Om høsten bør du ta en sjekk av tak og fasade
Om høsten bør du ta en sjekk av tak og fasade Bilde: Colourbox

Sjekk tak og fasade i høst

Fasade og grunnmur

Tak og fasade bør sjekkes og få enkelt vedlikehold i høst. 

Alle tak og fasader bør kontrolleres årlig for fortløpende å registrere åpenbare skader. Dette kan du godt gjøre på våren, for dermed å kunne sjekke om vinterens snø og is har ført til nye skader på fasaden.

Men det er også lurt å legge inn en generell sjekk og litt enkelt vedlikehold nå på høsten før sesongens værutfordringer setter inn.

Regn, snø og frost kan både skape problemer utvendig og redusere komforten inne om bygningen ikke er klar for vinteren.

Tak

Taket er husets viktigste fasade, for med et lekk tak vil boligen på kort tid kunne få store fukt- og råteproblemer. Du bør derfor ikke ta for lett på vedlikeholdet av taket, selv om det krever litt ekstra i form av tilgang og sikring for å undersøke det nøye.

Det viktigste å sjekke på taket er selvsagt at det er helt og uten løse eller sprukne takstener. Tilslutninger mot pipe, ventilasjonsrør o.l. må være tett, og eventuelle feil her bør rettes opp av en fagperson.

I tillegg bør du undersøke at taksikringsutstyret som takstiger eller stigetrinn fremdeles er godt festet.

(Saken fortsetter under bildet)

Husk taket: Taket er husets viktigste fasade.

Husk taket: Taket er husets viktigste fasade.

Har mose fått vokse til på taket, kan du godt børste den bort mens du først er der oppe. Mose fungerer nemlig som en svamp, og kan dessuten føre til at den naturlige ventilasjonen stenges.

Snøfangere

Har du snøfangere på taket, bør du undersøke dem spesielt. Dette er særlig viktig om snøfangerene er av den korte, enkeltstående typen. Det viser seg at disse oftere får skader enn andre på grunn av at belastningen på dem blir større enn på sammenhengende snøfangere.

– Snøfangere bør inspiseres årlig. Kontrollér at ingen deler av snøfangerne, festene og selve tekningen er svekket av korrosjon, overbelastning osv, anbefaler Sintef Byggforsk i anvisningen Snøfangere.Takrenner

Nedbør i form av snø og regn er en av de store fiendene for et bygg, og det å sikre at boligen er tørr er en oppgave du aldri kan ta for lett på. Hver høst bør du derfor sjekke at takrenner og taknedløp fungerer, og se til at regnvann fra takrenner ledes bort fra huset.

(Saken fortsetter under bildet)

Før bort vannet: Takrenner og nedløp bør undersøkes hver høst.

– Takrenna bør renses for løv og skitt minst en gang, helst to ganger i året. Skjøter og overflatebelegg bør samtidig kontrolleres. Overflatebehandlingen betyr mye for holdbarhet og levetid og bør derfor vedlikeholdes jevnlig, skriver Sintef Byggforsk i anvisningen om takrenner og nedløpsrør.

FÅ OGSÅ MED DEG DISSE SAKENE:

Mose tak
Tåler taket ditt høstregnet
Taket er husets viktigste fasade
Slik fjerner du mose på taket
Tåler huset ditt høstregnet?
Taket er husets viktigste fasade

Vindu og dører

Vinduer og dører er blant de mest utsatte delene av boligen. De må tåle påkjenninger både fra ute- og inneklimaet, i tillegg til belastninger ved bruk og ved rengjøring. Får de ikke regelmessig vedlikehold, vil levetiden deres reduseres.

Nå om høsten bør du først og fremst konsentrere deg om tiltak som sikrer isolasjonsevnen.

Hvordan står det for eksempel til med tettelisten som skal ligge mellom karm og ramme?

(Saken fortsetter under bildet)

Stor påkjenning: Vinduer må tåle påkjenner både fra inne- og uteklimaet, og er derfor blant de mest utsatte delene av boligen.

Stor påkjenning: Vinduer må tåle påkjenner både fra inne- og uteklimaet, og er derfor blant de mest utsatte delene av boligen.

