Rens fasaden med naturens eget rensemiddel

Fasade og grunnmur

Marmor kan brukes til langt mer enn dekorstein. Blant annet er det ypperlig til rensing av husfasader.


Foto: Trond Folckersahm

Pulverisert marmor er velegnet til fasaderens. I tillegg er det både miljø- og brukervennlig, forteller Inger Junno. Foto: Trond Folckersahm
De som kjører forbi Ullevål Sykehus i Oslo vil kanskje leggemerke til at administasjonsbygningen framstår som ny. Dette er et resultat av en nyutviklet og miljøvennlig rensemetode for fasader.
– Vi er svært fornøyde med marmormetoden, fortellerJarleTorp i Oslo Byggentrepenør.
De har brukt metoden til å rense fasaden på flere bygninger tilhørende Ullevål Sykehus.
– Det ble et forbløffende resultat. Bygget ble satt opp i 1924, og da vi var ferdige var det helt som nytt. Veggene hadde fått et helt særegent overflate med en spesiell glans. Et helt annet resultat enn de metodene vi har brukt før, hevder Torp.

Dårlig erfaring.
Tidligere metoder for rensing av husfasader har ofte gjort mer skade enn gagn. Misfarging ved syrebehandling og skader ved sandblåsing i kombinasjon med at skitt og smuss er blitt presset lengre inn i fasaden på grunn av høyt trykk, er et velkjent problem. Noe som blant annet understøttes av i en artikkel skrevet av sivilarkitekt/antikvar MNAL, MAA Poul J. Neubert etter rensing av Stortingets fasade mot Wessels plass.
Han konkluderer blant annet med: «Fasadene på stortingsbygningen var tidligere blitt renset med kjemisk metode (syre) og med høytrykkspyling, hvilket sett med dagens øyne er meget uheldig. Syren angriper materialer med kalk, og høytrykkspylingen presser skitten lengre inn i muren……Disse metodene var det ikke aktuelt å benytte igjen».

Miljø- og brukervennlig.
Med dette som grunnlag begynte Ingar og Jarmo Junno i Sandhandel å eksperimentere med en ny form for fasaderens basert på marmor.
– Jeg hadde miljøaspektet som baktanke, mens Jarmo så på brukervennlighet for dem som skal gjennomføre arbeidet. Han har tidligere arbeidet med sandblåsing, forteller Inger Junno.
De kontaktet Visnes Kalk på Møre som driver med utvinning av marmor. Steinen blir deretter pulverisert ned
til mikroskopiske fragmenter som blant annet blir brukt til å rense vannet ved flere kommunale vannverk til rensing av drikkevann. Dette fordi marmoren er helt ren, uten noen form for forurensning.
– Når en fasade renses renner avfallsproduktene ned i grunnen. Det er jo lett å tenke seg hvilken skade syre i store mengder gjør på miljøet. Det samme med sandblåsing. Sanden inneholder både tungmetaller og kvarts, forteller Inger Junno.

Anvendelsesområder.
Noe av hemmeligheten med metoden, er at det blir brukt svært lavt trykk når fasaden spyles. Dette forhindrer at smuss trenger inn i fasaden, fuger ødelegges eller misfarging oppstår.
– Jeg ble overrasket og veldig godt fornøyd etter at bygget vårt ble behandlet med marmormetoden,
fortellerMargareth Brown i Bergen.
– Bygningen har blitt helt som ny. Nå har vi også fått impregnert den, og jeg er overbevist om at den vil holde
seg vakker i lang tid framover.
Metoden er fortsatt under utvikling, og det er ikke bare teglsteinsfasader den kan benyttes på. Også til rensing av naturstein, treverk, metall, betong, marmor og gips er den effektiv. Enten det dreier
seg om overflaterens, malings fjerning eller oksidasjon. Den egner seg i tillegg godt til å fjerne bunnstoff på lystbåter.
– Vi forsker stadig på nye anvendelsesmåter, vi er foreløpig bare i startgropen. Men jobben bør utføres av noen som har fått opplæring. Det er viktig å ta hensyn til trykk, vinkler, avstand og vann- og marmormengde for å oppnå et optimalt resultat, informerer Jarmo Junno.
29 juni 2011

Slik sjekker du hele huset for feil og mangler

Det er ikke nok at huset ditt er vindtett og godt isolert. Det skal også være vanntett. Sjekk det et par ganger i året. Da unngår du en kostbar overrask...

Vask huset i en fei – med denne geniale metoden

I fantasien står den perfekte huseieren og vasker fasaden hvert år med vaskekost og kjemikalier. Slik er det ofte ikke. Vi viser deg hvordan du kan...

Huset for deg som hater å male

Da Gisle og Therese Keiseraas skulle bygge enebolig i Trondheim, ønsket de seg hus og hage som krevde lite vedlikehold. Resultatet har blitt en praktisk...

Sjekk grunnmuren

Trenger grunnmuren litt ekstra stell i vår? Når snøen smelter, er det på tide å granske husets understell nøye for sprekker, fukt og flassende maling.

Fukt - tåler huset ditt høstregnet?

Fuktinntrengning som følge av store nedbørsmengder fører til mange kostbare fuktskader på norske hus hvert år. Både kjellervegger, fasader og tak er...

Slik vasker du veggen

Etter vinteren trenger fasaden en grundig vask. På kledningen fester det seg pollen, skitt og smuss som kan gi grobunn for svertesopp og mugg. Etter...

Vedlikehold av husets fasader

Nå bør du sette av noen timer til sjekke av husets fasader. Det kan spare deg for mange penger!

Unngå vinterskader på hus og hytter

Vinteren kan være en tøff tid for huset og hytten din. Ta noen grep nå for å forebygge skader.

Sjekk tak og fasade i høst

Tak og fasade bør sjekkes og få enkelt vedlikehold i høst.

Vedlikehold av pussfasader

Pussfasader kan ta skade av vinterkulda. Hvordan står det til med ditt hus?

Aske gjør det viktig å vaske

Askeskyen fra vulkanutbruddet på Island gjør det ekstra viktig å vaske husveggene i år.

Mer fritid med vedlikeholdsfritt treverk

Ved å bruke Kebony-tre på ytterveggene slipper du å beise eller male kledningen på huset. Produksjon av det norske trevirket startet for fullt i januar...

Ta vare på ytterkledningen

Tøffe klimatiske forhold setter husets ytterkledning på harde prøver. Forebyggende tiltak og riktig behandling er derfor påkrevet for å unngå sopp og...

Kle veggen med sibirsk lerk

Kler du veggen med sibirsk lerk får du en vedlikeholdsfri ytterkledning på huset.

Vårens sjekkpunkter

En vinter er over, og tiden er inne til å sette opp en liste over vårens arbeidsoppgaver. Sjekk de mest utsatte punktene på din bolig.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no