Rens fasaden med naturens eget rensemiddel

Fasade og grunnmur

Marmor kan brukes til langt mer enn dekorstein. Blant annet er det ypperlig til rensing av husfasader.


Foto: Trond Folckersahm

Pulverisert marmor er velegnet til fasaderens. I tillegg er det både miljø- og brukervennlig, forteller Inger Junno. Foto: Trond Folckersahm
De som kjører forbi Ullevål Sykehus i Oslo vil kanskje leggemerke til at administasjonsbygningen framstår som ny. Dette er et resultat av en nyutviklet og miljøvennlig rensemetode for fasader.
– Vi er svært fornøyde med marmormetoden, fortellerJarleTorp i Oslo Byggentrepenør.
De har brukt metoden til å rense fasaden på flere bygninger tilhørende Ullevål Sykehus.
– Det ble et forbløffende resultat. Bygget ble satt opp i 1924, og da vi var ferdige var det helt som nytt. Veggene hadde fått et helt særegent overflate med en spesiell glans. Et helt annet resultat enn de metodene vi har brukt før, hevder Torp.

Dårlig erfaring.
Tidligere metoder for rensing av husfasader har ofte gjort mer skade enn gagn. Misfarging ved syrebehandling og skader ved sandblåsing i kombinasjon med at skitt og smuss er blitt presset lengre inn i fasaden på grunn av høyt trykk, er et velkjent problem. Noe som blant annet understøttes av i en artikkel skrevet av sivilarkitekt/antikvar MNAL, MAA Poul J. Neubert etter rensing av Stortingets fasade mot Wessels plass.
Han konkluderer blant annet med: «Fasadene på stortingsbygningen var tidligere blitt renset med kjemisk metode (syre) og med høytrykkspyling, hvilket sett med dagens øyne er meget uheldig. Syren angriper materialer med kalk, og høytrykkspylingen presser skitten lengre inn i muren……Disse metodene var det ikke aktuelt å benytte igjen».

Miljø- og brukervennlig.
Med dette som grunnlag begynte Ingar og Jarmo Junno i Sandhandel å eksperimentere med en ny form for fasaderens basert på marmor.
– Jeg hadde miljøaspektet som baktanke, mens Jarmo så på brukervennlighet for dem som skal gjennomføre arbeidet. Han har tidligere arbeidet med sandblåsing, forteller Inger Junno.
De kontaktet Visnes Kalk på Møre som driver med utvinning av marmor. Steinen blir deretter pulverisert ned
til mikroskopiske fragmenter som blant annet blir brukt til å rense vannet ved flere kommunale vannverk til rensing av drikkevann. Dette fordi marmoren er helt ren, uten noen form for forurensning.
– Når en fasade renses renner avfallsproduktene ned i grunnen. Det er jo lett å tenke seg hvilken skade syre i store mengder gjør på miljøet. Det samme med sandblåsing. Sanden inneholder både tungmetaller og kvarts, forteller Inger Junno.

Anvendelsesområder.
Noe av hemmeligheten med metoden, er at det blir brukt svært lavt trykk når fasaden spyles. Dette forhindrer at smuss trenger inn i fasaden, fuger ødelegges eller misfarging oppstår.
– Jeg ble overrasket og veldig godt fornøyd etter at bygget vårt ble behandlet med marmormetoden,
fortellerMargareth Brown i Bergen.
– Bygningen har blitt helt som ny. Nå har vi også fått impregnert den, og jeg er overbevist om at den vil holde
seg vakker i lang tid framover.
Metoden er fortsatt under utvikling, og det er ikke bare teglsteinsfasader den kan benyttes på. Også til rensing av naturstein, treverk, metall, betong, marmor og gips er den effektiv. Enten det dreier
seg om overflaterens, malings fjerning eller oksidasjon. Den egner seg i tillegg godt til å fjerne bunnstoff på lystbåter.
– Vi forsker stadig på nye anvendelsesmåter, vi er foreløpig bare i startgropen. Men jobben bør utføres av noen som har fått opplæring. Det er viktig å ta hensyn til trykk, vinkler, avstand og vann- og marmormengde for å oppnå et optimalt resultat, informerer Jarmo Junno.
29. juni 2011
Mer om Fasade og grunnmur

Dette bør du sjekke på hytta i påsken

Fasade og grunnmur Skal du på hytta i påsken? Da bør du ta en pause fra Kvikk lunsj og krim, og heller ta en inspeksjon rundt hytta.

Slik sjekker du hele huset for feil og mangler

Fasade og grunnmur Det er ikke nok at huset ditt er vindtett og godt isolert. Det skal også være vanntett. Sjekk det et par ganger i året. Da unngår du en kostbar overrask...

Dette må du tenke på når du velger farge til grunnmuren

Fasade og grunnmur Fargen på grunnmuren på huset kan virke som en liten bagatell for mange. Men den gjør faktisk veldig mye med helhetsinntrykket.

Vask huset i en fei – med denne geniale metoden

Fasade og grunnmur I fantasien står den perfekte huseieren og vasker fasaden hvert år med vaskekost og kjemikalier. Slik er det ofte ikke. Vi viser deg hvordan du kan vaske huset enkelt.

Liggende eller stående panel - hva er best?

Fasade og grunnmur De fleste velger stående panel, men liggende er både billigere og bedre. Les hvorfor!

10 fasadetips før snøen kommer

Fasade og grunnmur Heldigvis er høsten fremdeles solfylt og snøfri store deler av landet og det er fremdeles en del du kan gjøre for å holde fasaden i orden før den kalde...

De nye smarte fasadematerialene

Fasade og grunnmur Skal du tilleggsisolere huset og samtidig bytte fasade, eller er du bare lei av å male huset med jevne mellomrom? Nå finnes det flere nye fasadematerialer å velge mellom – som krever i stort sett null vedlikehold.

Alt du bør vite om liggende panel

Fasade og grunnmur Trekledning av huset var tidligere knyttet til lokale tradisjoner. Stående kledning var mest brukt i innlandet, mens liggende kledning har dominert i...

Sprekker og hull i betongmuren

Fasade og grunnmur Sprekker i betongmuren er ikke et ukjent fenomen. Det ser ikke så pent ut og kan på sikt svekke hele konstruksjonen.

Fukt - tåler huset ditt høstregnet?

Fasade og grunnmur Fuktinntrengning som følge av store nedbørsmengder fører til mange kostbare fuktskader på norske hus hvert år. Både kjellervegger, fasader og tak er utsatt. Står ditt hus trygt i høstregnet?

Slik vasker du veggen

Fasade og grunnmur Etter vinteren trenger fasaden en grundig vask. På kledningen fester det seg pollen, skitt og smuss som kan gi grobunn for svertesopp og mugg. Etter...

Unngå vinterskader på hus og hytter

Fasade og grunnmur Vinteren kan være en tøff tid for huset og hytten din. Ta noen grep nå for å forebygge skader.

Sjekk tak og fasade i høst

Fasade og grunnmur Tak og fasade bør sjekkes og få enkelt vedlikehold i høst. 

Kle veggen med sibirsk lerk

Fasade og grunnmur Kler du veggen med sibirsk lerk får du en vedlikeholdsfri ytterkledning på huset.

Vårens sjekkpunkter

Fasade og grunnmur En vinter er over, og tiden er inne til å sette opp en liste over vårens arbeidsoppgaver. Sjekk de mest utsatte punktene på din bolig.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no