Lekkasjer i taket kan gjøre stor skade.
Lekkasjer i taket kan gjøre stor skade. Bilde: SINTEF Byggforsk

Fukt - tåler huset ditt høstregnet?

Fasade og grunnmur

Fuktinntrengning som følge av store nedbørsmengder fører til mange kostbare fuktskader på norske hus hvert år. Både kjellervegger, fasader og tak er utsatt. Står ditt hus trygt i høstregnet?

Fukt kan lett medføre omfattende skade på en bygning. Ofte fører fuktskadene også til et skadelig inneklima og til helseproblemer. Derfor er det svært viktig å håndtere fuktskader på riktig måte.

Sintef Byggforsk har gitt ut en ny bok i Byggforsk-serien som skal hjelpe deg å identifisere symptomer regnvanninntrengning, utbedring og sikring av huset ditt - Fuktskader - årsaker, utredning og tiltak.

Taket
Både skrå og kompakte tak er utsatt for regnvannlekkasje gjennom utettheter rundt piper, luftekanaler og andre gjennomføringer. Ved samtidig kraftig regn og vind, kan regnvannet trenge inn under takstein eller liknende tekning og føre til unngå råteskader og videre lekkasje.  Kompakte tak med asfalttakbelegg og takfolie forutsetter at tekningen er helt tett, særlig der det kan bygge seg opp vanntrykk over hullet.

Sørg for at:
• takstein og liknende tekning ikke har svakheter i overganger eller andre unødige utettheter
• det er god tetting mellom undertak og gjennomføring
• sveiseskjøter i takbelegg er tette
• gjennomføringer og overganger er nøyaktig utført
• kompakte tak har riktig fall
• sluk i kompakte tak ikke er tettet av løv

Fuktskader i fasade og vinduer kan koste deg dyrt.
Foto: Sintef Byggforsk

Les også:

Vannskader kan unngås med lekkasjestopper

Rundt 30 prosent av alle vannskader kunne vært unngått dersom lekkasjestopper var montert i alle kjøkken, bad og vaskerom uten sluk, ifølge SINTEF...

Fasaden
Fasader med luftet trekledning kan få mugg- og råteskader dersom regnvannet ikke dreneres riktig ut og materialene ikke får tørke opp skikkelig etter regnet. Slike vegger bør alltid ha totrinnstetting.

Sørg også for at:
• horisontale lekter ikke sperrer for ventilasjon og drenering
• luftespalta bak kledningen er stor nok
• kledningen ikke går for langt ned mot bakken, og aller helst er skråkappet for avrenning
• endeveden er godt nok overflatebehandlet

Tegl: Fasader med tegl får skjemmende fuktroser ved og algevekst i fugene ved inntrengning av regnvann, og organisk materiale inne i veggen kan få mugg- og soppskader hvis vannet får trenge helt inn. Er fuktinnholdet i veggen for høyt når vinterkulda setter inn, kan teglen dessuten få frostskader.

Sørg for at:
• luftespalta er tilstrekkelig bred
• mørtelpølser og mørtelsøl ikke sperrer for lufting og drenering


Murpuss som faller av er ikke særlig pent. Dyrt kan det også bli!
Foto: Sintef Byggforsk

Mur: Murfasader med inntrengning av regnvann er utsatt for puss- og malingsavskalling, frostsprengning, algevekst og saltutslag. Dessuten får de gjerne skader på veggen innenfor i form av fuktflekker og blærer i overflatebehandlingen.

Les også:

Tak - noen enkle forholdsregler

Unngå trøbbel på taket i vinter med noen enkle forholdsregler.

Sørg for at:
• pussen eller malingen er tilstrekkelig regntett
• overflatebehandlingen og murverket ikke har sprekker eller skader
• vinduer, dører og beslag er riktig utført
• bevegelsesfuger er tette

Fuktgjennomslag i betonggulv på grunnen.
Foto: Sintef Byggforsk

Kjelleren
Kjellervegger kan få skjemmende saltutslag, pussavskalling, muggvekst og råtesopp hvis regnvannet får renne fritt inn i veggen. Har kjellerveggen bindingsverk av tre og mineralullisolasjon på innsiden, kan den få store mugg- og soppskader som det tar lang til å oppdage. Sørg for at kjelleren er godt ventilert, slik at fuktnivået holdes i sjakk og slik at du unngår spredning av muggsporer til lufta i rommene over.

Sørg også for at:
• vann fra taknedløpet ikke slippes rett ned på bakken
• takrenner ikke er tettet av løv
• terrenget heller ut fra ytterveggen
• dreneringen er tilstrekkelig

Les også:

Si farvel til nøklene – overalt i boligen

Det er liten tvil om hvilken vei utviklingen går: Som det meste av andre funksjoner i samfunnet, blir også låsene digitalisert. Nå kan du enkelt...

