Huset for deg som hater å male

Da Gisle og Therese Keiseraas skulle bygge enebolig i Trondheim, ønsket de seg hus og hage som krevde lite vedlikehold. Resultatet har blitt en praktisk og moderne bolig med mange lure løsninger. 


– Vi får stadig bekymrede spørsmål fra naboene om huset ikke skal beises snart, forteller Gisle Keiseraas, som gjerne vil bruke tida si på noe annet enn maling. Han og kona Therese har bygget sitt nærmest vedlikeholdsfrie drømmehus på Lade i Trondheim.

Både kledning og tak er i kebonybehandlet furu, noe som sikrer at de ikke trenger å behandle det utvendige treverket på minst 30 år. I tillegg er vinduene kledd i aluminium, så de behøver heller ikke å vedlikeholdes med maling. 

– Kebony er jo forholdsvis nytt på markedet, og det var første gang arkitekten vår (Rojo arkitekter) fikk overtalt noen til å bruke dette materialet på en enebolig. Huset er fint nå, men vær og vind gjør at kebony etter hvert får en sølvgrå patina. Når det regner, skifter faktisk kledningen farge og ser brun og nybeiset ut, forklarer Gisle. 

Også terrassen er bygd i vedlikeholdsfritt materiale og vil gråne etter hvert. Sittegruppen ser ut som treverk, men er i lettstelt plast (Ikea).

Paret ville opprinnelig ha flatt tak, men avslag hos kommunen førte til en ny runde med arkitekten før huset kunne godkjennes. I 2011 var boligen klar til å flyttes inn i. 

– Vi ble fort enige med arkitekten om det utvendige utseendet. Prosessen med gråning har tatt lenger tid enn vi trodde. Nå er huset i en mellomfase, siden vi har noe liggende og noe stående panel, men jeg liker at det ser litt rått ut, sier Therese.

Mer tid til andre ting

Lite vedlikehold var en viktig faktor da Gisle og Therese skulle bygge – også hva gjelder uterommet. 

– Vi har sett foreldrene våre streve med alt som skal gjøres i hus og hage, og vi ville ha det enklere enn dem. Jeg vil ha tid til å nyte sommeren, og ikke bruke opp all energien på vanning og gressklipping, sier Therese.

Therese og Gisle vil heller bruke tiden på reising enn å male hus.

Dermed er det ingen plen å skue på tomta – bare stein og enkelte busker og potteplanter. Av planter har de valgt ut vekster som ikke trenger å vannes ofte, siden de er mye ute og reiser, og dermed lettere kan dra ifra hagen uten bekymringer. Paret bar selv 15 tonn elvestein på plass. De runde steinene er dekorative og bedre å gå barbeint på enn singel. 

– Steinen var forholdsvis dyr, men folk bruker jo ellers mye penger på maling og vedlikehold av fasaden. En plen er jo heller ikke gratis å anlegge, mener Gisle.

Paret valgte elvestein i stedet for plen i uterommet. Dekorativt og vedlikeholdsfritt! 

Han ønsket seg aller helst svaberg rundt huset, men med stein kom de nær nok drømmen. Terrassen er også i vedlikeholdfritt treverk som vil gråne på lik linje med huset, mens hagemøblene bare ser ut som treverk – de er nemlig i et lettstelt plastmateriale.

Se flere bilder fra huset her

Enkelt og holdbart

Fra utsiden ser huset toetasjes ut, men vel inne ser man at det er bygget opp av fire halv-etasjer. Paret liker det stramt, enkelt og lyst, og Therese og Gisle har også lagt vekt på at huset skal være lettstelt på innsiden:  

– Flisene vi har valgt har for eksempel industrikvalitet. De er veldig bestandige for riper og er lette å rengjøre. Parketten oppe er i oljet eik, og benkeplaten på kjøkkenet er i komposittgranitt, et materiale som også krever lite vedlikehold, sier Therese, før hun viser fram nok en detalj som gjør hverdagen enklere: En støvsugersluse i sokkelen sørger for at smulene fra kjøkkenbenken gjøres kort prosess med når de havner på gulvet!

Det gjennomgående lyse interiøret blir piffet opp med detaljer i gult. Fra verandaen har paret praktfull utsikt over Trondheim. 

Ler av strømregningen 

Det er ikke bare de vedlikeholdsfrie løsningene som gjør Gisle og Thereses hus godt å leve i: det bruker også svært lite energi. 

– Vi har et såkalt lavenergi­hus, og vi ler faktisk hver gang vi får strømregningen, bedyrer Gisle, som forteller at de faktisk brukte mer strøm i den gamle leiligheten på 63 m2 enn i det nye huset. Huset og vinduene er godt isolert, lampene har kun LED-belysning og strømmen styres med smarthus-systemet xComfort.

På gulvet i andre etasje har Therese og Gisle gått for eikeparkett. Kjøkkenet er fra JKE Design, veggen er malt i fargen Dunkel fra Butinox.  

– Vi har valgt bort peis, siden huset er varmt nok fra før. Det blir varmet opp av vannbåren varme via en bergvarmepumpe. Nå tenner vi bare stearinlys for kosens skyld, sier Therese. Både hun og Gisle stortrives i drømmehuset i Trondheim – og er svært fornøyde med å kunne bruke den dyrebare fritiden på noe annet enn vedlikeholdsarbeid i hus og hage. 

Se flere bilder fra huset her