opp møblene med tapet

Har du tenkt på at du kan bruke tapetrestene dine til noe fornuftig? Her er 10 inspirasjonstips til tapetsering av møbler!

– Takrenna bør renses for løv og skitt minst en gang, helst to ganger i året. Skjøter og overflatebelegg bør samtidig kontrolleres. Overflatebehandlingen betyr mye for holdbarhet og levetid og bør derfor vedlikeholdes jevnlig, skriver Sintef Byggforsk i anvisningen om takrenner og nedløpsrør.

FÅ OGSÅ MED DEG DISSE SAKENE:

Mose tak
Tåler taket ditt høstregnet
Taket er husets viktigste fasade
Slik fjerner du mose på taket
Tåler huset ditt høstregnet?
Taket er husets viktigste fasade

Vindu og dører

Vinduer og dører er blant de mest utsatte delene av boligen. De må tåle påkjenninger både fra ute- og inneklimaet, i tillegg til belastninger ved bruk og ved rengjøring. Får de ikke regelmessig vedlikehold, vil levetiden deres reduseres.

Nå om høsten bør du først og fremst konsentrere deg om tiltak som sikrer isolasjonsevnen.

Hvordan står det for eksempel til med tettelisten som skal ligge mellom karm og ramme?

(Saken fortsetter under bildet)

Stor påkjenning: Vinduer må tåle påkjenner både fra inne- og uteklimaet, og er derfor blant de mest utsatte delene av boligen.

Stor påkjenning: Vinduer må tåle påkjenner både fra inne- og uteklimaet, og er derfor blant de mest utsatte delene av boligen.

– Ved hjelp av et papir som legges inn over tettelisten når vinduet eller døra lukkes, kan en kontrollere at listen komprimeres slik den skal for å tette godt. Sitter papiret fast, er det sannsynligvis tett nok, men lar papiret seg lett trekke ut, er komprimeringen dårlig. Da bør listen skiftes, anbefaler Sintef Byggforsk i anvisningen Vedlikehold av vinduer og ytterdører av tre.

FÅ OGSÅ MED DEG DISSE SAKENE:

Slik sjekker du taket


Slik sjekker du taket
Når bør du skifte tak?
Sprekker og hull i betongmuren

Kledning

Vi er nå kommet såpass langt ut på høsten, at vedlikeholdet i hovedsak bør bestå av tilsyn og enkle utbedringer, og ikke store vaske- eller maleprosjekter. Slike ting bør du heller vente med til våren.

– Rengjøring med større mengder fuktighet bør utføres tidlig i sommerhalvåret slik at fasaden får tid til å tørke opp, poengterer Sintef Byggforsk i anvisningen Fasaderengjøring.

Mur

Selv om overflater av mur, puss og betong vanligvis krever lite vedlikehold, bør du likevel ta deg tid til å se over muren en gang i året.

– Når det oppstår skader på slike overflater, får skadene ofte en akselererende utvikling. Et lite riss kan f.eks. medføre en lokal oppfukting som gir småskader. Småskadene medfører større oppfuktinger og nye, større skader. Hovedhensikten med tilsyn er å avdekke skader mens de ennå er små og rimelige å utbedre, skriver Sintef Byggforsk i anvisningen Tilsyn og vedlikehold av utvendige mur-, puss- og betongoverflater.

23. september 2011
Mer om Fasade og grunnmur

Slik sjekker du hele huset for feil og mangler

Fasade og grunnmur Det er ikke nok at huset ditt er vindtett og godt isolert. Det skal også være vanntett. Sjekk det et par ganger i året. Da unngår du en kostbar overraskelse i form av sopp, råte eller andre fuktskader i huset.

Dette må du tenke på når du velger farge til grunnmuren

Fasade og grunnmur Fargen på grunnmuren på huset kan virke som en liten bagatell for mange. Men den gjør faktisk veldig mye med helhetsinntrykket.

Vask huset i en fei – med denne geniale metoden

Fasade og grunnmur I fantasien står den perfekte huseieren og vasker fasaden hvert år med vaskekost og kjemikalier. Slik er det ofte ikke. Vi viser deg hvordan du kan...

Liggende eller stående panel - hva er best?

Fasade og grunnmur De fleste velger stående panel, men liggende er både billigere og bedre. Les hvorfor! 

Fasader som trenger lite vedlikehold

Fasade og grunnmur Å måtte vedlikeholde fasaden med maling eller beis, er arbeid nordmenn flest setter liten pris på. Her tipser vi om noen alternativer som gir deg mer...

Huset for deg som hater å male

Fasade og grunnmur Da Gisle og Therese Keiseraas skulle bygge enebolig i Trondheim, ønsket de seg hus og hage som krevde lite vedlikehold. Resultatet har blitt en praktisk...

Dette bør du sjekke rundt hytta i påsken

Fasade og grunnmur Skal du på hytta i påsken? Da bør du ta deg ta deg en pause fra Kvik lunsj, krim og quiz til fordel for en inspeksjonsrunde rundt hytta. 

10 fasadetips før snøen kommer

Fasade og grunnmur Heldigvis er høsten fremdeles solfylt og snøfri store deler av landet og det er fremdeles en del du kan gjøre for å holde fasaden i orden før den kalde...

Vedlikehold av husets fasader

Fasade og grunnmur Nå bør du sette av noen timer til sjekke av husets fasader. Det kan spare deg for mange penger!

Rens fasaden med naturens eget rensemiddel

Fasade og grunnmur Marmor kan brukes til langt mer enn dekorstein. Blant annet er det ypperlig til rensing av husfasader.

Vedlikehold av pussfasader

Fasade og grunnmur Pussfasader kan ta skade av vinterkulda. Hvordan står det til med ditt hus?

Aske gjør det viktig å vaske

Fasade og grunnmur Askeskyen fra vulkanutbruddet på Island gjør det ekstra viktig å vaske husveggene i år.

Mer fritid med vedlikeholdsfritt treverk

Fasade og grunnmur Ved å bruke Kebony-tre på ytterveggene slipper du å beise eller male kledningen på huset. Produksjon av det norske trevirket startet for fullt i januar 2009 i Skien, etter fire års pilotprosjekt i Porsgrunn. Planken er en revolusjonerende verdensnyhet som er miljøvennlig og gjør livet til huseiere og byggherrer vesentlig enklere.

Kle veggen med sibirsk lerk

Fasade og grunnmur Kler du veggen med sibirsk lerk får du en vedlikeholdsfri ytterkledning på huset.

Proffenes tips om vedlikehold

Fasade og grunnmur "Gjør det hvert år!" Det er proffenes enstemmige råd til alle huseiere. Vi snakker om den årlige sjekken av huset ditt.