Kondensskader i vindusdør på grunn av svært dårlig ventilasjon, som har ført til høy luftfuktighet.
Foto: Sintef Byggforsk

Vinduer
Vinduer er veldig utsatt for regnlekkasjer, og kan typisk få malingsavflassing og råte i karm, ramme og omliggende veggflater. Særlig kan mangelfull tetting rundt vinduet føre til store skader i veggkonstruksjonen under vinduet. Utvendig bør vinduer alltid ha totrinnstetting. Feil plassert eller utformet sålbenkbeslag eller vannbrett fører også ofte til lekkasjer.

Sørg også for at:
• lufttetningen er riktig utført
• materialene er hensiktsmessige
• beslag har tilstrekkelig oppbrett
• beslagskjøter er utført med omlegg – ikke med fals
• vinduer i skallmurer og forblendinger har drensrenne over

8. november 2011

Mer om Fasade og grunnmur

Dette bør du sjekke på hytta i påsken

Fasade og grunnmur Skal du på hytta i påsken? Da bør du ta en pause fra Kvikk lunsj og krim, og heller ta en inspeksjon rundt hytta.

Slik sjekker du hele huset for feil og mangler

Fasade og grunnmur Det er ikke nok at huset ditt er vindtett og godt isolert. Det skal også være vanntett. Sjekk det et par ganger i året. Da unngår du en kostbar overrask...

Dette må du tenke på når du velger farge til grunnmuren

Fasade og grunnmur Fargen på grunnmuren på huset kan virke som en liten bagatell for mange. Men den gjør faktisk veldig mye med helhetsinntrykket.

Vask huset i en fei – med denne geniale metoden

Fasade og grunnmur I fantasien står den perfekte huseieren og vasker fasaden hvert år med vaskekost og kjemikalier. Slik er det ofte ikke. Vi viser deg hvordan du kan vaske huset enkelt.

Liggende eller stående panel - hva er best?

Fasade og grunnmur De fleste velger stående panel, men liggende er både billigere og bedre. Les hvorfor!

10 fasadetips før snøen kommer

Fasade og grunnmur Heldigvis er høsten fremdeles solfylt og snøfri store deler av landet og det er fremdeles en del du kan gjøre for å holde fasaden i orden før den kalde...

De nye smarte fasadematerialene

Fasade og grunnmur Skal du tilleggsisolere huset og samtidig bytte fasade, eller er du bare lei av å male huset med jevne mellomrom? Nå finnes det flere nye fasadematerialer å velge mellom – som krever i stort sett null vedlikehold.

Alt du bør vite om liggende panel

Fasade og grunnmur Trekledning av huset var tidligere knyttet til lokale tradisjoner. Stående kledning var mest brukt i innlandet, mens liggende kledning har dominert i...

Sprekker og hull i betongmuren

Fasade og grunnmur Sprekker i betongmuren er ikke et ukjent fenomen. Det ser ikke så pent ut og kan på sikt svekke hele konstruksjonen.

Slik vasker du veggen

Fasade og grunnmur Etter vinteren trenger fasaden en grundig vask. På kledningen fester det seg pollen, skitt og smuss som kan gi grobunn for svertesopp og mugg. Etter vask kan huset faktisk bli så fint at du ikke trenger å male det på nytt.

Unngå vinterskader på hus og hytter

Fasade og grunnmur Vinteren kan være en tøff tid for huset og hytten din. Ta noen grep nå for å forebygge skader.

Sjekk tak og fasade i høst

Fasade og grunnmur Tak og fasade bør sjekkes og få enkelt vedlikehold i høst.

Mer fritid med vedlikeholdsfritt treverk

Fasade og grunnmur Ved å bruke Kebony-tre på ytterveggene slipper du å beise eller male kledningen på huset. Produksjon av det norske trevirket startet for fullt i januar 2009 i Skien, etter fire års pilotprosjekt i Porsgrunn. Planken er en revolusjonerende verdensnyhet som er miljøvennlig og gjør livet til huseiere og byggherrer vesentlig enklere.

Kle veggen med sibirsk lerk

Fasade og grunnmur Kler du veggen med sibirsk lerk får du en vedlikeholdsfri ytterkledning på huset.

Vårens sjekkpunkter

Fasade og grunnmur En vinter er over, og tiden er inne til å sette opp en liste over vårens arbeidsoppgaver. Sjekk de mest utsatte punktene på din bolig.