– Ved hjelp av et papir som legges inn over tettelisten når vinduet eller døra lukkes, kan en kontrollere at listen komprimeres slik den skal for å tette godt. Sitter papiret fast, er det sannsynligvis tett nok, men lar papiret seg lett trekke ut, er komprimeringen dårlig. Da bør listen skiftes, anbefaler Sintef Byggforsk i anvisningen Vedlikehold av vinduer og ytterdører av tre.

FÅ OGSÅ MED DEG DISSE SAKENE:

Slik sjekker du taket


Slik sjekker du taket
Når bør du skifte tak?
Sprekker og hull i betongmuren

Kledning

Vi er nå kommet såpass langt ut på høsten, at vedlikeholdet i hovedsak bør bestå av tilsyn og enkle utbedringer, og ikke store vaske- eller maleprosjekter. Slike ting bør du heller vente med til våren.

– Rengjøring med større mengder fuktighet bør utføres tidlig i sommerhalvåret slik at fasaden får tid til å tørke opp, poengterer Sintef Byggforsk i anvisningen Fasaderengjøring.

Mur

Selv om overflater av mur, puss og betong vanligvis krever lite vedlikehold, bør du likevel ta deg tid til å se over muren en gang i året.

– Når det oppstår skader på slike overflater, får skadene ofte en akselererende utvikling. Et lite riss kan f.eks. medføre en lokal oppfukting som gir småskader. Småskadene medfører større oppfuktinger og nye, større skader. Hovedhensikten med tilsyn er å avdekke skader mens de ennå er små og rimelige å utbedre, skriver Sintef Byggforsk i anvisningen Tilsyn og vedlikehold av utvendige mur-, puss- og betongoverflater.

23 september 2011

Slik sjekker du hele huset for feil og mangler

Det er ikke nok at huset ditt er vindtett og godt isolert. Det skal også være vanntett. Sjekk det et par ganger i året. Da unngår du en kostbar overrask...

Vask huset i en fei – med denne geniale metoden

I fantasien står den perfekte huseieren og vasker fasaden hvert år med vaskekost og kjemikalier. Slik er det ofte ikke. Vi viser deg hvordan du kan...

Huset for deg som hater å male

Da Gisle og Therese Keiseraas skulle bygge enebolig i Trondheim, ønsket de seg hus og hage som krevde lite vedlikehold. Resultatet har blitt en praktisk...

Sjekk grunnmuren

Trenger grunnmuren litt ekstra stell i vår? Når snøen smelter, er det på tide å granske husets understell nøye for sprekker, fukt og flassende maling.

Fukt - tåler huset ditt høstregnet?

Fuktinntrengning som følge av store nedbørsmengder fører til mange kostbare fuktskader på norske hus hvert år. Både kjellervegger, fasader og tak er...

Slik vasker du veggen

Etter vinteren trenger fasaden en grundig vask. På kledningen fester det seg pollen, skitt og smuss som kan gi grobunn for svertesopp og mugg. Etter...

Vedlikehold av husets fasader

Nå bør du sette av noen timer til sjekke av husets fasader. Det kan spare deg for mange penger!

Unngå vinterskader på hus og hytter

Vinteren kan være en tøff tid for huset og hytten din. Ta noen grep nå for å forebygge skader.

Rens fasaden med naturens eget rensemiddel

Marmor kan brukes til langt mer enn dekorstein. Blant annet er det ypperlig til rensing av husfasader.

Vedlikehold av pussfasader

Pussfasader kan ta skade av vinterkulda. Hvordan står det til med ditt hus?

Aske gjør det viktig å vaske

Askeskyen fra vulkanutbruddet på Island gjør det ekstra viktig å vaske husveggene i år.

Mer fritid med vedlikeholdsfritt treverk

Ved å bruke Kebony-tre på ytterveggene slipper du å beise eller male kledningen på huset. Produksjon av det norske trevirket startet for fullt i januar...

Ta vare på ytterkledningen

Tøffe klimatiske forhold setter husets ytterkledning på harde prøver. Forebyggende tiltak og riktig behandling er derfor påkrevet for å unngå sopp og...

Kle veggen med sibirsk lerk

Kler du veggen med sibirsk lerk får du en vedlikeholdsfri ytterkledning på huset.

Vårens sjekkpunkter

En vinter er over, og tiden er inne til å sette opp en liste over vårens arbeidsoppgaver. Sjekk de mest utsatte punktene på din bolig.